Jump to content

Recommended Posts

Posted

Musisz je prześwietlić i będziesz wiedział czy sie nadają bo skoro świeże no to może warto je tydzień przetrzymać:)

No a pojemność całkiem nie zła tyle że mi sie nie uśmiecha obracać jaj ręcznie:( dlatego ucieszyła mnie wiadomość jak napisałeś że kacze też sie mieszczą w koszykach:)

Posted
Tak z ciekawości sprawdziłem czy się mieszczą kacze i pasowały w koszyczki mi tez nie za bardzo to by pasowało;[ ,ale jak sobie pomyślę o mniejszych niż kurze to coś muszę wymyślić bo te są za małe?
Posted
No te co Grzegorz dostarczy to będą mniejsze? jak najmniejsze kurki to i jajka małe no nie?;];];] a pora co najmniej nie wczesna jest jak zwykle zresztą?;] atak poza nawiasem to ty próbowałeś prześwietlić?, ja na jajkach od swoich kur próbowałem to nic nie widziałem? a ładnie się podświetlają
Posted

O ile sie nie mylę to chodzi ci o syberytki:) ale myślę że jak włożysz je do inku i przekręcisz "wajchą" to i jajka sie przekręcą bo koszyki w drugą stronę sie przecież przesuną (przynajmniej tak mi sie wydaje)

Ja jeszcze nie próbowałem bo jakoś nie mogę sie zmobilizować:( ale moje mają zarodki bo jak Aga wybija no to zarodek jest ale w prześwietleniu nie wiem jak to wygląda

Posted
No tak jak wybije na talerz to będę wiedział ? ale jak je złożyć z powrotem?;];];];] chyba żeby je najpierw prześwietlić? a potem zbić ? a o sebrytki mi chodzi a małe jajka, nie przekręcą się w koszyczkach;[ próbowałem na jajkach od feniksów i nie da rady;[
Posted

hehe właśnie parę prześwietliłem i też guzik widzę:) ale jajka trzeba chyba w 3 dniu prześwietlać to w tedy może więcej widać w takim jajku po 72godzinach:)

A co do syberytek to może jakby je zblokował z jednej strony żeby były z ukosa a jakby przekręcał no to by zmieniły położenie ale zaraz sprawdzę na jajach mongoła bo one też małe

Posted

Co do prześwietlania no to trzeba poćwiczyć:) bynajmniej na pewno będzie więcej widać jak jajka trochę posiedzą w inku:)

Co do obracania no to nie wiem jakie ty masz koszyki ale właśnie u siebie sprawdzałem i bez problemu sie przekręcają:)

Posted
Małe jajka przez moje koszyki przelatują na dno i się nie przekręcają ;[ widać masz inne koszyczki ?ale zawsze jest jakaś możliwość np. podłożyć waty czy coś w tym stylu? o prześwietlaniu masz rację? praktyka czyni mistrza;]
Posted

Moje koszyki mają 2 obwódki u góry większa a niżej mniejszą tak wiec na tej mniejszej sie te małe jajka zatrzymują:)

co do podkładania to ja myślałem tez o wacie choć też do głowy przyszedł mi styropian bo nim by sie dało chyba lepiej sklinować no ale musiałbyś to sprawdzić jak lepiej by sie to spisało chyba że jeszcze coś innego wymyślisz:)

Posted
No ja na ufoludka nie wyglądam?;] ale tak to jest myśl?oni mają większa wiedzę;] ale lepiej szukać w necie zdjęć z fotkami jajek z opisem co dany obrazek przedstawia by najmniej ja tak to widzę?;]
Posted
Ja oglądałem fotki jak wygląda prześwietlane jajko ale ja nic takiego nie widziałem na swoim:( i jedno wybiłem to zarodek był a może mamy za słabe światło choć moje jaja były jakby czerwone więc chyba ok ale sam już nie wiem
Posted
Te jajka na fotkach to są już w zaawansowanym stadium inkubacji? a i moje też tylko na czerwono się podświetlają jak kiedyś sprawdzałem kacze to pół było czarne a pół białe? więc krótko pisząc to trzeba na własnych próbach się nauczyć
Posted

No te w necie to mają takiego "pajączka"wiec pewnie to są już zdjęcia jajek w czasie inkubacji ale tak jak piszesz najlepszym nauczycielem jest własna praktyka:)

Dobra wystarczy tego idę spać:)

Dobranoc

Pozdrawiam

Posted

Witam. Widzę, że w nocy toczyliście interesujące rozmowy. :) Mogę dodać od siebie, że do wylęgu najlepiej jest przeznaczać jaja pochodzące od zdrowych stad, przechowywane nie dłużej niż 7 dni w pomieszczeniach wolnych od różnych obcych zapachów, ale to wiecie na pewno. Ten termin, jeśli będzie nieco dłuższy nie powinien odbić się negatywnie na lęgach.

Nie należy przeznaczać do inkubacji jaj zbyt kulistych albo nadmiernie wydłużonych o kruchej lub popękanej skorupce. W przypadku zbytniej kulistości jaj (wiem z doświadczenia) może być problem podczas prześwietlania jaj, z rozpoznaniem tępego jego końca, a tym samym rozmieszczeniem komory powietrznej. Z reguły kurczę czy jakiekolwiek inne pisklę zaczyna klucie od tępego końca jaja, więc jeśli budowa jaja jest niewłaściwa, pisklę może zamrzeć tuż przed końcem okresu inkubacji. To tak trochę ogólnie, ale to na pewno wiecie. :)

Mogę jeszcze z własnego doświadczenia dorzucić kilka zdań o prześwietlaniu jaj,przed przystąpieniem do ich inkubacji. Jeśli nie macie prześwietlarki do jajek proponuję nawet taką własnoręcznie wykonaną z choćby rolki do papieru takiego kuchennego (ręczniki papierowe) i żarówki. W tej rolce umieszcza się żarówkę, a w boku rolki wycina się otwór nieco mniejszy od jaja. I tak treść jaja musi być przejrzysta, żółtko powinno być położone w środku, słabo widoczne i tylko jedno (tutaj akurat ciekawostka - znam ludzi, którym z jednego jaja wykluwało się więcej niż jedno pisklę :) ), komora powietrzna o czym kiedyś już pisałem powinna być umiejscowiona w tępym końcu jaja. Jaja z treścią zbełtaną oraz przemieszczającą się komorą powietrzną nie powinny być uwzględniane przy próbie wylęgu.

Podobno, ale podkreślam jeszcze raz, podobno istnieje możliwość rozpoznania w trakcie prześwietlania jaj przed włożeniem ich do inkubatora lub pod kwokę czy z takiego jaja wykluje się pisklę, jednak nie było mi dane poznać tej techniki. :) Moja wiedza ogranicza się do tego co powyżej. :) :)

Posted
Witam ja wiem czy ciekawe rozmowy prowadziliśmy ale konieczne na nadchodzący czas;] twoje uwagi co do jajek są ciekawe ?;] wczoraj w nocy trochę na ten temat czytałem ale to nie była dobra pora na zdobywanie wiedzy lepiej to robić w dzień;]pozdrawiam;]
Posted

Przed włożeniem do inkubatora nie da się rozpoznać czy jajko jest zalężone. Da się to rozpoznać po 24 godzinach inkubacji czy jajko jest zalężone. Trzeba odpowiednio obracać jajkiem podczas prześwietlania. Ja kurze rozpoznam, kacze jakoś mi nie wychodziło pomimo dobrego nauczyciela. Innych nie próbowałem.

Pozdrawiam!

Posted

no tak, a ja rano się spisałam i co? zostawiłam otwartą stronę z nie wysłaną wiadomością :P teraz juz nic z tego co napisałam nie jest ważne :)

wszytsko zostało napisane :)

pogoda ładna, gąski jak tylko z kurnika wyszły od razu poszły pod drzwi żeby wyjść z zagrody, szybko zapamiętały gdzie trzeba stanąć żeby wyjść na ogród a stamtąd do stawu :) od razu bezbłędnie poszły do głebokiego stawu :) ale jako ze on nie ogrodzony to trzeba było je do stawu ogrodzonego zagonić jak do domu wracaliśmy, po obiedzie będzie czas to można je wypuscić na głęboki staw :)

Posted

no, śliczne te maluchy :) ale jak na moje oko podejrzanie tanio chce za te króliczki, no chyba ze tam takie ceny to norma...ale króliczki wszystkie sa słodkie :) jak moje idę karmić to się nadstawiają żeby je głaskać :)