Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie znam się na cenach króliczków, ale jak czasami przeglądam aukcję, to za 20 może 25 zł ludzie sprzedają dorosłe króliki mieszanych ras.

Znalazłem ideał dla moich gąsek. Mógł by tylko nieco niżej podwozie mieć zawieszone. Ale może po zimie już schudł i mu trochę masy ubyło. :)

http://allegro.pl/gasior-garbonos-i3972736433.html

Jeśli we wtorek wygram konkurs kupuję go od razu, jeśli nie muszę obejść się smakiem. :)

Posted

piekny ten gąsior, ale ma ogromny wól :) śliczny, naprawdę.

trzymam kciuki żeby w końcu udało Ci się z tą pracą

a ja właśnie byłam na polu, bo podejrzanie wszytskei kury w kurniku a kogut na czatach w drzwiach stoi, lata jastrząb :/ byłam sprawdzić kaczki i gąski ale u nich wszystko w porządku, kur też nie brakuje.

Posted
Nad moim stadem wczoraj dwa orły latały. Trochę się ich obawiam, bo kiedyś jeden próbował na zbyt bliską odległość zbliżyć się do gąsek. Kury jak kury, ale moje miss podwórka - gąski, jak zobaczą choćby pustułkę, to na drugi koniec łąki uciekają. Co taki mały ptaszek miał by im zrobić, nie wiem czego się boją. :) To i tak nic w porównaniu z indyczkami. Przedwczoraj przestraszyły się sierpówki siedzącej nad ich głowami na gałęziach i było po chodzeniu - tylko ogony postawione i oczy ku górze zwrócone. :)
Posted

o matko! no to u nas orły nie latają, przynajmniej ja nic o tym nie wiem, ale jastrzębi to mamy 5, jak co roku 2 stare i 3 młode.

no a indyczki to masz rzeczywiście strachliwe :) ciekawe czy wszystkie takie są?

Posted

Nie wiem. Moje bardzo się boją tego co nad głowami im lata lub siedzi. Taka sama jest ich reakcja na jakieś przybłąkane gołębie, które decydują się na odpoczynek na dachu. Nie dość że płochliwe, to i resztę bandy buntują. :) Jakieś 10 km ode mnie w lesie orły mają gniazdo a do mnie jak widzę przylatują na rekonesans.

Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale jak hodowałem jeszcze gołębie, to kilka osób polecało mi, żeby na dachu zamontować jakąś szklaną butelkę na pręcie metalowym, która mogła by spokojnie się obracać. Podobno - wydaje mi się, że przez jakiś sposób odbijania promieni słonecznych - miało to odstraszać jastrzębie.

Posted

no ciekawe z tą butelką, nigdy nie słyszałam takiej teorii, na razie pocieszam sie tym, ze jastrzębie mają stołówkę u sąsiadów którzy kury wypuszczają i całe dnie sie nimi nie interesują, kury sa puszczone samopas, wczoraj widziałam stadko bo przeganiałam z moich kwiatków, to na jesień było 25 kur a zostało tylko 7, więc chyba więcej nie musze pisać. po co jastrząb czy lis ma się męczyć ze złapaniem kury która jest ogrodzona i dla jastrzębia jest źle wylądować bo są drzewa i krzaki, jastrząb i lis wolą zapolować na to co jest na wolnej przestrzeni :P

co nie znaczy że jak widzę gada to zaraz nie zaglądam czy wszytsko w porządku z moim zwierzyńcem. kiedyś miałam super psa, znajdę który przeganiał nie tylko lisy i dziki, ale i jastrzębie, jak latały gdzieś w obrębie jego wzroku, leciał w jego stronę i tak długo ujadał aż ten się wystraszył i poleciał w inne miejsce :) niestety pies nam zginął :(

Posted

Moja psina aż tak wyszkolona nie jest, ale chociaż nie obawiam się z jej strony niczego złego w stosunku do kur, indyków lub gęsi. No chyba, że któryś ptak zechce przed jej oczami ładować się z dziobem do jej gara. Poza tym jedynym wyjątkiem kury i indyki niosą się w psiej budzie. :)

Co racja to racja z ogrodzeniem podwórka i pilnowaniem drobiu. Widać Twoim sąsiadom nie zależy.

Posted

Patrzyłem na nie bo blisko ale ''troszkę'' drogo;[ a tak w ogóle szukałem jaj lęgowych indyków?;] znalazłem jedno ogłoszenie w Wielkopolsce

tu mam kilka fajnych ptaków;]

http://tablica.pl/oferta/ges-labedziowka-samiec-CID757-ID4Z9nH.html

http://tablica.pl/oferta/para-indykow-czerwonych-CID757-ID4Z9Aj.html#45ad6b5bc0

http://tablica.pl/oferta/kaczki-mandarynki-standard-CID757-ID4Z9TX.html

Posted

no tak, cena powala za te indyki :/

a z tego linku też piękne indyki te czerwone ale cena tez "piękna"

gąsior, cudo...a jaki ma ogromny garb :o

ja juz przestałam szukać jaj indyczych, cena kosmiczna a nie ma sie pewności ze sie coś z nich wykluje, poczekam na sezon i na rynku będę szukała małych

Posted

Witam ciekawe linki podaliście co do indyków no to te ceny są raczej zawyżone:( no a kto wiem może Marcin skusi sie na strusie:) bo jajka też widziałem po 50zl\szt tyle że musiał by dać komuś do inku co by mu sie coś wykluło bo chyba indyka nie da rady

U mnie wielkie wydarzenie bo było 5 jaj i nic dziwnego by w tym nie było ale jedno jajko mam od biegusa:) tak że teraz czekam kiedy pozostałe 2 zaczyna sie nieść:)

Pozdrawiam

Posted
No to gratulacje biegusy zaczęły się nieść;];] a jak masz to wrzuć link do tych strusich jaj? ja dziś przyniosłem ponad 10 jajek jedno potłukłem i było by fajnie tylko że trzy dni nie zbierałem;];]
Posted

Musiala nad ranem znieść bo jak rano poszedłem to już na mnie jajko czekało:)

Link muszę poszukać ale da sie zrobić:)

hehe a już miałem napisać że wynik zajefajny a tu piszesz że z 3ch dni:) ale mimo wszystko grunt że ci sie wreszcie niosą:)

Posted

Tofik, no to gratulacje za biegusy :) ciekawe kiedy moje zaczną się nieść. mąż miał w tym tygodniu robić kacznik ale cały tydzień pracuje na dniówki, a po nocach robić nie będzie, chyba że coś się jeszcze zmieni w grafiku.

Robercie, no to ładny wynik, ale tak jak piszesz szkoda ze z 3 dni te jaja

Posted
no tak, tyle to i ja wiem :) ale coraz bardziej mi się śpieszy, wiadomo ściane postawi się w 1 dzień, ale już jak wylewkę się zrobi to ona 1 dzień nie będzie schła tylko nieco dłużej, bo niezależnie od tego co piszę to nie chciała bym żeby kaczki czy gęsi mi się zaczęły nieść u kur w kurniku, no ale na to nie mam aż tak dużego wpływu...
Posted

Co to linku nie mogę znaleźć:( chyba już czas upłynął

A co do jajka to jest białe i chyba jaśniejsze od jaja francuzki ale jego kształt taki jakiś śmieszny bo dól okrągły(jak zwykle jajko) ale góra na dużego szpica:)

Aniu nic sie nie martw jak na razie nie masz jakiejś wielkiej koloni kaczek tak więc nie musisz sie śpieszyć a jak będzie pogoda to i chłop jakoś wole znajdzie to spokojnie zrobicie:)

Posted

Tofik, no będzie musiał znaleźć :) tyle że z jego pracą to do ostatniej chwili nic nie wiadomo, dzisiaj ma wolne a właśnie po niego dzwonili, a jutro o 5 pobudka niezależnie od tego o której dzisiaj wróci :/

a jajko rzeczywiście dziwne :) wieki nie widziałam jajek kaczych, ale pamiętam na pewno że jak jeździłam do ciotki na wakacje jako gówniara to jej kaczki niosły zielone jajka, jakie kaczki miała nie pamiętam, ale ten kolor skorupki i owszem :D

Posted
Ja wrócę do tych kaczych jajek moja bieguska niosła jakby właśnie takie przybrudzone[szare] jajka ale kształt był normalny jak i innych kaczek? Aniu ciekawe co to były za kaczki?
Posted

Witam kolegów hodowców. :) Widziałem zdjęcia strusi. Gdybym miał większe podwórko na pewno chciałbym choćby jedną sztukę mieć u siebie. :) Dziwi mnie trochę podejście opiekunów tego dziecka ze zdjęcia zważywszy na rozmiary ptaków, które to dziecko karmi, ale to nie moja broszka. Pierwsze jajka mogą być mniejsze i odbiegać nieco wyglądem od pozostałych. Z tego co pamiętam, to moje kaczki Staropolskie i Pekin niosły jaja o zielonej barwie skorupki. Chociaż wiecie, że nie pamiętam. :) Ale chyba tak, bo te piżmowe niosły takie lekko kremowe i zawsze wyświechtane przy tym. :)

Coś na dobry początek tygodnia:

http://tablica.pl/oferta/oddam-kure-w-dobre-rece-CID103-ID4tCeW.html#34b0d4f85d

Posted

Widzę, że wszyscy wykorzystują ładną pogodę i ogarniają prace podwórkowe - stąd taka posucha na forum. :) U mnie dzisiaj 8 zł kurki zniosły. Gdyby niosły się tak jak nioski (co jest niewykonalne), to ta moja gromadka z powodzeniem zarobiła by na swoje utrzymanie. ;)

Oglądając link który zamieściłem, zwróćcie uwagę na opis. Dobry jest.

Wiedzieliście, że dzisiaj dzień kota? Ja o swoich zapomniałem. :):):)