Jump to content

Recommended Posts

Posted

u mnie stoi po 19-25 tys zależy od klasy niektórzy sprzedają po 50 tys za hektar dla mnie to gruba przesada

A w jakim województwie mieszkasz??

Bo w mojej okolicy 50 tys PLN za 1 ha to cena minimalna do 100 tys PLN za ha dochodzi

Posted

W zachodniopomorskim w mojej częsci to ziemia stoi za 1ha około 25tyś.

Jak za taka kase 50-100tys to chyba jeszcze rope w tej ziemi wydobywacie.. hehe.

Taka cena bo nie ma możliwości kupna nigdzie w okolicy ziemi, nikt nie chce sprzedawać a jak ktoś już sprzedaje to chętnych na kupno jest wielu

Posted

ja znam sposób.;d musisz miec duzo pieniedzy zeby przebijac.;d bo bez nich sie nie da.;) chyba ze nie ma na nią kupców to kupisz i za 20 tyś.;)

a jesli moge wiedziec to w jakim rejonie masz ten przetarg.;d moze blisko to sie rzuce na niego hehe;d

Posted
Nie ma żadnego sposobu żeby kupić tanio ziemię, co najwyżej musisz się modlić o to by zainteresowanie tym przetargiem było małe wtedy masz jakieś szansę na niższą cenę. U mnie w Mazowieckim w okolicy Siedlec zależnie od klasy i położenia się płaci, ale coś około 20 tysięcy za hektar. Pozdrawiam :)
Posted
Dlatego mowie.;) jezeli mało chetnych to mozesz kupic tanio;) a jezeli bedzie duzo osób chciało kupic to będą przebijac nawzajem siebie.:) i moze ci wyjsc nawet 40tyś za ha. Ja troche sie znam na tym bo sam na przetargach kupiłem juz 50ha ziemi;)
Posted
Umnie 1ha to 100tysi a jak ktos chce kupic dzialke pod budowe to cena zaczyna sie od 8000 za arrrr:) dlatego niektorzy co mieli dzialki np 30 arow to podzielili je i sprzedali za dzialki budowlane a jesli chodzi o pole to malo kto sprzedaje (okolice sandomierza) a u tesciow niecale 30km odemnie ziemia dochodzi do 25tys ha i nawet niektorzy z mojej okolicy kupuja tam ziemie Pozdrawiam
Posted
tofikarius. 30km.. to mało;) Ja najdalej to mam od swojego gospodarstwa na pole 55km..:) w żniwa kombajn na lawete i cheja;) a zboze tiry odbierają i odrazu na sprzedaż jadą..;)
Posted
Tyle że nie każdy ma sprzęt by robić w takiej odległości od gospodarstwa dojechać tam małym Ursusem albo T-25 to bardzo długa wyprawa i pewnie dojazd zająłby tyle czasu że mało by zostało na prace. Pozdrawiam :)
Posted
Farmer1992 ruznica w polu jest taka ze w mojej okolicy ponad 80% pola to sady i chyba dlatego taka cena ziemi(sam mam 2 ha sadu) a u tesciow zboza buraki itd bo sadow unich nie wiele a ziemia ktora mam u tesciow (od tego roku) to narazie bede obrabial tescia sprzetem bo ja mam T25 takze w jedna strone pewnie bym jechal ponad godzine:( pozatym 255 jest duzo lepszy od "wladka" nieprawdaz?:) Pozdrawiam
Posted
No pomiędzy MF 255 a T-25 jest potężna różnica w komforcie pracy, orka Władkiem idzie ciężko za to Ferguson w pługu 2 idzie jak szalony więc mimo wszystko jak masz możliwość to lepiej 255 używać do pracy. Pozdrawiam :)
Posted
No rzeczywiście w porównaniu do 255 to ten Ursus sporo pali, nie wiem ile pali ten Ferguson, ale mam porównanie spalania w Ursusach C-330 i C360 bo z wujkiem razem pole orałem bo mnie o pomoc poprosił parę lat temu, ja jeździłem 30 i miałem pług 2, a wujo 60 z pługiem 3, obaj przez dzień pracy spaliliśmy zbiornik paliwa tyle że w C-330 zbiornik ma ok. 30 litrów, a w C-360 aż 67l. więc jest spalanie 2x większe niż w 30, a nie zrobi się 2x więcej roboty. Pozdrawiam :)
Posted
W trójce to pójdzie bez problemu przy podorywce albo przy oraniu na piachu, o tak na ścisłej ziemi to taki Ferguson nie za bardzo da radę w pługu 3, no jak się ktoś uprze to oczywiście zaorze, ale po co katować ciągnik? Pozdrawiam :)
Posted
Sąsiad ma Ursusa 3512 i ma tylko pług 2 i jak orze na zwięzłej ziemi robota mu ładnie idzie, ale jak orze na jakimś piachu to widać że ten ciągnik jest trochę za mocny jak na ciąganie 2 na takiej glebie bo wtedy brzydko mu się orze. I ogólnie pług z dwiema skibami można o wiele łatwiej regulować przez to ładniej się orze. Pozdrawiam :)