Jump to content

Recommended Posts

Posted
Nie mam pojecia bo sie tym osobiscie niezajmuje, szwagier chce kupic 5 byczkow uchowac i sprzedac (pisalem taki watek) t jak sie okazuje to niewiele by mu z tego zostalo, wiec musisz sobie przeliczyc co musial bys kupic im do zarcia a co masz i ile by cie to kosztowalo Moje osobiste zdanie jest takie ze z duzej ilosci zawsze musi cos zostac a z paru sztuk tak jak i z malej ilosci to albo sie koszta zwruca albo i nie Pozdrawiam
Posted
A co byś kolego powiedział na takie coś, jeśli masz warunki oczywiście, żebyś chował kilka krówek, tyle ile możesz na swoim polu uchować. Kupować cielęta 1 tygodniowe, ochowywać mlekiem od tych krów do 100kg i sprzedawać. U mnie na wsi kilka osób to robi i nawet się to opłaca. Sam też tak robię. Teraz mam tylko 1 byczka, ale w lecie to tak po 2 -3 na raz. Czasami mleka w proszku trochę dokupię. Na jednym cielęciu jest pare stówek zarobku. U mnie to wychodzi od 600-900zł na sztuce. Zależy po ile kupisz. Pozdrawiam :)
Posted
Ceny są zapewne różne w różnych regionach. U mnie w małopolsce cieliczki są w cenie 500-700zł, a byczki 600- nawet do 1000zł w zależności od rasy, oczywiście tygodniowe. A takie 100kg to cieliczki po 13-15zł za kg, a byczki od 15-nawet 20zł za kg. Pozdrawiam
Posted
Tzn za takiego 300kg to nie mam pojęcia, ale cena napewno jest niższa niż za takiego 100kg. Musiałbyś się kogoś z łódzkiego dopytać, bo nie wiem jakie tam są ceny. Te 20zł/kg to za simentale tak płacą. Za jakieś zwykłe mieszańce to 16zł/kg. Takie duże byki 900kg kolega sprzedawał po 7.50zł/kg. Tyle wiem pozdrawiam :)
Posted
Przy czterech krowach to mleczarnia może mało płacić. U nas płacą nawet po 0,5zł za litr. Lepiej jakbyś znalazł prywatnych ludzi i sprzedawać mleko i jego wyroby: ser, masło itp. Ja za litrę mleka biorę 1,5zł, chętnych w sezonie letnim jest trochę, także z tej mojej 1 krowinki wyciągnę około 400zł miesięcznie. Niektórzy jak np zawożą do miasta to nawet 2zł za litr biorą. Pozdrawiam
Posted

aa a na prawie 1 hektar jaki mam gdybym za tys zł kupił byka takiego półrocznego i bym chował ten rok do iluś tam kilogramów i później sprzedał to dam rade wyżywić na te 89 arów które mam czyli zboże trawę i buraki ziemniaki?:D

I od buraków liści kiszonkę bym zrobił.

Posted
morze i za byka wezmiesz 6000-7000 tysi bo zalezy od rasy ale za zwyklego byczka to wezniesz gora 6000 ale od tego musisz odjac ile w niego zainwestowales (zborze itd) pozatym taki zwykly byczek to rosnie jakies 2 lata