Jump to content

Recommended Posts

Posted
Spali więcej ale pracę wykona też na pewno szybciej ;) zależy czy posiadasz sprzęt do takiego ciągnika ;) nie sztuką jest kupic ciągnik ale trzeba też miec odpowiednio dobrany sprzęt do niego żeby jego moc sie nie marnowała ani nie była przeciążona ;) pozdrawiam
Posted
Ursus C-385 to moim zdaniem nie jest najlepszy ciągnik, ma dość dużą moc i wyraźnie brakuje tam przedniego napędu, ciężko dobrać do niego maszyny żeby nie był przeciążony ani moc się nie marnowała, ogólnie większość tych ciągników (te z niskimi cenami) są wykupione z PGR-ów więc są wypracowane i awarie są możliwe. Myślę że na tak mały areał taki ciągnik nie jest potrzebny. Pozdrawiam :)
Posted
pole to nie tylko orka, są opryski nawożenie itd. więc 385 to stanowczo za duży ciągnik na 4h bo gdzie tu ekonomia,a w razie ciężkiej orki taniej wyjdzie nając niż dużego niż męzyć małego ale to są sporadyczne przypadki
  • 6 months later...
Posted
w tamtym roku kupiłem 385, za 12 tyś zł, oram 4 skibowym spalanie wychodzi jakieś do 9 l na ha, agregatem ścierniskowym wyszedł mi 8l na ha, sieję agregatem plus hydro i siewnik 2,5m sprawuje się dobrze, ale musiałem spory dociążnik zrobić na przód, gania jak miło a robiłem tylko przy nim pompę paliwa zaraz po kupnie koszt 500 zł. no olej , filtru itp to podstawa :) a c-360 3p też mam i nim tylko pryskanie bronowanie lekkie prace, mam 12 ha
  • 1 year later...
Posted

Mtz tańszy i łatwiejszy, lżejszy w naprawie, zdecydowanie mniej pali, zazwyczaj ma wszystkie biegi, szybszy na drodze. 

80-ka muł okropny, mniej ekonomiczny, cięższy w naprawie ale za to trochę trwalszy przynajmniej skrzynia i tylny most. 

W sumie każdy z nich ma więcej wad niż zalet. jak stałem przed kupnem ciągnika zastanawiałem się nar ursusem. Nie kupiłem i nie żałuję. Rus chodzi jak złoto. Może w transporcie ta skrzynia jest upierdliwa ale w polu rewelacyjna.

Posted

mtz o tyle, że niema półbiegów to z napędem bez problemowo, silnik to można porównać nawet do perkinsa. Natomiast kabina i jazda wydaje mi się lepsza w ursusie. Z drugiej strony cenowo podobnie, a za troche więcej można mieć mtz 82 4x4

A i istotne bo hydraulika w mtz przyprawia o wymioty , pozytyw w tym że dwu stronnego działania ale ile się tego używa.....

Sięganie do tej wajchy od hydrauliki i zmiana biegów to może się śnić po nocach jak chorror . Ogólnie,mtz oszczędniejszy, a większy komfort w ursusie. Co kto woli.....

Posted

To znaczy tak.......... w ursusie 385 szału pod względem komfortu nie ma i na dobrą sprawę z mtz-tem w dużej budzie są porównywalne.

Hydraulika w obu to.... kupa. Ursus ma słaby podnośnik, zawodne załączanie przedniego napędu, wałka wom i połówek.  Te ostatnie (mowa o 385) mało który jeszcze ma) A jak nie ma to skrzynia robi się okropna. Naprawa hydrauliki w 80-ce męcząca bo wszystko  pochowane. Mtz zaś biegi ma zawsze wszystkie 18 a naprawa skrzyni biegów czy pośredniej jest tak łatwa, lekka i prosta że robi to jedna osoba.

Ursus na bank ma  skrzynie z lepszego materiału (poza hydrauliką). Ruski hydraulikę ma kiepską ale za to na zewnątrz. Ja wywaliłem wszystko co ruskie poza pompa i podnośnik lata jak ta lala. Kropelki nie znajdziesz oleju hydraulicznego. Siłownik dwustronnego działania uratował mi dupę przy podorywkach. 

Wajcha biegów między nogami to porażka ale już po prawej całkiem znośna. Same biegi do pracy w polu wręcz rewelacyjne.

Jak wspomniałem wcześniej oba ciągniki maja masę wad ale w ruskim jedne są łatwe do poprawy a inne do naprawy tego o ursusie powiedzieć nie można. Ciężko się go rozbiera a i części do takiego starego trupa są zdecydowanie za drogie.

Ogólnie to trzeba sprawę przekalkulować na swój rozum, jeden lubi rybki, drugi pipki. Proste.

• 2 years later...