Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie wiem po raz który w tym roku, ale wczoraj jedna z kurek ponownie zapragnęła wysiadywać. Na szczęście szybko jaja spod niej znikły, to może sobie odpuści, bo jajek teraz mniej to i na czym posiadywać nie będzie miała.

To szybko zaczęła. W bardzo starej książce o hodowli zwierząt wyczytałem kiedyś że kaczki niosą się po osiągnięciu wieku 12 miesięcy. Ciekawe jakie ptaki miał autor na myśli. Książka została wydana w 1976 roku. :) Widać nawet kaczki idą z duchem czasu. :)

W takim razie Aniu też zostaniesz przyjęta do klubu. To co potrzebne czyli białą kaczkę masz. :) Ktoś jeszcze chętny? :)

Posted

niech by w kwietniu zaczeła nieść to będę zadowolony Aniu, już nie chcę w marcu nawet:)

Aniu a Ty co sądzisz o tym ogłoszeniu? tylko że te gęsi to krzyżówki z kubańskimi :(

Posted

Witajcie dziobomaniaczki i dziobomaniacy

Czy ktoś z Was posiada takie kury

http://allegro.pl/wyandotte-wandot-srebrnoluskowany-olbrzymi-komplet-i4613900427.html

Jeżeli tak,to jak z ich zdrowiem? Są przepiękne,wyglądają jakby im ktoś wzór na piórach na szydełku zrobił.Tyle teraz dziwnych pięknych i wcześniej nie znanych ptaków,że oczy aż dęba stają.

Życzę spokojnego popołudnia :)

Posted

witam :)

Kuro Domowa, niestety tych kur nie posiadam i nic o nich nie powiem, ale na wiosnę planujemy z mężem zakup jaj i inkubację, więc mam nadzieję, że się przekonam jak to z nimi jest :)

Posted

Witam wieczorem:)

dopiero co dotarłem do domu, zmachanym dziś jak koń po westernie:(

wszystko ładnie się polokowało w kurniku, przeliczyłem tylko czy wszystkie ptaszyska na swoich miejscach i czy wszystkie są, ale wszystko się zgadzało, to tylko kurnik mi pozostało zamknąć:)

Posted

o matko!!! Marcin, te sowy z pawim ogonem cenę mają zawrotną.

Tomku, u mnie tez już wszystko pozamykane, przeliczone i wszystko w porządku :)

Aniu, to witam imienniczkę :D

mężowi w końcu przyszła kasiorka którą miał dostać, a "moich" indyków już nie ma :(

Posted

Będą kolejne. Kasa już jest, to i ptaki się znajdą. Robercie to nie kurki. Nie wiem jeszcze co to jest, ale na pewno nie kurki. Może jakieś ptaki z pardw, przepiórek lub kuropatw, ale są przeurocze.

Już sobie znalazłem. Ptak z rodziny bażantów. :) Cena kosmiczna, ale ptak na pewno wart jej, bo pierwszy przedstawiciel swego gatunku wystawiony na aukcji odkąd pamiętam.

Posted

Być może nie widziałem nic podobnego wcześniej;-) ale fakt wygląda super.mnie nie stać na takie rarytasy ale popatrzeć można ;-);-);-)

Sławek fajne masz zwierzaki kaczora takiego jak mi potrzeba tez masz ale mam też alternatywę mam kaczora pekina tak mi sie bynajmniej wydaje wazne ze bialy jest ale jutro sobota dzien targu moze sie wybiore ale mam zaleglosci w pracach polowych i muszę nadrobić.

Posted

a ja podłożyłam dzisiaj mojej kwoce 13 jaj, za 3 dni sprawdzę czy one jeszcze są coś warte, bo to sa te co od siostry i ciotki przywiozłam 3 tygodnie temu. jak się okażą niedobre, to dostanie jajka od moich kur. no i jajka musiałam zaznaczyć, bo nigdzie jej nie przenosiłam, siedzi w gnieździe tam gdzie siadła. rano kury jej tam jajko zawsze doniosą 1-2, ale to będę codziennie sprawdzała czy nic w gnieździe nie ma obcego :P

Posted

Witam Marcinie padewskie też będą ale musisz poczekać:) bo napstrykałem kupę zdjęć a w sumie nie było z czego wybrać bo ten mój drób to strasznie dziki:) hehe od biegusów sie im chyba udzieliło.

Co do wynalazku ze zdjęcia to wygląda super ale i cena też niczego sobie:) bynajmniej ja bym za ptaka tyle nie dal.

Robercie mogę ci kaczora wypożyczyć bo jest dwu letni to powinien dać radę:)

Posted
Aniu zazdroszczę Tobie tej kwoczki teraz:) u mnie żadna nie chce siedzieć:( co prawda tylko dwie się nadają do kwoczenia jakby co, bo dwie kwoki prowadzają młodzież:) jedna perliczki, a druga kurczaki, bo reszta kurek to wiosenne więc nie w łebkach im jeszcze kwoczenie:)
Posted

Tomku, ale u mnie w tym roku kwoki były same młódki :) na wiosnę te z jesieni, a potem te wiosenne siadały :)

a ja jeszcze nie widziałam zdjęć Sławka, już lecę oglądac :D

Sławku, fajne masz te ptaki :)

Posted
no ja zeszłorocznych mam tylko 4 kurki, jedna z wymiany za kogutka w tym roku, a 3 zakupiłem z kogutem rok temu, i dwie siedziały po 3 razy a jedna 2 razy w tym roku, tylko ta z wymiany nie kwoczyła, ale ją mam dopiero od lipca.reszta kurek wszystko wiosenne tegoroczne:)
Posted
Mnie też Aniu sie podobają choć te z drugiego zacieru jakieś cherlawe:( dlatego w dniu dzisiejszym zakupiłem im środek na odrobaczenie i drugi na drogi oddechowe noi teraz prze tydzień będą siedziały w kozie:( i mam nadzieje że im sie poprawi