Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam Sorki że przerywam ale znalazłem dzisiaj 3 kurczaczki i trzymam jej w kartonie dałem wodę i płatki owsiane i zaraz zrobię im światło . Pytanie to czy wystarczą im woda i płatki coś proponujecie więcej ??

To są te jednodniowe.

P.s u Mnie na wiosce jest szkoła leśna i tam mają sokolarnie tzn. ptaki drapieżne i tym podobne i te kurczaki dają ptakom do jedzenia :(

U Mnie już kurnik gotowy wybieg ogrodzony teraz tylko kupić Kurki :)

Pozdrawiam :)

Posted

Tobiasz, płatki owsiane zależy jakie masz, jak grube, czyli te górskie to weź je delikatnie przemiel, bo będą za duże, a jak masz małe błyskawiczne to takie im daj :)

moje maja mieszankę: kukurydza, pszenica, owies, płatki owsiane, kawa zbożowa, otręby pszenne i pasza dla pisklaków. taką mieszankę dostają, już 3lęgi na niej odchowałam i zdrowo się wychowały :)

co do jajka, to Robercie coś źle zrozumiałes :) ja jajko dam dzisiaj wieczorem cipciakom, jak będzie więcej dzióbków do karmienia :D bo dostaną jajko z pokrzywą.

no i jak zapale w piecu wieczorem to im wyparzę piasek wymieszany z drobnym żwirkiem i dostaną do osobnego pojemniczka coby sobie dziobały ile im trzeba :)

Posted

Te pisklęta Tobiaszu znalazłeś w jakim sensie? Wykluły się u Ciebie czy uratowałeś je od zguby w dziobach drapieżników? Jeśli to drugie, to w jaki sposób, bo nie w pełni zrozumiałem to co napisałeś?

U mnie 3 kwoki jak wryte siedzą. Oczywiście ta wczorajsza nie ustępuje pola pozostałym. Głowa mała. Jak nic za kilka dni przybędą kolejne.

Posted

no, prawie koniec inkubacji, wykluło się 18 cipciaków, jeszcze 1 jest nadkluty i jak on się wykluje to koniec. reszta jaj do wywalenia.

maluchy właśnie zajadają sałatkę z pokrzywy, krwawnika i jajeczka :) ale się zamieszanie zrobiło :) nagle żaden maluch nie śpi, wszystkie przy tacy z jedzonkiem :D :D

Posted

Robercie mój to chodzi je i pije tylko jakiś taki graślawy bo jak chodzi to sie przewraca i widać że na nogach coś mu leży:( tak że nie wiem czy przeżyje a trochę mi go szkoda bo czarne mam dwa tak więc kto wie może to by była parka no ale mówi sie trudno no a reszta bardzo dobrze sie ma je i piszczy:) no a kolorowo to wszystkie prawie takie same jedynie trochę sie różnią kolorem:) więc ciekaw jestem co z nich będzie i co to za rasa:)

A do jedzenie to ja daje pasze dla kurcząt i jajko ot na razie taka dieta:)

Pozdrawiam

Aniu no to wynik nie jest taki zły bo prawie 20szt tak więc jest stadko:)

Posted

Zapomniałem napisać, że jeśli małym rozjeżdżają się łapki to przyczyną może być bardzo bliskie pokrewieństwo stada rodzicielskiego. Lub też inna przyczyna o której musiałbym sobie przypomnieć, bo na chwilę obecną nie pamiętam. Jeśli łapki rozjeżdżają się w takiej pozycji, że jedna jest z przodu a druga zostaje z tyłu i pisklę przyjmuje kształt szpagatu, to może to być inna konkretna choroba, ale o tym też musielibyście doczytać. W takim wypadku powinno się podawać maleństwu z tego co pamiętam zwiększoną dawkę witaminy B, choć nie wiem w jakiej proporcji, bo taki maluch waży kilkadziesiąt gram.

Co do karmienia malucha, to mój jako że nie jest chuchany ani dmuchany je od początku płatki i to w grubej postaci (musi polegać na pomocy matki) i od początku ziarno pszenicy. Dzisiaj wrzuciłem mu trochę świeżej zieleniny i to wszystko. Nie zawracam sobie nim głowy i jestem ciekaw co z tego wyniknie. Mam w planie ugotować mu jajko gęsie, ale jedno jadł by i jadł. :) Pies musiał by po nim kończyć. :)

Ps. Wydaje mi się, że związywanie pisklęciu łapek do siebie nie jest właściwym postępowaniem.

Posted

u mnie inkubacja prawie zakończona, prawie bo ten który się nadkluł nie wykluł się :( nie miał siły, przed wywaleniem jajek nie nadklutych zrobiłam jeszcze im kąpiel i jeden pisklak aż piszczał w tej wodzie, włożyłam go do inku i zobaczymy czy mu się uda wyjść. nie lubię jak tak późno od pierwszego kurczaka się coś jeszcze kluje, takie są słabe i albo zdychają od razu, albo po 1-2 dniach. no ale przecież nie wywalę jajka jak wiem ze pisklak w nim jest :P

Tofik, a u jakiego się łapki rozjeżdzają? bo jak dobrze zrozumiałam to u czarnego, u mnie też 2 czarne, widać, że są z jednego gatunku mają takie niepewne łapki, niby chodzą, no ale właśnie, coś jest nie tak z tymi ich łapkami.

Marcinie, co do wiązania łapek, to kiedyś ktoś tak doradzał, już nie pamiętam kiedy i kto.

heh, co do gęsiego jaja dla maluszka, to jak on nie zje, to mamusia mu pomoże z ochotą :D

Posted

Witam ten kurczak wygląda tak jakby siedział na kuperku a nóżki ma do przodu i bardzo na boki a drugi ma jedną tak wysuniętą nogę,myślałem aby im skrócić męki ale sumienia bym nie miał;[ nie wiem zobaczę może coś poradzicie?

Aniu co do młynka do śrutowania to jaj mam bijakowy z dużym silnikiem 13kw,a Sławek ma racje wykonanie w plastyku to mocna konstrukcja nie jest;[ale skoro dają gwarancję to może i wytrzyma mielenie kilku kg ziarna?.pozdrawiam

Posted

Robercie, jak będziesz widział że małe się męczą, to uwierz mi że sumienie pójdzie na drugi plan, a Ty złapiesz za coś ostrego. wiem, bo rok temu takie właśnie ostatnie sztuki co się wykluły prawie 40 godzin po pierwszym pisklaku z mężem uśmiercaliśmy bo się męczyły. ciężko jest takie maleństwo zabić, ale jeszcze ciężej patrzeć jak się męczy i nie można mu w inny sposób pomóc :(

a, to moje pisklaki mają inaczej z tymi łapkami, tak jak by przysiadają na kuperku, ale zobaczę do jutra jak będzie z ich łapkami, może to tylko chwilowe po wykluciu i jutro będzie w porządku :)

jeśli o młynek chodzi, to ja duzo nie mielę, najwięcej jak są małe, bo kury to owies i pszenicę jedzą w całości, kukurydzę im też mielę ale tylko do czasu, aż najmłodsze nie zaczynają jeść całej. więc u mnie pewnie takie wiaderko to by się mieliło na tydzień

Posted

Czyli chyba coś z tymi czarnymi jest nie tak:( mój ten drugi chodzi normalnie tyle że obydwa takie cherlawe:( i też myślałem tak jak Robert żeby kalece mękę skrócić bo co trochę piszczy ale Aga mi nie dala:)

Ciekawe czy u Grzegorza coś podobnego wystąpiło? A ty Aniu masz jakieś czarne prócz tego jednego co pisałaś?

Wracając do śrutownika to ja bym brał jakiś siłowy bo robotę zrobi raz dwa trzy no a mąkę można zrobić w młynie:) a kable do siły to zawsze można sobie podciągnąć choć to wszystko koszta:( bynajmniej jak tak bardzo Ci zależy na takim na 230 to może poszukaj czegoś metalowego:)

Posted

no tak, siłe można zrobić ale za jakie pieniądze, nie stać mnie żeby wydać kupe kasy tylko po to, żeby czasem uzyć śrutownika.

co do cipciaków, to moje nie piszczą, normalnie się zachowują, tylko tak dziwnie te łapki mają, ale tak jak pisałam rano się okaże czy będą latały jak reszta czy nie. czarnych mam w sumie 3, ale jeden jest całkiem inny, śmieję się ze to zorro, bo ma taką jak by opaske czarną na oczach :D wygląda jak opaska zorro :D

Posted

Ja mam jednego całego czarnego ale on jest ok;] mam zdjęcia ale nie mogę wrzucić;[ ten mój net to o tyłek potłuc;[ może jutro,się wrzuci rano jadę po pasze dla kurczaków może biegusy będą to kupię białego i po prosiaki potem sypanie nawozu i w]siew owsu taki plan na jutro;] pozdrawiam a te kurczaki z tymi łapkami to chyba będzie trzeba usunąć;[

Aniu szczerze to młynka z plastyku bym nie kupił i to za 800zł jakoś mi się to nie widzi mąki do pieczenia i tak nie zrobisz tylko razówkę.

Posted

Robercie, czyli napięty grafik na jutro :)

skoro tak odradzacie ten młynek, będę musiała jeszcze pomyśleć nad nim :P

a co do moich czarnych cipciaków to rano sie okaże czy wszystko z nimi w porządku...

Posted

hehe no tak Ania ma rację grafik napięty:) no to Robku udanych zakupów:)

Aniu co do tego młynka no to twoja decyzja bo to ty będziesz z nie go korzystać a nie my:)

Pozdrawiam

Posted

witam :)

gąski zrobiły mi dzisiaj prezencik i rano w gnieździe czekały na mnie 2 jajka :D czyli mam już 100% pewności, że obie się niosą, do tej pory tylko podejrzewałam :D dzisiaj będę miała jaja od kolegi męża gęsie do inku i zastanawiam się czy dzisiaj wkładać do inku, a swoich mam tylko 5, czy poczekać do poniedziałku jak będę miała 7 swoich? kwestia do przemyślenia, bo jeszcze nie wiem ilu dniowe jaja ma kolega i jak przechowywane.

ostatnie 3 pisklaki dosuszają się w inku.

podsumowanie wygląda tak, ze w sumie 5 kurczaków było w pełni rozwiniętych, z wchłoniętym żółtkiem, ale nie wydostała się, nawet nie przebiła się do komory powietrznej. reszta która została wywalona to kurczaki nie w pełni jeszcze wykształcone, które przestały się rozwijać jakoś w 17-18 dniu czyli tak jak wypadała długa przerwa w prądzie. pustego nie miałam ani jednego, wszystkie były zapłodnione. w sumie kurczaków jest 19, czyli stadko jak od kury :D fajne, bo kolorowe :) sa i czarne i brązowe, no i najwięcej żółciutkich :D

teraz to niech się zdrowo chowają nam wszystkim :D

Posted

Witam. U mnie za to w gnieździe czekały dzisiaj rano 3 gęsie jajka. Nawet nie przykryte jeszcze, więc ostatnia na pewno zniosła się chwilę przed.

Musielibyście spojrzeć czy w spisie były Australorpy czarne, bo jeśli tak to małe którym rozjeżdżają się łapki mogą być właśnie tej rasy, tylko muszą być całe czarne jak węgiel. Tak mi się wydaje, bo z innej barwy puchu taka czerń raczej nie wyjdzie.

Czytam świeże komentarze i przyznam Ci się Aniu, że czasami przydawało by mi się Twoje podejście. Ja w życiu nie uśmierciłem ptaka siekierą, jeśli już tylko w jakiś sposób przez nieuwagę, a uśmiercenia malucha sobie nie wyobrażam, nie raz nie mogłem słuchać jak pisklę piszczy lub wygląda bardzo słabo, jednak nie potrafiłem go uśmiercić. Tak jak osoba, która u mnie w domu korzysta z siekiery.

Posted

Witam prosiaki kupione 2 :) butelek nie było :(a tak poza tym owies zasiany,nawóz też więc na razie mam spokój za tydzień groch i potem kuku i ziemniaki :)a co do drobiu to i u mnie też było jajko od gęsi ale jedno i dwa dni temu. pozdrawiam:)

Posted

A u mnie co raz mniej jaj :( czytałam, że hodujecie sussexy, jak się Wam sprawdzają?

Co do młynka ja mam metalowy i na siłę ale jak chcialam mąkę zrobić to kaszka wyszła ale mam też walce i na nich mąka na pewno wyjdzie tylko ich obsłużyć nie umiem... :)

Aniu u Ciebie jest już krwawnik? U mnie ledwo co pokrzywa wyrosła.