Kowalik Posted October 13, 2010 Report Posted October 13, 2010 Wiele jest opini na ten temat, tak naprawdę to kogo nie pytam to inaczej radzi. Oczywistym jest, że od tego kiedy skosimy kukurydze zależy bardzo jak udana będzie kiszonka, jak bogata w składniki odżywcze. Słyszałem tez pogląd że kiszonka powinna miec maksimum ziarna ile się da do reszty masy, ale to jest oczywiste. Skoro by to miało być jedyne kryterium to najleoiej by było jak najpóźniej kosić. Quote
Kronel Posted October 13, 2010 Report Posted October 13, 2010 Przedwczesny zbiór kukurydzy na kiszonkę wiąże się ze znacznymi stratami, wynikającymi z przerwania procesu asymilacji, któremu dopiero w drugiej połowic okresu wegetacji towarzyszy intensywne wytwarzanie węglowodanów gromadzących się w postaci skrobi w ziarnie. Także praktykowany nieraz zbiór kukurydzy na kiszonkę w mlecznej lub mleczno-woskowej dojrzałości ziarna, przy zawartości 18-20% suchej masy nie jest wskazany z powodu zbyt niskiej wartości energetycznej i wysokiej zawartości włókna surowego w suchej masie. Obecnie zaleca się, aby kiszonka z kukurydzy przeznaczona dla krów mlecznych i intensywnego opasania buhajków zawierała 32-35% SM, a udział w niej ziarna wynosił 45-50% SM. W tych przypadkach optymalnym terminem do rozpoczęcia zbioru jest stadium ?dojrzałości fizjologicznej" (1/2 milk line). Przy zbiorze kukurydzy w tym terminie ziarna zawierają 60-65% SM, w kolbie znajduje się około 50% ziaren z ciemną warstwą, a zawartość suchej masy w całej rośliny mieści się w granicach od 32 do 35%. Większość liści jesl jeszcze zielona, a dolne liście są w różnym stopniu wyschnięte. Zbiór takiej zielonki minimalizuje straty na polu, ogranicza wyciek soku w silosie i zapobiega pleśnieniu oraz zagrzewaniu się kiszonki, co może wystąpić w przypadku zakiszania zbyt suchego materiału. Zaobserwowano ponadto (Bali i in., 1997), że kiszonka sporządzona z roślin będących w stadium dojrzałości fizjologicznej jest najlepiej wykorzystywana przez krowy mleczne i ma korzystniejszy wpływ na ich produkcyjność. Stwierdzono również (I larrison i in., 1996), że w porównaniu z kiszonką sporządzoną z roślin w stadium ciemnej warstwy, kiszonka sporządzona z roślin będących w stadium dojrzałości fizjologicznej miała dodatni wpływ na wydajność i zawartość białka i laktozy w mleku, zwiększenie przepływu białka mikrobiologicznego oraz ziarna i skrobi do dwunastnicy i zmniejszenie strat skrobi w kale. Ze względu jednak na zmienne warunki atmosferyczne podczas zbioru kukurydzy na kiszonkę często zdarza się, że wilgotność całych roślin zbieranych w stadium dojrzałości fizjologicznej może być niewielka, co utrudnia prawidłowy przebieg fermentacji, a uzyskana kiszonka jest gorzej wykorzystywana przez bydło. Trzeba zatem monitorować zawartość suchej masy w całej roślinie, posługując się w tym celu np. kuchenką mikrofalową. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.