Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam wszystkim. Mam takie pytanie odnośnie hodowli 1000szt niosek. piszcie wszystko co możecie na ten temat bo jestem tym zainteresowany. Ile Mnie wyniesie taka budowa kurnika z wyposażeniem ? chciałbym hodować na jaja i oddawać do hurtowni. ile zboża dziennie zje Mi te 1000szt ?
Posted
Witam a czy kolega za dużo różnych zwierząt nie chce hodować na raz? na tym forum jest już dużo tematów o kurach więc poco zaśmiecać poczytaj inne zadawaj tam pytania a jak nie dostaniesz odpowiedzi to wtedy pisz nowy watek jeśli chodzi o twoje pytanie to taka ilość kur zje ci okolo 80kg dziennie samego zboża.o budowie cenie nie mam pojęcia może ktoś inny coś podpowie wiem że 4-7 kur na m2 pozdrawiam
Posted

hmm same 1000 kur 20-24 tygodnie to koszt 17-20 tyś, wyposażenie kurnika i pomieszczeń ( paszarnia, magazyn jaj, pom socjalne) to najmniej 30 tyś bez centralnego ogrzewania( kotłownia). A jeśli nie masz już budynku to jeszcze musisz dodać koszt budowy ok 250-300m2 ( kurnika z pomieszczeniami)

Posted
Bardzo dobre wyliczenie zrobił Ci "ekojaja" myślę że na start 150 tysięcy to będzie mało i ogólnie hodowla takiej ilości kur to spore wyzwanie, sam sobie z tym nie poradzisz więc musisz zatrudnić paru pracowników. I chyba najważniejsza kwestia jest taka że teraz sprzedaż jaj hurtowo się zupełnie nie opłaca słyszałem że tacy duzi dostawcy sprzedają jaja za 21gr do hurtowni, a i tak nikt nie chce ich kupować bo potężne ilości po niższych cenach są importowane z Ukrainy. Przez to właśnie więksi hodowcy miejący po 1000-2000 sztuk niosek likwidują hodowle, mówili o tym problemie w Agrobiznesie jakieś 3 tygodnie temu. Pozdrawiam :)
Posted

Zenek jak dla mnie robisz za dużo rzeczy na raz. Wpierw zrób jedną i myśl o następnej a nie co chwile coś innego chcesz hodować.

Najpierw 20 kur później świnie a teraz 1000kur.

Zastanów się i później pisz i jak już to to wykonaj a nie myślisz o następnej sprawie;d

Posted
Koledzy Zdecydowałem na hodowle kur niosek :) narazie mam 15 i co 2 tyg dokupuje po 10szt. czerwiec-lipiec będe zakupował 50 jednorazowo. :) narazie do 200szt chce dokupić a dalej zobaczymy jak to będzie szło :) Kupców na jajka mam, tak że nie mam sie czego obawiać. ile Mi te 200szt zechla zboża miesięcznie? i ile będe miał na oko jaj miesięcznie. ?
Posted

Zenek zjedzą ci około 20 kg zboża dziennie może 18:)

A skąd weźmiesz kasę na 50 kur za jednym razem?

To jest 900zł.

a i po co ci aż tyle kur?

A i najważniejsze pytanie. Gdzie bd sprzedawał jajka?

• 11 years later...
Posted

Kurnik na tysiąc kur niosek jest jak najbardziej organizacyjnie do opanowania dla każdego gospodarstwa. My na wsi jesteśmy nauczeni do pracy i nie jest problemem każdego popołudnia poświecić na prace zootechniczne i zbieranie jajek 2 godziny. My mamy 1000 kur już od kliku alta - takie przyjęliśmy złożenie i się go trzymamy. Mamy z mężem małe gospodarstwo i oboje normalnie pracujemy na etacie. Aby ogarnąć i utrzymać te tysiąc niosek trzeba trochę wprawy i dobrej organizacji i zainwestowania wyposażenie. Podstawa to automatyczne karminie i pojenie - linia karmienia + poidła kropelkowe to nie jest duży koszt a załatwia 50% najtrudniejszej roboty.

W naszym budżecie zwrot ze sprzedawanych ekologicznych jajek jest bardzo fajny - a my nie mamy certyfikatu tylko uczciwie hodujemy i sprzedajemy jaja wiejskie. Ludzie się poznali że u nas zawsze są pewne jajeczka i mamy stałych klientów, którzy na wzajem się polecają . Dużo osób przyjeżdża, aż z Lublina  czasem po kilkaset jajek dla siebie i sąsiadów zabierają za jednym razem.

Jak będzie potrzebna jakaś porada, to chętnie odpowiem na pytania i szczerze doradzę.     

Posted

No fajny temat i chyba dobry biznes. Ale czy tyle kur na 2 osoby to nie za dużo? Ja to myślałem żeby tak zacząć od 50sztuk , Mam aktualnie 12 niosek czerwonych z czarnym ogonkiem , jajek akurat tyle co dla siebie, a ile kur z kurnika 5x4m? bo taki akurat mam, chociaż można by ścianę wyburzyć i powiększyć. 

Posted

Ja tez jakiś czas temu byłem w tym momencie że zastanawiałem się, czy warto iść w ten biznes? Zawsze lubiłem swoje kury i hodowlę. Przyszedł moment na pytanie czy warto rozbudowywać kurnik i wstawiać więcej niosek. Z perspektywy czasu mogę spokojnie powiedzieć że warto. Wbrew pozorom największy problem nie stanowią kury, ich oprzątanie i zbieranie jajek tylko ludzie - klienci, którzy są ciężcy. Ale po czasie sprawa się stabilizuje "upierdliwi klienci" odchodzą tzn, delikatnie im się mówi, że nie ma  jajek, a zostają Ci fajni mili ludzie, ja im daje dobre jajka a Oni dają mi trochę zrobić. Zawsze się pogada, przytnie jakiś żarcik - jest fanie.    

Jaki trzeba mieć kurnik i Czy Można Zaadoptować Istniejącą Stodołę lub Starą Oborę

Dla hodowli 1000 kur niosek wg mnie wystarczy 100 m2.mniej więcej 7x15metrów. Ja sam rozebrałem starą ścianę i połączyłem dwa pomieszczenia obórkę i chlewik. Ważne jest to by kurnik być dobrze wentylowany, czyli wentylator i 3 wloty powietrza które ustawiam ręcznie. Istniejące budynki, takie jak stodoły czy stare obory, mogą być zaadaptowane na kurnik i tak było w moim przypadku, ale wymagają odpowiednich modyfikacji. W stodole trzeba zrobić strop lub po prostu sufit koniecznie izolowany i dołożyć odpowiednie oświetlenia -  polecam Led-y takie specjalne dla kur żeby można było je ściemniać. Gniazda można kupić albo zrobić samemu - karmienie 1 linia automatyczna i 2 linie pojenia. Dlatego lepiej żeby kurnik był na podstawie prostokąta a nie kwadratu
  • 4 months later...
Posted

A jeszcze co do wyposażenia kurnika to dużo rzeczy - praktycznie wszystko, u nas mąż robił sam. Systemy karmienia i pojenia, wloty powietrza 2 kominy kupiliśmy w Fermo w Piotrowie. Super bo mają dużą wiedzę o hodowli kur i cały towar na magazynie. Mąż z synem pojechali busem z przyczepką i przywieźli wszytstko.

Duże podziękowania dla serwisantów, za porady i pomoc .

• 2 months later...
Posted

Witam. Poczatkujący a nawet bardzo poczatkujący w temacie. Chciałbym zalozyc hodowle 1000 kur ale moja wiedza to tylko internet. W skrocie mam niedaleko domu ziemie gdzie moglbym zbudowac infrastrukture na 1000szt, mam odbiorcow na jajka i mini siec sprzedazy na rynach gdzie kolega zgodzil sie wpuscic mnie z jajami. Potrzebuje by ktos lekko wskazal mi droge lub ewentuanie skorygowal moje plany i pomysly. Znajdzie sie jakas dobra dusza? oczywiscie sie odwdziecze. Zapraszam na priv