ania1983 Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 leniwie zrobiłam sok, skończyłam, powidło, posprzątałam królikom klatki i takie domowe pierdółki tak więc leniwie a moje gęsi o dziwo, ostatnio chodzą same spać i nie czekają w drzwiach na biedne kaczki żeby je pognębić, tylko idą spać do swojego kojca i reszta wchodzi bez problemu Quote
Tomek19 Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 eno Aniu nie tak leniwie dzień zleciał, trochę rzeczy narobiłaś, i to wcale nie mało:) może już odpuściły kaczuchom:) a moje butelki już z dwa tygodnie zero jajek:(, po zakupie dwóch pierwszych przez dwa dni było po jednym jajku, i na tym koniec:( zamurowało te kaczki czy co:(Aniu, a jak duży masz kojec na swoje gąski ? Quote
Tofik Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 Witam a ja wcale nie śpię a właściwie jakieś 20min temu dopiero wróciłem do domu bo miałem pracowity dzień ale jak sie człowiek przyłoży to i robota ubywa.Tomku co do kupna przez internet to ja jakoś nie mam przekonania:( no chyba że od kogoś kogo sie zna Nawet kiedyś gość wystawił ptaka na tablicy bo jeszcze olx nie bylo jakiego mu gość przysłał i dosłownie kogut wyglądał jak by miał zdechnąć tak cherlawo wyglądał a miało być wszystko ok Ja osobiście jestem zadnia że lepiej pojechać i widzieć na żywo co sie kupuje:) Marcinie ładne ananasy Ci porosły:) Quote
Tomek19 Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 Sławku jestem dziś zadowolony jak nie wiem co:)zamówiłem sobie gęsi Landesy za kielcami przed Łopuszne:) poprosiłem pana aby mi parkę zatryał do 11 października i muwił że nie ma problemu, cena w ogłoszeniu 110zł szt. do negocjacji ale jak biore parkę to uwi że 200 zł. Sławku te gąski to z tego linkuhttp://olx.pl/oferta/gesi-landers-CID757-ID6gPPr.html#d40cef8e3f Quote
Tofik Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 Patrząc na ogłoszenie no to jest z czego wybrać, gąski ładne a czy coś z nimi nie tak to nie wiem bo na gęsiach sie nie znam więc tu potrzeba by Marcina:) Tak czy inaczej mnie też sie podobają Quote
ania1983 Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 Tomku, no to gąski upragnione masz zaklepane super.co do kojca gąsek, to nie jest duży, nie wiem może 1x2.5x1.5x2.5 ale to na oko piszę, nie mierzyłam. tylko w nocy tam siedzą, bo inaczej mi atakowały kaczki, więc i tak mają dość miejsca zmieszczą sie 4 gęsi, woda w wiadrze, paśnik z jedzeniem i jeszcze by się zmieściło kilka gęsi jak tylko na noc Quote
Tomek19 Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 Sławku pytałem Marcina już o nie kilka dni temu, mówił że bardzo ładne, te gęsi jako pisklaki były kupowane w w Instytucie Zootechniki PIB w Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach.Aniu:) tak zaklepane:) tylko teraz z niecierpliwości będę się trząsł ale trochę się uspokoiłem:) tyle ich szukałem, co znalazłem to mieszańce, choć też mi się podobały, a o tych Marcin mówił że ładne i prawdopodobnie są w dwóch odcieniach według Marcina:)dzięki Aniu za wymiary orientacyjne:) i tak dużo mi muwią, a swoją drogą masz rację na nocowanie to aż świat:) też pomału coś dla moich gąsek przyszłych będę szykował pomału:)pojechał bym wcześniej po te gąski, ale to 90 km w jedną stronę, a 11 października bęę jechał do włoszczowy pojadę trochę inną drogą i wstąpię po nie.Aniu i siatkę leśną już zamówiłem, tylko jeszcze pomyśleć muszę nad czym od dołu na pół metra ogrodzić, żeby kurczęta i jakieś małe kurki nie wychodziły. Quote
Tofik Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 Skoro były brane z takiego źródła no to muszą być oryginały jak się patrzy:) niech ci sie zdrowo chowają.Dobra ja spadam bo jestem skonany:(Pozdrawiam i Dobranoc Quote
Tomek19 Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 Sławku tak ten facet mówił przez tel. i że może pokazać dokumentację, kupił specjalnie więcej, aby trochę sprzedać po odchowaniu, aby koszty podróży mu się zwróciły, i po części za paszę dla gąsiąt. Sławku tak czy inaczej, jestem z tego zadowolony że w końcu znalazłem te gąsiaki:) skąd by one nie były. Quote
ania1983 Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 Tomku, u mnie część wybiegu jest zwykłą siatką rabatową ogrodzona, taka zieloną, a część z braku kasy ogrodziliśmy normalną siatką taka co się daje pod tynk Quote
Tomek19 Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 a no właśnie z ta kasą to co trochę problem:( mam 20 m właśnie tej siatki pod tynk, i tak się zastanawiałem czy by tą siatką przecietą na pól nie ogrodzić dopóki ta siatka by wytrzymała, tak na pół metra. Aniu tak teraz myślę, czy pół metra wysokości tą drobną siatką to nie za nisko będę miał ? jak u Ciebie to mniej więcej wygląda ? jaka wysokość ? Quote
Tomek19 Posted September 27, 2014 Posted September 27, 2014 A co sądzicie moi drodzy o takim inku ? co to za wynalazek ?3http://olx.pl/oferta/inkubator-inkubatory-nowe-wylegarka-wszystkich-jaj-CID757-ID3SHad.html#eb6cd64e91i jeszcze jedno cudo..http://olx.pl/oferta/inkubator-do-wylegu-jaj-wszystkich-polecam-CID103-ID7d9uW.html#03949f9c96 Quote
kura...domowa82 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Witam:)"Kurko Domowa" Aniu:) nie Aniu we Włoszczowy nie ma takiego targu typowo zwierzęcego' date=' niestety:( ja tam jeżdżę do znajomych.targi , giełdy zwierzęce o jakich mi wiadomo i wiem że są na prawdę duże to tak: tylko i wyłącznie giełda wszelakich zwierząt w każdą trzecią niedziele miesiąca w Połańcu, w każdą drugą niedziele miesiąca w Busku Zdroju. Ja jestem ze staszowa więc jak na jedną tak i na drugą giełdę mam dosyć blisko.Kurko Domowa a Ty z jakich okolic pochodzisz ? to postarał bym się dosyć blisko Ciebie wyszukać jakąś ciekawą giełdę. [hr'] Witaj Tomku Ja mieszkam koło Szczekocin.Do Buska mam trochę za daleko Wiem,że w Koniecpolu są zwierzęta,byłam widziałam i tragedia.Jest też rynek w Żarkach ale tam jeszcze nie byłam.Życzę wszystkim miłego dnia Quote
ania1983 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 witam Tomku, u mnie dodatkowe ogrodzenie jest różnie ale od 1.20m- 1.60ma kury i tak co nie które potrafią przefrunąć no cóż, to są kury i nawet po podcięciu lotek, potrafią sobie radzić. dlatego za rok chcemy dużo kur ras ciężkich, bo z tymi nie ma problemów żadnych co do inkubatora, to ja osobiście nie kupiła bym samoróbki. jak ja kupowałam też mnie nachodziło, bo tańsze jak takie fabryczne, ale ostatecznie wybrałam dołożenie kasy i coś fabrycznego z gwarancją Aniu, witaj :* Quote
Tofik Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Witam w niedzielny poranek albo raczej przedpołudnie:) Tomku co do inkubatora to ja i Ania mamy coś takiegohttp://archiwum.allegro.pl/oferta/wylegarka-jaj-inkubator-klujnik-higro-gratisy-i4227356891.htmlA Robert ma podobny ale piętrowyCo do samoróbek to nie mam przekonania co nie znaczy że są złe poza tym mieliśmy tu kolegę co miał robiony i spisywał sie mu bez zarzutów. Ten co ja mam wykluwa mi około 90% jaj a bynajmniej tak mi wyszło bo nie liczę jajek które były niezalężone. Tak więc taki mogę ci polecić taki inku choć z dostawą wychodzi sporo więcej (prawie 400zl) niż te z linków które podałeś no ale inku nie kupuje sie na raz tylko na kilka albo kilkanaście lat o ile tyle pociągnie:) więc może warto te parę groszy wyłożyć.Pozdrawiam Quote
Tomek19 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Witam:)Aniu co do inku, masz rację, pomyślałem trochę i w pełni się z Tobą zgadzam.Kurko Domowa, popytam gdzie dosyć blisko Ciebie można by jakiś fajny targ znaleźćDzięki za linka Sławku. Quote
ania1983 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 takie wczoraj maleńkie jaajeczko zniosła mi młoda kurka http://www.garnek.pl/annorl1/28464681/2-jajeczka-od-mlodych-kurek-wSławek, ale kolega Duży Grzegorz miał samoróbkę, którą sam robił i to jest różnica od takiego kupionego od kogoś nieznajomego. bo od DG kupiła bym bez zastanowienia Quote
Tomek19 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Aniu to jajek będziesz miała coraz więcej:) fajnie to jajko wygląda przy tych dużych:)czy to normalne że biegusy teraz w ogóle nie niosą ? Quote
Tofik Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Aniu inku Grzegorza ma coś kolo 100lat więc inku już był a o Grzegorzu nawet ptaszki nie ćwierkały:) on tylko sobie elektronikę robił bo pudło już miałU mnie stefany jakoś przestały nosić kolo lipca i cisza do tej pory a francuskie noszą cały czas ale nie wszystkie. Quote
wiejskieżycie Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Co by tu dzisiaj robić. Ech, najlepiej się porządnie najemy. [attachment=784] Quote
Tomek19 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Stołówkę otworzyli to drób zadowolony ta jasna indyczka jest zarąbista:) bardzo mi się podoba taki kolor Quote
ania1983 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Marcinie, piękne to stadko Sławku, no tak, ale DG miał pudło, a resztę sam zrobił więc elektronikę, to co najważniejsze Tmku, niby jajek powinno być więcej, ale jak pada i kury w stajni siedzą jaj jest 12-13 dziennie, a jak jest pogoda to max.8 sztuk. przeszukałam juz tyle razy wybieg i nic nie znalazłam, przeszukałam strychy z sianem i nic. pewnie to te cholery co mi uciekają za siatkę gdzieś się niosą :/ Quote
Tofik Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Hehe nie ma to jak porządna poranna wyżera:) tylko Marcinie jakoś mało kur na tym zdjęciu:)Zgadza sie Aniu elektronika najważniejsza ale weź pod uwagę że Grzegorz do elektroniki miał łeb więc dla nie go to nie był problem:) Quote
Recommended Posts