Mcbolek Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Witam wszystkich , ma może ktoś z was na sprzedasz cwergi , liliputy ? bo mam niestety jedną kurkę , a chciałbym zacząć znowu hodować tą rasę , pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Właśnie w tym rzecz, że ciężko dzisiaj zdobyć prawdziwe liliputki. Ja zaczynałem od tej rasy, ale to było jakieś 15 lat temu. Człowiek był młody, głupi i nie wiedział że ras nie należy ze sobą krzyżować. Teraz owszem jakieś kurki z genem tej rasy po podwórku chodzą, ale to jednak nie to, także nie pomogę. Ale jak już coś znajdziesz pochwal się koniecznie, bo sam też planuję powrót do tej rasy. Może nie w tym roku, ale w perspektywie kilku kolejnych lat owszem. Znam kilku ludzi, którzy te kurki hodowali lub jeszcze hodują w podwórku, ale czasu brak na odwiedzenie Ich. Quote
ania1983 Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Bolek, witaj ja też z liliputami nie pomogę. u nas były w domu rodzinnym, ale ciotka teraz trzyma dosłownie 3 kury zielone na jajka i koguta. właśnei załatwiłam jaja piżmówek jutro mam iść odebrać jeszcze nie wiem ile ich będzie ale babka mówiła, że 20-25 powinno być. jaja będą świeże bo dosłownie spod kaczek pisklak który wykluł się jako pierwszy jest od czubatek ma śliczną czapeczkę ale inne ciągle jeszcze nie nadklute mam nadzieję, że do rana się nadkluje reszta. Quote
Mcbolek Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 dokładnie w dzisiejszych czasach o prawdziwego cwerga jest ciężko u mnie w okolicy dwie osoby mają na sprzedasz ale mieszanka Aniu na pewno do rana się wyklują ja właśnie jutro jadę do wylęgarni po kaczuszki piżmowe i perliczki Quote
Tofik Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Witam wieczorem:) co do cwergów to jakiś gość z Annopola sie na tablicy ogłaszał że ma na sprzedaż ale czy to oryginały to nie mam pojęcia:(Aniu co do klucia to spokojnie bo jak sie jeden pojawił to i kolejne w swoim czasie sie pojawią ja jak rano wody dolewałem to była cisza a teraz 3,14:) ile ich jest to nie wiem ale po piskach mogę stwierdzić że sporo tak więc czekam do jutra to zaglądnę a przez noc niech sie klująPozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted May 18, 2014 Author Report Posted May 18, 2014 Witam;] fajnie wam się klują a i ja się pochwalę, pod kwoką Kasią pojawiło się dwie gąski po moim lewusie niestety jajka były trzy, dołożyłem jej dwa tyg temu więcej jaj, i teraz będzie [albo zabrać jej małe a ona niech dalej siedzi albo resztę jaj do inku]Bolek witaj, cwergi ma kolega z forum pawelxy1 napisz do niego. pozdrawiam Quote
Tofik Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Siemka Robercie co do gąsek to lepiej zabierz gąski pod żarówkę a reszta niech sie naturalnie lęgnie bo z inku sam wiesz jak to jest:(Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted May 18, 2014 Author Report Posted May 18, 2014 I tak zrobię nawet miałem w dzień to zrobić ale prądu nie było od południa to 20 więc zostały z nią Quote
Tofik Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Zawsze możesz wyjąć rano i wsadzić pod żarówkę bo przecież w nocy z jaj nie zejdzie a gąski wygrzeje:) hehe jedną noc mniej prądu żarówką naciągniesz:) Quote
ania1983 Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 a mój jak na razie jedynak, ale już niedługo jest bardzo towarzyski. już go wyjęłam z inku, bo za bardzo szalał, pod lampą ciągle piszczy, więc od 10 min. siedzi mi w ręce od razu cicho i śpi sobie no i jak ja mam spać...Tofik, Robercie no to lęgi mamy na całego mam nadzieję a jajka też zostawiła bym pod kwoką Quote
Robert ;-) Posted May 18, 2014 Author Report Posted May 18, 2014 To Aniu masz fajnie z tym maluchem całą noc trzymać go w ręce;] a tak tak lęgi na całego pod kwokami 4 leży jeszcze ze 30 jajek w sumie, więc moje stado wzrośnie jeszcze;] małe zabiorę jutro bo jakoś teraz nie chce mi się iść;[a co do prądu to jak nie ma to i komp nie działa;[ ale co zrobić Quote
Tofik Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 hehe Aniu tylko spać z nim nie idź bo jeszcze biedaczek nie przeżyje:)Robercie no to w sumie możesz mieć lepszy wynik naturalny a niżeli z inku:) hehe te 5 kaczek co mi sie wyległo no to zostało mi 4 bo jedna kojtneła:( poza tym ona od początku jakaś taka cherlawa była:( ale za to z tych co zostały to mam nie zły ubaw z tego względu że skaczą do góry jak kangury i jak na razie nie rozgryzłem o co im chodzi:) Quote
Robert ;-) Posted May 18, 2014 Author Report Posted May 18, 2014 A te kaczki to biegusy cz jakieś inne, może chcą muchy łapać;] a tak może być że lepszy wynik będzie,zobaczymy;] Quote
ania1983 Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 hah, Tofik to może one łapią muszki których Ty nei widzisz Robercie, to jeszcze trochę zostało Ci maluszków do wyklucia nie no, z maluszkiem nie zamierzam spać pokazałam mu gdzie ma jedzenie,bo wodę sam znalazł, pojadł i śpi Quote
agi.tramp@o2.pl Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Dobry wieczórJestem pod wrażeniem jak fajnie sobie tu gadacie. A ja myślałam, że rolnik to zawód wymierający i niedługo żeby zobaczyć kurę czy krowę do zoo trzeba będzie dyrdać (bo jak wiadomo do unijnych obór organizmom obcym wstęp surowo wzbroniony). Dzięki za to, że jesteście! Przywracacie mi nadzieję... Quote
Tofik Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Nie no much nie łapią bo je trzymam w domu no a much nie widzę bynajmniej to śmiesznie wygląda:) poza tym jedna stara śpi razem z kurami na grzędzie tak więc coś z tymi taczkami chyba jest nie tak:) Quote
Robert ;-) Posted May 18, 2014 Author Report Posted May 18, 2014 Witaj Agi każdy ma jakieś hobby ja lubię drób[nie tylko jeść] ale i oglądać;] zapraszam do udzielania się pozdrawiam Aniu ja wiem że spać nie będziesz z nim,sam musi dać sobie radę Kaczka na grzędzie tego jeszcze nie było;] Quote
agi.tramp@o2.pl Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Też lubię drób. Ale żeby to było popularne hobby to raczej powiedzieć nie można. W tym roku zamierzam bardziej rozwinąć skrzydła a dzięki Waszym wskazówkom będzie to o wiele łatwiejsze. A i strat mniej niż w przypadku nauki na własnych błędach:shy: Quote
ania1983 Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Tofik, kaczka na grzędzie? no to musi być widok Robercie, maluch się uspokoił, widać był głodny teraz śpi jak suseł Agi, witaj i dzięki za miłe słowo zapraszamy do dyskusji Agi, a jakie zwierzaczki masz? i czy dużo? Quote
Tofik Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Witaj Agi jak coś to pytaj śmiało bo po to tu jesteśmy żeby sobie pomagaćCo do tej kaczki to ma 3 lata i w tym roku jej tak odbiło poza tym zawsze siedzi na 3ciej grzędzie a jest ich pięć i tak sie zastanawiam dlaczego wyżej nie wchodzi ale może ma lęk wysokości:) Quote
Robert ;-) Posted May 18, 2014 Author Report Posted May 18, 2014 Agi tak mówię że to hobby, bo żeby hodować nawet z przeznaczeniem na obiad to trzeba to lubić;] w moich stronach ludzie mają nawet spore stada drobiu, nie liczą ich w setkach osobników;] ale są i dość duże,no ja się pochwale u mnie na wsi ja mam najwięcej;]pytaj śmiało jest nas sporo to zawsze ktoś ci pomoże;] Sławek widać jej się coś pomyliło;] a niech sobie siedzi gdzie chce, ważne co by sobie krzywdy nie zrobiła ale zobaczyć to bym chciał wiem że są kaczki drzewne, ale piżmowa do tej grupy nie należy;] Aniu to fajnie że zjadł ja małej gąsce tez podsuwałem ale nie chciała może jeszcze wchłoniętego żółtka nie strawiła. Quote
Tofik Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Od kilku dni ją tak obserwuje i jak na razie nic sobie nie zrobiła więc już chyba wie jak stawać no a jak coś sobie zrobi no to niestety do gara tyle że chyba dzień trzeba by ją gotować bo pierwszej młodości one nie jest:)Dobra ja spadam Pozdrawiam Dobranoc i Miłej nocy Quote
Robert ;-) Posted May 18, 2014 Author Report Posted May 18, 2014 Miałem zapytać o wasze małe adhd jak się mają ale dowiem się jutro[najbardziej mi podoba się ten mały czarny wróbelek, jak wam wyszedł podział płci, ja mam tylko 4 kurki reszta to koguty;[ a tak nawiasem zostało mi ich tylko 9 jednego gdzieś wcieło;[i mam pytanko, czy gęsi można by ubić jak mają dwa lata, czy trzeba by gotować cały dzień, mam chęć pozbyć się lewusa i tej białej bo robią się wredne, dokuczają małym kaczkom;[ Quote
agi.tramp@o2.pl Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 Witaj Agi każdy ma jakieś hobby ja lubię drób[nie tylko jeść] ale i oglądać;] zapraszam do udzielania się pozdrawiam Aniu ja wiem że spać nie będziesz z nim' date='sam musi dać sobie radę [hr']Kaczka na grzędzie tego jeszcze nie było;] Wszystkiego mam po trochu. Ale, że z hodowli zwierzaków wyżyć trudno - co najmniej 10 godzin dziennie po za domem trzeba spędzać (dla chleba panie dla chleba) A to jak wiadomo zdecydowanie ogranicza gospodarskie zacięcie i inwencję twórczą. Na dzień dzisiejszy mam 4 gąski ubiegłoroczne (dwie kołudzkie i dwie garbonose), 5 gąsiątek trzytygodniowych, parę biegusów, stadko kur mieszańców, króliki, gołębie, 2 psy, 2 akwaria, inkubator pełen jaj i głowę pełną pomysłów na rozbudowę kurnika Aha. Mam jeszcze kota ale na spółkę z sąsiadką staruszką więc się nie liczy Miałem zapytać o wasze małe adhd jak się mają ale dowiem się jutro[najbardziej mi podoba się ten mały czarny wróbelek' date= jak wam wyszedł podział płci, ja mam tylko 4 kurki reszta to koguty;[ a tak nawiasem zostało mi ich tylko 9 jednego gdzieś wcieło;[i mam pytanko, czy gęsi można by ubić jak mają dwa lata, czy trzeba by gotować cały dzień, mam chęć pozbyć się lewusa i tej białej bo robią się wredne, dokuczają małym kaczkom;[ [/quote] Gęsi hoduję od kilku lat i nieraz zdarzało mi się odwoływać wyrok na nich o rok a nawet dwa. Jedno jest pewne - nie są jak wino: im starsze tym lepsze ale tragedii nie ma. Zdecydowanie jednak polecam w takim przypadku piekarnik a nie garnek i rosół. Quote
ania1983 Posted May 18, 2014 Report Posted May 18, 2014 heh super, wspólny kot to widzę, że trochę masz tych zwierzaczków a z ciekawości zapytam, te 5 gąsek to masz z inku, czy gąski Ci wysiedziały? Quote
Recommended Posts