ania1983 Posted August 18, 2014 Report Posted August 18, 2014 tak Robercie, dobra cena, dlatego dzwoniłam do gościa żeby mi zostawił jeszcze 2 metry, jutro albo w środę wpadnę. i pewnie to juz będzie koniec taniego zboża. no ale dobre chociaż co, jakiś zapasik na razie jest a tak w ogóle, to ja płaciłam za mieszankę ostatnio na wsi 60 zł. a w Łańcucie ma gość po 40 zł. ech...ale to już za daleko żeby jechać, a mieszanki mi tak dużo nie idzie jak pszenicy Quote
Robert ;-) Posted August 19, 2014 Author Report Posted August 19, 2014 Ja może w tym tygodniu coś kupie a i jeszcze qq trzeba załatwić ale to nie wiem jeszcze kiedy i w jakiej formie, wole mielone bo przesiewam i mam dla świń ten pył a grube zjadaly kury i spółka. Quote
ania1983 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 witam ja qq jeszcze mam, pewnie dopiero zacznę się o nią martwić wrzesień/październik. u mnie dzisiaj 2 ostatnie koguty sussexy idą na pień. wczoraj wredota dopadł kaczuszkę w stajni jak ta już szła spać. na szczęście byłam akurat za drzwiami, ale i tak zdążył ją zranić :/ wczoraj zdechł mi 1 kurczak, nie mam pojęcia co mu było. ok. 17 wpuszczałam go do zagrody i nic mu nie było, a niespełna godzinę później znalazłam go martwego. nic go nie pogryzło, nie miał żadnych ran. nie bardzo miał się co najeść, bo na żadnych syfów nie mamy, nic nie pryskamy. nie mam pojęcia a co do mielonego zboża, to muszę dzisiaj po ześrutowaniu qq, odkręcić sitko i w końcu zamówić z większymi oczkami. przez net się nie opłaca, bo przesyłka przewyższa koszt produktu, ale po sąsiedzku za rzeką gość ma sklep z takimi rolniczymi pierdołami, to do niego podejdę nich mi przywiezie, a jak nie ma niech mi zamówi. Quote
wiejskieżycie Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 Sławomirze (tofikariusie), jeśli dobrze spojrzałem na dół strony, masz dzisiaj urodziny. Wobec tego życzę wszystkiego co najlepsze. Zdrowia, wszelkiej pomyślności, zadowolenia z życia i z najbliższej rodziny oraz mnóstwa sukcesów na polu hodowlanym i wysokich plonów warzyw. Załączyłbym jakiegoś kwiatka, ale nic nie mam w zasobach dysku twardego. Pozdrawiam wszystkich przy jesiennej pogodzie. Quote
ania1983 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 oj, ale gafa. ja nie zajrzałam na urodziny, oczywiście dołączę się do życzeń Marcina wszystkiego co najlepsze dla Ciebie i Twojej rodziny a tak przy okazji, dzisiaj widziałam jak 2 perliczki się biją, ale zupełnie inaczej niż koguty w każdym bądź razie wydaje mi się, ze to są właśnie kogutki mam nadzieję, ze reszta okaże się kurkami. Quote
Robert ;-) Posted August 19, 2014 Author Report Posted August 19, 2014 Ja tez życzę wszystkiego najlepszego;-) pozdrawiam Quote
Amelia83 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 I ja zajrzałam by złożyć jak najlepsze życzenia,zdrowia,szczęścia i wszelakiej pomyślności Quote
wiejskieżycie Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 Mało Cię koleżanko widuję tutaj. Co u Ciebie w podwórku nowego? Quote
Amelia83 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 Cześć Marcinie Ostatnio miałam kłopoty rodzinne i mało brakło,a nie miałabym dziś nic ze zwierząt.Dlatego nie odzywałam się,choć miałam ochotę się wyżalić choćby na to,że tydzień temu w ciągu jednego dnia na krwawą biegunkę zdechły mi wszystkie małe maransy i 2 araukany:( Od tygodnia jedną co przeżyła trzymam w domu i zastanawiam się ile muszę jeszcze poczekać zanim dołączę ją do o tydzień starszych silek?Poza tym zaczęliśmy już zabijać kaczki,średnia waga to 3,5 kg Quote
ania1983 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 Amelko, witaj czyli kryzys w związku z pozbywaniem się wszystkiego zarzegnany? no i dobrze szkoda malutkich a kaczki ładną wagę osiągnęły a ja popełniłam dzisiaj ogromną pomyłkę, pierwszy raz mi się zdarzyło pomylić kurę z kogutem i w ten sposób na pień poszedł kogut skóra i kości i młoda kurka która jeszcze nie miała jajek. ech...co zrobic, płakać nie będę, kurki szkoda tym bardziej, ze jeszcze przed okresem nieśnym, no ale widać i mi się takie błędy zdarzają. haha, pomylić kurę z kogutem, ale wstyd Quote
Robert ;-) Posted August 19, 2014 Author Report Posted August 19, 2014 Ja na wiosnę pomyliłem małe kaczki z gąskami:-( na usprawiedliwienie mam to ze była 5.30 rano ;-)Każdemu się może zdarzyć tylko nie każdy ma ochotę się przyznać;-) dziś znowu ładny dzień sloneczny ale w nocy to tak padało że kaczki guaskami mają raj, w sadzawkach się bawią. Quote
ania1983 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 witam wieczorową porą ciemno, wszystko pozamykane dzisiaj przywiozłam kolejne 2 metry pszenicy. jak gość będzie jeszcze miał, to na dniach pewnie jeszcze pojadę po kolejne 2 metry. szkoda, że do auta mi nie wejdzie więcej, no ale nie lubię jeździć jak auto siada, tym bardziej że ostatnio często podczas mojej jazdy spada tłumik nie wiedzieć czemu tylko mi się tak dzieje, a mężowi nie podobno za szybko jeżdzę i na dziurach nie uważam, ale o tylko podobno Quote
Robert ;-) Posted August 19, 2014 Author Report Posted August 19, 2014 Tak to jest ze na kogoś trzeba zwalić winę;-) a moja pszenica ma być na piątek, zobaczy się co to za towar i jakcesoria go będą jadły świnki i drób, moje stworzenia jeszcze chodzą po podwórku:-( zazdroszczę wam a zwłaszcza Marcinowi ze jego kaczki idą na godzinę do kurnika spać. Quote
wiejskieżycie Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 Codziennie. Dzisiaj jak zwykle też. Biegusy jak na sygnał, a pozostała ferajna grzecznie jak baranki, kiedy właściciel ma chęć zamknąć je w zagrodzie. Wprawdzie w ślimaczym tempie, bo po co się przemęczać, ale kaczego i grzecznie w zwartej gromadce. Quote
ania1983 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 u mnie do kurnika wszystko samo wchodzi, plus kaczka sama przychodzi która śpi w kurniku, natomiast w kaczniku najpierw zaganiam gęsi i zamykam, a jak te już są zamknięte to nie muszę się za kaczkami przy stawie uganiać tylko same ładnie wracają do kacznika Quote
Robert ;-) Posted August 19, 2014 Author Report Posted August 19, 2014 Właśnie o tym mówię a moje powsinogi chodzą po podwórku nawet jak jest ciemno kiedyś w sobotę to po 22 jeszcze spacery sobie robiły. Quote
wiejskieżycie Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 Witam. Co ciekawego w trawie u Was piszczy? Jesień już czuć w powietrzu. Zaraz na wykopki będzie pora i znowu zima. Co u ptactwa Waszego? Moje kaczki rosną w bok i to widać po masie i po wyglądzie. Nawet Bieguski jakieś ubite są. Zmierzyłem dzisiaj rozmiar mojej dyniowej i cukiniowej uprawy i wyszło mi, że dyni mam posadzony kawałek o wymiarach 80m * 4m, a cukinii 20m * 4m. Kawałki solidne, tylko jakoś wyniki mizernie się zapowiadają. Ale mam nadzieję, że wystarczy. Quote
Robert ;-) Posted August 21, 2014 Author Report Posted August 21, 2014 Dziś było tylko 10 rano wiec jesień.a u drobiu nic nowego w sobotę znowu złapie jakąś kaczkę i zobacz czy do gara dobra . Quote
robeert Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 WitamU mnie z ptactwem w porządku. Kaczusie wydają mi się za małe. Całe lato jadły i jeszcze im brakuje. No cóż poczekam, Gąski jeszcze mają troszkę pierza więc za wcześnie. Zresztą kaczki też jeszcze chyba nie do końca się wybarwiły (dla przypomnienia mam staropolskie). Gorzej bo wczoraj w ciągu dnia widziałem jak szczur uciekał z otwartego kurnika. Muszę pomyśleć o jakiejś łapce chyba. No i nadal kurki nie chcą mi się nieść. Na 15 sztuk różnie z jajkami - wczoraj 8 dziś 4. Malizna. Były czasy, że na 12 miałem 10-11 codziennie. Nie wiem co im dać aby zaczęły się nieść . Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 Granulowaną śrutę dla kurek niosek, ale wtedy jajka będą już gorszej jakości. Quote
robeert Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 Na razie nie chciałem używać "sztucznego" jedzonka. Opieram się na ziarnie, śrucie parzonej oraz ziemniaki parzone. Fakt, że myślimy z zięciem o takim środku aby troszkę im podawać - może się sytuacja poprawi. Tak aby znów wskoczyły na właściwe tory Quote
wiejskieżycie Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 Zapomniałem wczoraj napisać. Moi znajomi, ludzie starej daty 80+, którzy z zapałem rok w rok nasadzają i hodują mnóstwo ptactwa, po czym co roku mówią że przestają od kolejnego sezonu, powiedzieli że kury muszą dostawać owies i jęczmień, bo z niego budują skorupki jaj. Nigdy w to nie wnikałem, ale moje mają tego ziarna pod dostatkiem, do tego stopnia że pewnie część nawet marnują. I muszę przyznać, że nie mając ani jednej kury nioski, niosą się nad wyraz dobrze, o ile nie kwoczą, a w tej chwili ta przypadłość dopadła kolejne, te same co kiedyś 3 sztuki. Quote
ania1983 Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 witam co do nieśności i owsa...z własnego doświadczenia powiem, ze młode kurki mi się swojego czasu niosły tylko na pszenicy bo tylko to dostawały, to było zanim tutaj trafiłam i dowiedziałam się, ze powinny jeść też inne zboże poza tym, nie wiem jak Wasze kury, ale u mnie teraz owsa kura nie zje, gęś też nie, jeszcze najprędzej kaczka.mały zapas pszenicy zrobiony w sumie kupiłam u chłopa tej pszenicy po 55zł/metr 600kg. na chwilę powinno wystarczyc teraz czas rozglądać się za tanim owsem lub mieszanką owies/jęczmień. ostatecznie będę brała na wsi u chłopa, ale on strasznie zdziera :/byłam wczoraj w Biedronce i jestem przerażona, dla kupującego duży plus, ale dla rolnika...jabłka po 49 groszy, a ziemniaki po 19 groszy. szok i to ogromny. to po ile ten biedny rolnik sprzedał te jabłka i ziemniaki? jedyny plus jaki w tym widzę to taki, że chyba pierwszy raz w zimie jabłka polskie nasze kupimy taniej niż owoce południowe które mimo że trzeba do nas dostarczyć, tańsze były od jabłek. czego nigdy nie mogłam zrozumiec.ale to nie na temat. sorry Quote
wiejskieżycie Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 Aniu dedykacja dla Ciebie. http://wiejskiezycie.flog.pl/wpis/9226616#w Quote
ania1983 Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 Marcinie, dzięki czy to młody indorek?już widzę, że indorek śliczny jest Quote
Recommended Posts