ania1983 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 heh, dzięki chłopaki dzięki kafelkom będzie łatwiej zachować czystość bo wiadomo że kaczki i gęsi to ściany obsrywają a i kury nie lepsze przydało by się jeszcze kiedyś ze 3 paski płytek ułożyć z drugiej strony, ale to już by trzeba kupić płytek. czasem są końcówki serii na wyprzedaży, bo zostało metr czy 2 płytek za dosłownie 3-4 złote. więc jak coś zobaczymy na pewno kupimy z myślą o kaczniku na razie musi być jak jest. mąż rano nie chciał mi pozwolic układac płytek, bo on to zrobi, ale sam jest w szoku, że mi tak dobrze wyszło a najważniejsze to, że jeszcze nic nie odpadło on by lepiej zrobił, bo on by zrobił z jednego koloru płytek, zwyczajnie by je przycinał, a ja nie umiem przycinać i kładłam z tego co pasowało Robercie, to też miałeś robotę na dzisiaj ja zaraz kończę dzień, kozę doić, zamknąć gęsi, reszta sama wejdzie, nakarmić króliki i można zamykać kurnik i kacznik. a potem dom trochę ogarnąć Quote
wiejskieżycie Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Jesteś chyba pierwszą osobą na forum od której "usłyszałem", że ptaki obsrywają. Pojechałaś po chłopsku i konkretnie. Tak jak powinno to zostać nazwane. Po całym dniu chce Ci się jeszcze ogarniać dom? Ja mam ochotę na placki ziemniaczane, ale po tak intensywnym dniu zwyczajnie nie mam siły ich robić. Moje ptaki jeszcze na ziemniaki się załapały wieczorem, bo przestygły. Kaczki pamiętały smak, bo od razu się rzuciły. Quote
Robert ;-) Posted September 16, 2014 Author Posted September 16, 2014 Oj Marcin opału trochę przywiozlem ale w sobotę ojciec się uszkodził podczas pracy w lesie to i.mi się odechciało :-( a kabinę maluje ponieważ wybilem dwie szyby podczas koszenia trawy a ze robi się coraz zimniej a roboty będę jeszcze w polu miał to pomaluje i założę brakujące szyby i będzie ładnie i ciepłej:-) Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Ciekawe. Dwa na dwie' date=' to jeszcze rozwiązanie do przyjęcia. U mnie najprawdopodobniej będzie 4 na 5, bo nie będę miał serca oddać na zabicie tak piękne ptaki. Najwyżej przygruchają sobie inne kurki. Na dzień dzisiejszy proporcje w moim kurniku to 14 kogutków na 28 kurek. Ha Ha Ha. Nawet nie wiedziałem, że tak się rozkładają proporcje. [hr']Czy Waszym zdaniem mogę tutaj wrzucić link do aukcji? Chcę Wam pokazać co mnie zainteresowało. aparat znaleziony zdjęcia już się ładują.Tomku' date=' no to podziwiam za cierpliwość, mnie ty trafiło przy takiej robocie po co skórować gałęzie na grzędy?[hr']http://ania1983.flog.pl/wpis/9317620/#wna Flogu wstawiłam zdjęcia moje kolorowe płytki w kaczniku, śmieję się do męża, że teraz kacznik i mieszkańcy w nim są dżender :D Aniu sam nie wiem po co:( głupi to sobie zawsze robotę znajdzie. ale na szczęście już skończyłem, grzęda zbita, i właśnie się kury już na niej lokują.Aniu kawał dobrej roboty dziś odwaliłaś!!!! oglądałem zdjęcia:) Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Koledzy i koleżanki:) znów mam pytanie:) kurki z maja kiedy mogą zacząć się nieść? wiosną? czy jest jeszcze szansa że jesienią to nastąpi? kurki to mixy kochina mini z liliputką. Quote
Robert ;-) Posted September 16, 2014 Author Posted September 16, 2014 Ja bym stawiał na jesień. Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 no, wszystko zamknięte, dzień pomału można kończyć jeszcze kolacyjka. Marcinie, a no nie chce mi się ogarniać, ale dlatego właśnie napisałam ze ogarnąć, bo sprzątać to już zupełnie nie mam sił co do ziemniaków, to kaczki i kury mogły by nigdy wczesniej nie jeść, a i tak się jak wariatki na nie rzucą mi na dniach pasuje pojechać po ziemniaki do gościa. na tablicy widziałam, ze w tym roku ma tylko po 18 groszy, więc za darmo. a przed zimą pasuje ptaki te co na zabicie przytuczyć, reszta będzie w zimie spalała zbędny tłuszczyk otręby mi się skończyły dzisiaj i jutro jadę do młyna z nadzieją, że coś będzie. jutro środa, więc dzień mielenia zboża, ludzie przywożą i nie każdy bierze otręby, więc oby mi się poszczęściło bo kury jak kury, ale kozulom nie będę miała co dać, a o samym owsie to one nie będą żyły Robercie, a to co robiłeś z tym traktorem przy koszeniu, że aż szyby rozbiłeś Tomku, dzięki za miłe słowo też jestem z siebie dzisiaj zadowolona nowa grzęda już zagospodarowana i mimo, że kury mają teraz 3 spore grzędy to i tak sie nie mieszczą 2 piętra najwyższe zamieszkane, miejsca jest dość jeszcze na górze, ale nie puszczą maluchów. ech...wredziochy ja bym stawiała, że okres nieśności rozpoczną listopad/grudzień Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Aniu to ile Ty masz tych kurek? Robercie a jak u Ciebie bielaska urządza sobie jeszcze loty ?ja dziś na noc przeniosłem do kurnika, do nowej zagródki:) to ich pierwsza noc z resztą ferajny, kwoka z perliczkami, tez w drugiej zagródce przeniesiona została ze starego, takiego malutkiego kurniczka, tam ich trzymałem, bo ten kurnik nie był jeszcze przygotowany, a tam miały spokój:)heh się pochwaliłem że przeniosłem ale nie napisałem kogo przeniosłem:) przeniosłem parkę silek i kwokę z perliczkami. Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Tomku, kur nie mam dużo w kaczniku śpi ich 35, w tym 10 na grzędzie-gałęzi, a jedna w gnieździe od jakiegoś czasu więc 3 grzędy zostają dla 24 kurek. grzędy mają w sumie 350cm. więc razy 2, bo 2 piętra sa najbardziej pożądane, to jest 7 metrów dla 24 kurek. jak widzisz, wcale nie jest tak źle, zwyczajnie to wredoty dla małych i nie pozwalają im spać w gronie hierarchii.no to u Ciebie nowości zupełne dla kurek ale na pewno będą zadowolone z nowego lokum Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 silki to się wtuliły w kącik bo się bały wrzasków biegusów, mi aż w uszach dzwoniło ja te swoje dziobska rozdarły:)Aniu to Ty masz bardzo dużo tych kurek:) ale za to wesoło im w takiej grupie:) hehe Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Tomku, w kurniku jeszcze 25 sztuk śpi ale to tyle nie tylko kurek mam, bo liczyłam z kogutami z tym, że kurki to przewaga.ja tam lubie jak się kaczki odzywają dlatego w tym roku aż boli mnie ta cisza w zagrodzie. rok temu jak miałam 20 kaczek głośnych, to się sama gęba uśmiechała a teraz...smutno Quote
Robert ;-) Posted September 16, 2014 Author Posted September 16, 2014 Aniu jak kosiłem kosiarka rotacyjna to wyrzuciło kamień i wybił przednia boczna a potem dziura po szybie wpadł drugi kamień i rozbił przednia, ot taki fart ale ważne ze nowe tanie były;-) a kaczka dziś nie latala bynajmniej nie widziałem jej podniebnych ewolucji;-) Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Aniu u mnie są 4 biegusy i jedna piżmowa bielaska, ta to trochę za namową Roberta:) ale muszę przyznać że dobry z niego doradca:) w sumie 5 kaczek, a jeden jazgot i harmider z nimi, Aniu to potężna ta kurza armia:) Zastanawiam się, i przeglądam internet jakie kurki by na nioski dobre były, a jednocześnie aby można je było zrosolić ale przede wszystkim aby się w miarę dobrze niosły, bo te moje mixy to tylko im kwoczenie w głowie:( Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Robercie, no to tylko się cieszyć, że Tobie nic się nie stało i tylko szybę rozbiłoTomku, u mnie też jest 4 bieguski, do tego 7 piżmowych, ale od tych cichych kaczek nic nie usłyszysz jak dla mnie to jest ich wielka wada. powtórzę się po raz nie wiem który, ale za rok więcej głośnych kaczek dworki, staropolskie i przede wszystkim bardzo głośne pekinki Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 hehe:) pekinki są śmieszne, a wszystkie wyglądają jak klony:) przynajmniej tak to u mojej sąsiadki wyglądało, ponad 20 identycznych kaczuch:) Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Tomku, wg. mnie i mojego doświadczenie najlepszymi nioskami są zwykłe kury. czyli susexy, rosy i takie czarne, ale nie pamiętam jak się nazywają jak miałam swojego czasu tylko te kurki, to od 10 kur miałam 10 jaj dziennie. i tak dzień w dzień, nawet zimą. niosły sie nieprzerwanie prze półtorej roku, bez żadnych odpoczynków. ale co dziwne tak dobrze się niosły kury które kupiłam z wylęgarni, potomstwo tych kur już nie odznacza się taką nieśnością i mają częściej spoczynki zaznaczam raz jeszcze, że to tylko moje doświadczenie i moje obserwacje Quote
Robert ;-) Posted September 16, 2014 Author Posted September 16, 2014 Mi nic ale to dawno było;-) Tomek kury to Rossa messa leghorn to typowo użytkowe rasy. Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Dzięki Ania i Robert:) ma tegoroczną kurkę cała czarna, wygląda jak wrona, a wysoka okropnie, nie wie co to z tego wyjdzie, ale szczupłej sylwetki jest, no ale jak wspomniałem bardzo wysoka, jak skompletuję aparat to wrzucę fotkę, będę liczył na Waszą pomoc w jej identyfikacji:) a obecnie jakich ras kurki hodujecie ? Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 oj Tomku, to ciężkie pytanie po wiosennych lęgach to różne kurki są u nas w stadkach u mnie np. przeważają pojedyncze sztuki: minor kogut, leghorn kogut, australop kura, lekefender kura, bielefendzkie, zielononóżki, no i moje zwyczajne rosa, susexy i te czarne których nazwy nie pamiętam ale na wiosnę planujemy większy lęg kur ras dużych. australopy, kochiny, orpingtony, brahmywiele jest tez kurek których ras nie znam Quote
Robert ;-) Posted September 16, 2014 Author Posted September 16, 2014 Ja mam kochiny ale olbrzymie, zwykle nioski z"" wylegarni""Feniksy, jakieś miniaturki od kolegi Grzegorza z forum, i zielononozki kuropatwiane, i jedna kurka jest bardzo ładna ale niestety nie wiem co to jest ta też od DG.i kaczki staropolskie, butelki, pizmowe, lewusa czyli gęśiora kubańskiego i gęsi garbonose a.poza tym wiele innych zwierząt zajrzyj do mojego profilu i galerii to zobaczysz Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Robercie, a jakie Ty masz miniaturki od Kolegi Grzegorza? no i zrób zdjęcie tej bardzo ładnej kurki a jeszcze nie zidentyfikowanej bo chyba nie robiłeś zresztą, dawno nie robiłeś zdjęć kurek i reszty stadka Quote
Robert ;-) Posted September 16, 2014 Author Posted September 16, 2014 Oj tak jakoś mi nie podrodze z aparatem choć mam.go zawsze przy sobie ale to nadrobić mam nadzieje a te mini to dwa.kogutki jeden wielkości dużego gołębia a drugi większy trzeci prawie jak zielone koguty ale ten to do gara pójdzie bo i tak mam 4 koguty a ta ładna kurka jest spora jak normalna zwykła nioska ale naprawdę ma śliczne ubarwienie niestety te najładniejsze padły w wieku dziecięcym:'( Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 Robercie ja już nie raz przeglądałem Twój profilu:) i się napatrzeć nie mogłem:) u mnie to wszystko z małych kur, dla tego chciałem na wiosnę od dużych kur jaja pod kwoki. Tylko sam nie wiem co jeszcze:(Piękne zwierzęta Robercie masz:) Aniu u Ciebie też różnorodność ras:) ale ja tak lubię, jest ciekawiej a nie monotonnie:) Quote
Robert ;-) Posted September 16, 2014 Author Posted September 16, 2014 Mam jeszcze kilka fotek na robert983.flog.pl tam też zajrzyj jak lubisz drób i inne zwierzaki co do stada wielokolorowego jak ja to mówię to wygląda super ale najgorzej utrzymać rasy żeby się nie pokrzyrzowaly, bo inaczej to wychodzą mixy które skąd inon mają dużo uroku a kury jak chcesz duże to kochiny brahmy bądź australopy o którychwwspominała Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Posted September 16, 2014 no właśnie Robercie:) trzeba myśleć jak utrzymać czystość ras, ja już się zastanawiam, bo będę musiał silki, feniksy, od moich mixów porozdzielać i się głowię jak:( i jeszcze myślę bo ta piżmowa z butelkami jest, pewnie też będzie znosić jajka zmixowane i jak ja odróżnie jajo piżmówki od butelek przecież to będą takie same jajka.niekoniecznie Robercie takie giganty muszą być takie uniwersalne też by mogły być co by jajek było i rosół z czego dało się zrobić Quote
Recommended Posts