ania1983 Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 w galerii dodałam kilka zdjęć tej kurki niby zielone, ona jest z zielonego jajka a znosi białe jajka zerknijcie, moze coś podpowiecie Tofik, to prawda ceny desek są z kosmosu, tym bardziej ze drzewo maja na miejscu i nie muszą po nie jeździć :/ no ale co zrobić, tak jak piszesz mus to mus Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 Oj drogie te kaczki ale dla tego Sławek je dodał że taki rarytas?;] a co do desek to straszna drożyzna u nas to zamawia się tartak przewoźny i ciacha się deski a drzewo kupuje albo ze swoje go lasu tnie?a co to jest za roślina o której piszesz Aniu? Quote
ania1983 Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 Robercie, topinambur to inaczej zwany słonecznik bulwiasty, czyli sadzisz takie jak by ziemniaczki, pod ziemią sobie rośnie i rozrasta sie jak ziemniak, smakuje jak świeży orzech laskowy, juz próbowaliśmy można jeść na surowo, gotowany, pieczony...roślina wieloletnie, podobno gorsze od chwastów jak sie rozrośnie, ale taką mam nadzieję no a dlatego słonecznik bulwiasty bo bulwy się je, a jako kwiat ma drobne słoneczniki ciekawe czy jak się rozrośnie to będzie kurkom smakował u nas niestety nie ma takiego tartaku obwoźnego, zresztą my nawet nie mamy swojego lasu żeby drzewo wyciąć Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 A za ten żwirek Robercie to ile płaciłeś? Quote
ania1983 Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 z ciekawości wrzuciłam zdjęcie ojca tej czarnej kurki, ogon ma cudowny tu i tak krótki bo po lisie mu tylko tyle zostałoczyli tak się zastanawiam, ze skoro ona jest od małego koguta to jest mała, a ciekawe czy skoro teraz mój kogut ją deptał, czyli duzy czy jest szansa na wieksze potomstwo? tak czy siak jajka włożę do inku ale ciekawa jestem już teraz Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 A to ci taka roślinka nie słyszałem? ale napisz jak to ci urośnie? ciekaw jestem co z tego wyjdzie ma to być karmą dla kur? co do żwiru to mam o tyle dobrze że taki na wywózki i temu podobne mam swoją stara żwirownie i stamtąd wożę a do betonu to może ze skarpy ukopie lepszego? [te moje doły pozarastały?ale coś popatrzę ] chciałem kupić ale nie wiedzą ile wziąć?;[ Quote
ania1983 Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 Robercie, topinambur ma być przedewszytskim dla nas kwiatki mają iśc dla królików jako zielonka, a jak się rozrośnie bulwa to i króliki i ptactwo na pewno posmakują Robercie, fajna sprawa, własna zwirownia Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 No tak piachu mam do oporu;] a co do ojca tej kurki to mi wygląda na feniksa ten ogon jest[ był długi] a ta roślinka wielofunkcyjna?;] Quote
ania1983 Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 no właśnie, mi też na feniksa wygląda ale nie jestem pewna u nas jak się głęboko kopie w kilku miejscach na ogrodzie czy na działkach też mamy piachu do oporu ale dziur nikt sobie nie będzie robił na polu Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 hmmm no to fajna sprawa że masz "gratis" ja mam w planie w lecie sobie trochę przywieść co by wjazd wysypać bo w tym roku po roztopach to miałem masakrę więc spytałem czysto orientacyjnie bo szczerze mówiąc to nawet nie wiem ile cenią. Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 Aniu tak mi się wydaję że to feniks? po ogonie to stawiam na feniksa?;] a co do kopania dołków to masz rację;] a Sławek ojciec pytał o pach to 400zł za wywrotkę a mi powiedział ze sam nie wie? żenada;[ ale co tam pokombinuje i będę miał free;] Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 Ja też obstawiam feniksa tyle że ten śmiesznie wygląda z takim ogonem:)U mnie piach wiślany to 28zl/tona niesiany a siany 30zl/tona z tym ze przywóz 70zl i minimum 10ton na samochodzie Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 Czyli podobnie kosztuje? ja dziś przywiozłem 3 przyczepki 1,8 x 3m a rozładowywać musiałem ręcznie i barki mnie bolą;[a ogon to i mojemu wylatuje teraz mu odrósł i wygląda okazale ale ja mam miniaturkę?;] Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 hehe no to sie uszuflowaleś współczuje.Co do feniksów no to super wyglądają z takimi długimi ogonami:) Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 To prawda ale musi być suchy wybieg bo inaczej to takie bobki ciągnie za sobą?;[ a ja mam mini to ogona takiego długiego nie ma bo ten duży do ponad metr długości ale to są piękne kurki tylko zadziory straszne;[ Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 hehe liliputy tak mają poza tym o ich wigorze już pisaliśmy:) a co do suchego wybiegu no to dużo ras musi mieć takie warunki co by przyzwoicie wyglądały:) Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 Co do warunków też prawda?;] a jak z jajkami u ciebie dziś? kurzych znalazłem 15 a kacze gniazdo przepadło podczas prac przed budowlanych w kurniku;[ Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 hehe przepadło:) co do jaj to 4 szt czyli normalnie tyle że biegusy sie nie niosą bo ostatnie jajko było w niedzielę rano:( bynajmniej sie chwilowo zacięły:) Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 Nie wiem jak to jest z tymi kaczkami,ale wczoraj i u mnie nic nie było?;[ a i biegusy też nic? wiem bo w kozie siedzą ,Marcinowi gęś zniosła prezent a moje lewusy nic;[ Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 No moje to tylko zaczęły bo chyba tylko 7 zniosły no a siwe to nic ale na razie kacze mi nie potrzebne co do gęsi no to w swoim czasie jajka będą tylko żeby lewus zaczął działać no a Marcina gęsi no to są że tak powiem "chuchane dmuchane" więc nie ma co sie dziwić Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 Ale jego gęś ma 12 13 lat a to tez o czymś świadczy?;] a co do kaczych to ja ciśnienia nie mam ?ale jak by niosły to by niosły a co ja tam im dziś narobiłem takiego bałaganu że poezja?;[ Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 No z tego co wiem no to gęsi długo żyją no a jak warunki im odpowiadają no to i sie odwdzięczają ale tak w ogóle no to różnie bywa przychodzi pora na jajko no i siada i nie sie:)Ja też nie mam ale myślałem że kolo polowy marca jajka wsadzę do inku no ale sprawa sie trochę skomplikowała tak więc wygląda na to że będzie zacier później:)hehe bałaganu:) tak bywa przy modernizacji Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 Myślę że jutro skończę wyrównam podłogę i zacznę wylewać a mam taki plan aby zrobić kojce na kaczki małe z płaskowników i siatkę naciągnąć ale zobaczę jak z miejscem mi wyjdzie no i gniazda wiszące jeszcze kilka zrobić?;] a tak propo inkubatora to żeby woda nie miął brzydkiego zapachu włożyć do wody pigułkę chloraminy lub gałązkę bazyli taki tekst znalazłem w necie Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 hehe no to znowu dzień przy sipie:) no a taki kojec to dobra sprawa bo zawsze możesz tam coś wsadzić i nie tylko maleństwa:)Co do wody to ciekawa sprawa choć jak wodę trzeba dolewać co 2-3dni no to praktycznie ta woda cały czas jest świeża bo przecież tej starej wody za wiele nie zostaje:) ale tak czy inaczej to patent nie zły Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Posted February 25, 2014 Tak wody dolewasz ale tam jest ciepło i duża wilgotność i grzyb się zrobi i zaśmiardnie tak myślę?;[ co to ta chloramina to nie wiem ale bazylię kojarzę?;] a kojec taki 1,2 na jakieś 3 m i wysokości to nie wiem bo przykryć blachą to kury tam będą łazić i kupkać;[chyba że daszek jedno spadowy to by spadały z niego Quote
Recommended Posts