enzo.tomek Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 WitamSzukam opinii użytkowników ursusów serii 17 i 19mam zamiar kupić taki ciągnik i chciałbym się coś dowiedzieć na jego temat co jest ich bolączką i jakie ma zalety Quote
Mikruss Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 zalety mocnik silnik i tanie częściminusy-źle zestopniowana skrzynia (silnik mocny ale zachodni zrobi to samo mimo ze bedzie miał ze 30 km mniej)-słaby podnośnik- marna jakość wykonaniaJa bym kupił na Twoim miejscu coś 140-150 KM (jezeli taki mocny potrzebujesz bo taki ciągnik lekko 100ha obrobi) coś zza zachodniej granicy. Quote
enzo.tomek Posted March 27, 2013 Author Report Posted March 27, 2013 zachodnie są lepsze to trzeba przyznać mają dobre skrzynie i hydraulikę ale też trzeba dobrze trafić ponieważ w nich skrzyń się nie remontuje tylko trzeba wymieniać a takiego sobie bezproblemowo zrobię sam tańszym kosztem przynajmiej tak mi się wydaje dlatego chciałem poznać opinię użytkowników tych maszyn ponieważ oni najwięcej powinni o nich wiedzieć Quote
izydor6280 Posted March 27, 2013 Report Posted March 27, 2013 a po co Ci taka moc (wypadalo by zaznaczyc, ze mierzona na silniku), skoro nie bedzie to mialo przelozenia na prace, jak juz kolega wspomnial slaby udzwig i malo biegow, jak sie ni myle tylko 4moze i czesci sa tansze, ale o ich jakosci nie wspomne, co to za przyjemnosc rozbierac to samo kilka razy w ciagu nawet paru miesiecychcesz dobry, prosty i oszczedny ciagnik, poszukaj renault seria .14, jest tak prosta w budowie jak 360, zachodni ciagnik o tej samej mocy uciagnie wiecej, bo tam mierzyli moc na kolach a nie jak w u nas na silniku Quote
Mikruss Posted March 27, 2013 Report Posted March 27, 2013 izydor moc też mierzyli na silniku, zwwróć uwagę ze we wszystkich testach się mierzy moc na WOM, i tym mniejsze straty tym lepsza przekładnia Powiem ci takZabrał bym usrsusa 1734 i powiedzmy Masseya 3635 i ursus dostanie takie baty ze az milo Quote
enzo.tomek Posted March 27, 2013 Author Report Posted March 27, 2013 z tymi mocami jest tak jak się producentom podoba czyli podają taką jaką klient chce usłyszeć ponieważ są mierzone według różnych norm dlatego mamy takie rozbieżności tak jak w czasie pracy jedni producenci mają czas w mth a drudzy w godzinach pracy silnika czyli w godzinach Quote
Mikruss Posted March 27, 2013 Report Posted March 27, 2013 enzo nawet jak weźmiesz wg różnych norm to odchyłka będzie niewielka (przy tych mocach niech będzie 5-7 km), ja się sam przekonałem ze wielki ciągnik nie znaczy dobry. Quote
izydor6280 Posted March 28, 2013 Report Posted March 28, 2013 moze male sprostowanieoba silniki o tej samej mocy, ale zachodnie przenosza ta moc na kola, czyli maja jakies tam zaparcie i dobrze dobrane biegi, w ursusie tego nie ma, wiec po co nam tyle koni, jesli nie mozna tego optymalnie wykorszystaca czas pracy liczony w mth to wymysl naszych i czechoslowackich konstruktorow Quote
massay1 Posted March 28, 2013 Report Posted March 28, 2013 Czas pracy liczony w mtg to nie jest wymysł ani Czechów ani polaków. Tak zawsze były naliczane w licznikach napędzanych mechanicznie. Nawiasem mówiąc naliczanie tradycyjnych mth wcale nie jest głupie. Dopiero gdy wynaleziono stoper to producenci poszli na łatwiznę i włożyli go do ciągnika. Pomijając niektóre maszyny które miały naliczany czas pracy przez elektryczne liczniki. Głownie stacjonarne silniki, wózki widłowe itp. Jedyny powód takiej zmiany to fakt że tak jest po prostu prościej i tyle. Bo w maszynach pracujących na zmiennych obrotach naliczanie czasu pracy powinno być od tego zależne jak np. w 60-ce.http://pl.wikipedia.org/wiki/MotogodzinaCała prawda. Quote
Recommended Posts