Jump to content

Recommended Posts

Posted
Heja! ostatnio tak się zastanawiałem jak inaczej niż ręcznie z beczki mozna lać paliwo. Powiększyła mi się ostatnio stajnia maszyn i ręczna pompka stała się niewygodna i powolna. Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
Posted
Ja mam taką starą ręczną dwuprzebiegową pompkę co pompuje jak ciągniesz i pchasz wajchę. Miałem taką elektryczną pompkę co kupiłem za kilka stówek ale siadła, były ciągłe problemy. No i jest tak ze cały czas pompuje ręcznie. Nawet mam obliczone ze jedno pąpnięcie to jest 0,9 litra ropy i się to zgadza :)
Posted
No właśnie, ja też mam ręczną pompkę, ale chciałbym coś, czego nie trzeba pchać i ciągnąć... Gdzieś kiedyś słyszałem, że są jakieś automaty do tankowania, ale nie mogę znaleźć informacji o czymś takim.
  • 1 month later...
Posted
Zużyta pompa hydrauliczna od trola lub cyklopa połączona z jakimś małym silniczkiem (najlepiej 3-fazowym) 2 przewody dobierasz i lejesz stary ropkę do woli:) ja tak robię już parę ładnych lat i nie chcę słyszeć o tych gówniaczych automatach jedynie dobrą sprawą jest prawdziwy stary dystrybutor...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
Guest Gość
Posted
kolego ten cpn to jest do niczego sam nie zassie ropy trzeba zalewać,można kupić w sklepie budowlanym koszt 270zl i wydajność 30l na minute już mam taka parę lat i dziennie pompuje kolo 300l
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 7 months later...
Posted
ja mam starą pompkę podnośnika od c 330 i silnik od pralki frani połączony sprzęgiełkiem gumowym (wydajność około 20l na minutę) obroty w tym silniku można zmienić prawo lewo jeżeli byłby problem z zasysaniem na przewodzie ssącym założyć zawór zwrotny bardziej praktyczny byłby zawór kulowy od wody jako licznik proponuje wodomierz taki w którym przeskakują cyferki co 1 l
Posted
Witam.Do gospodarstw dużych wieloobszarowych dystrybutor potrzebny ale do gospodarstw typowych to byle pąpczyna wystarczy na te ......naście litrów bo wątpie by wróciły te czasy kiedy były pełne beczki.
  • 3 months later...
Posted
Kiedyś miałem beczkę (2000l) na tyle wysoko, że samo leciało. Wystarczył wąż z zaworem na końcu. Chyba najlepsze rozwiązanie. Beczka była na wysokości około 150 cm na stalowej konstrukcji z rur. Do samochodów i do C-360 szło idealnie. Problem nastał jak zakupiłem Bizona. Ten skurczybyk ma wysoko bak, wlew będzie na 200 cm. na bide. Założyłem pompkę ręczną na korbkę, taką do paliwa z beczek. Musiałem przerobić jej mocowania i założyłem filtr. Minus jest taki, że żeby sprawnie szło to trzeba 2 osób. Jedna kręci, a druga kontroluje poziom w baku, ale idzie sprawnie i szybko. W jedną osobę też się da. Za pompę na jarmarku dałem 60 zł (3/4 cala) kilka lat temu. Teoretycznie można do niej założyć w prosty sposób silnik elektryczny, ale na moje potrzeby nie jest to konieczne.
  • 1 month later...
  • 1 year later...
Posted

Witam dzięki za odp.a sprawa przedstawia się tak mam takie dwie pompy jedna nowa druga używana a napisane jest na tabliczkach;

DDR ORSTA hydraulik 03

151 89 01

A 10 L

TGL 10859.

a na drugiej jest tylko jedna liczba inna A 16 L

i tu moje pytanie czy ta pompa nadaje się jako pompa do wspomagania[na orbitrolu ] skoro ma 10l czy 16l/min to chyba za mało? a bije 160 atm.pozdrawiam

Posted
Przykładowo Jumz (serwo) ma wspomaganie na pompie o wydatku 10L/min, tak samo T30, T40, LTZ 55A z większych to MTZ 82 ma pompe o wydatku 14L/min, więc te które masz też powinny się nadać. A jak dobrze kojarzę to pompy orsty 16 były montowane do zasilania wspomagania w Fortschrittach i ciężarówkach IFA.
Posted

Czyli do wspomagania się nadaję bo zgrabniejsza jest niż ta co mam od jelcza,a poza tym mam do niej takie fajne mocowanie z flanszą na koło pasowe]dzięki jeszcze raz.

A względem tematu to ropę pompuję pompką ręczna taką rotacyjną;]

Posted
Panowie nie róbcie off-topu... :) Wątek wyraźnie jest o nalewaniu paliwa do maszyn, a wy piszecie o pompach hydraulicznych do wspomagania, a jedno do drugiego ma się nijak, więc proponuje założyć nowy wątek i nie śmiecić tutaj. Pozdrawiam :)