Jump to content

Recommended Posts

Posted

w galerii dodałam kilka zdjęć tej kurki niby zielone, ona jest z zielonego jajka a znosi białe jajka :) zerknijcie, moze coś podpowiecie :D

Tofik, to prawda ceny desek są z kosmosu, tym bardziej ze drzewo maja na miejscu i nie muszą po nie jeździć :/ no ale co zrobić, tak jak piszesz mus to mus

Posted
Oj drogie te kaczki ale dla tego Sławek je dodał że taki rarytas?;] a co do desek to straszna drożyzna u nas to zamawia się tartak przewoźny i ciacha się deski a drzewo kupuje albo ze swoje go lasu tnie?a co to jest za roślina o której piszesz Aniu?
Posted

Robercie, topinambur to inaczej zwany słonecznik bulwiasty, czyli sadzisz takie jak by ziemniaczki, pod ziemią sobie rośnie i rozrasta sie jak ziemniak, smakuje jak świeży orzech laskowy, juz próbowaliśmy :D można jeść na surowo, gotowany, pieczony...roślina wieloletnie, podobno gorsze od chwastów jak sie rozrośnie, ale taką mam nadzieję :P no a dlatego słonecznik bulwiasty bo bulwy się je, a jako kwiat ma drobne słoneczniki :)

ciekawe czy jak się rozrośnie to będzie kurkom smakował :)

u nas niestety nie ma takiego tartaku obwoźnego, zresztą my nawet nie mamy swojego lasu żeby drzewo wyciąć :(

Posted

z ciekawości wrzuciłam zdjęcie ojca tej czarnej kurki, ogon ma cudowny :) tu i tak krótki bo po lisie mu tylko tyle zostało

czyli tak się zastanawiam, ze skoro ona jest od małego koguta to jest mała, a ciekawe czy skoro teraz mój kogut ją deptał, czyli duzy czy jest szansa na wieksze potomstwo? tak czy siak jajka włożę do inku :P ale ciekawa jestem już teraz :P

Posted

A to ci taka roślinka nie słyszałem? ale napisz jak to ci urośnie? ciekaw jestem co z tego wyjdzie ma to być karmą dla kur?

co do żwiru to mam o tyle dobrze że taki na wywózki i temu podobne mam swoją stara żwirownie i stamtąd wożę a do betonu to może ze skarpy ukopie lepszego? [te moje doły pozarastały?ale coś popatrzę ] chciałem kupić ale nie wiedzą ile wziąć?;[

Posted

Robercie, topinambur ma być przedewszytskim dla nas :) kwiatki mają iśc dla królików jako zielonka, a jak się rozrośnie bulwa to i króliki i ptactwo na pewno posmakują :P

Robercie, fajna sprawa, własna zwirownia :)

Posted

no właśnie, mi też na feniksa wygląda :) ale nie jestem pewna :P

u nas jak się głęboko kopie w kilku miejscach na ogrodzie czy na działkach też mamy piachu do oporu :P ale dziur nikt sobie nie będzie robił na polu

Posted
hmmm no to fajna sprawa że masz "gratis" ja mam w planie w lecie sobie trochę przywieść co by wjazd wysypać bo w tym roku po roztopach to miałem masakrę:) więc spytałem czysto orientacyjnie bo szczerze mówiąc to nawet nie wiem ile cenią.
Posted
Aniu tak mi się wydaję że to feniks? po ogonie to stawiam na feniksa?;] a co do kopania dołków to masz rację;] a Sławek ojciec pytał o pach to 400zł za wywrotkę a mi powiedział ze sam nie wie? żenada;[ ale co tam pokombinuje i będę miał free;]
Posted

Ja też obstawiam feniksa tyle że ten śmiesznie wygląda z takim ogonem:)

U mnie piach wiślany to 28zl/tona niesiany a siany 30zl/tona z tym ze przywóz 70zl i minimum 10ton na samochodzie

Posted
Czyli podobnie kosztuje? ja dziś przywiozłem 3 przyczepki 1,8 x 3m a rozładowywać musiałem ręcznie i barki mnie bolą;[a ogon to i mojemu wylatuje teraz mu odrósł i wygląda okazale ale ja mam miniaturkę?;]
Posted
To prawda ale musi być suchy wybieg bo inaczej to takie bobki ciągnie za sobą?;[ a ja mam mini to ogona takiego długiego nie ma bo ten duży do ponad metr długości ale to są piękne kurki tylko zadziory straszne;[
Posted
hehe liliputy tak mają:) poza tym o ich wigorze już pisaliśmy:) a co do suchego wybiegu no to dużo ras musi mieć takie warunki co by przyzwoicie wyglądały:)
Posted
hehe przepadło:) co do jaj to 4 szt czyli normalnie tyle że biegusy sie nie niosą bo ostatnie jajko było w niedzielę rano:( bynajmniej sie chwilowo zacięły:)
Posted
No moje to tylko zaczęły bo chyba tylko 7 zniosły no a siwe to nic ale na razie kacze mi nie potrzebne co do gęsi no to w swoim czasie jajka będą tylko żeby lewus zaczął działać no a Marcina gęsi no to są że tak powiem "chuchane dmuchane" więc nie ma co sie dziwić:)
Posted
Ale jego gęś ma 12 13 lat a to tez o czymś świadczy?;] a co do kaczych to ja ciśnienia nie mam ?ale jak by niosły to by niosły a co ja tam im dziś narobiłem takiego bałaganu że poezja?;[
Posted

No z tego co wiem no to gęsi długo żyją no a jak warunki im odpowiadają no to i sie odwdzięczają ale tak w ogóle no to różnie bywa przychodzi pora na jajko no i siada i nie sie:)

Ja też nie mam ale myślałem że kolo polowy marca jajka wsadzę do inku no ale sprawa sie trochę skomplikowała tak więc wygląda na to że będzie zacier później:)

hehe bałaganu:) tak bywa przy modernizacji

Posted
Myślę że jutro skończę wyrównam podłogę i zacznę wylewać a mam taki plan aby zrobić kojce na kaczki małe z płaskowników i siatkę naciągnąć ale zobaczę jak z miejscem mi wyjdzie no i gniazda wiszące jeszcze kilka zrobić?;] a tak propo inkubatora to żeby woda nie miął brzydkiego zapachu włożyć do wody pigułkę chloraminy lub gałązkę bazyli taki tekst znalazłem w necie
Posted

hehe no to znowu dzień przy sipie:)

no a taki kojec to dobra sprawa bo zawsze możesz tam coś wsadzić i nie tylko maleństwa:)

Co do wody to ciekawa sprawa choć jak wodę trzeba dolewać co 2-3dni no to praktycznie ta woda cały czas jest świeża bo przecież tej starej wody za wiele nie zostaje:) ale tak czy inaczej to patent nie zły

Posted
Tak wody dolewasz ale tam jest ciepło i duża wilgotność i grzyb się zrobi i zaśmiardnie tak myślę?;[ co to ta chloramina to nie wiem ale bazylię kojarzę?;] a kojec taki 1,2 na jakieś 3 m i wysokości to nie wiem bo przykryć blachą to kury tam będą łazić i kupkać;[chyba że daszek jedno spadowy to by spadały z niego