Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tomku, jeszcze nie pada, po siano pojedziemy za jakieś 2 godziny, teraz po rosie szkoda wozić. . mam nadzieję, ze nie będzie padało przed południem, bo nie po to zmieniałam plany, żeby teraz siano mi zamokło :P

Posted

nie no mam nadzieję że nie będzie u Ciebie Aniu padało, i wszystko pójdzie ok:) u mnie w nocy się rozpadało, jak rano wstałem to już deszcz siąpił:(

miałem tyle pracy na dziś zaplanowane i po ptokach:( ale może chociaż trawę wsieję w ten deszcz, tylko że muszę wpierw wygrabić tam... bo ta trawa ma być siana tam gdzie haszcze wycinałem, to sporo liści tam jest, głównie z akacji.

Posted

Witam tylko ogrodzenie zrób tej trawie nawet prowizorke aby miała szansę wzejść Aniu trzymam kciuki za słońce u ciebie ja zebrałem jakiś czas temu 200 kostek na pół suchego siana ale pasza słaba z.niego jest szkoda pracy aby się zmarnowało.

Posted

Witaj Robercie, no planuję zrobić taką prowizorkę z siatki pod styropian, mam jeszcze ponad 20 m. to w poprzek od rogów kurnika przegrodzę wybieg, tak że kawałek wybiegu im zostanie i jeszcze na plac przed wybiegiem po warzywniaku będą miały gady:) dostęp.

ale jeszcze muszę czekać trochę po teraz mocniejszy deszcz się ruszył:(

Posted

Ja to dziś chyba już nic nie zrobię nadal w szpitalu siedzę, ale co zrobić:-(

Tomek jak byś bk ona iał ten aparat to wstaw zdjęcia bielaski a ja swojej to porównamy wzorzec czy podobne są,

a pogoda się u mnie poprawiła świeci słońce i jest ciepło.z tej trawy możesz być zadowolony bo ona rośnie jakby pieżyna sam mam zamiar zamówić trawę na słabą glebę to może coś i u mnie urośnie tylko ja na pole chce znajomy kupował to i na częściowym piasku ładnie sobie radzi i bez nawozu bo on ma ekologię.

Posted

u mnie też przestało padać, ale jeszcze zachmurzone jest, choć stara się przebić słońce, myślałem że tylko zagrabię i posieję trawę, ale popatrzyłem, i jeszcze co kilka w rzędzie rośnie leszczyn przerzedziłem co by słońca więcej od zachodu padało na wybieg. ale chwilkę odpoczynku sobie zrobiłem, bo zmokłem i się zgrzałem jak koń po westernie:) hehe

a zdjęcie zrobię najszybciej jak to tylko będzie możliwe.

no to nie zazdroszczę tego ,,uziemienia w szpitalu" .

Posted

Robercie od zachodniej strony wzdłuż siatki rośnie 5 może 6 akacji takich starych rozłożystych za kurnikiem od północy jes jabłoń rozłożysta, cienia jest bardzo dużo, dla tego karczuje jak najwięcej.

to współczuję ojcu:( na pewno się ucierpiał.

Posted

u Was przestało padać a u nas od 2 godzin leje :/ o 11 mieliśmy już wyjeżdżać po siano, a tu zaczęło kropić. teraz to już porządny deszcz. wkurzona jestem, bo siano zaleje a wczoraj jak głupia się ograbałam i do tego plany zmieniłam i nigdzie nie pojechałam. tyle co przetwory zrobie, ale z tym mogłam do jutra czekac. ech...wkurzona jestem. ptaszyskom ześrutowałam zboże korzystając z okazji,bo nie mam co zrobić. qq, owies i pszenica. każde w osobnym worku. dałam im teraz owsa trochę bo qq jeszcze mają i tak się rzuciły, że aż radość w oczach :D

Robercie, to pozdrówka dla taty i niech szybko wraca do zdrowia. dobrze, ze tylko tak się skończyło to nieszczęście.

a jeszcze apropo perliczek. tak się zastanawiam czy o tym guzie na głowie można poznać perlika od perliczki? zdaje się, że Marcin pisał o wielkości. ale teraz jak byłam u kóz i czekałam aż zjedzą jabłka siedziałam sobie w okienku kozim, widok na wybieg i pod oknem siedziały perliczki, pod dachem. widać wyraźną różnicę, że jedne mają te guzki taki normalne, jak by człowiek sobie nabił, czyli proste, a jedne mają takie jak by w tył zakrzywione. nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć :P

niestety nie miałam przy sobie aparatu :(

Posted
  'ania1983 said:

u Was przestało padać a u nas od 2 godzin leje :/ o 11 mieliśmy już wyjeżdżać po siano' date=' a tu zaczęło kropić. teraz to już porządny deszcz. wkurzona jestem, bo siano zaleje a wczoraj jak głupia się ograbałam i do tego plany zmieniłam i nigdzie nie pojechałam. tyle co przetwory zrobie, ale z tym mogłam do jutra czekac. ech...wkurzona jestem. ptaszyskom ześrutowałam zboże korzystając z okazji,bo nie mam co zrobić. qq, owies i pszenica. każde w osobnym worku. dałam im teraz owsa trochę bo qq jeszcze mają i tak się rzuciły, że aż radość w oczach :D

Robercie, to pozdrówka dla taty i niech szybko wraca do zdrowia. dobrze, ze tylko tak się skończyło to nieszczęście.[hr']

a jeszcze apropo perliczek. tak się zastanawiam czy o tym guzie na głowie można poznać perlika od perliczki? zdaje się, że Marcin pisał o wielkości. ale teraz jak byłam u kóz i czekałam aż zjedzą jabłka siedziałam sobie w okienku kozim, widok na wybieg i pod oknem siedziały perliczki, pod dachem. widać wyraźną różnicę, że jedne mają te guzki taki normalne, jak by człowiek sobie nabił, czyli proste, a jedne mają takie jak by w tył zakrzywione. nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć :P

niestety nie miałam przy sobie aparatu :(

Aniu po głowie perliczek jak widać, wyrostek na głowie u samca jest masywny tzn. jest więszy i szerszy, i dzwonki u samca są szersze, u samicy dzwonki są smuklejsze.

uuu Aniu to i do Ciebie dotarł deszcz:( jak dziś się przebudzilem i zobaczyłem że pada to od razu Aniu przyszło mi do głowy Twoje zwożenie siana i czy u Ciebie też pada, po ty jak pisałaś że nie pada to sądziłem że uda się Wam zwieźć to siano, a tu masz babo placek:(

Aniu to moim zdaniem te perliczki co mają guzki cieńsze i bardziej do tyłu zakrzywione to są samiczki, tak ja sądzę:)

Posted

ja tu do ch.....y jasnej wstawić zdjęć kilka na raz ? bo mnie sz....g trafi zaraz.

sory ale nerwy mi puszczają męczę się już 20 min.

spróbuję w ten sposób może się uda

bielaska - piżmówka.

Posted

Brawo Tomku :exclamation: Jednak udało się wstawić fotki :)

Pytałeś o jakieś namiary na Landesy w świętokrzyskim,niestety nie znam nikogo kto miałby te gąski :(

Super kurki i kaczucha.Bardziej z niej śnieżynka niż bielaska :P

Posted

Witaj Amelka:) no udało mi się wstawić tylko 2 fotki tutaj, pisze że przekroczyłem czegoś tam 500 i nie mogę już tu więcej zdjęć wstawić:( musiałem do galerii władować wszystkie.:) nie dawała sobie w ogóle zrobić zdjęcia, a bieguski tym bardziej, ale ja je jeszcze przyfiluję, bo te zdjęcia dzisiejsze są nie wyraźne.

w ogóle z tymi landesami to ciężko:(

Posted
Witam Tomek kaczka niczego sobie podobna do mojej bielaski,ale ja fotek nie mam:-( nie miałem czasu dziś,może jutro;-) dziś nic nie posiałem:-( ale za to kupiłem zboża do siewu pszenżyta i żyta,co do drobiu to ten landes mnie przekonuje do siebie tylko skąd mu wziąć partnerkę i jedno ale?czy dwie pary będą żyły by w zgodzie tzn. lewus i dwie lu trzy gąski i ta para landes " podobna".
Posted

Tomku zdjęcia najlepiej jest wstawiać do galerii:)

Kaczki fajne a masz białe kaczory?:)

Co do tych Landesów to kiedyś gość ogłaszał sie z Opatowa ale czy ma to nie wiem:( tak że na OLX musisz popatrzeć bo tam sie ogłaszał o ile dobrze pamiętam:)

A tak propo Tomku to skąd jesteś?

Pozdrawiam

Posted
Witam w późnej porze nocnej. Tomku co to za rasa, te dwa kurczęta w środku? U mnie dzisiaj taka pogoda, że można było chodzić bez podkoszulki, ale we wrześniu trochę się obawiałem i ostatecznie zostałem w. :) Na szczęście ciągnik jednak odpalił, chociaż nie obeszło się bez wizyty znajomego, ale pozytywnym zbiegiem okoliczności wszystkie ziemniaki zostały wykopane. Z 22, może 23 arów wykopałem czubaty wóz, z czego jeśli 1/3 nada się na przezimowanie będę szczęśliwy na tyle na ile być mogę z takiego zbioru. Malizny całe mnóstwo i wiele ziemniaków się uszkodziło od kopaczki. :( Kopiąc bardzo wolno nie uszkadzałem żadnych, ale nie mogłem w takim tempie tego robić, bo deszcz w powietrzu i u mnie wisiał, a na pewno zapowiadają go na jutro i kolejne dni, więc zależało mi na czasie. Zielska tak na szybko tylko, tego co wyrywałem przez tyle godzin uzbierałem 3 czubate wozy i na szczęściu udało mi się wszystko spalić. :)
Posted

sądzę że powinny żyć jakoś w zgodzie Robercie:) nie raz widuje się po ludziach, na wspólnym wybiegu po kilka ras gęsi:)

a zdjęciem się nie martw wstawisz jutro lub pojutrze, jak czas Ci na to pozwoli,

a z siewem zdążysz jeszcze, pole nie zając nie ucieknie:) hehe

Sławku to są młode po mixach kochinów, nie wiem dla czego, ale po tych mixach wyszły wszystkie normalne jak rodzice opierzone, a dwa wybryki natury no jak na nie spojrzeć to normalnie jak silki.

Posted
  'robert983 said:

Witam Tomek kaczka niczego sobie podobna do mojej bielaski' date='ale ja fotek nie mam:-( nie miałem czasu dziś,może jutro;-) dziś nic nie posiałem:-( ale za to kupiłem zboża do siewu pszenżyta i żyta,co do drobiu to ten landes mnie przekonuje do siebie tylko skąd mu wziąć partnerkę i jedno ale?czy dwie pary będą żyły by w zgodzie tzn. lewus i dwie lu trzy gąski i ta para landes " podobna".

[/quote']

Robercie jak dla mnie Landesy mają potencjał, jak się oczytałem w opisach ras ogólnie o gęsiach czy na jakichś forach,to właśnie te gąski w mych oczach są niebanalne!!!!!!!!:) żadna inna rasa!:)

Witaj Marcinie :) jutro zrobię dziś mam tylko te zdjęcia i to co wrzuciłem do galerii w profilu. Marcin i do Ciebie taka prośba:) mógłbyś luknąć co to za kurka taka czarna? co w galerii ją mam, tam zdjęcie jest podpisane. Z góry dzięki.

'Tomek19 said:

sądzę że powinny żyć jakoś w zgodzie Robercie:) nie raz widuje się po ludziach' date=' na wspólnym wybiegu po kilka ras gęsi:)

a zdjęciem się nie martw wstawisz jutro lub pojutrze, jak czas Ci na to pozwoli,

a z siewem zdążysz jeszcze, pole nie zając nie ucieknie:) hehe[hr']

Sławku to są młode po mixach kochinów, nie wiem dla czego, ale po tych mixach wyszły wszystkie normalne jak rodzice opierzone, a dwa wybryki natury no jak na nie spojrzeć to normalnie jak silki.

ups:) już mi na oczy pada nie Sławku a Marcinie:)

Tomku zdjęcia najlepiej jest wstawiać do galerii:)

Kaczki fajne a masz białe kaczory?:)

Co do tych Landesów to kiedyś gość ogłaszał sie z Opatowa ale czy ma to nie wiem:( tak że na OLX musisz popatrzeć bo tam sie ogłaszał o ile dobrze pamiętam:)

A tak propo Tomku to skąd jesteś?

Pozdrawiam

Dzięki za info:) do opatowa mam tylko 30 km z hakiem:)

nie nie mam białych kaczorów:(

Sławku ze staszowa jestem.

Posted

Marcinie to jakaś nieśna.

'robert983 said:

Tomek ładne masz zwierzaki zwłaszcza butelki te są super;-) ale kaczory się wybarwia' date='Pozdrawiam dobrej nocy życzę ;-)

[/quote']

EEEEEEEEEE gdzie jeszcze 22 nie ma a Ty juz spać ??????:)

na dniach zrobię więcej fotek innym zwierzakom :)

ehhh nikt dziś nie ma chęci na pogaduchy:( weekend to chyba towarzystwo się zadrinkowało:P

Posted
Ja jutro planuję sesję jeśli pogoda dopisze. Mam lepszy aparat w domu to i zdjęcia lepsze wyjdą. Może uchwycę fioletową barw mojej perliczki, bo jak się doprze ustawi pod słońce, to faktycznie jest fioletowa. Dzisiaj chwilę rano się przyjrzałem i się zdziwiłem, bo takiej wcześniej na żywo nie widziałem.