Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam :) u mnie znowu od rana nie było prądu i jutro też do 18 :/ ja nie wiem co oni przez 3 dni przez taki czas robią, ale rachunki i tak wystawią jak bym miła cały czas prąd :/

Marcinie, no to ładny wynik z myszami :D ja na mojego Totka nie mogę narzekać. myszy łapie, do domu znosi...wiadomo, że nie poradzi sobie sam z wszystkimi, no ale ja mam tylko jednego kota. kot ma ciągle dostęp do jedzenia. gdzieś kiedyś przeczytałam, że głodny kot nie będzie polował bo nie ma sił. a najedzony kot będzie polował, bo to dla niego zabawa. dlatego mój jak chce to przychodzi do miski i zawsze ma pełną.

na sobotę mam zamówienie ma 120 jaj, a moje kurki jak na złość zrobiły sobie od dzisiaj strajk! jak ostatnio było po 10 jaj dziennie, tak dzisiaj tylko 7 i raczej na pewno nie uzbieram tylu jaj, ale znajoma bierze ile będzie, a potem między sobą będą się dzieliły panie :P

czas zamykać gęsi, coby kaczki i kury mogły spokojnie wejść do kacznika :)

Posted

Aniu to masz nie fart z ta energia elektryczna:-( u mnie jak narazie przerw w dostawie nie ma,

Marcin znalazłem koguta za 40 zł w necie wiec moje piękności takie drogie nie są można kupić samca;-)

Posted

Moje wspaniale łowne koty nie były głodne, bo i tak dostały porcję rano. One czy najedzone czy nie najedzone w poważaniu mają polowanie. Chyba są tak rozpieszczone. Po jednej myszy im zostawiłem, bo więcej nie sądzę by dały radę zjeść, plus oczywiście karma w pojemniku.

Pokaż tę aukcję pasjonacie Włoszek. :)

Posted
Hehe Robercie nie mam pojęcia bo moje są w wieku twojej kury:) ale z tego co czytałem to jajek noszą całkiem sporo a masa to coś było że kogut 3kg czy coś takiego a odmian tych wloszek jest ponad 20 tak że jest sporo różnych barw.
Posted

Rasa wygląda całkiem fajnie a zwłaszcza koguty bo ogony mają podobne go feniksów tylko nie co krótsze noi o ile im inne podwórkowe osobniki nie powyrywają bo ja mam 5 kogutów to tylko jeden ma taki fajny:( a pozostałe niestety już takich fajnych nie mają:(

Co do nieśności to gdzieś wyczytałem że po 5 miesiącach mogą sie już nieść ale ile w tym prawdy to nie wiem bynajmniej w październiku powinno sie wyjaśnić:)

Posted
No moja się niesie od jakiegoś tygodnia tzn od kiedy to zauważyłem wiec coś w tym jest;-) pewnie i tak koguta jej nie sprezentuj z wiadomych względów ale popatrzeć można na parki ty ch kurek
Posted

Jak by nie było rasa warta pooglądania:) a wracając do "zdobycznych" ras to sporo mam jakiś czarnych dość potężnie stąpających po ziemi z zielonymi nogami i kurka siwa nie wiem co to za rasa bo listę gdzieś za-podziałem ale mam ich chyba najwięcej:) tak że zanosi sie na niezłą wyżerkę w zimie:)

Posted

Cześć wszystkim :)

Z myszami problemu nie mam,choć pcha się ich mnóstwo do pomieszczeń gospodarczych i do domu.W walce z nimi pomagają 4 kocury i 1 kotka :D

Jak już o Włoszkach mowa to dorzuce jedynie,że przy mroźniej zimie ptaki te są szczególnie narażone na odmrożenia grzebieni,zwłaszcza koguty.Zaleca się używanie wazeliny i smarowanie grzebieni :)

Posted

Amelia to ważne informacje nie czytałem o nich ale widzę ze zostałem w tyle no cóż.

Sławek to może zrób zdjęcie t nas kolega Marcin rozpoznaniu twoich czarnych olbrzymów i moze wart zostawic parke na rozrod w przyszlym roku

Posted

Na pewno tylko ile czasu by na to trzeba poświęcić' date=' z tych jajek były ładniejsze kurki moje ulubione tk jedna była cała czarna a rasa podobna do sebrytek a druga do kochiny miniaturowego ale one nie przeżyły niestety

[/quote']

te czarne Robercie miniaturowe co miałeś to na pewno BANDAMKI:) ludzie bardzo sobie chwalą tą rasę:)

a tak w ogóle to witam Wszystkich wieczorem:)

Dzień zakończony po 8 myszach' date=' ale łapka jest nadal nastawiona. Ja znam rasę tej kurki ze zdjęcia, tylko muszę uruchomić zwoje mózgowe, a to może chwilę dłuższą potrwać. Rasa popularna i nazwa też, ale muszę skumać. :)[hr']

Już wiem. Nie przypominam sobie tylko, żeby ta rasa była wymieniana jako jedna z dostępnych do uzyskania za pośrednictwem jaj, ale może ten hodowca i takie jajko przypadkiem wrzucił w pakiet. To Włoszka, tylko dokładnie nie pamiętam jakiej barwy, ale na pewno nie porcelanowa.

Pewnie Marcinie to włoszka lawendowa.

Posted

Tak to wygląda że to sama rasa Marcin jesteś wielki;-) a ciekawe ile kogut do takiej piękności by kosztował musze poszukać

Robercie tak przeglądam i przeglądam i sam już zgłupiałem.... czym się różni włoszka srebrna od lawendowej ???? na aukcjach dwa różne opisy a wyglądu są takie same....

a kogucika w granicach 30 - 40 zeta powinno się załatwić.

Srebrna Tomku jest ta kurka juz została rozpoznana przez Marcina i okazało się ze Sławek ma ich więcej

no tylko dla mnie srebrne i lawendowe na zdjęciach wyglądają tak samo:(

Cześć wszystkim :)

Z myszami problemu nie mam' date='choć pcha się ich mnóstwo do pomieszczeń gospodarczych i do domu.W walce z nimi pomagają 4 kocury i 1 kotka :D

Jak już o Włoszkach mowa to dorzuce jedynie,że przy mroźniej zimie ptaki te są szczególnie narażone na odmrożenia grzebieni,zwłaszcza koguty.Zaleca się używanie wazeliny i smarowanie grzebieni :)

[/quote']

Witaj Amelko:) no ja kiedyś czytałem o rasach wrażliwych, i właśnie min. były tam wymienione włoszki, i to prawda że zimą trzeba się o nie troszczyć.

Posted

Ja też nie słyszałem o tym ale jak kurnik ciepły to chyba nie ma takiej potrzeby co do moich czarnuchów:) to mam je z obu zacierów a na rozmnożek na pewno coś zostawię:) a fotki niebawem będą bo po woli kończę na jakiś czas zamieszanie z handlem tak więc będę miał trochę więcej czasu:)

Posted
chciałem zapytać w jakiej formie zimą podajecie ( jeśli podajecie) suszone pokrzywy kurą i innej gadzinie?:) ja planuję kruszone mieszać ze zbożem, tylko nie wiem czy dobrze kombinuję.