hodowla 1000 kur niosek - co i jak?
#1
Napisano 30 marzec 2013 - 17:22
#2
Napisano 30 marzec 2013 - 18:59
#3
Napisano 30 marzec 2013 - 19:18
#4
Napisano 30 marzec 2013 - 20:33
#5
Napisano 31 marzec 2013 - 01:20
#6
Napisano 31 marzec 2013 - 09:30
Najpierw 20 kur później świnie a teraz 1000kur.
Zastanów się i później pisz i jak już to to wykonaj a nie myślisz o następnej sprawie;d
#7
Napisano 31 marzec 2013 - 09:40
#8
Napisano 31 marzec 2013 - 09:45
A skąd weźmiesz kasę na 50 kur za jednym razem?
To jest 900zł.
a i po co ci aż tyle kur?
A i najważniejsze pytanie. Gdzie bd sprzedawał jajka?
#9
Napisano 18 czerwiec 2024 - 10:35
Kurnik na tysiąc kur niosek jest jak najbardziej organizacyjnie do opanowania dla każdego gospodarstwa. My na wsi jesteśmy nauczeni do pracy i nie jest problemem każdego popołudnia poświecić na prace zootechniczne i zbieranie jajek 2 godziny. My mamy 1000 kur już od kliku alta - takie przyjęliśmy złożenie i się go trzymamy. Mamy z mężem małe gospodarstwo i oboje normalnie pracujemy na etacie. Aby ogarnąć i utrzymać te tysiąc niosek trzeba trochę wprawy i dobrej organizacji i zainwestowania wyposażenie. Podstawa to automatyczne karminie i pojenie - linia karmienia + poidła kropelkowe to nie jest duży koszt a załatwia 50% najtrudniejszej roboty.
W naszym budżecie zwrot ze sprzedawanych ekologicznych jajek jest bardzo fajny - a my nie mamy certyfikatu tylko uczciwie hodujemy i sprzedajemy jaja wiejskie. Ludzie się poznali że u nas zawsze są pewne jajeczka i mamy stałych klientów, którzy na wzajem się polecają . Dużo osób przyjeżdża, aż z Lublina czasem po kilkaset jajek dla siebie i sąsiadów zabierają za jednym razem.
Jak będzie potrzebna jakaś porada, to chętnie odpowiem na pytania i szczerze doradzę.
#10
Napisano 18 czerwiec 2024 - 18:39
No fajny temat i chyba dobry biznes. Ale czy tyle kur na 2 osoby to nie za dużo? Ja to myślałem żeby tak zacząć od 50sztuk , Mam aktualnie 12 niosek czerwonych z czarnym ogonkiem , jajek akurat tyle co dla siebie, a ile kur z kurnika 5x4m? bo taki akurat mam, chociaż można by ścianę wyburzyć i powiększyć.
#11
Napisano 19 czerwiec 2024 - 07:32
Jaki trzeba mieć kurnik i Czy Można Zaadoptować Istniejącą Stodołę lub Starą Oborę
Dla hodowli 1000 kur niosek wg mnie wystarczy 100 m2.mniej więcej 7x15metrów. Ja sam rozebrałem starą ścianę i połączyłem dwa pomieszczenia obórkę i chlewik. Ważne jest to by kurnik być dobrze wentylowany, czyli wentylator i 3 wloty powietrza które ustawiam ręcznie. Istniejące budynki, takie jak stodoły czy stare obory, mogą być zaadaptowane na kurnik i tak było w moim przypadku, ale wymagają odpowiednich modyfikacji. W stodole trzeba zrobić strop lub po prostu sufit koniecznie izolowany i dołożyć odpowiednie oświetlenia - polecam Led-y takie specjalne dla kur żeby można było je ściemniać. Gniazda można kupić albo zrobić samemu - karmienie 1 linia automatyczna i 2 linie pojenia. Dlatego lepiej żeby kurnik był na podstawie prostokąta a nie kwadratu#12
Napisano 05 listopad 2024 - 06:38
Duże podziękowania dla serwisantów, za porady i pomoc .
#13
Napisano 08 listopad 2024 - 06:38
Jajka to zawsze dobry biznes, zbyt jest na cały rok. Kwestia budynków bo to najdroższe.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych