Jump to content

Recommended Posts

Posted
Kurą musze kupować przenice, bo u nas jest za słaba ziemia żeby urosła przenica. Ja myslałem,żeby siać owies żyto i przenżyto:) nie chce nic hodować bo się w tych czasach nie opłaca bo są same złodzieje w tym kraju... ;/ no chyba że jakeś dwie świnki żeby tylko obornik z nich był żeby na pole był nawóz. :)
Posted
Jak dla mnie to nad uprawa zboza to trzeba sie zastanowic a mianowicie jaki ma sie sprzet bo najmujac do siania mlucenia itd noi nawozy to niewiele zostanie a przy parszywym roku i slabym plonie to pewnie nic:( ja w tym roku pierwszy raz w zyciu bede sial pszenice 3,5ha chodz niemam do tego zabytnio pojecia ale jesli chodzi o sprzet to nic nie brakuje bo ziemia zony(pierwszy rok) a sprzet tescia takze tylko nawoz opryski i ropa beda mnie kosztowac wiec licze ze cos mi zostanie Pozdrawiam
Posted
bambus nerwowy jesteś, jak napisał tofikarius jak nie będziesz miał czym robić to nie bardzo się nastawiać na zyski, a złodzieje w kraju... bo są tacy co robić nie chcą tylko żerować na czyjejś krzywdzie, tanio kupić drogo sprzedać i rączki w kieszeni nosić. czasy są takie że żeby coś zarobić trzeba ryzykować jeden rok lepszy drugi gorszy.
Posted
Koledzy spokojnie, możemy sobie pisać ale kulturalnie i bez złości ;D Zborze owszem ale tak jak koledzy wyżej pisali warto miec swój sprzęt ;) myślę że gdy nie mamy zbytnio pojęcia o produkcji i brakuje nam sprzętu warto zastanowić się nad dzierżawą ;)
Posted
Podobno czlowiek uczy sie cale zycie a najlepiej na wlasnych bledach ale czasami dobrze jest pogadac z ludzmi co wiedza co nie co w danej dziedzinie (dlatego tu jestem:)) bo mozna wiecej zyskac niz stracic Pozdrawiam
Posted
Dlatego Ja dodałem ten post. teraz pisze z innego loginu. No własnie kolego wyżej po to tu jesteśmy żeby się czegoś dowiedzieć a nie jak muzyk wyskoczył żebym skończył podstawówke.. Podstawówke to mam dawno za sobą. a teraz trzeba się powoli wziąść za coś. bo człowiek który nie ryzykuje to nie żyje :)
Posted
No jak się weźmiesz za uprawę 4ha ziemi VI klasy to gwarantuje Ci że ryzykujesz śmierć z głodu bo wielkich zysków z tego miał nie będziesz. I nie unoś się tak z powodu postu "muzyka" bo nie napisał nic złego, Ty za to tak, zacytuję Twoją wypowiedź "w tych czasach nie opłaca bo są same złodzieje w tym kraju... ;/" piszesz że sami złodzieje w tym kraju więc obrażasz prawie 40 milionów ludzi, no i teraz zadam Ci pytanie retoryczne kto mądry i dojrzały obraża tylu uczciwych ludzi tylko dlatego bo zwierząt nie opłaca Ci się hodować. Pozdrawiam :)
Posted

No jak się weźmiesz za uprawę 4ha ziemi VI klasy to gwarantuje Ci że ryzykujesz śmierć z głodu bo wielkich zysków z tego miał nie będziesz. I nie unoś się tak z powodu postu "muzyka" bo nie napisał nic złego' date=' Ty za to tak, zacytuję Twoją wypowiedź "w tych czasach nie opłaca bo są same złodzieje w tym kraju... ;/" piszesz że sami złodzieje w tym kraju więc obrażasz prawie 40 milionów ludzi, no i teraz zadam Ci pytanie retoryczne kto mądry i dojrzały obraża tylu uczciwych ludzi tylko dlatego bo zwierząt nie opłaca Ci się hodować. Pozdrawiam :)

[/quote']

Przypominam: JESTEM TUTAJ POCZATKUJĄCY. Nie obrażam 40 milionów ludzi tylko po jakiego patyka Mnie obraża kolega z tą jego"podstawówką". Jesteśmy tutaj żeby się dowiedzieć paru rzeczy, popisać sobie itd a nie odrazu się chamrać..kolego Ja nie mam zamiaru z tego żyć bo chce iść normalnie do państwowej pracy :) a Gospodarke mieć na boku jako zajęcie popołudniowe :)

Posted
Koledzy zawsze oplaca sie coś trzymać.Jeśli nie sprzedasz za dobrą cenę sam będziesz mial co do gara wlożyć nie mówię o gospodarstwach dużo hektarowych. sam mam 10ha i hoduję konie krowy [świnie tylko na wlasny użytek] kury gęsi kaczki dodam że pracuje w innym zawodzie ale nie oplaca się temu co nic nie robi, tak jak pisali inni w postach wyżej
Posted
Ja nie rozumiem tych którzy nic nie robią tylko leżą przed tv do góry brzuchem. Jak na Mojej ziemi to Najlepiej Moim zdaniem było by siać owies i żyto. ;) A jak myślicie opłaca się z łąki zrobić pole ?
Posted

Dużo jest pracy (przynajmniej w Moim przypadku ) tylko trzeba chcieć ;)

nie zrozumiałeś mnie chyba, ja też pracuję i chwalę sobie to co mam ale chodzi mi o to że w większości teraz sami prywaciarze (sam u niego pracuję + własna działalność +gospodarstwo)

Posted
ja mam też 4 h i sprzedaje zboże do siebie sadze tylko ziemniaki i sieje pszenice kurom nic więcej nie robie z gospodarstwem chodze do pracy a gospodarka to popołudniowe hobby szkoda bawić się w jakąś wiekszą hodowlę zwierząt na tak małym gospodarstwie bo to jest nie opłacalne .