Jump to content

Recommended Posts

Posted

jak nie natrafisz na świński dołek;)

policz sobie:

Koszt prosiąt (jeśli musisz je kupić) + zboże (jedna sztuka to około 250-300kg) + koncentraty paszowe = koszty

od tego co uzyskasz ze sprzedaży tuczników odejmij koszty

sam zobaczysz czy ci się opłaci.

Powiem ci że mając swoje maciorki lepiej wyjdziesz niż kupując prosiaki.

Posted

Zysk na pewno będzie ale nie za wielki i ogólnie trzeba na cenę dobrą trafić to wtedy coś jeszcze da radę wyciągnąć. Pozdrawiam :)

U mnie w Łódzkim cena 4,80-5zł a u was jaka ?

Posted
Czyli koszt wyhodowania tucznika tak wygląda koszt 200zl prosię zboże po 80 zl razem 240, koncentrat najtańszy po 60 zl worek czyli razem 120zl w sumie mamy 560zl.Po cenie jaką mamy teraz za tucznik o wadze 120 kg wezmiesz 600 zl to za robotę zużyty prąd i wodę i weterynarza[ewentualne choroby] zostanie ci 40 zl za sztukę o taki masz zysk chyba że masz swoje maciory to inaczej ci wyjdzie rachunek ewentualnie sprzedaj we flaku to więcej zrobisz.
Posted

Czyli koszt wyhodowania tucznika tak wygląda koszt 200zl prosię zboże po 80 zl razem 240' date=' koncentrat najtańszy po 60 zl worek czyli razem 120zl w sumie mamy 560zl.Po cenie jaką mamy teraz za tucznik o wadze 120 kg wezmiesz 600 zl to za robotę zużyty prąd i wodę i weterynarza[ewentualne choroby'] zostanie ci 40 zl za sztukę o taki masz zysk chyba że masz swoje maciory to inaczej ci wyjdzie rachunek ewentualnie sprzedaj we flaku to więcej zrobisz.

Ciągle Mi chodzi po głowie żeby chodować 4-6 macior i sprzedawać od nich prosięta. Co Mi powiecie na ten temat :) ? dobrze bym na tym wyszedł ?

Posted

Ja bym proponował tak to wszystko zorganiaować zeby ci sie co najmniej 1 na miesiac prosiła.

proponował bym zakupić loszki czystej rasy pbz są to długie i ciężkie świnie. A ze sprzedaża prosiaków napewno nie miał byś problemów. Umieszczasz ogłoszenie w lokalnej gazecie i na pewno się ktoś trafi. a i do tych loch od razu proponował bym zakupić knura też pbz to jast najlepsza rasa na takie chodowle;)

Posted

Ja bym proponował tak to wszystko zorganiaować zeby ci sie co najmniej 1 na miesiac prosiła.

proponował bym zakupić loszki czystej rasy pbz są to długie i ciężkie świnie. A ze sprzedaża prosiaków napewno nie miał byś problemów. Umieszczasz ogłoszenie w lokalnej gazecie i na pewno się ktoś trafi. a i do tych loch od razu proponował bym zakupić knura też pbz to jast najlepsza rasa na takie chodowle;)

a ile takie maciory rocznie Mi zjedzą paszy ? gdyby nie było kupców to bym je zostawiał aż do 110kg i pózniej sprzedawał do masarni.

Posted
kolego jak nie masz swoich macior to nie baw się w kupowanie prosiąt bo cię to drogo wyniesie . jak nie masz swojego pola na którym siejesz zboże tez nie baw sie w takie coś bo też zapłacisz drogą kasę . a jak sprzedaż świnie przykładowo te 50 no to zarobisz jakąś kase wiadomo ale troche bedziesz musiał włożyć w ten interes koncentraty i wogule samego zboża te świnie sporo zjedzą . ja też miałem świnie ale teraz już nie trzymam na hodowli macior się nie znam kupowałem prosiaki zboże mam swoje i uważam że to nie opłacalny jest interes . tą kase którą w to włożyłem w te prosiaki itd nie zwróciła mi się w dniu sprzedaży .
Posted

Nie wiem ile zjedzą ale jak ci by to wszystko dobrze poszło to byś miał 2 mioty prosiaków.

Locha po zapłodnieniu powinna sie oprosić za 3 miesiące 3 tygodnie i 3dni potem jak dobrze pojdzie to prosiaki urosną tak do ok18-20kg po 2miesiacach to juz mamy 6miesiecy jak wszystko bedzie wpozadku to po 3-4dn od odsadzenia powinna miec ruje. I od nowa polska ludowa:)

Jak byś mial ładne prosiaki to mysle ze wzia bys jakies 170zl za szt.

jak by miala te 10 czy 11szt to juz masz 1700-1800zl za jeden miot;)

Oczywiście jak wszystko dobrze wyjdzie.

Pozdrawiem