tomas Posted October 12, 2010 Report Posted October 12, 2010 Heja! ostatnio tak się zastanawiałem jak inaczej niż ręcznie z beczki mozna lać paliwo. Powiększyła mi się ostatnio stajnia maszyn i ręczna pompka stała się niewygodna i powolna. Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Quote
Kowalik Posted October 12, 2010 Report Posted October 12, 2010 Ja mam taką starą ręczną dwuprzebiegową pompkę co pompuje jak ciągniesz i pchasz wajchę. Miałem taką elektryczną pompkę co kupiłem za kilka stówek ale siadła, były ciągłe problemy. No i jest tak ze cały czas pompuje ręcznie. Nawet mam obliczone ze jedno pąpnięcie to jest 0,9 litra ropy i się to zgadza Quote
tomas Posted October 15, 2010 Author Report Posted October 15, 2010 No właśnie, ja też mam ręczną pompkę, ale chciałbym coś, czego nie trzeba pchać i ciągnąć... Gdzieś kiedyś słyszałem, że są jakieś automaty do tankowania, ale nie mogę znaleźć informacji o czymś takim. Quote
math_cad Posted November 30, 2010 Report Posted November 30, 2010 Zużyta pompa hydrauliczna od trola lub cyklopa połączona z jakimś małym silniczkiem (najlepiej 3-fazowym) 2 przewody dobierasz i lejesz stary ropkę do woli:) ja tak robię już parę ładnych lat i nie chcę słyszeć o tych gówniaczych automatach jedynie dobrą sprawą jest prawdziwy stary dystrybutor... Quote
lkobet1 Posted January 5, 2011 Report Posted January 5, 2011 Istnieje takie coś jak w CPN to taka pompka ze szlauchem i pistoletem tylko nie pamiętam ceny wydaje mi się że do siedmiu stów da radę kupić . Quote
Guest Gość Posted February 1, 2011 Report Posted February 1, 2011 LEJEK I WIADRO LEPSZEGO NIEMA NIC Quote
Guest Gość Posted March 9, 2011 Report Posted March 9, 2011 kolego ten cpn to jest do niczego sam nie zassie ropy trzeba zalewać,można kupić w sklepie budowlanym koszt 270zl i wydajność 30l na minute już mam taka parę lat i dziennie pompuje kolo 300l Quote
heniek Posted April 12, 2011 Report Posted April 12, 2011 a ja to recznie leje do ciagników a do kombajnu to taka pompka co z beczki pompuje i już Quote
siwykrzych Posted June 26, 2011 Report Posted June 26, 2011 dystrybutor CpN niewiele kosztuje nie załe 500 zł na allegro z pszesyłką wygodnie szybko i się nie rozlewa Quote
swidnik125 Posted July 10, 2011 Report Posted July 10, 2011 U mnie jest pompka na wiertarkę i naprawdę szybko wszytko się nalewa tylko do beczki czy tam do karnistrów podjeżdżasz i lejesz Quote
grzepaku1 Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 ja mam starą pompkę podnośnika od c 330 i silnik od pralki frani połączony sprzęgiełkiem gumowym (wydajność około 20l na minutę) obroty w tym silniku można zmienić prawo lewo jeżeli byłby problem z zasysaniem na przewodzie ssącym założyć zawór zwrotny bardziej praktyczny byłby zawór kulowy od wody jako licznik proponuje wodomierz taki w którym przeskakują cyferki co 1 l Quote
wiesieki1202 Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 pompa podnosnikowa c330 a do napedu pradnica u mnie od zuka wiec nie trzeba sieci przewody do akumulatora i jest szybko bez rozlewania byle tylko bylo co lac Quote
muzyk Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 Witam.Do gospodarstw dużych wieloobszarowych dystrybutor potrzebny ale do gospodarstw typowych to byle pąpczyna wystarczy na te ......naście litrów bo wątpie by wróciły te czasy kiedy były pełne beczki. Quote
Dobromil Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 Ja mam zrobioną pompkę z silnika od frani i pompy smarującej silnik od 3P dodatkowo zamontowałem filtr(białoruskie paliwo często jest bardzo brudne) i przełącznik prawo lewo Quote
Chałek Posted June 10, 2012 Report Posted June 10, 2012 Kiedyś miałem beczkę (2000l) na tyle wysoko, że samo leciało. Wystarczył wąż z zaworem na końcu. Chyba najlepsze rozwiązanie. Beczka była na wysokości około 150 cm na stalowej konstrukcji z rur. Do samochodów i do C-360 szło idealnie. Problem nastał jak zakupiłem Bizona. Ten skurczybyk ma wysoko bak, wlew będzie na 200 cm. na bide. Założyłem pompkę ręczną na korbkę, taką do paliwa z beczek. Musiałem przerobić jej mocowania i założyłem filtr. Minus jest taki, że żeby sprawnie szło to trzeba 2 osób. Jedna kręci, a druga kontroluje poziom w baku, ale idzie sprawnie i szybko. W jedną osobę też się da. Za pompę na jarmarku dałem 60 zł (3/4 cala) kilka lat temu. Teoretycznie można do niej założyć w prosty sposób silnik elektryczny, ale na moje potrzeby nie jest to konieczne. Quote
stachu180 Posted July 19, 2012 Report Posted July 19, 2012 ja mam dystrybutor....do ciagnika o baku 220 litrow napelni w 2 minuty...pompka bym sie zaje*** bo rocznie spale okolo 10 tys litrow hehe Quote
Robert ;-) Posted January 11, 2014 Report Posted January 11, 2014 Witam nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tutaj ma ktoś wiedzę na temat takiej oto pompy gdzie szukać info na temat danych technicznych takich pomp szukam ale nic nie idzie wyszukać;[ http://tablica.pl/oferta/pompa-ddr-orsta-hydraulik-ID2W97Z.html Quote
Stiven1983 Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 Napisz lub zadzwoń do sprzedającego jest tabliczka niech ją ci przeczyta. Quote
*SSaPeRR* Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 Na tabliczce nie będzie nic więcej od tego co sprzedający podał w opisie. "A 16", czyli wydatek 16 L/min... Ale jakie ciśnienie, jakie powinny być obroty to już nie wiem. Może to coś pomoże:http://brydexb.pl/Pompa-zebata-A16-wg-TGL-10859-59.html Lub napisz tutaj, może zechcą przesłać dokładniejsze dane tej pompy:http://orsta-hydraulik.pl/hsilowa.html Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 Witam dzięki za odp.a sprawa przedstawia się tak mam takie dwie pompy jedna nowa druga używana a napisane jest na tabliczkach;DDR ORSTA hydraulik 03 151 89 01A 10 LTGL 10859.a na drugiej jest tylko jedna liczba inna A 16 Li tu moje pytanie czy ta pompa nadaje się jako pompa do wspomagania[na orbitrolu ] skoro ma 10l czy 16l/min to chyba za mało? a bije 160 atm.pozdrawiam Quote
*SSaPeRR* Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 Przykładowo Jumz (serwo) ma wspomaganie na pompie o wydatku 10L/min, tak samo T30, T40, LTZ 55A z większych to MTZ 82 ma pompe o wydatku 14L/min, więc te które masz też powinny się nadać. A jak dobrze kojarzę to pompy orsty 16 były montowane do zasilania wspomagania w Fortschrittach i ciężarówkach IFA. Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 Czyli do wspomagania się nadaję bo zgrabniejsza jest niż ta co mam od jelcza,a poza tym mam do niej takie fajne mocowanie z flanszą na koło pasowe]dzięki jeszcze raz.A względem tematu to ropę pompuję pompką ręczna taką rotacyjną;] Quote
VoYtek8 Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 Panowie nie róbcie off-topu... Wątek wyraźnie jest o nalewaniu paliwa do maszyn, a wy piszecie o pompach hydraulicznych do wspomagania, a jedno do drugiego ma się nijak, więc proponuje założyć nowy wątek i nie śmiecić tutaj. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 ja tradycyjnie do wiaderka nalewam a później do baku przez lejek a jak nie to z bańki prosto leje i gitara Quote
Recommended Posts