Jump to content

Recommended Posts

Posted

Robercie, a moze gość go dlatego sprzedawał ze od początku widział ze sie nie interesuje gąskami? jak nie pomoże zamknięcie to chyba wielu możliwości już dla niego nie będzie :(

Marcin ma rację, kurki czy pisklaki z wylęgarni na pewno bedą zaszczepione na różne choroby

Posted

Nic mi innego nie pozostaje jak czekać jaj? i się okażę czy ten lewus się spisze? a co do kurczaków i szczepień to racja bo szczepionki drogie i na dużą liczbę kurczaków?

Aniu ten koleś miał mnóstwo gęsi,kaczek kur zielonych, on ma inkubatory na kilka set jaj,i handluje małymi po targach to młody chłopak i mieszka nie daleko a ten co ja wziąłem nie był ostatni miał ich jeszcze kilka? nie wiem tak czy inaczej planuje zakup jaj od kubańczyków? i białych, więc gęsi i tak będę miał

Posted

a, no to chyba że tak sprawa wygląda, no to teraz tylko czekać na jajka i może akurat się okażą zalężone?

Robercie, a masz już upatrzone gdzie kupisz te jaja? czy na razie szukasz? kurcze, mam nadzieję ze ja się doczekam jajek od gąsek i że ładnie mi siądą na nich i wysiedzą, tak samo mam nadzieję ze będzie z kaczką, akurat gęsi i kaczki wolała bym zeby były wysiedziane, co innego te co mam załatwione, ale w sumie jak by mi akurat kwoka siadła to nei wiem czy jaj kaczych tych załatwionych nie dała bym kwoce, no ale to jak bedą jajka będę widziała co się dzieje i wtedy będe myślała, nie ma co planować teraz jak nawet jaj jeszcze nie mam:P

Posted
Aniu takie gąski które Ty masz, bardzo rzadko i niechętnie a zwykle prawie nigdy nie wysiadują jaj. Ja swoje mam już chyba 7 lat z hakiem i ani razu nie doczekałem się potomstwa spod nich. Co innego zwykła biała gąska. Ta co roku chce wysiadywać, ale z uwagi na jej wiek nie pozwalam jej na to.
Posted
Na sąsiedniej wsi kilku gospodarzy mają kubańczyki więc zagadam,a białe miął mój stryj więc trzeba się tylko przejechać?;] wiem że kurczaki wysiedziane przez kwokę są zdrowsze i lepiej się chowają ale kura jako kwoka dla kaczych jajek nie koniecznie u mnie na ponad 10 jajek wykluło się tylko 5,wiec jak kaczka siądzie a na pewno to zrobi to lepiej niech ona się tym zajmie?tak nie ma co planować bo potem wychodzą takie jaja jak mam u siebie z gęsiami?;[
Posted
Marcinie, też właśnie czytałam ze te gąski niechętnie siadają, ale gość od którego kupowałam mówił ze gąski są z lęgów naturalnych i były wysiedziane przez gąski, dlatego napisałam że mam nadzieję że same mi siądą...w razie co inkubator odpalę :) ale swoją drogą jak gąska nie siądzie to potem takie z inkubatora gąski trzeba samemu odchować chyba bo przecież jak gąska nie siedziała to małych nie mozna jej jak kwoce podrzucić. czy z gęsiami wygląda to inaczej jak u kur?
Posted

Może i przez gąski, ale jeśli ma takie jak ten Twój jasny gąsior to i musiał mieć zwykłe białe gąski. Te jak najbardziej. :) Moje kury którym przyszło zajmować się małymi gąskami, ale od początku tylko nimi, nie widziały chyba żadnej różnicy pomiędzy nimi a kurczętami.

Sorry. Dopiero załapałem temat. :) Gąska która nie wysiedzi maluchów nie zajmie się podrzutkami. Przynajmniej w życiu o czymś takim nie słyszałem. Jeśli to spokojna gąska, to nie zrobi im krzywdy, ale i nie będzie się nimi zajmowała. Tylko tyle, że ich nie podziobie. :)

Posted

no tak, o tym nie pomyślałam ze to białe mogły wysiadywać :P trzeba będzie jakoś męża udobruchać i kupić kilka białych małych gąsek może mi się trafi gąska, to była by na kolejne sezony :) ale ciężko będzie z mężem :P

nie chciała bym żeby mi kura wysiedziała chociaż by z tego względu, że na wybiegu dla kur nie będe mogła im zapewnić dostępu do wody w takim stopniu jak tego potrzebuja, a nie wyobrażam sobie zabrać takie kaczuszki czy gąski od kwoki jesli sama jeszcze ich nie odrzuciła albo one jej nie zostawiły...

no ale tym to będe się martwiła jak będzie czas :)

na razie przeglądam ogłoszenia i ciągle szukam a raczej na razie oglądam indyki :)

Posted
U mnie gąski wysiadywały zarówno gąski, kaczki, indyczki jak i kurki. Do wyboru do koloru. :) Kwoki z gąskami wyglądają bombowo, szczególnie kiedy już przerosną przybraną matkę, a mimo to ciągle się z nią trzymają. Dzisiaj wyganiając gąski i indyczki na łąkę w jednym czasie zauważyłem, że jedna z indyczek, która wysiedziała dwie z gąsek które mam, jak by czuła że ma wśród gęgających córki. Dosłownie jak by jedną z nich była. :):)
Posted

To samo co robiła jak dwa lata temu prowadzała gęsią gromadkę. Wlazła w stado gąsek, głowę zadarła do góry i gulgotała. Druga strona zbyt zadowolona nie była, ale indyczce się i tak nie oberwało od żadnej z gąsek. Zachowanie wypisz wymaluj, jak by gąski były malutkie.

Może jak nadejdzie czas, to i w tym roku dostanie gromadkę, tylko tym razem mam nadzieję na inne gąski. :)

Posted

Ona uwielbia gąski. :) To nie jej pierwsze zachowanie tego typu. Pamięta swoje córki.

Moje kurki liliputki swojego czasu jak nie było indyczek wysiadywały z powodzeniem po 2 jajka. Normalne kurki nioski po 5, a te z łapami jak słoń jeszcze nie próbowały, bo nastała era indyczek, które z powodzeniem obsiadały 11. Mogły na pewno więcej, ale Ja lubię jak każde jajko jest okryte pierzem i cielskiem ptaka, a i jak w gnieździe luźniej, to ptak się mniej męczy.

Z podskakiwaniem do indyczek to prawda. Jeszcze pamiętam ślady dzioba na gębie. Siniec na sińcu, nawet tuż przy oku.

Aha. Robercie jeśli kurki wysiadywały w jednym gnieździe wspólnie, to liliputki obsiadały proporcjonalną ilość jaj. Nie raz kurki wysiadywały wspólnie i wspólnie wodziły maluchy. :)

Posted

To jak zwykła kura da radę 5 sztuk to nie źle;] a co do liliputek to pod moje feniksy kładłem 3 kacze ale to chyba za mało?jak 2 jaja gęsie potrafi obsiąść?;];];]

Jak ktoś ma trawę na podwórku to takie kurki super by się prezentowały http://tablica.pl/oferta/yokohamy-duze-CID757-ID4Z0Ew.html

http://tablica.pl/oferta/sprzedam-feniksy-zlote-CID757-ID3Mi1J.html

http://tablica.pl/oferta/bantamki-czarne-sliczne-CID757-ID3Mh89.html

Posted

Witam widzę że temat sie rozwinął co ile jaj wysiedzi:) i fakt różne ptaki różne cipciaki wysiaduje ale nie wszystkie nadają sie potem na matki bo pamiętam jak u nas kura kaczki wysiedziała a potem je dziobała:( ale najczęściej było tak że jak wysiedziała to i wychowała:)

hehe Aniu no to z kaczora zrobił sie dominator:)

Robercie no to nie zły ananas z tego lewusa:) ale wygląda na to że tylko koza może pomóc żeby było potomstwo a co do linków to fajne ptaszyska choć niestety barw nie mogę zobaczyć:(

Ja też znalazłem fajną kaczkę:)

http://allegro.pl/biegus-indyjski-klasa-wystawowa-95-pkt-i3989105461.html

Posted
Na moim tez są łaciate ale brązowo białe,biegus to powinien być czarny albo dziki to wtedy jest ładny;] to tak jak u mnie 8 jajek to i biegusie to jajko na patelnie i będzie szybka jajecznica;];];]
Posted
hehe tak sie złożyło że jajecznice dziś już wszamałem i coś mi sie wydaje że jakieś kacze sie tam znalazło bo kacze trochę inaczej smakuje a tak sie złożyło ze Aga mi smażyła:) więc mogła jakieś machloje przeprowadzić:)
Posted
Widzisz zjadłeś i dobre było?;];];];] trochę w sumie te kaczki zaczynają się nieść troszkę za wcześnie? mogły by się powstrzymać do końca marca?,choć u mnie jeszcze po tej przerwie żadnego nie znalazłem
Posted
Wszamałem aż milo:) a na deserek był budyń mniam mniam:) no a co do kaczek to mi sie wydaje że tylko jedna bieguska sie nie sie a u siwych cisza tak więc myślę sobie że wszystko w czas sie będą niosły tak że spokojnie sobie zacier z kaczek załaduje:)
Posted

Tofik, w sprawie monitora i braku kolorów, tez mieliśmy ten problem nie było potrzeby wymieniac na nowy monitor, kupiliśmy końcówkę taką do komputera, ma być taka że ma łączyć kabel ten co od monitora idzie do komputera i do tej końcówki łączysz ten kabek główny, końcówka wygląda tak samo jak ta od kabla co łączy monitor z komputerem jest zakręcana na śrubki, sory że tak gmatfam ale mąż już śpi a ja nie umiem wytłumaczyć, w każdym bądź razie koszt końcówki to niespełna 2 złote, kolory powróciły, może też być problem z kablem, najlepiej od kogoś kabel pożyczyć i sprawdzić jak działa na innym, wtedy sie dowiesz czy to kabel czy monitor :P

te feniksy sa ładne :) podobają mi się, te białe zreszta też. męża bratowa ma kogutki feniksa, tzn. wg. mnie to feniksy są ona mówi ze się nie zna dostała od wujka kurki jako zielononóżki :) ale jej kogut ma tak ogromny ogon że to raczej na pewno feniks :)

Posted

W sumie kaczki długo się niosą więc problemu nie będzie;] ja dziś miałem zupę pieczarkową i sos z wczoraj;]

Aniu takie feniksy mam i one maja zielonkawe nogi ale są wielkości liliputów