dominika1989 Posted May 5, 2014 Posted May 5, 2014 J aswoich nie prześwietlałam, delikatnie tylko brałam do reki i wg mnie kazde zalęzone Quote
ania1983 Posted May 5, 2014 Posted May 5, 2014 witam Viv, widziałam Twojego ślicznego słodziaka niech się mały zdrowo chowa ja wczoraj z ciekawości prześwietliłam jaja pod moją kwoczką jak ją zsadziłam żeby zjadła i załatwiła potrzeby na razie wygląda wszystko w porządku... Quote
viviane9 Posted May 5, 2014 Posted May 5, 2014 Hej hodowcy drobiu i innych ptaków Kupiłam dziś po pracy moim "dzieciom" kawę zbożową, sypnęłam w miseczki, dziobały jak szalone Żaden mi już przez noc nie odpadł, co mnie bardzo cieszy!Odliczam dni do wylęgu, dziś już 11sty. Quote
Tofik Posted May 5, 2014 Posted May 5, 2014 Witam super viv że sie udało:) ja też już nie czekałem do jutra tylko dziś prześwietliłem i 7szt mam podejrzanych:( no a reszta raczej jest po dobrych kogutach:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted May 5, 2014 Author Posted May 5, 2014 Witam z wieczora fajnie że prześwietlanie się udało;] fajny osesek viv.pisałem że Ania dużo wyrzuciła ale każde odrzucone jajo to strata potencjalnego pisklaka;[ moje szkraby jedzą jajka jak na razie pasza dla młodzieży jakoś im nie smakuje;[ale zaczną ją jeść jak złapią troszkę siły;] pozdrawiam i dobrej nocy;] Quote
viviane9 Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Środek nocy, rodzinka śpi, a ja smyk smyk lecę do kurczaków zobaczyć :-P śpią tak ładnie:-)Kto by pomyślał, że się ptakami zajmę :-P Quote
ania1983 Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Vivine, bo ptaki wciągają i to bardzo ciekawa jestem kiedy zapragniesz mieć inne ptactwo niż tylko kury co do kawy, to może nie syp im osobno tylko wymieszaj z jedzeniem które teraz dostają, żeby też tej kawy za dużo nie zjadły. ale dobra wiadomość, że wszystkie mają się dobrze i niech tak zostanie Tofik, a kiedy będziesz prześwietlał kolejny raz dla pewności jaja? może akurat te 7 będą ok. już nie raz tak miałam, że jaja podejrzane były, a jak zostawiłam to po 2-3 dniach się okazało że wszystko ok. Robercie, masz rację, no ale wiadomo że zawsze lub prawie zawsze coś jaj odpadnie, wiadomo że im mniej tym lepiej, no ale na to dużego wpływu z naszymi inkubatorami nie mamy Quote
ania1983 Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 u mnie dobra i zła wiadomość dobra to taka, ze na rynku kupiłam, od chłopa 19 tygodniowych kaczuszek francuskich z kaczką a zła to taka, ze moja mała gąska jedna mi pała nie wiem co się stało, wczoraj wszystkie szalały, a dzisiaj poszłam do kacznika i mała była już martwa Quote
viviane9 Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Może była słabsza od innych i nie miała siły?W sumie jest naturalna selekcja, te w gorszej kondycji czasami nie dają rady...Co do innych ptaków to chciałabym mieć pawia Mąż stwierdził, że chyba zwariowałam Quote
ania1983 Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Viv, pawie śliczne ptaki a mąż niech się cieszy, ze mu nie wypaliłaś z jakimś strusiem tylko z pawiem ja to jeszcze indyki chcę ale teraz to juz nie wiem czy jeszcze w tym roku, na razie zobaczę czy mi coś z tych 2 jajek wyjdzie co są w inku.świąteczne pisklaki dostały właśnie nową małą zagrodę przy dużej kaczej, teraz miały przy kurzej. tutaj mają sporo trawki młodej zielonej no i może przez ten czas gęsi przyzwyczają sie do tych małych, na razie przez siatkę ale za 2 tygodnie chciała bym już je do gęsi i kaczek na wybieg wypuścić bo tam mają stawik.zdjęć narobiłam co niemiara więc potem coś na pewno wstawię a co do selekcji naturalnej, to masz rację, tylko wolę zeby to się działo do pierwszego tygodnia maluchów, potem ciężej to znoszę.http://www.rolnik-forum.pl/ezgallery.php?action=view&id=663kaczusie Quote
Robert ;-) Posted May 6, 2014 Author Posted May 6, 2014 Witam Viviane to tak jak z dzieckiem ciągnie w nocy aby zajrzeć czy jest ok, ja to zanim zasnę jeszcze wstaję i idę dolać wody,w nocy nie wstaje bo mam ciężki sen;] Aniu szkoda gąski;[ ale co zrobić,kaczuszki fajne ja zamówiłem 15 kaczek na sobotę,małych jest 14 sztuk jak przekładałem do dużego kartonu to policzyłem;]pozdrawiam;] Quote
ania1983 Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 Robercie, to ładne stadko będziesz miał kaczek swoich 14 i jeszcze Ci dojdzie 15, prawie 30 Quote
Robert ;-) Posted May 6, 2014 Author Posted May 6, 2014 I di tego 12 w oborze co się w piórka ubierają to będzie 40;] ze strusia nici sezon lęgowy zakończony jaja dopiero w grudniu więc sobie poczekam spóźniłem się 3 tyg;[ Quote
ania1983 Posted May 6, 2014 Posted May 6, 2014 o, to szkoda, czyli pewnie poczekasz sobie rok czasu, bo raczej na zimę nie będziesz kluł Quote
Robert ;-) Posted May 6, 2014 Author Posted May 6, 2014 Właśnie mam zamiar zamówić sobie na grudzień jaja strusie, bo one inkubują się ponad 40 dni, to w lato pod rośną i przezimują bez problemu tak bynajmniej powiedziała babka z ogłoszenia. Quote
ania1983 Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 no to będziesz miał czas, zeby zrobić wybieg dla strusia no chyba ze będziesz go trzymał z innymi ptakami, ale nie wiem czy to do końca bezpieczne...u mnie dzisiaj chłodny wiatr i młode świąteczne pisklaki w odhowalniku siedzą, kaczka z małego też została w odhowalniku jeszcze jej nie wypuszczałam... Quote
Robert ;-) Posted May 7, 2014 Author Posted May 7, 2014 Tak dla strusia to potrzebne dość wysokie ogrodzenie,ja już w robocie,nie jest za ciepło ale moje jeszcze zamknięte brader puźnniej wypuści duże a młodzież w oborze to ciepło mają;] pozdrawiam i biorę się za robotę;] Quote
Tofik Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 Witam widzę że u was sie stada powiększają a u mnie cisza:( i tak sie zastanawiam czy aby kaczka jajek nie zaziębiła:( bo w sumie kaki powinny być a tu cisza.Aniu stadko kaczek naprawdę fajniutkieRobercie nie ma co sie łamać (chodzi o strusia) bo co sie odwlecze to nie uciecze:)Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 Tofik, dzieki jak z pod kaczki nic Ci nie wyjdzie, to do inku włozysz jaja jak cipciaki się wyklują Quote
Tofik Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 I tak Aniu mam na zamiarze zrobić bo coś te kaczki jak na razie sie nie kwapią do siedzenia:( i jak nic sie nie zmieni no to trzeba będzie inkubować bo jakoś zimę trzeba będzie przeżyć a taki młody kaczorek to po prostu niebo w gębie:) A tak w ogóle ile Aniu cie te kaczki kosztowały? pytam bo jestem ciekaw ile taka mala kaczka kosztuje:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted May 7, 2014 Author Posted May 7, 2014 Witam;] no to Sławek coś ci nie idą kaczki w tym roku;[ ale kurzy rosołek dobry;] masz czas jeszcze urosną, jak się wyklują w czerwcu;] a ja dziś za uwarzyłem że jedna malutka kaczka chcę się przedostać na tamtą stronę;[ i chyba się jej to uda, bo marnie wygląda chciałem ją napoić i dać jeść, a ona nic więc jednej pewnie ubędzie;[ Quote
ania1983 Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 za kaczuszki dałam niewiele, przynajmniej wg. mnie za małą kaczuszkę chciał 4 złote, a za wszystkie małe z matką zapłaciłąm 90 złotych, czyli za matkę wychodzi 14 złotych, naprawdę tanio. tak więc nie będę juz szła do baby ze wsi o jaja kaczek pytać jak mi się inku zwolni, bo dość mi będzie jeszcze myślę o tych indykach, niby mówiłam po zakupie kaczki z małymi, że to ostatni żywy zakup w tym roku i z indykami daję sobie spokój, ale jednak mnie ciągnie do tych indyków zobaczymy...na razie i tak chłop jeszcze nie miał tych czarnych, będę dzwoniła i pytała. dowiem się jaka cena, to będę się zastanawiała nad zakupem maluchów jeszcze tylko chciała bym kupic kilka kaczek pekin, ale u nas na rynku tylko mulardy, bo wylęgarnie mają tylko na to zapotrzebowanie, ludzie tylko o te pytają. a z pekinkami to mi się nie śpieszy, nie w tym to w następnym roku teraz jak kupiłam tak niespodziewanie kaczą rodzinkę już mi nie zależy jakoś szczególnie na powiększaniu stada, chciała bym, ale juz nie mam parcia, ze w tym roku musi być a tak z innej beczki, to szykuje mi się kolejna kwoczka też z młodych kurek, tylko ta z lipcowychRobercie, widać jakaś słaba ta kaczuszka, ale szkoda no ale na to nie zawsze mamy wpływ. lepiej żeby zdechła teraz niż za kilka tygodni, albo żeby Ci taka cherlawa się chowała. przynajmniej takie jest moje zdanie Quote
Tofik Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 Aniu no to praktycznie jak za darmo zważając że w stadzie jest dorosła kaczka która w przyszłym roku też może zostać mamusią w S-rzu w poniedziałek małe kaczki zaczynały sie od 8zl dlatego bylem ciekaw ile ciebie jedna kaczuszka kosztowała.Robercie Ania ma jak najbardziej rację lepiej żeby padła od razu jak ma paść a niżeli jak będzie podrostkiem:(Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted May 8, 2014 Author Posted May 8, 2014 Witam;] zgadzam się z wami kaczki po taniości kupione;] wiem lepiej żeby teraz w sumie pasowało by ją dobić ale jakoś nie mogę;[ja to jeszcze kupię kilka naście kaczek i 5 gęsi i też koniec zakupów;] pozdrawiam;] Quote
ania1983 Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 Tofik, u nas na rynku to tylko mulardy były i też po 8-9 złotych. innych kaczek niestety nie ma, a z tymi to chłop autem przyjechał i na aucie miał kartkę a u mnie dzisiaj biały gąsior nie wiem jak ale wszedł do odhowalnika kaczki z małymi i nie wiem czy przypadkiem czy specjalnie zabił kaczuszkę jedną ;( ale mąż mówi ze chyba przypadkiem, bo jak by specjalnie to by wiecej zabił, a nie tylko jedną.dzisiaj przyłapałam mojego białego gąsiora jak dobiera się do białej młodej kaczki piżmowej Quote
Recommended Posts