Tomek19 Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 Witam wieczorem a ja właśnie dotarłem do domu z parką kaczek dziwaczek:) kawałek drogi zjechałem ale warto było Quote
Amelia83 Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 Tomku czyżbyś kupił biegusy z ogłoszenia ?? Quote
Tomek19 Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 Tak Amelko:) kupiłem bieguski:) białą kaczkę i ciemnopopielatego kaczora z zielonkawa główką ale ponoć to jego szata zimowa, letnią ma w kolorze czekoladowym. teraz mam stadko 3 kaczki i kaczor:) ale przez pewną panią, którą zapytałem blisko miejscowości docelowej, nabiłem ponad 30 km w tym 7 km po drodze polnej po deszczu jedna glina i ił, po deszczu do najbliższych domów po kilka kilometrów, auto mało sie nie zawiesiło i utoneło w tych polnych drogach, serce mi do gardła podchodziło, a wystarczyło zaufać nawigacji i wszystko był by ok, ale mi coś nie pasowało:( a nawigacja nawet w tych polnych drogach by mnie nie zawiodła. Ale już po wszystkim i kaczuchy już są już się zakumplowały z koleżankami:) Quote
Tomek19 Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 Robert jeszcze nie spisz? kto rano gadzinę wypuści i nakarmi? Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 Spałem tylko nie wyłączyłem neta a gadziny wypuszczone przed chwilą;-) Quote
Tomek19 Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 no ja też już powypuszczałem i dałem całej ferajnie jeść Quote
Tomek19 Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 Miłego dnia Wszystkim życzę trudno i darmo, ale trzeba się zaraz za robotę wziąć Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 Ani trzeba pracowac a nie masz pasnikow aby miały na okraglo jedzenie i życzę miłego dnia i bez odbioru;-) Quote
Tofik Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 Sławku a w jakim kolorze masz silki? Mnie się jeszcze rudzielce podobają i będę musiała się na wiosnę za nimi rozejrzeć PS.Za każdym razem jak piszę imię to się 3 razy zastanawiam czy na pewno te co trzeba Jakbym więc się kiedyś pomyliła to z góry przepraszam Amelko kogut jest brązowy, kurka też tylko trochę jaśniejsza od nie go poza tym jest ich fotka w galerii tak więc jak chcesz to możesz sobie poszperać i popatrzećPozdrawiam Quote
Tomek19 Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 Ani trzeba pracowac a nie masz pasnikow aby miały na okraglo jedzenie i życzę miłego dnia i bez odbioru;-) no właśnie paśników jeszcze nie mam, ale chyba będę musiał o nich pomyśleć. Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 Koszt nie duży za najdroższy płaciłem coś około 45zł ale w niego wchodzi wiadro 20 litrów zboża a za małe coś około 18 zł ,więc warto zainwestować;-) a i poidla dobra rzecz, mam kilka kupnych a jedno zrobiłem sam z rury 100 metrowej długości dwóch dekli i zaworu od sploczki starego typu i mam dzień z głowy z karmieniem i pojeniem;-) Quote
Tomek19 Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 to u mnie chyba to mniejszy paśnik, choć jak kupować to może i duży lepiej od razu, przecież nie musze do pełna ładować, Dziś byłe u weterynarza bo moje silki mają jakby kaszel, w przełyku im grzechocze jak w garze. Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 Jak ja słyszę O kaszlu lub kichaniu u drobiu to aż mnie nosi mam od razu czarne myśli:-(A co do p;-)asnik a to lepszy większy niż za mały trzeba się rozwijać najlepszym przykładem jest Ania Quote
Tomek19 Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 hehe:) ale dostałem antybiotyk dla całego drobiu jaki posiadam, 1 ml na 2 l wody, przez 7 dni podawać, i jakiś płyn osłonowy taki ciemny brązowy 1 ml na 4 l wody przez 10 dni ten podawać, od razu jakieś witaminy ponoć ma w sobie. tylko nie wiem w czym ten antybiotyk podawać aby kaczki tego nie rozwaliły:( a mają wspólne naczynie na wodę z kurami. Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 A mówił co to jest za przypadłość? Ważne aby wet był zainteresowany chorobami drobiu o bo o takiego trudno najlepiej jak byś podał nazwę leków. Quote
Tomek19 Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 nie mam nazwy leków, bo są w strzykawkach takich sporych, ale ta pani, dokładnie wypytywała o objawy, zachowanie kur, czy mają biegunkę, w jakim są wieku, w ogóle dużo o te kury wypytywała, na pierwszy rzut oka można powiedzieć że profesjonalnie i fachowo podeszła do sprawy.nie powiedziała konkretnie nazwy jakiejś choroby, na koniec powiedziała żeby po 3-4 dniach wpaść i powiedzieć jak kury się mają. Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 Dobrze ze się interesowała , to dobrze świadczy na przyszłość, Ważne aby pomogło twoim ptakom. Quote
Tomek19 Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 najbardziej się boję o silki, feniksy i kaczuchy, na reszcie też mi zależy, ale za tymi tyle kilometrów przejechałem, i tyle kasy poszło. Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 No niestety trzeba dbać o swoje podopieczne;-) kaczkom nic nie będzie a z kurami tez będzie dobrze, a odrobaczales kury i resztę to tez.wazna rzecz . Quote
Tomek19 Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 tak ale wiosną, teraz pytałem o odrobaczanie, to wet. powiedziała że najpierw antybiotyk i osłonowe, dopiero za odrobaczanie się weźmiemy, powiedziała że jak chce to może podjechać zobaczyć ptaki.a silki i feniksy zakupiłem odrobaczone niby, ale na słowo nie wierzę hodowcom jak coś sprzedają. Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 Nie no zabieg dopiero po rekonwalescencji wcześniej muszą być zdrowe ale twoja pani wet wygląda na dobrego fahowca;-) co do handlarzy i sprzedających to masz racje nie warto wierzyć w to co mówią Quote
Tomek19 Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 Robercie powiem Ci że dziewczyna ok 30 lat, w ciąży a śmigała po gabinecie, tylko się kurzyło, i w ogóle, sympatyczna i pewna siebie:)a jak u Ciebie Robert hodowla ? mam nadzieję że wszystko ok:) Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 U mnie nadal pozbywam się kur a kaczki i gęsi są ok;-) musze poszukać Kaczora francuskiego(piżmowego) bo mam ładna kaczkę zupełnie białą, ja też mam dobrego lekarza, robił nawet sekcję kury jak była taka potrzeba, ale ogólnie skupiam się na drobiu wodnym. Quote
Tomek19 Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 to z kurek rezygnujesz ? u mnie w okolicy mają właśnie same białe kaczki piżmowe już obrośnięte całkowicie w pióra po 25 zł szt. też się zastanawiałem nad zakupem, ale na razie sobie chyba odpuszczę i zajmę się bieguskami:) ta biała bieguska łaziła dziś za mną jak pies i non stop kwa i kwa........ hehe jakaś wyjątkowo niezdziczała Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Author Posted September 12, 2014 To chyba ewenement taka przyjacielska butelka one z natury to dzikusy:-(a ja kaczek to sporo mam a ta się trafiła zamiast mulardów które kupiłem wiosną.niestety moje kury chore są i nie mam zamiaru ich dalej trzymać zostaną tylko kaczki i gesi marzyła mi się indyka ale trudno. Quote
Recommended Posts