rolasc360 Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 Witam mam pytanie ! Nie Jestem Gospodarzem ale jak bym skończył mechanik maszyn rolniczych to opłaca mi się być rolnikiem od zera ? proszę o pomoc mam 17lat Quote
Tofik Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 To zalerzy czy lubisz "grzebac" w ziemi i przedewszystkim czy masz na to fundusze Pozdrawiam:) Quote
Farmer1992 Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 Kolego do tego trzeba miec ze tak powiem zamiłowanie. Bo jezeli masz chęc tylko bo masz.. to nic z tego nie bedzie. nie wiem czy ten mechanik to szkoła rolnicza..? czy nie..? Bo jesli tak to super. Bo mozesz sie starac wtedy o dotacje na młodego rolnika w kwocie 70tys zł. a od 2014r. 70tyś euro. Quote
rolasc360 Posted March 30, 2013 Author Posted March 30, 2013 Kolego do tego trzeba miec ze tak powiem zamiłowanie. Bo jezeli masz chęc tylko bo masz.. to nic z tego nie bedzie. nie wiem czy ten mechanik to szkoła rolnicza..? czy nie..? Bo jesli tak to super. Bo mozesz sie starac wtedy o dotacje na młodego rolnika w kwocie 70tys zł. a od 2014r. 70tyś euro.tak to szkoła rolnicza i mam bardzo zamiłowanie do tego od małego jeździłem do dziadka na wieś pomagać jak dziadek sprzedał gospodarkę to do wujka do dziś jezdze. Po prostu uwielbiam życie na wsi i wg mam zamilowanie to tego Pozdrawiam . jak coś pisać to odpisze wamTo zalerzy czy lubisz "grzebac" w ziemi i przedewszystkim czy masz na to fundusze Pozdrawiam:) Lubie grzebać ; ) Quote
VoYtek8 Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 To zależne od tego czy masz coś na start bo jak nie masz pola, maszyn i budynków gospodarczych to będziesz musiał zainwestować grube pieniądze żeby cokolwiek zarobić i ta inwestycja zwracałby Ci się latami. Napisz czy masz cokolwiek na starcie i jakie gospodarstwo chciałbyś prowadzić. Pozdrawiam Quote
rolasc360 Posted March 30, 2013 Author Posted March 30, 2013 To zależne od tego czy masz coś na start bo jak nie masz pola' date=' maszyn i budynków gospodarczych to będziesz musiał zainwestować grube pieniądze żeby cokolwiek zarobić i ta inwestycja zwracałby Ci się latami. Napisz czy masz cokolwiek na starcie i jakie gospodarstwo chciałbyś prowadzić. Pozdrawiam [/quote'] a więc tak od wujka bym kupił dom z lasem kawałek i tam trochę pola ma a gospodarstwo do tylu hektarów ile dam rade utrzymać dotacja np na maszyny ciągnik i bydło i moze kredyt na 1h,2h i jakos powoli działać pozdrawiam ; ) Quote
Tofik Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 No to skoro lubisz "grzebac" no to smoalo morzesz gospodarzyc:) bo robienie czegos na sile nie daje zadnej satysfakcji i jak farmer napisal bedziesz mogl sie ubiegac o grubsza kase z unii:) a na poczatek gospodarzenia napewno przyda sie wieksza ilosc gotowki jeszcze tak zapytam czym dokladnie chcialbys sie zajmowac? Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 A masz za co kupić ten dom i hektary bo kredyt na początek działalności to nie najlepszy pomysł. Pozdrawiam Quote
rolasc360 Posted March 30, 2013 Author Posted March 30, 2013 A masz za co kupić ten dom i hektary bo kredyt na początek działalności to nie najlepszy pomysł. Pozdrawiam sprzedam mój kupie od wujka No to skoro lubisz "grzebac" no to smoalo morzesz gospodarzyc:) bo robienie czegos na sile nie daje zadnej satysfakcji i jak farmer napisal bedziesz mogl sie ubiegac o grubsza kase z unii:) a na poczatek gospodarzenia napewno przyda sie wieksza ilosc gotowki jeszcze tak zapytam czym dokladnie chcialbys sie zajmowac? Pozdrawiamhodowla,buraki,coś żeby powoli ruszyć i zarobić i kupywać więcej pola bykow itp pozdrawiam Quote
Tofik Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 Noi bardzo dobrze tylko bedziesz musial dobrze zagospodarzyc na poczadku bo to jest najwarzniejsze bo puzniej to juz poleci Pozdrawiam Quote
rolasc360 Posted March 30, 2013 Author Posted March 30, 2013 Noi bardzo dobrze tylko bedziesz musial dobrze zagospodarzyc na poczadku bo to jest najwarzniejsze bo puzniej to juz poleci Pozdrawiam dzięki za podpowiedz pozdrawiama ciężko żeby dostać dotacje na młodego rolnika ? Quote
Tofik Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 nie wiem bo nie korzystalem ale podobno duzo papierkowej roboty no ale taka jest biurokracja pozatym zeby dowiedziec sie co i jak to najlepiej pojechac do agencji i tam ci powiedza co i jak Quote
rolasc360 Posted March 30, 2013 Author Posted March 30, 2013 nom ale i tak mam przed sb 4lata technikum ciężko w technikum jest ? Quote
kubusjettaII Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 zależy od szkoły i nauczycieli, ja swoje technikum wspominam bardzo dobrze. Quote
VoYtek8 Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 No jak będziesz miał na start pieniądze to jakoś Ci to pójdzie, jeszcze na burakach można w miarę zarobić więc myślę że powoli rozkręcisz interes. Co do dotacji na młodego rolnika to podstawą jest wykształcenie rolnicze, następnie musisz mieć zapisaną na siebie ziemię i ubezpieczyć się w KRUS-ie no i potem możesz myśleć o składaniu papierów o dotację. Pozdrawiam Quote
rolasc360 Posted March 30, 2013 Author Posted March 30, 2013 No jak będziesz miał na start pieniądze to jakoś Ci to pójdzie' date=' jeszcze na burakach można w miarę zarobić więc myślę że powoli rozkręcisz interes. Co do dotacji na młodego rolnika to podstawą jest wykształcenie rolnicze, następnie musisz mieć zapisaną na siebie ziemię i ubezpieczyć się w KRUS-ie no i potem możesz myśleć o składaniu papierów o dotację. Pozdrawiam [/quote'] Zawód będę robił Technik Mechanizacji rolnictwa to czyli pasuje pozdrawaim ; ) Quote
pawelxy1 Posted March 31, 2013 Posted March 31, 2013 Zawód będę robił Technik Mechanizacji rolnictwa to czyli pasuje pozdrawaim ; ) więc tak jeśli pytasz o trudności w technikum to mogę ci kilka rzeczy powiedzieć;dChodzę 3 rok do technikum mechanicznego i zostało mi tylko ostatni rok.Powiem ci że troszkę odpuściłem bo był dobry okres 1 półrocza i prawie bym zawalił szkołę.Teraz się wziąłem od 2 miesięcy i zaczynam się odbijać od dna.Najcięższe są przedmioty zawodowe w moim przypadku mechaniczne.Trudna jest matematyka i historia( jeśli je nie lubisz:P)Tak samo Polski zależy od umiłowania.Poziom jest dość wysoki i nieraz na przedmiocie zawodowym robimy rzeczy które byłyby na studiach a przerabiamy teraz. Najgorzej jest jak są sprawdziany z zawodowych.Trzeba się uczyć 50 stron .Mój rekord to uczenie się 80 stron i napisać sprawdzian na 8 stron A5 i dostałem 5;d A co do dotacji i zamiłowania rolnictwa powiem ci szczerze Życzę Ci powodzenia;d Quote
rolasc360 Posted March 31, 2013 Author Posted March 31, 2013 Zawód będę robił Technik Mechanizacji rolnictwa to czyli pasuje pozdrawaim ; ) więc tak jeśli pytasz o trudności w technikum to mogę ci kilka rzeczy powiedzieć;dChodzę 3 rok do technikum mechanicznego i zostało mi tylko ostatni rok.Powiem ci że troszkę odpuściłem bo był dobry okres 1 półrocza i prawie bym zawalił szkołę.Teraz się wziąłem od 2 miesięcy i zaczynam się odbijać od dna.Najcięższe są przedmioty zawodowe w moim przypadku mechaniczne.Trudna jest matematyka i historia( jeśli je nie lubisz:P)Tak samo Polski zależy od umiłowania.Poziom jest dość wysoki i nieraz na przedmiocie zawodowym robimy rzeczy które byłyby na studiach a przerabiamy teraz. Najgorzej jest jak są sprawdziany z zawodowych.Trzeba się uczyć 50 stron .Mój rekord to uczenie się 80 stron i napisać sprawdzian na 8 stron A5 i dostałem 5;d A co do dotacji i zamiłowania rolnictwa powiem ci szczerze Życzę Ci powodzenia;d zależy też jaka szkola pzdr Quote
pawelxy1 Posted March 31, 2013 Posted March 31, 2013 Tak ale na ogół jak masz technikum mechanicze ( niezależnie jakiej specjalizacji) zawodowe przedmioty są trudne.A przedmioty nie zawodowe ( program nauczania) jest taki sam wszędzie;d Quote
Gucio Posted March 31, 2013 Posted March 31, 2013 Kolego ja mam wyksztalcenie technika mechanizacji rolnictwa i bez problemu z tym wyksztalceniem moge sie ubiegac o pomoc unijna typu mlody rolmnik modernizacja itd jednakze tak jak wczwsniej koledzy pisali bez zamilowania i ogromnej cierpliwosci ciezko wytrwac na polskiej wsi...ale tak samo sobie jak i tobie i wszystkim innym zycze powodzenia i wytrwalosci niech sie nam lepiej powodzi;-) Quote
pawelxy1 Posted March 31, 2013 Posted March 31, 2013 Gucio a to jak bym miał wykształcenie rolnicze a nie miał bym nawet hektara to bym otrzymał dofinansowanie? Quote
rolasc360 Posted March 31, 2013 Author Posted March 31, 2013 Tak ale na ogół jak masz technikum mechanicze ( niezależnie jakiej specjalizacji) zawodowe przedmioty są trudne.A przedmioty nie zawodowe ( program nauczania) jest taki sam wszędzie;dno tak jak w technikumKolego ja mam wyksztalcenie technika mechanizacji rolnictwa i bez problemu z tym wyksztalceniem moge sie ubiegac o pomoc unijna typu mlody rolmnik modernizacja itd jednakze tak jak wczwsniej koledzy pisali bez zamilowania i ogromnej cierpliwosci ciezko wytrwac na polskiej wsi...ale tak samo sobie jak i tobie i wszystkim innym zycze powodzenia i wytrwalosci niech sie nam lepiej powodzi;-) dziex i też życzę powodzenie Gucio a to jak bym miał wykształcenie rolnicze a nie miał bym nawet hektara to bym otrzymał dofinansowanie? Tak młody rolnik Quote
pawelxy1 Posted March 31, 2013 Posted March 31, 2013 bez ziemi i z wykształceniem rolniczym ile otrzymam na młodego rolnika dofinansowania? Quote
rolasc360 Posted March 31, 2013 Author Posted March 31, 2013 bez ziemi i z wykształceniem rolniczym ile otrzymam na młodego rolnika dofinansowania? 75tysbez wyksztalcenia ^.^ czytaj uważnie co napisałem potem pisz pozdro Quote
pablos Posted April 18, 2013 Posted April 18, 2013 młody ! człowieku powiem krótko nie pchaj się w to bagno ja gospodarzę krótko bo tylko 25 lat!! nie wiem co to jest urlop wolna sobota długi łikęd zresztą teraz nie potrafił bym się żadną przerwą w pracy po prostu nie wiedział bym co z sobą począć ! powodzenia !!!! Quote
Recommended Posts