Tomek19 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 u mnie w kurniku gąski będą w jednym kojcu, a kaczki w drugim, kurza grzęda zaczyna się dopiero na wysokości 110 cm, bo stoi na takiej jakby wielkiej półce, a pod spodem są 3 kojce, ogólnie są 4 kojce, ale dwa rezerwowe, np dla kwok, czy jak by wypadło rozdzielić rasowo kury aby mixy nie powychodziłyAniu zobacz kawałek drogi ode mnie mają indyki w takiej cenie, trochę drogo....http://olx.pl/oferta/indyki-CID757-ID7epqD.html#83e30be79ahttp://olx.pl/oferta/sprzedam-indyki-kolorowe-CID757-ID7eJA9.html#a0ba9cc05b Quote
ania1983 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 Tomku, te z pierwszego ogłoszenia widziałam, ale raz ze dla mnie za drogo, a dwa to za daleko. raczej szukam czegoś do 15 km. ewentualnie do 30 Quote
Tomek19 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 Wiem Aniu że daleko, no a cena jak dla nie bardzo drogo, ja też jak czegoś szukam to max 50 km. Aniu pisałem już wcześniej:) ale Robert coś się obraził na nas chyba, albo w tym dziale towarzystwo mu nie odpowiada:(Trzeba go postraszyć że wypiszemy go z klubu bielasek:) Quote
ania1983 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 e tam, Robert zwyczajnie zostawił włączony komputer, wszedł na stronę nawet chciał juz odpisać i padł! śpi teraz i obudzi się koło północy i da znać ze wszystko ok. Quote
Tomek19 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 a to pieron jeden:) to ja wytrzymalszy od Niego jestem:) ostatnio śpię po 4 - 5 godzin dziennie a dziś nocą nawet 3,5 godz. i daję radę a to jak tak to skończy się dla niego na ostrzeżeniu:) hehea ja muszę jeszcze słomy dokupić, bo miałem już zapas ale kilka kostek rozerwałem i jeszcze na siłę na stryszku kurnika upchałem aby cieplej było. Quote
ania1983 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 Tomku, a po ile słomę kupujesz u siebie? mi jeszcze trochę zostało, do stycznia mam nadzieję wystarczy, ale to wszystko w praniu wyjdzie Quote
Tomek19 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 ostatnio kupowałem po 2,50 zł. a jeszcze znalazłem w jednym miejscu po 2 zł. tylko ta jest zeszło roczna. i tak się zastanawiam teraz co zrobić. Quote
ania1983 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 no ale jak dobrze przechowywana, to nic jej nie jest. ja bym brała tę tańszą, jak nie daleko. Quote
Tomek19 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 Aniu jedna droga w oba miejsca, o tej tańszej pisze że przechowywana w stodole w suchym miejscu Quote
ania1983 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 zawsze możesz na miejscu sprawdzić, rękę włożysz w słomę i wyczujesz jak by co wilgoć, a i po zapachu poznasz czy dobrze przechowywana Quote
Tomek19 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 a no pewnie ze tak:) i muszę kupić jak najszybciej, bo kilka osób już mi mówiło że później ludzie mogą już nie mieć w sprzedażyAniu a co sądzisz o takiej mieszance zbożowej ?http://olx.pl/oferta/zboze-CID757-ID6Sstn.html#40f635ad18 Quote
ania1983 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 z grochem? a ten groch to niby po co? nie wiem, może jutro się chłopaki wypowiedzą lub dziewczyny ja nie mam pojęcia po co dla drobiu groch pewnie białko, ale w qq chyba tez jest białko za tą cenę wolała bym kupić samej pszenicy, tym bardziej że nie wiadomo jak drób zareaguje na jęczmien. mogą nie jeść/ Quote
Tomek19 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 no właśnie, pierwsze widzę i słyszę o takiej mieszance. tylko najgorzej gdyby drób wyjadł zborze a groch został, i już marnowanie pieniędzy i zboża do spożytkowania mniej.Aniu a Ty ze zbóż jakim karmisz drób ? ja do tej pory kupowałem pszenice i pszenżyto. zastanawiałem się jeszcze nad owsem bo to na pewno muszę kupić na zimę, ale dla urozmaicenia jakie zboża jeszcze ? Quote
ania1983 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 u mnie jedzą głównie pszenicę i otręby pszenne moczone w wodzie. tego najwięcej im sypię. a tak to mają cały czas owies i qq, ale to już tak szybko nie schodzi chociaż wczoraj chciałam zmielić qq i się zdziwiłam jak wszystkie wiaderka były puste, bo byłam pewna ze jeszcze mi jedno zostało. no i trzeba szukać gdzies blisko i jechac. ale nie jutro bo jutro 4 paczki mają mi przyjśc i muszę w domu na kurierów czekać. dlatego ja dawno temu przestałam mieszać zboże moim ptakom, bo tak było, że to co im smakowało wyjadły, a resztę wywaliły z paśnika i się marnowało. teraz mają każde zboże w osobnym paśniku/korytku ni na co mają ochotę tam podchodzą i jedza super cena, ale jutro zadzwonię czy mniejsze ilości też sprzedaje czy całe od razu. bo dla kóz było by super a i dla ptaków na zimę nie dodałam http://olx.pl/oferta/mieszanka-zbozowa-CID757-ID74vBW.html#5778586671 Quote
Tomek19 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 no do mnie jutro kurier przyjedzie z siatką leśną, i jutro czeka nie grodzenie, dobrze że słupki powkopywałem już, jeszcze tylko 3 szt wkopać i rozciągać siatkę.Aniu taką tą siatkę zamówiłem.http://allegro.pl/sl-siatka-lesna-ogrodzeniowa-150-12-30l-6x10cm-i4642691543.htmltaka metoda karmienia, aby każde zborze oddzielnie dawać jest raczej najlepszy:) Quote
ania1983 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 siatka z Krzemienicy, ciekawe czy tej po sąsiedzku a siatka jak siatka i tak bedziesz musiał dołożyc innej, bo kura niby duża, a przez maleńkie oczko jak nic przejdzie Quote
Tomek19 Posted September 29, 2014 Report Posted September 29, 2014 Wiem Aniu:) na razie zamontuję taka co pod klej na styropian się daje bo z kasą cienko:) Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2014 Author Report Posted September 30, 2014 Witam z przedpołudnia l;-) a nie o północy. Ania .a racje często zostawiam włączone strony a sam śpię w najlepsze;-) a towarzystwo jest wyborowe wiec czytam i się nie udzielam;-) idę brać się za robotę o dnia Szkoda nawet ładny dzień mamy. Quote
Tomek19 Posted September 30, 2014 Report Posted September 30, 2014 oooooooooo tak to nie będzie:) hehe jak się chce czytać, trzeba się i udzielać Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2014 Author Report Posted September 30, 2014 Nie zawsze ma się coś mądrego do powiedzenia ,wiec lepiej nic nie mówić niż klepac głupoty:-) dziś mam sprzątać podwórko ale jakoś mi się to nie uśmiecha bo jest dość duże. Quote
Tomek19 Posted September 30, 2014 Report Posted September 30, 2014 Robercie:) przecież nikt tutaj nie oczekuje jakichś górnolotnych przemów:)Widzisz my z Anią wczoraj pogadaliśmy o prostych przyziemnych sprawach:) trochę pożartowaliśmy, trochę na poważnie i czas jakoś leciał, a i człowiek, np ja, kilku rzeczy się dowiedziałem o których nie wiedziałem, a Ania mi wytłumaczyła, doradziła:) na tym forum ludzie na prawdę moim zdaniem dzielą się swoją wiedzą, nie raz wchodzę na jakieś inne fora z ciekawości, bez rejestracji, tylko poczytać, to nie raz czytam ten tekst, i sobie myślę jacy ludzie są nieżyczliwi, jak po chamsku się do siebie odnoszą i jeden drugiemu docina, jakby jeden z drugim rozumy pozjadali, i tak sobie myślę że niektórzy ludzie są żałośni i tępi. Ale takie są realia i tego się nie zmieni niestety. Tutaj przeczytałem cały dział od początku, i pełna kultura !!!!!!a mi wlaśnie z 10 min. temu kurier przywiózł tą siatkę leśną, i trzeba się brać za robotę, a przeziębienie nic mi nie ustąpiło:( nawala mnie głowa, gardło, katar, ale choć brzuch dziś trochę mniej boli. Quote
adamo Posted September 30, 2014 Report Posted September 30, 2014 To chyba odpowiedni dział na takie pytanie. Zastanawiam się nad "rozszerzeniem" swojej działalności o hodowlę drobiu właśnie. Mam trochę niezagospodarowanego terenu, więc mógłbym postawić kurnik lub inny "ptasznik" Pytanie, w co warto teraz wejść? Jaki drób? Nie myślę raczej na razie o hodowli przemysłowej... zastanawiałem się raczej nad kurkami z wolnym wybiegiem, ekologiczne jaja, te sprawy. Czy ktoś może coś doradzić początkującemu? Czy to się w ogóle opłaca? W co musiałbym zainwestować, no i ILE? Quote
wiejskieżycie Posted September 30, 2014 Report Posted September 30, 2014 Siema, siema po południu. Nurtuje mnie jedno pytanie od 10 minut, chociaż wcześniej w głowie też gdzieś się czaiło i czekało aż je zadam. Proszę Was tylko o na prawdę w 100 % pewną odpowiedź, jeśli taką znacie. Chcę się dowiedzieć czy jajka które kupuje się w sklepach (pochodzące z hodowli nie wolno - wybiegowych, chociaż to akurat bez znaczenia - ogólnie chodzi mi o jajka kupowane w sklepach) są w jakiś sposób odkażane przed ich wysyłką do sklepów u producenta. Czasami dostaję skorupy z jaj kupowanych w sklepach od kogoś i dopiero niedawno naszły mnie wątpliwości co do ich podawania moim ptakom. Quote
Tomek19 Posted September 30, 2014 Report Posted September 30, 2014 ja nie znam odpowiedzi na to pytanie Marcinie. Quote
ania1983 Posted September 30, 2014 Report Posted September 30, 2014 witam Marcinie, ja nie mam pojęcia wiem tylko, że jak czasem mama mi przywiezie dla kur skorupki z jaj sklepowych, to kury ich nie jedzą.Adam, co do opłacalności drobiu, zawsze się opłaca, tylko trzeba wiedzieć w co zainwestować i najlepiej na początek zrobić rozeznanie u przyszłych odbiorców czym byli by zainteresowani. Tomku, jak tam siatka? założona? u mnie dzisiaj było 3 kurierów i w szoku jestem, ze nawet Siódemka się postarała i z przesyłką na czas dojechała u mnie wczoraj było 4 jaja od wszystkich kur, dzisiaj 11, a 2 dni temu 13. czyli te cholery muszą się gdzieś nieśc, ale już nie mam pomysłów gdzie, wybieg przeszukany...Robercie, jak sprzątanie podwórka? Quote
Recommended Posts