VoYtek8 Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Witam,Ostatnio znajomy poprosił mnie o radę w sprawie: ma trochę ziemi bo w spadku po teściu dostał zasiał tam gorczycę przyorał, rozwiózł dużo gnoju, a następnie jego kolega pojeździł po tym jakimś agregatem czynnym. W sumie teraz to pole jest przygotowane pod każdą uprawę, początkowo chciał sadzić porzeczkę, ale znajomy hodowca go zniechęcił bo powiedział że cena jest niska i będzie spadać. Wtedy mój znajomy wpadł na pomysł aby zasadzić sad, ale nie z kupowanych sadzonek tylko zamierza wsadzić dziki ze starych drzew, a następnie samemu je szczepić. Warto dodać że ma wszystkie maszyny i przechowalnie po teściu nie zbędne do prowadzenia sadu. Mógłby ktoś mi napisać czy przy takim własnoręcznym szczepieniu i hodowaniu sadzonek jest wiele roboty i czy to się wogle opłaca? Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Mój tata szczepi dużo roślin.Nie jest to dużo roboty;dA opłacać to opłaci się bardziej niż by miał sam kupować sadzonki;dJak chcesz mogę popytać taty jak on szczepi bo jemu wszystkie się przyjmują zawsze;d Quote
DuzyGrzegorz Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Szczepi się, a raczej oczkuje na podkładce najczęściej wegetatywnej (np. jabłonie), rzadziej generatywnej (np wiśnie, czereśnie). Na dziczkach to można sobie zaszczepić do ogródka dla własnej satysfakcji. VoYtek8, twój znajomy musi nabyć podkładkę (albo rozmnożyć), a następnie zrazy z sadu zraźnikowego i zaoczkować. Quote
Tofik Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Ja chcialbym zauwazyc ze jak ma gotowe pole to przeciez morze kupic gotowe drzewka w szkolce i wsadzic juz teraz na wiosne i za 3 lata cos juz urwie i jakis grosz mu wpadnie a tak jak Duzy Grzegorz napisal musi najpierw nabyc material zaszczepic (niewiadomo jak mu sie poprzyjmuja) poczekac az urosnie dopiero sadzic a tu glownie zalerzy na czasie (no chyba ze mu nie zalezy) bo przeciez w szlolce kupi takie same drzewka jakie by sam sobie chcial zaszczepic. No chyba ze zamiast sadu bedzie chcial szkolke prowadzic Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 tofikarius on wie ale on chciał zaoszczędzić nie kupując;dPrzecież to napisał ech Quote
Tofik Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Pawel ja to rozumie ale w sadzie chodzi o czas wczesniej wszadzisz wczesniej zaczniesz zbierac a co pozatym on zrobi z reszta pola bo przeciez nie posadzi na calosci szczepek:) Quote
Tofik Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 A po co mu tyle drzewek chyba ze bedzie nimi chandlowal bo przeciez nie bedzie szczepil w takich odleglosciach w jakich sie sadzi sad Quote
pawelxy1 Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 tofikarius szkoda mi cie czasami;d przecież pisał że on chce mieć sad i chce handlować owocami;d Quote
Tofik Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 wiec sobie przeczytaj co napisalem sad jabloniowy na podkladkach karlowych sadzisz 1-2m/3-3.5m a na pol karlowych 2-3m/4m a przeciez jak szczepisz to sadzisz to wszystko calkiem inaczej Quote
pawelxy1 Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 ok sory nie zrozumieliśmy się;dDobrze że doszliśmy do porozumienia;d Quote
Tofik Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 bynajmniej jak mu nie zalezy na czasie to morze sobie szczepic:) Quote
VoYtek8 Posted March 29, 2013 Author Posted March 29, 2013 Ja chcialbym zauwazyc ze jak ma gotowe pole to przeciez morze kupic gotowe drzewka w szkolce i wsadzic juz teraz na wiosne i za 3 lata cos juz urwie i jakis grosz mu wpadnie a tak jak Duzy Grzegorz napisal musi najpierw nabyc material zaszczepic (niewiadomo jak mu sie poprzyjmuja) poczekac az urosnie dopiero sadzic a tu glownie zalerzy na czasie (no chyba ze mu nie zalezy) bo przeciez w szlolce kupi takie same drzewka jakie by sam sobie chcial zaszczepic. No chyba ze zamiast sadu bedzie chcial szkolke prowadzic Pozdrawiam On teraz wykańcza dom więc nie może inwestować za dużo w ten sad' date=' dlatego właśnie chciałby sam wyhodować te sadzonki.[hr']A mam do was pytanie ile czasu zajmie wyhodowanie w ten sposób sadzonki jabłoni? Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 Dwa lub trzy lata w zależności kiedy wysadzi ze szkółki. Tylko żeby nie kupił zawirusowanej podkładki lub zrazów. Quote
VoYtek8 Posted April 2, 2013 Author Posted April 2, 2013 Jak kogoś interesuje to ten znajomy zamówił już podkładki i zrazy od podobno pewnego sprzedawcy i będzie robił te sadzonki, na reszcie pola zamierza zasiać pszenicę jarą... I mam do was pytanie jaką odmianę polecacie bo będzie kupował z centrali i chciałbym mu doradzić żeby wzią jak najlepszą, a nie bardzo się orientuje w odmianach takiej pszenicy. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts