Jump to content

Recommended Posts

Posted
złomu starczy i jeszcze zostanie;] pewnie i są a nawet na pewno ale nie dla mnie taka kasa że szok a jeśli nawet wstawię te 70 jajek myślę że może i od gęsi razem ale to takie marzenia;] to i tak wszystkie się nie wyklują;[ a co do kwietnia to wcale się nie dziwię że nie chcesz myśleć;]
Posted

Jakoś da się radę nie ma co się łamać:)

no a co do ilości jajek no sie zobaczy jak będą niosły bo wtedy będzie wiadomo ile się ma i ile można wsadzić oby jak najwięcej bo im więcej jajek tym więcej powinno się maluchów wykluć:)

Posted
Wcześniej myślałem o jakimś większym ale po przemyśleniu stwierdzeniem że taki na 60 w zupełności mi wystarczy bo na duży to trzeba spora jaj których ja i tak nie posiadam no a z drugiej strony jak zwykle kasa:( a co do regulacji no to one mają stalą firmową temp. tak więc chyba dobrze a co do tego co znalazłem no to nie pisze ile wchodzi kaczych no ale jak bez tacy wchodzi do 80 kurzych no to kolo 40-50 kaczych powinno wejść tak więc taka ilość by mnie zadowalała:) No a cena no to taka do przyjęcia dla mojego budżetu:)
Posted

oj Tofik, zauważyłam z tą babą :P ale próbujcie chłopaki, próbujcie z tymi jajami:D

o matko! te biegusy z linku sa paskudne! wyglądają jak by im nikt jeść nie dawał a do tego jak by je właśnie lis albo napalony kogut dorwał :D

Robercie, inkubator spory :) a co do tacek, to wydaje mi się że chyba nie ma półautomatów do jaj kaczych czy gęsich, przynajmniej ja nie widziałam takich.

Tofik, ten inkubator z ostatniego linku to jest mój :P

kurcze, ale sie spisaliście...trochę mi zajęło przebrnięcie przez strony :D

Posted
Przecież można dwa razy nastawić i po problemie ;] a może dobrze ustawiają tą temp. ale i tak trzeba mieć kilka dodatków taikch jak dobry termometr higrometr[wilgotnościomierz] bo na prześwietlarkę mamy plan;] a to też jakieś dodatkowe koszty są ;[
Posted

Hehe a jednak doczytała:)

hmmm a ja myślałem że twój inkubator tylko podobny:)bynajmniej mam na niego chrapkę:)

Pisze Robercie że wlać wody włożyć jaja i ma chodzić więc chyba wszystko z nim w porządku

Posted

ale to prawda, w higrometr warto zainwestować, ja też mam zamiar kupić w tym roku, w tamtym jakoś mi się nie udało, w sklepie nie było, przez allegro mi się nie udało, a otem było juz "po ptokach :P"

no i apropo inkubacji razem jak kaczych i gęsich, to ja bym nie ryzykowała, bo okres inkubacji jaj kaczych to 28 dni, podczas gdy gęsich 28-34, a pamiętam jakie miałam problemy z wilgotnością przy kluciu kurczaków w dwóch terminach. no ale to można próbować, ja wiem ze więcej nie zaryzykuję inkubacji jaj w różnych terminach

Posted

Ten w obecnej sytuacji ma dodany higrometr tak więc chyba jest kompletny:)

a czemu niby gęsi mają sie nie wykluć kaczki sie wyjmuje a gęsi zostają ewentualnie można gęsie włożyć 4 dni wcześniej żeby mniej więcej w tym samym czasie sie wszystko kluło

Posted

Hej Aniu tak mi się wydaje że nie ma tacek dla gęsich i kaczych ale cóż;[, tego nie doczytałem[nie zauważyłem] jeszcze o tych różnych terminach klucia;[ i trzeba zweryfikować plany? a inkubator od razu chcę większy;] bardziej funkcjonalny a piętro można zdjąć w razie potrzeby,

Sławek mówiłem że przeczyta ;];];];]

Posted

chodzi o wilgotność, ja jak miałam kurczaki na dwa terminy, to jak wyjmowałam skorupki pierwszych kurczaków, wilgotność spadała, i następne kurczaczki nie miały siły sie przebić przez błonkę w jajku, bo była tak sucha i twarda. jak znajdę kalendarz to aż sprawdże i napisze ile kurczaczków w ten sposób uśmierciłam, przez własną niewiedze.

Tofik, to jak ten ma higrometr to wypas :)

Posted

w sumie to jest jakiś sposób tylko trzeba by jaja oznaczyć, bo jaja kacze nie obraca się od 24 dnia, a jaja gęsie od 25 dnia, więc to by trzeba zapisać i pamiętać. wilgotność jest taka sama tylko ja bym w sumie i tak się bała, bo tu pisze, że podczas ostatnich 3 dni inkubacji zalewa się nie tylko 2 kanały jak na cały okres inkubacji ale dodatkowo cały spód obudowy, wiec jak wsadzisz gęsi 4 dni wcześniej, to one będą miały odpowiednią wilgotność, a kaczki mogą sie potopic.

no nie wiem, ja tak to rozumiem z tej książki, i mimo iż pisze że można na raz kluć kilka gatunków na raz, ja bym raczej to rozumiała jako róznych gatunków, ale z taką samą ilością dni klucia. no ale to takie moje rozumienie :P

Tofik, mój ninkubator kupowałam w tym samym sklepie co w linku podałeś, ale to tylko tak pisze :P szybko sprawnie i przyjemnie :)

Posted
trzeba być tego świadomym że samo się nie zrobi i rezultat tez może być nie do końca jak byśmy chcieli ale poczytać jakieś strony i podyskutować podzielić się wiedzą warto;]
Posted
A tak przy okazji na stronie którą podał Sławek jest inkubator za 350zł z regulacją temp. a jak na niego kliknie to okazuje się że ta firma ma w sprzedaży te co ja znalazłem ale zbieg okoliczności;]
Posted

Zgadza sie Robercie bo po to tu jesteśmy żeby z sobą pogadać:)choć w moim przypadku jeżeli chodzi o klucie to moja wiedza jest bardzo bardzo ograniczona bo w 100% jestem laikiem w tym temacie:)

Aniu ja to w ziołem na logikę:)a czy tak da rade no to tylko praktyka może to zdefiniować:)

Robercie bo oni mają swoją stronę ale i wystawiają na allegro:) bo w ten sposób trafiłem na ich stronę

Posted

a widzisz, a mi brakło logiki i inaczej to przemyślałam, ale okazało się że źle :P

masz rację, tylko praktyka pokaże nam co tak naprawdę będzie jak sie zrobi...

a na jednym z forum czytałam że ludzie inkubatory juz w grudniu nastawili i już im sie maluchy wykluły...dla mnie to odrobinę za wczesnie, ale zobaczymy co będzie dalej z pogodą.

a tak w ogóle to chciałam sie pochwalić ze dzisiaj u mnie było 5 jaj, czyli 3 młode się zniosły, kwoka i jedna z tych 3 które się pierzyły zaczęła się nieść, bo innego wytłumaczenia nie ma :P

w lodówce w koszyczkach na jaja miejsca brak, ale dobrze bo mąż moze jajeczniczkę zjeść przynajmniej :)

Posted
to nie złe Aniu teraz kury poczuły wiosnę to zaczęły produkcję;]ja też nazbierałem kilka jajek a tak poza nawiasem to ja bardzo lubię zbierać jajka jak dziecko;];] ja też myślę że za wcześnie jak na małe jak przyjdzie czas na wiosnę to będzie zima i trzeba grzać i kombinować co zrobić z maluchami?
Posted

Jak dla mnie to też za wcześnie choć jak ktoś ma warunki no to może na odchowanie i na wiosnę na handel

A teraz moi mili żegnam sie bo jutro też jest dzień:) a Aga śpi i nie chce jej obudzić bo będzie marudzić

Pozdrawiam

Dobranoc

Posted

U mnie pojawiło się pierwsze niebieskie jajko. Obawiam się czy jest w nim zarodek bo kogut ignoruje zaloty kurki

Moim bardzo skromnym zdaniem, podkreślam, bardzo skromnym, ten inkubator nie jest dobry z następujących powodów:

1. Plastikowa obudowa, bardzo cienka sprzyja szybkiemu wychładzaniu i powoduje, że w środku temperatura jest wyższa niż z brzegów i raz dziennie trzeba zamieniać miejscami jajka z brzegów na środek i odwrotnie. Jeszcze gdyby stał w pomieszczeniu o temperaturze co najmniej +22 stopnie Celsjusza i sporej wilgotności.

2. Grzałka ma znaczną bezwładność cieplną i temperatura nie będzie stabilna.

3. Termoregulator jest fabrycznie kalibrowany, a element czujnika w tym przypadku termistor jest wrażliwy na czas, co oznacza że z upływem czasu będzie coraz bardziej rozkalibrowany.

4. Otwierany od góry oznacza, że przy otwarciu ucieknie nie tylko całe ciepło, ale co najważniejsze wilgoć.

5. Jaja są ułożone pionowo, a taki system ułożenia jaj wymaga częstszego ich obracania, nie rzadziej niż ci 4 godziny.

Zerknij na profesjonalne fora hodowców ptaków. Tam nie istnieją inkubatory otwierane od góry. Dobry inkubator to nie tylko wysoki procent wylęgniętych jaj, ale przede wszystkim zdrowe pisklęta, a to w hodowli jest bezcenne.

Ja bym na Twoim miejscu zainteresował się tymi samoróbkami oferowanymi przez hodowców, albo sam wykonał taki inkubator. Przy skrzynce nie pomogę bo to dla mnie czarna magia, ale przy elektryce i elektronice mogę pomóc. Ale to tylko moja bardzo skromna opinia. Pozdrawiam!