Jump to content

Recommended Posts

Posted

oj tam, ja tak nie myślę jeśli o kury chodzi :) bo zawsze w razie co można kwokę załączyć coby było jeszcze cieplej małym. ale w tym roku zapowiadają piękną jesień. zobaczymy. jak by nie było, ja trzymam kciuki też za moją młodą kwoczkę i dziękuję Wam za kciuki :*

a moja kaczka która "daje" się tylko gąsiorowi, dzisiaj jeszcze nie wyszła z kurnika. widzę ze chyba gniazdko sobie wije. jak nic będzie musiała iść na zabicie. bo nie raz byłam świadkiem jak odganiała kaczora od siebie, a do gąsiora chodzi i sama mu się nadstawia. tak więc na dniach chyba z ciężkim sercem ale trzeba ją zabić. a dlatego z ciężkim, ze ona miała zostać wśród tych 3 piżmówek które zostają. no niestety, ta mi nic nie wysiedzi...

Posted
no i kaczka zniosła jajko. tego jej nie będę ruszała, ale poczekam na kolejne. jak zniesie 2 jajko to jedno rozbiję i sprawdzę czy sa zapłodnione, jak nie to jajka dla psów, a kaczka na rosołek :(
Posted

hmmm' date=' kaczka jak kura jedno jajo dziennie znosi, zależy nie raz jest cykl że codziennie, a nie raz co drugi, a nawet co trzeci dzień, są okresy że i kilkanaście dni w gnieździe pusto:( ale taka natura:) na zwiększenie ilości jaj to moim zdaniem karma dla niosek, co do podtuczania to nie za bardzo ma to pozytywny wpływ na nieśność a nawet można przeholować i zapaść kaczuchę co może spowodować że całkowicie przestanie się jeść:( ja poradził bym normalne karmienie:) ale niech się wypowiedzą jeszcze koledzy i koleżanka bardziej doświadczona:)

[/quote']

Dzięki za odpowiedź, myślałam też tak myślałam że pewnie jak kury ale sądziłam że w dużych fermach kaczek rozpłodowych można osiągnąć większą wydajność. Ale natury się jednak nie przeskoczy.:D

Posted

Witam:) a no nie przeskoczymy natury:) należy brać od niej co daje i z tego się cieszyć w miarę możliwości:) choć nie raz wywinie nam takiego psikusa, że ręce opadają:( ale trzeba być pozytywnie nastawionym ;)

Aniu ja również trzymam kciuki za kwoczkę:) niech szczęśliwie wylęgnie i prowadza jak najdłużej kurczaki:) i oby zdrowo się chowały:)

Posted

Witam Tomek pytałem o jajka butelek bo moje niosły zielonkawe jaja. I chciało ci się czytać 200 stron? Marcin był ciekawy czy ktoś go przeczyta i się doczekał:-)

Co do owiec to może być jedna ale jak są krowy to będzie się pilnować a dwie to już swoimi drogami chodza

Posted

Robercie w jakim sensie 2 owce swoimi drogami chodzą? A jedna się pilnuje ?

Moje owce oblatują łąki a odpoczywać wracają zawsze pod bramę i kładą się w cieniu modrzewia.Nie uciekają,nie giną,korzystają z życia ile wlezie :D

A kiedy przychodzi pora na wchodzenie do owczarni same ustawiają się w takiej kolejności w jakiej są w boksy zamykane :P

Posted

Robercie taka literatura to dla mnie przyjemność:) poza tym dowiedziałem się sporo ciekawych rzeczy o których nie wiedziałem :) ale jak to się mówi, człowiek się całe życie uczy:) moje znoszą białe, wydaje mi się że to jedna i ta sama kaczka jak na razie się niesie:)

Amelka a w jakich cenach są mniej więcej owce? tak dla orientacji chciałbym wiedzieć:) tak jak na necie? od 250 zł w górę? czy można gdzieś taniej uchodzić?

Posted

Moja babcia miała owce jak była mała i mówiła ze jedna siękkrów pilnowała a jak były dwie to uciekały w pola i musiała je zaganiac do obejscia, taka wiedzę mam na ich temat bo u mnie nigdy nie było owiec choć może kiedyś;-)

Tomek być może że jedna się niesie sam nie wiem jak to z tymi jajkami jest , że u mnie były zielonkawe ale to kilka pierwszych jaj potem byly białe jak i innych kaczek.pozdrawiam wszystkich:-) czas kończyć robotę i do domu jechać.

Posted
no nie wiem:( w piątek nabyłem te kaczki i przez trzy dni codziennie jest jedno jajko, według mnie to jedna się niesie, ale ręki sobie nie dam uciąć:) Również pozdrawiam Robercie:)
Posted

Tomku jagnięta zaczynają się od 170 zł jak trafi się okazja,ale najczęściej to 200-250 zł.Dorosłe owce to już przeróżnie kosztują.Można za zakocone zapłacić 370 zł i za niekotne po 500 zł za sztukę.Wszystko zależy od gospodarza i od rasy.

Robercie ja owce mam od niedawna,drugi rok dopiero,więc doświadczenie niewielkie jeszcze.Ale żadna z owiec nigdy nigdzie nie uciekała,nie ucieka i oby nie uciekała:D

Posted

witam :)

Tomku, obsiać możesz jak najbardziej. ale jak nie zagrodzisz tej części na czas odrastania, to kury wszystko wygrzebią i Twoje obsianie nic nie da :)

co do mojej kwoki, to dzisiaj zgoniłam ją z jaj. kwoki z niej nie będzie. na 13 jaj które dostała, 10 wywaliła z gniazda a tylko pod 3 siedziała. to jak tak ma siedzieć, to niech w ogóle nic nie wysiaduje :P

Posted

Dzięki Aniu:) nie wiem dla czego:( ale moja jedna bieguska kuleje :(

służ

słusznie Aniu z tą kwoką zrobiłaś, nie wiadomo jeszcze jaki numer by wywineła przez trzy tygodnie jak by siedziała, może na czas lęgów by żadne jajo nie zostało:(

Posted

Tomku, może kaczusia źle stanęła? może jak leciała jak wariatka z czego znane są te kaczki na coś stanęła? poobserwuj kilka dni i będziesz miał pewność. ale powinno być dobrze :)

a moja kaczka zniosła kolejne jajko, jak się okazało jajka sa jednak zapłodnione :) no to w takim razie niech sobie nosi i jak będzie chciała to niech siada :P akurat w kaczki nie ingeruję. grunt, że jajka znosi w stajni :)

Posted

Aniu to super:) bo szkoda by było takiej kaczki się pozbywać. wziołem się za robotę wokół kurnika, tzn. chciałem jakby wzdłuż kurnika dostawić szopkę na graty taką 3 m na 3.5 m na różne gracie, bo i w kurniku cały duży kąt jest odgrodzony bo nie miałem gdzie tych rzeczy podziać:( a tak to do szopy i kury miały by więcej miejsca, a tu deszcz mnie zgonił:(

a kaczka zastrajkowała i dziś jajka jak na razie nie zniosła:)

i znów tomek ma pytanie :) hehe

co podać kurczakom jak mają biegunkę??:( takie białe plamy są zamiast k...., i gdzie nie gdzie jak by krwiste plamki takie malutkie:( jakieś antybiotyki, szczepionki ? sam już nie wiem:(

Posted

Tomku, nie znam się na chorobach kurczaków, ale podaj im do paszy kawę zbożową, tą taką w zielonym opakowaniu.

a tu masz choroby kurcząt, poczytaj czy to coś z tego. chłopaki lub Amelka lepiej znają się na chorobach

Posted

hmmm i jaki kolorek kaczora butelki proponujecie do kaczuch koloru dzikiego ? bo jak na razie mam tylko dwie kaczuchy.

Dziękuję Aniu:) na pewno skorzystam z Twojej rady:) hmm będzie mnie czekał pościg za parką feniksów, bo zwiały na kurnik pomiędzy inne kury, ale jakoś trzeba sobie poradzić będzie choć szybkie są jak torpedy :)

Posted
Do dzikich kaczek siwy kaczor tak jak natura je połączyła ;-) ja mam czarna kaczkę i dzikie kaczory to wychodzą albo czarne albo w dzikim kolorze , jeśli nie zależy ci na parach w odpowiednich kolorach to kup jakiegoś kolorowego lub białego i będziesz miał mix kolorów.
Posted

No to ten sarni to do pary, choć to kaczki są w sarnim kolorze,a do pary właśnie siwe kaczory tak jak dzikie kaczki.widzialem kiedyś białe biegusy i do tej pory żałuję że nie kupiłem:-( bo do mojej czarnej by pasował jak ulał;-) dla mnie nie ważne czy są do koloru im bardziej kolorowo tym lepiej;-)

Posted
ja też lubię kolorowo:) ale gdyby się poszczęściły lęgi, i był nadmiar kaczek, to wolał bym sprzedać niż do gara bo szkoda trochę takiego stworzona, a jak wyjdą bardzo kolorowe czy znajdzie się kupiec...