Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam tak na szybko dzisiaj :)

Robercie, gęsi powinny żyć w zgodzie. ja ja miałam te 2 gąsiory i 2 gąski do nich, to dobrały się w pary i chodziły razem. gąsiory się biły owszem, ale to była taka zdrowa walka :)

miłego dnia wszystkim życzę i do wieczora :)

Posted

witam tak na szybko dzisiaj :)

Robercie' date=' gęsi powinny żyć w zgodzie. ja ja miałam te 2 gąsiory i 2 gąski do nich, to dobrały się w pary i chodziły razem. gąsiory się biły owszem, ale to była taka zdrowa walka :)

miłego dnia wszystkim życzę i do wieczora :)

[/quote']

Wzajemnie Aniu:) Dobrego dzionka :)

Posted

Witam a u mnie a nocy kurczak zdechł i sam nie wiem dlaczego ale jak to sie mówi pewnie coś mu leżało na wątrobie:( chociaż w sumie jedne z drugiego zacieru to w ogóle jakieś takie cherlawe jak by co im było:( bo reszta nie zapeszając ma sie całkiem nie źle a najlepsze są padewskie:) czapy większe niż u białoczubów:)

Ja tam Tomku na deszcz nie narzekam bo sucho że szkoda gadać i mam nadzieję że jeszcze popada bo jak na razie to za bardzo sie nie wysiliło:)

Pozdrawiam

Posted

Szkoda kurczaka Sławku:( może zjadł coś czego nie powinien, fakt Padewskie potrafią nie raz oszołomić człowieka swym wyglądem:)

w zeszłym roku kupiłem parkę Padewskich ale niestety po ok 2 tygodniach padły:(

Posted

Tomku jemu coś było bo jak go w ziołem do ręki to jakiś taki "suchy"

A padewskie mam 3szt bo tyle mi sie wykluło ale nie wiem czy to panie czy panowie bynajmniej jak jest deszcz i brykają po dworze to głowy maja o połowę mniejsze:) ale nie da sie ukryć że są urokliwe:)

Posted

Sławku jedną z przyczyn mogła być chora wątroba:( przy chorej wątrobie kurki też bardzo lecą na wadze. człowiek ma wtedy wrażenie jakby trzymał w dłoniach kłębek piór.

Tak czy inaczej szkoda kuraka:(

Posted
Było minęło kurczak zdechł i już:( ale aż tak nie ubolewam bo tych akurat mam całkiem sporo bo jest parę szt z pierwszego zacieru a z drugiego jeszcze więcej więc większy "żal" by był jak by była to np parka:(
Posted

Na początku pragnę się przywitać i serdecznie pozdrowić wszystkich forumowiczów:-)

Od pewnego czasu zastanawiam się,czy ptaszydłom można podawać wysuszone i zmielone skorupki jaj?

Podaję skorupki w takiej formie moim psom i zastanawiam się,czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie?

W końcu to znakomite źródło wapnia.

Zazdroszczę Wam wszystkim tych wspaniałych ptaków.Mam nadzieję,że już niebawem dołączę do Was jako wielbicielka i właścicielka drobiu wszelakiego:D

Posted

wiem, rozumie ale mi to szkoda każdej sztuki, nie wiem jakoś szybko się przywiązuję do tej gadziny.

Witaj " Kurko Domowa" :) no koniecznie musisz tutaj do nas dołączyć:)

a co do skorupek, to bez obaw możesz podawać wysuszone i niekoniecznie mielone, mogą być drobno pogniecione, ważne aby np. po połówce skorupek nie podawać kurom, kura nie głupia swój rozumek ma, i taką połówkę jajka od razu skojarzy z jajkiem w kurniku, i może zjadać jajka zniesione przez siebie czy swoje kurnikowe koleżanki:( ale jeśli pokruszysz i przede wszystkim wysuszysz to nawet bardzo wskazane:) kurka w ten sposób przyswoi wapń do produkcji jajek.

sam podaję skorupki w postaci, podanej przez Ciebie:)

Pozdrawiam:)

Posted

:D Witaj,tak właśnie myślałam z tymi skorupkami,tylko mam pytanie,czy w skorupkach mogą być jakieś wirusy,bakterie chorobotwórcze? Wiadomo psu ptasia choroba raczej nie zaszkodzi,ale co z przenoszeniem chorób na ptaki w ten właśnie sposób? Czy suszenie w temp 50 stopni (piekarnik z termoobiegiem) może unieszkodliwić czynniki chorobotwórcze?

Posted

Powiem szczerze nigdy nie suszyłem skorupek w piekarniku, po prostu w misce, czy na talerzu wyschły , pokruszyłem i dawałem kurą,

co do wirusów i bakterii, to przecież człowiek te jajka spożywa i nic się nie dzieje, a białko, czy żółtko które konsumujemy wiadomo mają styczność ze skorupką:) i jak człowiekowi nic się nie dzieje, to sądzę że kurkom też nie zaszkodzi :)

50 st. w piekarniku w jakimś stopniu na pewno swoje zrobi, ale sądzę że to zbędny zabieg:) ale jeśli masz tylko chęć i ochotę na pewno nie zaszkodzi, tylko czy temperatura nie zabije właściwości skorupek i w jakimś stopniu wapnia tego już nie wiem, tu musieli by się wypowiedzieć jeszcze koledzy i koleżanka, która będzie dostępna wieczorem na forum:):)

Posted

Witam nowa koleżanke na forum i w temacie o drobiu, im nas więcej tym lepiej;-)

co do skorupek to Tomek napisał wszystko o skorupkach, Ważne aby były suche,mielenie to zbędna czynność szkoda zachodu lepiej pokruszyc;-) a suszenie w 50 stopniach nie zabije wirusów i bakterii (za mała temp.)

Posted

Witam nowa koleżanke na forum i w temacie o drobiu' date=' im nas więcej tym lepiej;-)

co do skorupek to Tomek napisał wszystko o skorupkach, Ważne aby były suche,mielenie to zbędna czynność szkoda zachodu lepiej pokruszyc;-) a suszenie w 50 stopniach nie zabije wirusów i bakterii (za mała temp.)

[/quote']

też tak Robercie uważam, choć te 100 st. to minimum.

Ale na prawdę " Kurko Domowa " szkoda Twego czasu:)

Posted

Witaj Kurko domowa :)

Ja to widzę zawsze muszę być w opozycji :P

Skorupki suszę,miele,a potem praże w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 5 minut.

I wcale to nie zajmuje więcej czasu niż ich tylko pokruszenie,a mam pewność że skorupki są wolne od większości bakterii.

A tych może być niemało.A to dlatego,że jajko surowe jest świetną pożywką.I zanim resztka jajka na skorupce wyschnie bakterii namnoży się już tyle,że mogą zaszkodzić.Zwłaszcza w ciepłe dni.

Mogą,ale nie muszą.....Ja tam jednak wole dmuchać na zimne,bo lepiej zapobiegać niż leczyć :)

Moje skorupki ;)

http://images53.fotosik.pl/488/5891c0c9dc9e8a67med.jpg

Wybór należy do Ciebie :)