Jump to content

Recommended Posts

Posted

Film ten przedstawia moje pole. ( W zasadzie część mojego pola bo sąsiad co roku mi podbierał kawałek miedzy i teraz wychodzi na to że brakuje mi w polu szerokości 1.5metra i muszę wynająć geodetę).

Ja prowadzę ursuska c360 i proszę o wyrozumiałość bo to było 2 lata temu i pierwszy raz bronowałem pole.

Oto ten film:

W tym roku zrobię za około półtora miesiąca film z sadzenia ziemniaków też ja będę za sterami i z siania buraków już nie ja tylko sąsiad.

Posted
Ładny Ursus, Twój jest? Mógłbyś trochę szybciej jeździć w końcu 60 dałaby radę, ale jak na pierwszy raz i tak jest super, w sumie jak pierwszy raz w życiu bronowałem to chyba robiłem to podobnie tyle że C-330 i bronami 3. Pozdrawiam :)
Posted
O to pochwal sąsiada za dobry stan wizualny tego Ursusika, no jak będziesz ziemniaki sadził to trochę trudniej będzie niż przy bronie, ale myślę że sobie poradzisz bo w tym filmiku calkiem dobrze Ci szło. Pozdrawiam :)
Posted
Nic złego kolego na myśli nie miałem;) Mam w swoim regionie i za miedzą samych rolasów po min 400ha.;) A takiego sprzetu nie widziałem z 10-15 lat;) Dlatego tak napisałem.;) Sam mam ponad 120ha juz i jestem narazie pionkiem u mnie;) hehe.
Posted

Paweł nagrywaj dalej nawet fajna produkcja Ci wyszła tylko mógłbyś jakiegoś lepszego operatora kamery znaleźć bo on stoi w jednym miejscu. ;) I sadzenie ziemniaków jest trochę cięższe niż redlenie, ale myslę że dasz radę. Pozdrawiam :)

Nic złego kolego na myśli nie miałem;) Mam w swoim regionie i za miedzą samych rolasów po min 400ha.;) A takiego sprzetu nie widziałem z 10-15 lat;) Dlatego tak napisałem.;) Sam mam ponad 120ha juz i jestem narazie pionkiem u mnie;) hehe.

Wiesz nie każdy urodził się w rodzinie z wielkim gospodarstwem i nie każdy ma setki hektarów, jeśli nie widziałeś 15 lat Ursusa C-360 to Ci współczuję bo to jedna z najpiękniejszych Polskich maszyn. Ja podziwiam takich małych rolników za to że chcą pracować na takim areale i się nie zniechęcają nawet jeśli wiedzą że dużo pracy przed nimi. Odziedziczyć 120ha to każdy potrafi, ale zrobić coś z niczego już niewielu umie. Pozdrawiam :)

Posted

Wojtek ma racje. Nawet nie wiesz Farmerze jak ciężko nieraz jest jak masz chociażby areał 40 arów

lecz masz zboże pszenżyto i w tym pszenżycie jest chwast przytulia( dla niewtajemniczonych roślina

która przykleja się do ubrań) i tego jest pełno i nieraz trzeba wyrywać to godzinami. Raz takie coś mi się zdarzyło

to w upale 29stopniowym 3 godziny na polu spędziłem i wyrywałem w pocie czoła.

Przewracanie siana też u mnie idzie ręcznie i ja to kocham.

Rozsiewanie nawozu także.

A gdy już pożyczamy ciągnik to ja jestem chętny zawsze gdy przyjadę po szkole by jeździć nim i wykonywać odpowiednią czynność bo umiem a gdy czegoś nie umiem to tata mi tłumaczy i szybko się uczę.

Także nie sztuką jest tak jak to Wojtek ujął:odziedziczyć ponad 100ha lecz sztuką jest samemu powoli rozrastać i

rozbudowywać swoje gospodarstwo w pocie czoła i w swojej dziedzinie zainteresowań.

Tyle z mej strony wkrótce pierwszy filmik;d

Posted
Panowie nie ma co sie spinać.;d Poprostu napisałem tak jak jest. A to ze nie widziałem iles tam lat takiej maszyny to nie moja wina.:) poprostu niektorzy mają lepiej a niektórzy gorzej i tyle. Ja mam weksze problemy na głowie niz jakies kłotnie o filmik na forum i dogryzanie sobie nawzajem. Musze kupić 50 ha w jedyn kawałku bo mam pod nosem;) i nie wiem jak to zrobic zeby sie nie narobic.;d a jest duzo chętnych i duze pieniądze.:)
Posted
No widzisz i tym się różnimy Ty kupujesz za pieniądze rodziców 50ha, a dla mnie taki kawał pola to tylko marzenie i marzeniem pozostanie do końca życia chyba że w totka wygram. Pozdrawiam :)
Posted

dokładnie tak jak Wojtek napisał. Pole w kawałku 50 ha to wydatek rzędu ponad 2 miliony zł.

Jeśli ciebie stać to inwestuj ale dla mnie i dla tych co rozpoczynają to tylko zostanie marzeniem.

Posted
Mam swoje pięniadze kolego poniewaz jestem po szkole rolniczej. Mam wykrzstalcenie srednie. I jestem tzw. Młodym Rolnikiem. Wiec połowa sprzetu i ziemi mam dofinansowane z UE..;) Takze trzeba sie uczyc i dobrze myslec.;) a rodzice prowadzili gospodarstwo jakies 5 lat temu;) a teraz tylko mi pomagają sie rozwijac..:) Pozdro;d Jak bys chciał sie rozwijac to bys skonczył szkołe i starał sie o dotacje na młodego rolnika które mają byc w 2014r. w kwocie 70tyś euro;) ale pod warunkiem ze nigdy nie miałes na siebie ziemi zadnej;) ja z tego skorzystałem ale tylko na 70tyś polskich złotych;d
Posted

Farmer jak niby miałbym skończyć szkołę rolniczą jak ja mam jeszcze rok mechaniki?;d

Muzyk nie obraź się ale ja mu niezazdroszczę bo ja nie chcę kilkaset hektarów lecz kilkadziesiąt i chcę

zwykłe małe polskie gospodarstwo;d

Posted
Ale pawle po mechanice morzesz przeciez zrobic szkole rolnicza a co do tych ha to oczywiste jest ze przecietny rolnik majacy np 10ha niema szans z takim co ma 200 czy 500 ha bo niby skad ma wziasc pieniadze taki co ma 10 ha, wielu jest takich co chetnie by napewno dokupilo pare ha ale poprostu ich nie stac:( bo jak np jest do sprzedazy 30 ha w jednym kawalku to zaraz jest zainteresowanie tych wiekszych a temu mniejszemu pozostaja przewaznie dzialki 1-2-3 ha bo raczej taki co ma 200 ha to dla niego dzialka 1-2ha niejest warta zachodu:)
Posted

Kto nie kombinuje ten nie ma.;) I bardzo sie z tego ciesze ze mam czy to od Uni czy po rodzicach;) to jest moje i nikt mi tego nie zabierze;) Powiedz mi kolego teraz jakie gospodarstwo duze nie ma zadnej pomocy z uni..?:) chyba tylko takie gdzie gospodarz wygrał 20mln w lotto.;) Bez dofinansowania i prow nikt sie nie rozwinie.;) za własne pieniądze.;)

pawelxy1 - mozesz po tej swojej mechanice isc do szkoły rolniczej;) ale nie na 4 lata;) tylko chyba na 2 bo juz miałbys mature i wykrztałcenie srednie.