Młody18 Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 Mam do was dość trudne pytanie. Co waszym zdaniem opłaca się teraz chodować. ? Quote
kubusjettaII Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 nie zrozumcie mnie źle, ale mam wrażenie że każdy z zadających podobne temu pytania czeka na gotową receptę co hodować, siać itd. zastanawia mnie czy czytacie posty wyciągając z nich wnioski i informacje, czy tylko zadajecie pytania typu "czy mi się to będzie opłacać"?? nikt z nas, was nie ma takiej receptury i nie da konkretnej odpowiedzi. zenek przepraszam że w tym poście ale po prostu ... ... i myślę że nie jestem w tym sam, macie takie samo czy inne zdanie? Quote
bardzomalorolny Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 Jak dla mnie to nie opłaca się jedynie nic nie chować i nic nie siać, a jak coś jest nawet mało to zawsze coś wpadnie. I nie znoszę takich ludzi jak mój sąsiad. Nic nie chowa, nic nie sadzi, siedzi tylko pod domem cały dzień i nic mu się nie opłaca. Quote
Młody18 Posted March 26, 2013 Author Report Posted March 26, 2013 Jak dla mnie to nie opłaca się jedynie nic nie chować i nic nie siać' date=' a jak coś jest nawet mało to zawsze coś wpadnie. I nie znoszę takich ludzi jak mój sąsiad. Nic nie chowa, nic nie sadzi, siedzi tylko pod domem cały dzień i nic mu się nie opłaca. [/quote'] w sumie masz racje kolego. Jak to mówią kto nie ryzykuje ten nie żyje. A tym bardziej, że Ja na punkcie rolnictwa to mam bzika Quote
przemek2092 Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 Zenek każdy by chciał znać odpowiedz na to pytanie tak jak kolega juz ci napisał ciężko to określić dzisiaj jest wiele branży które są opłacalne jednak są to branże które są już od dawna zajęte przez bardzo dobrze prosperujące gospodarstwa i ciężko im dorównać cieżko wypromować coś nowego na rynku trzeba mieć juz na prawdę smykałkę do tego pozdrawiam Quote
Tofik Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 A ja uwarzam ze z ilosci zawsze cos zostanie raz jest lepiej a raz jest gozej bo rok rokowi nie jest rowny a jak ktos juz sie zdecydowal na prace na roli to niech na niej robi a nie narzeka Pozdrwaiam Quote
bardzomalorolny Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 A co koledzy byście powiedzieli na temat hodowli tych zwierząt, które są objęte programem ochrony genetycznej. Chodzi mi o bydło rasy polskiej czerwonej, konie huculskie i jakieś owce. Oczywiście nie piszę o dużych gospodarstwach, ale takich mniejszych 6-7 ha. Pozdrawiam Quote
Młody18 Posted March 26, 2013 Author Report Posted March 26, 2013 Zenek każdy by chciał znać odpowiedz na to pytanie tak jak kolega juz ci napisał ciężko to określić dzisiaj jest wiele branży które są opłacalne jednak są to branże które są już od dawna zajęte przez bardzo dobrze prosperujące gospodarstwa i ciężko im dorównać cieżko wypromować coś nowego na rynku trzeba mieć juz na prawdę smykałkę do tego pozdrawiam Ja cały czas myślałem nad hodowlą 4 macior i pózniej sprzedawać od nich prosięta. U nas w woj. Łódzkim parka chodzi po 300zł. Jak myślicie. ? Quote
Sylwia03 Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 zenek powiem ci jak poprzednicy wszystko zależy od ceny. Od kilku lat mamy 2 maciory tak na doczepkę do bydła. Czasami prosiaki są po 300zł nawet po 400zł, a czasami po 80zł za parkę. Z samych 4 macior nie wyżyjesz gdy prosiaki są tanie, chyba, że chowasz coś jeszcze lub dorabiasz gdzieś. Gdy są drogie jak np. na jesieni, możesz łyknąć parę ładnych złotych, ale gdy są za grosze to pojedziesz po kosztach pasz dla nich. Takie jest moje zdanie. Quote
Młody18 Posted March 26, 2013 Author Report Posted March 26, 2013 zenek powiem ci jak poprzednicy wszystko zależy od ceny. Od kilku lat mamy 2 maciory tak na doczepkę do bydła. Czasami prosiaki są po 300zł nawet po 400zł' date=' a czasami po 80zł za parkę. Z samych 4 macior nie wyżyjesz gdy prosiaki są tanie, chyba, że chowasz coś jeszcze lub dorabiasz gdzieś. Gdy są drogie jak np. na jesieni, możesz łyknąć parę ładnych złotych, ale gdy są za grosze to pojedziesz po kosztach pasz dla nich. Takie jest moje zdanie. [/quote'] Do pracy państwowej też pójde. a świnki to taka rozrywka. u Mnie raz są po 280zł raz po 300zł . cena się wacha. ale jeśli bym sprzedawał po 15szt na raz to jakieś 4200zł by było Quote
Sylwia03 Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 Ja zostawiam na tuczniki, rzadko sprzedaję prosiaki. Chyba, że za szybko wychodzi zboże, bo mamy też krowy i byki. Jednak upasenie byka do 700-800kg, to dwa lata i tyle samo zboża co 10 tuczników ale 6mies. Kaska porównywalna lecz prosiaki bardziej wrażliwe. Wczoraj wywieźliśmy dwa ostatnie do ubojni. Wyszło po 5,07zł. Wcześniejsze poszły po ludziach za 6zł/kg. Quote
Młody18 Posted March 26, 2013 Author Report Posted March 26, 2013 to cena jeszcze nie taka tragiczna no i przy blondynkach jest mniej roboty niż przy bydle a ile koleżanko trzymasz szt. ? i po ile sprzedajesz za szt. ? Quote
Sylwia03 Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 Mam dwie maciory, które średnio mają po 10szt przychówku dwa razy w roku. Dwa tyg temu jedna się oprosiła i miała 16szt. Wszystkich nie zostawię bo zboża mi do żniw nie starczy, ale z 8 pewnie tak. Druga dopiero trzy tyg prośna (mam taką nadzieję). Cena zależy komu sprzedaję. Jak ludziskom to po 6zł, masarze na wyroby średnio dwa w miesiącu wezmą, ostatnio po 5,50zł. A do ubojni jak wyżej. Wychodzi 600-720zł za sztukę. Quote
Młody18 Posted March 26, 2013 Author Report Posted March 26, 2013 Czyli rozumiem że bardziej się opłaca trzymać maciory i sprzedawać prosiaki ? U nas ludzie ledwie ledwie wyciągają 600zł za szt.. Quote
VoYtek8 Posted March 28, 2013 Report Posted March 28, 2013 Dziś opłaca się niewiele hodowli, ogólnie każdy patrzy na to inaczej bo jest spory problem ze zbytem za godziwą cenę. Wszędzie cena jest inna ale u mnie hodowle świń są na potęgę likwidowane, hodowle bydła mlecznego są na skraju opłacalności, na kurnikach też nieciekawie z tego co wiem najlepiej hodować teraz kaczki bo można jeszcze na tym zarobić, nioski na mniejszą skalę się nadal opłacają, ale więksi hodowcy są niezadowoleni bo teraz Polskę zalała fala tanich jaj z Ukrainy więc jest spora konkurencja cenowa. Pozdrawiam Quote
krisodx Posted March 29, 2013 Report Posted March 29, 2013 zenek powiem ci jak poprzednicy wszystko zależy od ceny. Od kilku lat mamy 2 maciory tak na doczepkę do bydła. Czasami prosiaki są po 300zł nawet po 400zł' date=' a czasami po 80zł za parkę. Z samych 4 macior nie wyżyjesz gdy prosiaki są tanie, chyba, że chowasz coś jeszcze lub dorabiasz gdzieś. Gdy są drogie jak np. na jesieni, możesz łyknąć parę ładnych złotych, ale gdy są za grosze to pojedziesz po kosztach pasz dla nich. Takie jest moje zdanie. [/quote'] Do pracy państwowej też pójde. a świnki to taka rozrywka. u Mnie raz są po 280zł raz po 300zł . cena się wacha. ale jeśli bym sprzedawał po 15szt na raz to jakieś 4200zł by było Ale ta cena co podałeś to za pare czy za szt?? Jak za 1 szt to u was strasznie drogie sa prosiaki. Quote
Soleo Posted March 29, 2013 Report Posted March 29, 2013 Ja osobiście inwestuje tylko w zboże, i tobie radzę też bo w coś innego nie opłaca się inwestować w naszej cudnej Polsce. Quote
Młody18 Posted March 29, 2013 Author Report Posted March 29, 2013 zenek powiem ci jak poprzednicy wszystko zależy od ceny. Od kilku lat mamy 2 maciory tak na doczepkę do bydła. Czasami prosiaki są po 300zł nawet po 400zł' date=' a czasami po 80zł za parkę. Z samych 4 macior nie wyżyjesz gdy prosiaki są tanie, chyba, że chowasz coś jeszcze lub dorabiasz gdzieś. Gdy są drogie jak np. na jesieni, możesz łyknąć parę ładnych złotych, ale gdy są za grosze to pojedziesz po kosztach pasz dla nich. Takie jest moje zdanie. [/quote'] Do pracy państwowej też pójde. a świnki to taka rozrywka. u Mnie raz są po 280zł raz po 300zł . cena się wacha. ale jeśli bym sprzedawał po 15szt na raz to jakieś 4200zł by było Ale ta cena co podałeś to za pare czy za szt?? Jak za 1 szt to u was strasznie drogie sa prosiaki. tą cene podałem za 15szt prosiaków (4,200zł)Ja osobiście inwestuje tylko w zboże' date=' i tobie radzę też bo w coś innego nie opłaca się inwestować w naszej cudnej Polsce. [/quote'] No i tak by było chyba najlepiej kolego. ile masz ha ziemi i jaką klase ? Ja mam 4 ha ale jeszcze bym dokupił, i VI klase to nie wiem czy Mi się tak opłaci.. Quote
manbog Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 Najlepiej opłacalne jak do tej pory jest hodowanie cieląt mięsnych link podany do firmy specjalizującej się w tym temacie. Stosunek dochodu za jedną sztukę wychodzi najlepiej w porównaniu z innymi zwierzakami hodowlanymi. Quote
Młody18 Posted March 31, 2013 Author Report Posted March 31, 2013 Najlepiej opłacalne jak do tej pory jest hodowanie cieląt mięsnych link podany do firmy specjalizującej się w tym temacie. Stosunek dochodu za jedną sztukę wychodzi najlepiej w porównaniu z innymi zwierzakami hodowlanymi. Mówisz kolego ? Ja myślałem nad nioskami. Bo inna hodowla Mnie nie interesuje. Quote
manbog Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 Najlepiej opłacalne jak do tej pory jest hodowanie cieląt mięsnych link podany do firmy specjalizującej się w tym temacie. Stosunek dochodu za jedną sztukę wychodzi najlepiej w porównaniu z innymi zwierzakami hodowlanymi. Mówisz kolego ? Ja myślałem nad nioskami. Bo inna hodowla Mnie nie interesuje. no w nioskach to Ci nic nie podpowiem, wiem za to, że na byczkach nie jest źle Quote
Recommended Posts