Tofik Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 Fajne nawet mam pomysła bo mam podobną szafkę ze starego kredensu co w warsztacie stoi:) więc można by wsadzić grzałkę i jakiś wiatraczek i gotowe:)no a cena to fakt wysoka bo 300 zl ja bym nie dal:) a minus taki że nawet jakbym sie skusił żeby coś takiego zrobić to i tak nie dam rady bo elektryczność to nie moja bajka:( Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2014 Author Posted January 14, 2014 wiesz tu wystarczy zamontować halogeny na 12v żeby było taniej i zakleić szkła żeby kurczaki niepoślepły;[ ale żarówkę umiesz podłączyć?jeśli nie to jakiś sąsiad by się znalazł;] Quote
Tofik Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 Hehe bez jaj:) no żarówkę da rade podłączyć mi chodzi o jakieś takie bardziej skomplikowane urządzenia:) Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2014 Author Posted January 14, 2014 żart ;]oczywiście nawet jak byś miał podłączyć regulator taki jak tam jest to kosztuje 30zł to jest instrukcja obsługi;] ja mam taką starą[nową nieskończoną] klatkę i z niej trzeba by zrobić taki odchowalnik ale nie mam drzwi i oświetlenia a myślałem o halogenach od samochodu jako źródło grzewcze Quote
Tofik Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 szczerze mówiąc to nie wiem jak by sie to spisało bo nie wiem ile ciepła może wytworzyć halogen:)a w tej mojej szafce są przesuwane szyby tak że światło by wpadało tyle że trzeba by zamontować coś żeby grzało bo można by zamontować taką grzałkę jak w akwarium gdzie ustawiasz zakres temperatury i ma taka być tyle że nie wiem jak by sie taka grzałka spisała czy czasem by sie od razu nie zjarała bo w wodzie to chyba inaczej wygląda wiec chyba trzeba by wy myśleć jakieś inne grzanie Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2014 Author Posted January 14, 2014 grzałka od akwarium odpada;[ są takie grzałki[aluminiowe lub miedziane] jak w inku że grzeją na wolnym powietrzu,lub żarówka zwykła ale ona sporo prądu pobiera;[ więc albo halogen sam. lub kabel grzewczy i regulator temp.ale pomysł sam w sobie z takim odchowalnikiem jest niezły;]a nie masz halogenów przeciwmgielnych w samochodzie? zapal i dotknij po jakimś czasie to poczujesz dużą temp.[tylko nie wiem jak z trwałością tych żarówek? ale jak by połączył z regulatorem to by pochodziły trochę;] Quote
Tofik Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 Niestety nie posiadam przy samochodach:) bo ani corsa ani iveco nie posiada ale pamiętam jak kiedyś były przy żuku:)a taki kabel grzewczy albo grzałka to chyba dużo nie kosztują? trzeba by popatrzeć Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2014 Author Posted January 14, 2014 kabel 50w to około 30zł a za grzałkami nie patrzyłem;[ tylko szuflada na pomiot by się przydała dla wygody a podłoga dla kurczaków z siatki drobnej na zdjęciach nie widać ale tak powinno być zrobione Quote
Tofik Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 czyli koszt nie wielki:)podłogę zrobić to nie jest taki problem bo można zrobić ramkę na wymiar co by pasowała do reszty pudla a na tej ramce przymocować siatkę i gotowe tak że jak dla mnie to łatwiej mi zrobić taką ramkę a niżeli bawić z układem grzewczym Quote
DuzyGrzegorz Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 Te rasy które ma na pewno to: Australopy czarne, Wyandotte, Maransy, Orpingtony, Brakle srebrne, Sułtany, Syberytki i Silki. Nie wiem dlaczego te pierwsze trzy nie bierzecie pod uwagę. Zresztą moja małżonka mnie "uświadomiła" co to jest skubanie czarnych kur i chyba z nich zrezygnuję, ale bardzo proszę nie wyciągać z tego pochopnych wniosków, że moja małżonka pchała kulą ..... Ja jestem po prostu przezorny! Wiem że ma na pewno jeszcze jakieś bojowce, miniaturki (chyba Karzełek polski i kilka innych) i Araukany, ale te mnie nie interesowały i nie dopytywałem się. Ma też Brahmy i Kochiny oraz perliczki. Jego perliczki, jeżeli ma takie same jak 3 lata temu jak je widziałem, to są tak paskudnie brzydkie, że aż ... śliczne. Liczę od niego na 110 jaj. Chcę i mogę mieć teraz ok. 50 kurczaków więc włożę do inkubatora ok 60 jajek. Po 15 stycznia mam do niego dzwonić i umawiać się więc czas mnie już trochę nagli. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2014 Author Posted January 14, 2014 Wyandotty chciał Sławek i orpingtony a ja sułtany i ewentualnie sebrytki bądź silki nie będę się wciskał w te rasy które sam wybrałeś Grzegorzu i które sobie obrał Sławek? ja jak pisałem ciśnienia nie mam;]a co do skubania czarnych kur to nic mylnego tak samo się skubią jak inne kolory inaczej wygląda sprawa z kaczkami czarnymi jak mają szybuły to wtedy jest prze rąbane;[ Quote
Tofik Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 No to jak dwie rasy to ja jestem chętny na Wyandotte i Orpingtony choć chetny byl bym jeszcze na kilka jakek kochinów jako ze mam 2 kurki tak że może i by sie jakiś kogut trafil ale to tak na marginesie:)A ty Robku jak typujesz? tak jak wcześniej sułtany i syberytki?i nie rozumiem tego z czarnymi piórami przecież to kura jak każda inna:)hehe zanim ja wystukałem to ty już odpowiedziałeś no ale cóż jeszcze na klawiaturze jestem dzięciołem:)ale idzie coraz lepiej:) poza tym nie wiem dlaczego mi nie wchodzi Ł z malej litery i muszę sie bawić w sprawdzanie wyrazów żeby jak tako tekst wyglądał Quote
DuzyGrzegorz Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 Ja jeszcze nie wybrałem bo czekam na informacje jakie rasy dostanę w przyszłym roku i jakie sam mam mieć do oddania w zamian. Co do skubania to chodzi właśnie o kogutki żebym sam ich nie musiał skubać. Pozdrawiam!P.s. Napiszcie po ile?Mam trochę ryczałtu na samochód więc mogę dowieść. I tak jeżdżę po całej Polsce. Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2014 Author Posted January 14, 2014 ja już wybrałem;] a z pisaniem nie jestem orłem też poprawiam;[ a z ł to wciskam alt i l[] i wychodzi [ł] a jeśli chcę duże Ł to capslock nie wiem czy ty może masz coś z klawiaturą jeśli chodzi o mnie to mam feniksy miniaturowe, kochiny,i zielone[zielononóżki]no i zwykłe bez firmówki ;] a z kaczek to jak pisałem wcześniej dworki,biegusy,staropolskie i gęsi kubańskie;] Quote
Tofik Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 Ja mogę powiedzieć tylko tyle że te jajka które dostanę to bez wątpienia oddam w przyszłym roku:) oby sie tylko dobrze pokulały i dobrze niosly plus te kurki które teraz mam czyli silki brązowe bialoczuby i Mongołki (choć fachowej nazwy o nich nie znalazłem jedynie kurki szurpane:)) Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2014 Author Posted January 14, 2014 Jak dla mnie to po 5szt.żeby było na jedną paczkę łatwiej zapakować?a tu fajne kochiny te niebieskie są superanckie;] http://tablica.pl/oferta/kochin-cochin-olbrzymi-jaja-legowe-ID31D4r.html#a86dc6be93 Quote
Tofik Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 wiem Robercie o co chodzi z tym altem bo ąężź wchodzi a Ł tylko duże a małe nie chce:( a do dużych liter to shift bo szybciej niż capslock:)jeśli chodzi o kaczki to mam mieszankę bo to do gara więc chyba odpada:( bo bieguski wszyscy mamy:)A jeżeli chodzi o ilość jajek no to mnie by interesowało po 10szt no ale to też zależy jak jest wygodniej zapakować bo jeśli chodzi o pakowanie to wiem tyle co Marcin pisałco do tych jaj Robercie no to ładne kurki ciekawe jak by sie przetransportowały noi tam pisze że min. 12 jajek:( Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2014 Author Posted January 14, 2014 czekaj czekaj kiedyś też mi się tak zrobiło że wychodziło mi duże Ł ale wtedy coś przypadkiem nacisnąłem i tak mi się zrobiło ale ja ni ejestemk za dobry z komputerów i temu podobnym;[ biegusami też można się wymienić zmiana genów a tu super małe zoo i jajka dla Marcina http://tablica.pl/oferta/jaja-strusia-emu-ID4ElNB.html#f8f169d99d Quote
Tofik Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 Jak najbardziej do Marcina:) ale z tego co piszą to zoo na całego można u nich kupić Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2014 Author Posted January 14, 2014 Ciekawe w jakich warunkach inkubują się strusie jajka? a co za drogo 12 jajek to wychodzi 60, no ot trochę drogo ale ładne są te kochinki;] co do zoo to trochę tak jest;] ale strusie fajne zastanawia mnie tylko dlaczego kucyka przywiązali na dwa sznurki;[ Quote
Tofik Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 może w jakimś specjalnym inkubatorze albo jedno jajko do inku i gotowe:) co do 12 jajek to sam nie wiem ja liczę na 10 i to gdzieś nie daleko od siebie żebym sam pojechał i zobaczył jak wyglądają rodzice:)bo ze zdjęciami to wiesz jak jest:( bo wiem że kochiny mają bo jak bylem w Opatowie to mieli trochę kochinów do sprzedania tak więc jak są kury to są i jajka:)może kucyk jakiś nerwowy Quote
DuzyGrzegorz Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 Strusie się inkubuje w temperaturze od 35 do 36,5 stopnia Celsjusza w zależności od gatunku. Najniższą temperaturę mają, o ile pamiętam emu. Gorzej jest z wilgotnością w okresie lęgu, bo w okresie klucia normalnie jak kurczaki. Musisz utrzymać 20-30 procent wilgotności względnej. Jak trafisz że pada i wilgotność na zewnątrz jest 95%, a temperatura ponad 16 stopni to nic nie wyjdzie z lęgu jak nie masz klimatyzacji. Zimą można w naszych warunkach inkubować w zwykłych inkubatorach bez problemu. Inkubacja trwa coś ok. 40 dni w zależności od gatunku strusia. Pozdrawiam!P.s.Znajomy chciał mi dać jajka takich małych, chyba emu. Nawet mi się podobały, ale jak zobaczyłem, że jak do nich wchodzi to bierze kij to jakoś mniej mi się podobają. Atakują też wszystkie inne ptaki i nie tylko. Potrafią zaatakować nawet konia. Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2014 Author Posted January 14, 2014 tak przeważnie jest że gdzie kury to i jajka;] ale tak z drugiej strony to 60 zł to sporo a tak kupisz ile chcesz? a co do strusi to są inkubatory w rozmiarze ixl ale jak Marcin chciał kupić jajka to miął jakiś plan na wyklucie takiego dużego jajka;] Quote
Tofik Posted January 14, 2014 Posted January 14, 2014 co do kosztów jajek to liczę sie z tym że jajko kosztuje 5zl i jak bym wiedział że rodzice są w porządku to bym 10 jajek kupił bo za ladnego koguta trzeba dać ponad 50zl więc 10 jaj bardziej sie opłaci bynajmniej tak uważam Co do Marcina to może posadzi na nim indyczkę? Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2014 Author Posted January 14, 2014 Grzegorz opisał po wyżej inkubacje strusia wynika z tego że to prosta sprawa nie jest;[ i raczej indyczka odpada;[ a wiadomo jajko tańsze niŻ kura ;] Grzegorzu a jakie cię interesują jajka na wymianę bo tematu nie dogadaliśmy do końca? Quote
Recommended Posts