Jump to content

Recommended Posts

Posted

Na pewno więcej przestrzeni nie zaszkodzi. Dużą rolę w odchowie i w samej nieśności odgrywa właściwie urozmaicony wybieg, a co z tym związane możliwość przebywania ptactwa na nasłonecznionym wybiegu, poza zagrodą.

A co z gąsiorem? Zainteresował się gąskami? W ogóle gąski siedzą oddzielnie czy wciąż z kaczkami?

Posted
Gąsior czytaj lewus nadal siedzi z gęsiami w kozie ale za bardzo nie wiem czy z nimi się bawi;] może przydała by się im wizyta na dworze ale nie mam gdzie ich trzymać na podwórku;[ więc koza tylko im pozostaje;[ co do kaczek to racja nie ma to jak wolność;]
Posted
Taki przydomek już chyba na dobre z nim zostanie. :) Jeśli z nimi siedzi, to jestem przekonany o tym, że jeśli wszystko z nim w porządku to z gąskami kopuluje. Natura rządzi się swoimi prawami. Bez możliwości spółkowania z kaczkami nic innego mu nie zostanie. Tylko pamiętaj, że gąski zniosą lepsze jakościowo jajka, jeśli będą chodziły po wybiegu. Jeśli kaczor ich nie napastuje, to spokojnie możesz je wypuszczać na podwórko bez gąsiorka na kilka godzin dziennie. Wyposzczony samiec tym chętniej spełni swoją powinność. Z drugiej strony to samo można napisać o gąsiorze. Dla dobrej jakości nasienia i on powinien biegać po łące. Może warto zamienić choćby na dzień, dwa gąski miejscami ze stadem kaczek, albo przynajmniej z tymi, do których gąsior ma ciągoty. Gąskom też się należy wybieg. :)
Posted
Widzisz to nie takie proste ja mam jedno duże podwórko a kurnik mam na końcu podwórka, więc podziału nie ma;[ i wszystko chodzi razem po całości, tylko zielone wychodzą poza ogrodzenie na łąkę i pole krów, a kaczki mają zagrodzone w kurniku a gęsi w drugiej oborze mają kozę pozostaje mi ten wybieg dla psa? ale tam dachu nie ma;[ i jest wybetonowane,to jedyne miejsce na dworze i w słońcu? jak na razie;[
Posted
Jasne. Nie jest łatwo to ogarnąć, tym bardziej że wcześnie rano z tego co pamiętam do pracy wyjeżdżasz. Może wieczorem przegoń zamień miejscami kaczki z gęsiami. Chodziło mi o to - może źle się wyraziłem - żeby kaczki posiedziały kilka dni w zamknięciu, a ich miejsce na wybiegu zajęły gąski.
Posted
Ja wiem o co ci chodziło z tą zamianą;] a do roboty to po niedzieli ruszam a tak to całą zimę w domu przesiedziałem;] taki urlop dziekański;];];] może jutro zaniosę gęsi w ten boks dla psa?niech odetchną;]
Posted
Wypadało by, żeby zaczęły się już w jajach spłacać za cały rok utrzymania. :) Nie chcę niczego sugerować, ale taki gąsior jak ten Twój kolejnego sezonu doczekać nie powinien. Trochę nie wierzę w to co piszę, ale utrzymanie takiego błazna mija się z celem hodowli.
Posted
Ja tez tak czasem myślę że lewus do gara;[ale on jeden z moich gęsi jakoś wygląda;] no poza tą białą gęsią,jak dla mnie mogą poczekać kilka dni z jajami? aż kury mam nadzieję mi się wyklują;] potem niech się niosą gęsi i kaczki na potęgę;], a tak propo z 3 kaczek? butelek nie liczę, mi się niesie tylko jedna ma już 3 jajka nie zbieram bo i po co? a dwie nic jedna łaciata od tych dużych i młoda w kolorze dzikim nic;[
Posted
Mam plan ale coś patrzę że u mnie to na nich się kończy;[ do inku wejdzie mi ponad 80szt;] a i na kurę Kasie liczę;] że usiądzie to tego dwie feniksie to kilka jajek się przyda;];];]
Posted
Mi sie Robercie wydaje że teraz sie już jaja posypią bo w pogodzie mówią coraz cieplej i więcej słońca:) tak że nie ma co sie martwić na zapas że jaj nie będzie co do biegusów to jedna mi sie niesie co drugi dzień no a siwe cały czas cisza:(
Posted
Witaj Sławek;] będą będą ale wolał bym później ;]ale natura rządzi się swoimi prawami, a to butelki ci się sprawiają na piątkę;] co do moich planów z kaczkami piżmowymi?nic z tego nie będzie;[ kaczek nie ma ten kolega;[ mam jeszcze jeden typ, ale tu nie wiem jak i co?
Posted

No cóż jak zaczną nosić no to przecież sie im nie przerwie bo na to nie mamy wpływu

Co do butelek no to tylko jedna sie nosi:( bynajmniej tak mi sie wydaje

Co do siwych no to szkoda ale jak sie moje będą nieść no to mogę ci jajek podrzucić bo one i tak u psa wylądują bo my kaczych nie jemy a aż tyle to ja do inku nie wsadzę:)

Posted
Tak to jest ze zwierzętami? my dla nich, a nie one dla nas;[ a jajka sobie skołuje tak czy inaczej;];]a gęsi te o których pisałem u mojego stryja to koczkodany białe i siwe garbonosy ale i tak od niego kupię kilka jajek;]
Posted

Teraz jak masz inku no to lepiej zainwestować w jajka a niżeli w dorosłe osobniki:)

hehe czyli w końcu stryja odwiedziłeś:) ja za jajkami dopiero sie rozejże jak już mi na dobre kaczki będą nosić bo w tedy będę wiedział na czym stoję no a tak to co zamówię a swoich brak no to po co sobie smaka robić bynajmniej kolo 50 kaczych potrzebuje żeby coś dzialać:)

Posted
Na taką ilość jajek to trzeba choć dużego hodowcę, albo ze trzech mniejszych co by były jajka świeże;] ja niby czytam że i 2 tygodnie można trzymać ale wolał bym świeże;] zawsze większa szansa na dobry lęg;] mam jeszcze jednego stryja co trzymał spore ilości kaczek piżmowych to nawet brat rodzony tego od gęsi ale u niego ostatnio nie bywałem;[
Posted

Piżmowe noszą całkiem nieźle tak wiec jako że mam 12 kaczek no to myślę że staną na wysokości zadania i nie będę miał problemu żeby zabrać wystarczającą ilość jaj:)

hehe no to chyba najwyższa pora rodzinkę odwiedzić:)

Posted
12 Kaczek to spokojnie dadzą radę;] bez wysiłku, że tak powiem;];];] a no i trzeba rodzinę odwiedzić?a byłem dziś w dwóch miejscach za jajkami ale wynik 50 na 50;[ ja ma kaczek tylko 5 szt wszystkich;[ ale to może się zmieni;] a jaką kaczkę sobie załatwiłeś czarną, o której pisałeś?
Posted

Nawet jak nie wszystkie będą nosić to i tak mi wystarczy jak będzie 8 jaj co drugi dzień bo i tak w terminie sie wyrobię co by do inku nazbierać:)

No w twoim wypadku 5 szt no to chwile zajmie zanim ci na niosą ale i tak w 2tyg możesz od nich złapać coś kolo 30jaj:)

Co do mojej kaczki którą nabyłem no to zwykła kaczka francuska czarno biała acha kaczek mam 11 a nie 12 (hehe całkiem zapomniałem o tej zamianie) bo raczej na tą 12tą nie mam co liczyć bo ona była bardzo późno tak więc jedyny pożytek będzie z niej na przyszły rok:)

Posted
A myślałem że jakąś dworkę załatwiłeś?;] a tu i tak będziesz miał wymianę krwi;] jak ją oczywiście zaznaczysz?;] a jak jajka w inku się mają? a co do jajek to 2 tyg to troszkę za długo chyba;[
Posted

Dworek to u mnie sie nie uświadczy:( a tą wymieniłem dlatego bo i o wymianę kwi mi chodzi choć wolał bym kaczora bynajmniej muszę coś pozmieniać bo te już mam chyba 8 lat tak więc trzeba co w sprawie krwi działać:)

Rozpoznać to bez problemu bo jest czarno biała a moje są biało siwe(ale sie zdarzają z domieszką czarnego bo takie były na początku) a jak sie człowiek przyglądnie to wchodzi jakby w zielony jak ta czarna bieguska:)

No a w inku chyba dobrze:) wczoraj 15 jaj wywaliłem bo żadnej pajęczyny nie miały itp

No a te 2tyg to sam nie wiem bo czytałem na jakimś forum o inkubacji to ludziom sie wykluwały z jak co jaja miały ponad 20dni tak wiec chyba wszystko zależy od genetyki i warunków przechowywania bynajmniej ja jajka te co wsadziłem to nie miały więcej jak 10dni(silka kochin) a parę od zwykłych kur to wsadziłem jajka takie zbierane na bieżąco:)

Posted
Ilu ludzi tyle zdań;[każdy ma swoje spostrzeżenia i wyniki w odchowie drobiu itp? a co do kaczki to jak odróżnisz to problemu nie ma;] a co do zmiany krwi to tak by pasowało po tylu latach,aby niwa krew weszła do stada;] u mnie na razie osiem odpadło i zostało mi 22 szt;[ troszkę mało ale cóż i tyle wystarczy;]
Posted

Zgadza sie ale ja i tak takich starszych jak 10dni nie mam na zamiarze inkubować:)

A kaczka to bez problemu do odróżnienia:) no a kaczora to nie wiem czy w Opatowie nie kupie bo mam w palnie kupić te dworki bo jaj nie mam skąd więc chyba kupie 2+1 jak będą oczywiście no a francuskiego białego albo siwego bo zwykłego czarnego to nie chce:)

No 22 no to nie jest źle:) poza tym ty chyba tylko te od Grzegorza wsadziłeś? więc jak by sie te wykluło no to chyba nie miał byś powodów do narzekań:) ja wsadziłem 56 bo tyle koszyków no to mi zostało 41 tyle że trochę żałuje że mongoły wsadziłem bo nie miały zarodka:( a na ich miejsce można było wsadzić od zwykłych kur ale teraz to mleko sie rozlało:) tak czy inaczej jak bym zakończył na takim wyniku co teraz mam jaj no to bym byl zadowolony:)

a tak propo Grzegorza to jakoś nic nie daje znać jak tam jego inkubacja:)