wiejskieżycie Posted September 20, 2014 Report Posted September 20, 2014 Dobrej nocy wszystkim. Wyłączam się i Ja. Po całym dniu pracy czas na sen. Quote
Robert ;-) Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 Witam rana kaczki i gęsi mnie wzywają aby ich wypuścić wiesz Tomek czasem to i 20 idę spać to nie zależne ode mnie. Quote
ania1983 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 witam tak na szybko dzisiaj Robercie, gęsi powinny żyć w zgodzie. ja ja miałam te 2 gąsiory i 2 gąski do nich, to dobrały się w pary i chodziły razem. gąsiory się biły owszem, ale to była taka zdrowa walka miłego dnia wszystkim życzę i do wieczora Quote
Tomek19 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 witam tak na szybko dzisiaj Robercie' date=' gęsi powinny żyć w zgodzie. ja ja miałam te 2 gąsiory i 2 gąski do nich, to dobrały się w pary i chodziły razem. gąsiory się biły owszem, ale to była taka zdrowa walka miłego dnia wszystkim życzę i do wieczora [/quote'] Wzajemnie Aniu:) Dobrego dzionka Quote
Tomek19 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 u mnie znów deszcz:( i się zaniosło, chyba na dobre;( Quote
Tofik Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Witam a u mnie a nocy kurczak zdechł i sam nie wiem dlaczego ale jak to sie mówi pewnie coś mu leżało na wątrobie:( chociaż w sumie jedne z drugiego zacieru to w ogóle jakieś takie cherlawe jak by co im było:( bo reszta nie zapeszając ma sie całkiem nie źle a najlepsze są padewskie:) czapy większe niż u białoczubów:)Ja tam Tomku na deszcz nie narzekam bo sucho że szkoda gadać i mam nadzieję że jeszcze popada bo jak na razie to za bardzo sie nie wysiliło:)Pozdrawiam Quote
Tomek19 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Szkoda kurczaka Sławku:( może zjadł coś czego nie powinien, fakt Padewskie potrafią nie raz oszołomić człowieka swym wyglądem:) w zeszłym roku kupiłem parkę Padewskich ale niestety po ok 2 tygodniach padły:( Quote
Tofik Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Tomku jemu coś było bo jak go w ziołem do ręki to jakiś taki "suchy" A padewskie mam 3szt bo tyle mi sie wykluło ale nie wiem czy to panie czy panowie bynajmniej jak jest deszcz i brykają po dworze to głowy maja o połowę mniejsze:) ale nie da sie ukryć że są urokliwe:) Quote
Tomek19 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Sławku jedną z przyczyn mogła być chora wątroba:( przy chorej wątrobie kurki też bardzo lecą na wadze. człowiek ma wtedy wrażenie jakby trzymał w dłoniach kłębek piór.Tak czy inaczej szkoda kuraka:( Quote
Tofik Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Było minęło kurczak zdechł i już ale aż tak nie ubolewam bo tych akurat mam całkiem sporo bo jest parę szt z pierwszego zacieru a z drugiego jeszcze więcej więc większy "żal" by był jak by była to np parka:( Quote
kura...domowa82 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Na początku pragnę się przywitać i serdecznie pozdrowić wszystkich forumowiczów:-)Od pewnego czasu zastanawiam się,czy ptaszydłom można podawać wysuszone i zmielone skorupki jaj?Podaję skorupki w takiej formie moim psom i zastanawiam się,czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie?W końcu to znakomite źródło wapnia.Zazdroszczę Wam wszystkim tych wspaniałych ptaków.Mam nadzieję,że już niebawem dołączę do Was jako wielbicielka i właścicielka drobiu wszelakiego:D Quote
Tomek19 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 wiem, rozumie ale mi to szkoda każdej sztuki, nie wiem jakoś szybko się przywiązuję do tej gadziny.Witaj " Kurko Domowa" no koniecznie musisz tutaj do nas dołączyća co do skorupek, to bez obaw możesz podawać wysuszone i niekoniecznie mielone, mogą być drobno pogniecione, ważne aby np. po połówce skorupek nie podawać kurom, kura nie głupia swój rozumek ma, i taką połówkę jajka od razu skojarzy z jajkiem w kurniku, i może zjadać jajka zniesione przez siebie czy swoje kurnikowe koleżanki:( ale jeśli pokruszysz i przede wszystkim wysuszysz to nawet bardzo wskazane:) kurka w ten sposób przyswoi wapń do produkcji jajek.sam podaję skorupki w postaci, podanej przez Ciebie:)Pozdrawiam:) Quote
kura...domowa82 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Witaj,tak właśnie myślałam z tymi skorupkami,tylko mam pytanie,czy w skorupkach mogą być jakieś wirusy,bakterie chorobotwórcze? Wiadomo psu ptasia choroba raczej nie zaszkodzi,ale co z przenoszeniem chorób na ptaki w ten właśnie sposób? Czy suszenie w temp 50 stopni (piekarnik z termoobiegiem) może unieszkodliwić czynniki chorobotwórcze? Quote
Tomek19 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Powiem szczerze nigdy nie suszyłem skorupek w piekarniku, po prostu w misce, czy na talerzu wyschły , pokruszyłem i dawałem kurą,co do wirusów i bakterii, to przecież człowiek te jajka spożywa i nic się nie dzieje, a białko, czy żółtko które konsumujemy wiadomo mają styczność ze skorupką i jak człowiekowi nic się nie dzieje, to sądzę że kurkom też nie zaszkodzi 50 st. w piekarniku w jakimś stopniu na pewno swoje zrobi, ale sądzę że to zbędny zabieg:) ale jeśli masz tylko chęć i ochotę na pewno nie zaszkodzi, tylko czy temperatura nie zabije właściwości skorupek i w jakimś stopniu wapnia tego już nie wiem, tu musieli by się wypowiedzieć jeszcze koledzy i koleżanka, która będzie dostępna wieczorem na forum:) Quote
Robert ;-) Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 Witam nowa koleżanke na forum i w temacie o drobiu, im nas więcej tym lepiej;-)co do skorupek to Tomek napisał wszystko o skorupkach, Ważne aby były suche,mielenie to zbędna czynność szkoda zachodu lepiej pokruszyc;-) a suszenie w 50 stopniach nie zabije wirusów i bakterii (za mała temp.) Quote
Tomek19 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Witam nowa koleżanke na forum i w temacie o drobiu' date=' im nas więcej tym lepiej;-)co do skorupek to Tomek napisał wszystko o skorupkach, Ważne aby były suche,mielenie to zbędna czynność szkoda zachodu lepiej pokruszyc;-) a suszenie w 50 stopniach nie zabije wirusów i bakterii (za mała temp.) [/quote'] też tak Robercie uważam, choć te 100 st. to minimum. Ale na prawdę " Kurko Domowa " szkoda Twego czasu:) Quote
Robert ;-) Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 Hej Tomek i jak podobał ci się mój landes? Jest w mojej galerii a kaczory są w innej barwie z twoich godzin to dziwadelko jest the best ;-) Quote
Tomek19 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Landes jest zarąbisty !!!!! Właśnie takie gąski mi się marzątakie dziwadełko jest jeszcze jedno, popielaty kogucik, bo to, to kurka:)i te butelki masz bardzo fajne. Quote
Amelia83 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Witaj Kurko domowa Ja to widzę zawsze muszę być w opozycji Skorupki suszę,miele,a potem praże w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 5 minut.I wcale to nie zajmuje więcej czasu niż ich tylko pokruszenie,a mam pewność że skorupki są wolne od większości bakterii.A tych może być niemało.A to dlatego,że jajko surowe jest świetną pożywką.I zanim resztka jajka na skorupce wyschnie bakterii namnoży się już tyle,że mogą zaszkodzić.Zwłaszcza w ciepłe dni.Mogą,ale nie muszą.....Ja tam jednak wole dmuchać na zimne,bo lepiej zapobiegać niż leczyć Moje skorupki http://images53.fotosik.pl/488/5891c0c9dc9e8a67med.jpg Wybór należy do Ciebie Quote
Robert ;-) Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 No to normalnie masz parke;-) a landes podoba mi się bo jest taki krepy Quote
kura...domowa82 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Dziękuję pięknie wszystkim za odpowiedzi Pozwolę sobie wciąż podczytywać forum,póki co nie mam warunków na drób,ale niebawem mam nadzieję ulegnie to zmianie,wówczas i ja będę mogła dziobami się pochwalić . Quote
Robert ;-) Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 Czytaj, pisz ,komentuj ,udzielaj się ;-) po to są fora ;-) Quote
Tofik Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Robercie a temu gęsiorowi nie myślałeś panny załatwić? Quote
Robert ;-) Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 Skoro Marcin ocenił go na rasowego Landesa to wyjścia nie mam a i tak mi się podobał jak się trafi to kupię mu panienke;-) Quote
Tofik Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 No tu jest spore stadko do wyboru choć cena trochę spora:(http://olx.pl/oferta/sprzedam-gesi-landes-CID757-ID79lE9.html#6513572a1b Quote
Recommended Posts