Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam :)

a co to się stało, ze Koledzy wczoraj wieczorem nic nie pisali? żadnych zaległości w czytaniu nie mam :D

u nas dzisiaj piękna pogoda, w nocy był przymrozek, nie wiem ile, ale rano było -2 no i woda w studzience zamarzła czyli musiało być koło -5, ale dobrze bo przynajmniej błota nie ma chociaż na chwilę :D

słoneczko świeci, jak tylko w stawie wierzchnia warstwa lodu stopnieje mamy w planach wypuścić kaczuchy i gęsi na głęboki staw :) tylko tam będzie trzeba ich pilnować bo ten jest nie ogrodzony, ale niech się wykapią :D

Posted

Ares, przede wszystkim zacznij patrzeć jak piszesz, ja wiem ze każdemu czasem się byk trafi, ale tego jak Ty piszesz nie da się czytać.

u mnie gąski z kaczkami dzisiaj na stawie nr.2 :D kąpią się jak szalone :D nawet gąsiory już stoczyły walkę w wodzie :D widać podoba im sie nowe miejsce :D

a ja wysprzątałam kurnik, ale tak już porządnie, zimy juz nie powinno być, a pod tą grubą warstwą siana i słomy wiecie jakie znalezisko :o mysza spasiona jak świnia! a do tego gniazdo młodych, musiały sie okocić dzisiaj w nocy. mysz uciekła, ale na noc postawimy w przedsionku trutkę i pułapkę, może sie złapie, a z młodymi kury sie bardzo szybko rozprawiły tak tylko je zauważyły.

ale jak mi ta mysza przeleciała przez kurnik to takiego pisku narobiłam ze aż mąż przyleciał co sie dzieje u mnie :D

Posted

Ares, gdybyś przeczytał chociaż część wątku, to wiedział byś że na indykach ja się nie znam, a co do porządków w kurniku to nie widzę nic dziwnego w tym ze o nich tu piszę, w końcu to nie pierwszy raz :)

indyki jeśli typowo na mieso to wydaje mi się że bojlery są najlepsze, ale ja osobiście szukam indyków kolorowych staropolskich :)

Posted

Trochę kultury użytkowniku Aresie123 by nie zaszkodziło. Ania w grzeczny sposób zwróciła Ci uwagę i ciesz się, że w ogóle odpowiedziała Ci chociaż częściowo na pytania o indykach. Z mojej strony nie dowiesz się niczego. Wysil się trochę i jeśli na prawdę chcesz uzyskać informacje na nurtujące Cię pytania poczytaj trochę, a na pewno się dowiesz. A nie oczekujesz na już odpowiedzi na swoje pytania. Pozdrawiam.

Aniu u mnie dzisiaj też dzień porządków. Wszystkie pomieszczenia po zimie zostały dokładnie uprzątnięte. Czubatki dostały nowe lokum. Jest ich 7 sztuk, a zajmują lokal przeznaczony dla co najmniej 20 kurek. :)

Posted

kurde, ale te Twoje kurki maja luksusy :D

a ja dopiero moje zamknęłam w kurniku i to musiałam je na siłę zaganiać, gęsi i kaczki dawno w kurniku, a młode kurki jeszcze na wybiegu :P

mam super zdjęcia z pierwszego dnia gąsek na stawie :) z tym ze jak wracały to robiłam im telefonem bo weszły do głębokiego nie ogrodzonego stawu. piękny widok, gęś w wodzie to najpiękniejszy widok :D w wolnej chwili jak juz ogarnę te zdjęcia to kilka wrzucę na Floga :)

to widzę,ze porządki wiosenne dzisiaj nie tylko u mnie :D ale była taka piękna pogoda...w sumie miałam to w poniedziałek zrobić, ale coś mi kazało dzisiaj, i dobrze bo tak nawet nie wiedziała bym o myszach, łapka nastawiona wiec mam nadzieję że rano ten tłuścioch który przez zimę się wypasł na jedzonku kur będzie tam gdzie ma być :P

moje młode kurki z końca września coraz częściej przesiadują w gniazdach :D czyli pewnie za 2-4 tygodnie zaczną się nieść :) fajnie by było bo na święta chciała bym sprzedać trochę jaj, kasa kurkom by się przydała :P

Posted

Czyli miałaś dzień pełen wrażeń. Moja siostra zareagowałaby identycznie jak Ty, gdyby zobaczyła mysz. :) Moje gąski dzisiaj postanowiły same opuścić kojec, podczas moich porządków w ich zagrodzie. Biała gąska zanim wyszła zdążyła obskoczyć kurze korytko,a później goniła resztę. Myśleliśmy, że będą chętne na taplanko w kałużach na łące, ale się przeliczyliśmy. Wyszły za bramę i na sucho myły się pod samiutką bramą. :)

Moje kurki to lenie śmierdzące. Tylko d**y im rosną, a jajek nie niosą. Co rusz któraś w gniazdo wchodzi, posiedzi i wychodzi. Ale takie są uroki trzymania kurek takich jak moje. :)

Ojej. Przekroczyłem limit wiadomości. Muszę coś pousuwać, bo nie mogę Ci odpisać. Ha Ha Ha. :)

Posted

haha, ja miałam tak kilka dni temu, też przekroczony limit wiadomości :D

no to Twoje gąski takie mało wymagające, skoro wystarczyło im tylko wyjście za bramę i tam na sucho kąpiel :D

po dniu dzisiejszym wiem, ze już nie mam sie co bać o gąski, pięknie wychodzą z zagrody, pięknie wracają, nie uciekają...idealne gąski :D

Posted
Tylko się cieszyć z takiego przychówku. :) Nie odpiszę Ci już, ale niczego nowego i tak bym już nie napisał, ponad to co napisałaś w ostatniej wiadomości, bo się z tym w pełni zgadzam. Muszę na spokojnie przysiąść do kasowania, bo mam tam mnóstwo przydatnych informacji od ekspertów z forum (w tym od Ciebie) i nie chcę niczego pochopnie usunąć.
Posted
dobra, na razie zmykam ogarnąć dom po całym dniu na polu, jak sie ogarnę to dam znać jak już będą zdjęcia na Flogu :) mam też filmik z walki gąsiorów :P ale nie cala walka, nie ma samego początku, nie ma środka bo była długa i mnie ręka juz bolała :P i nie ma samego końca jak przegrany odchodzi, wiec takie 3 urywki są walki :D
Posted

Witam to ja też Aniu czekam na zdjęcia:)

U drobiu spokój ale mam już 4 jaja kochina i kura dalej sie niesie:) tak więc przy dobrych wiatrach będę miał 6 jajek (bo kury są 2) więc może trafi sie jakiś kogut

A u mnie nic nowego budowla skończona i przykryta:) a co do moich kur to dziś trafiło sie 5 jajek tak więc w dniu dzisiejszym padł rekord w tym roku:)

Pozdrawiam

Posted

witam Tofik :)

no to u Ciebie dzisiaj z jajami jak u mnie :) oby Ci tylko jakiś kogutek z tych jajek wyszedł :D ale też nie same kogutki :P

zdjęcia już wstawione :) na Flogu są te z jednego stawu robione aparatem, a na stronie głównej na naszym forum są zdjęcia robione komórką w głębokim stawie :D

Posted

Witam Aniu co do jajek no to sie zobaczy co sie z nich wykluje, bynajmniej ciotka koguta pilnuje czy siada na kury:)więc coś z nich powinno być:) a nawet jak będą same koguty to najładniejszy zostanie a reszta do gar:)

Co do zdjęć to ta fotka na forum fajna ci wyszła hehe z nurami gęsi:) a na floga zaraz rzucę okiem to też obejrzę:)

Posted

Mam problem z jajkami lęgowymi które obiecałem. Informacje przesłałem na e-mail.

Ze stabilizatorem poradziłem sobie, może nie fachowo ale działa.

Otwarcie mojego inkubatora na pół minuty, pomimo że jest otwierany z boku powoduje utratę wilgotności o 10%. Pozdrawiam!

Posted

Grzegorz, odpisałam do Ciebie :)

ale z tym inkubatorem to widzę, ze masz spory problem :( nie wiem ale wydaje mi się, ze 10% spadku to sporo

Tofik, dzięki :) trudno było wybrać mi najlepsze zdjęcia, bo na wszystkich gąski sa śliczne :P no ale nie wstawię 100 zdjęć bo tyle natrzaskałam :D