Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 nie wiem, pozbyć się go nie pozbędę, bo kosztował nie mało, przeważnie atakuje gdy któryś kogut przekroczy barierę do jego partnerki, coś muszę wykombinować, choć na te trzy miesiące, potem silki, i feniksy idą do izolatek, aby jajka czysto rasowe były. Quote
Tofik Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Na razie to poczekaj i zobaczysz co będzie sie działo a jak dalej będzie atakował no to gada do kozy bo szkoda żeby reszta mieszkańców bez ogonów biegały przez jednego terrorystę. Quote
ania1983 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 swoją drogą, dziwne ze taki mały silka zaprowadził taki terror na podwórku Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Aniu no mówię Ci:) jak się rozpędzi za kogutem to tak śmiesznie leci, i atakuje błyskawicznie nawet koguty z tych dużych, a kurka silki jest spokojna, choć ze trzy razy widziałem jak jakiemuś kogutowi nagrzmociła:)Aniu, to na kiedy masz termin klucia puchatych kaczuch i cipciaków ? Quote
ania1983 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 ha, Tomku i to jest niezłe pytanie nie zapisałam sobie w kalendarzu więc musze w któryś wolny dzień przejrzeć historię forum, bo tu pisałam kiedy jajka były podkładane ale kurka jakoś za 10 dni, a kaczka pod koniec miesiąca. ale to tak z pamięci pisze, bo nie wiem jak to możliwe, zawsze zapisuję daty, a tu klapa! Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 bywa i tak:) hehe ale tak czy inaczej oby lęgi były jak najbardziej pomyślne a gąskom to się robi jakieś gniazda ? one same sobie robią ? czy jak to z nimi jest ? Quote
Tofik Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Zazwyczaj wszelaki drób sam robi gniazda, lepsze czy gorsze ale zawsze jakieś A tu znalazłem takie ogłoszenie:)http://olx.pl/oferta/sprzedam-gesi-ozdobne-garbonose-CID757-ID7jV6p.html#b571c0a755 Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Sławku, no ale kurom przecież robimy gniazda, wiem tyle że gęsi same robią te gniazda, niektórzy kładą gęsią opony jakieś i słomą wypełniają, tyle że ja na taką oponę nie mam miejsca, praktyczniejsze i mniej miejsca zajmowało by coś w kształcie prostokąta, tylko nie wiem czy powinno się ingerować w te sprawy u gęsi ? Toż te gęsi z ogłoszenia za darmo praktycznie są. Quote
Robert ;-) Posted October 5, 2014 Author Posted October 5, 2014 Chyba za kilo tej gęsi 2 dychy;-) u mnie gęsi same robiły sobie gniazdo wiec nie martw się zrobią sobie bądź zajmą kurze jak masz jakieś na ziemi. Quote
Tofik Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Ja mam taką kurę co sama wyskakuje za siatkę i w krzakach sama robi sobie gniazdo i wysiaduje a co do gęsi to nie wiem ale na pewno dadzą sobie radę bo przecież gniazda itd leży w ich naturze nawet Robert chciał lewusa skasować bo nic niby nie działa:) a tu proszę jakiego ładnego potomstwa sie doczekałCo do gęsi z linku to pisze że za sztukę Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Witaj Robert. ta chyba ktoś się kiwnoł i kilogramie myślał mam dwa kurze przy ziemi, ale do jednego na bank gęś by nie wlazła, a drugie ma wymiar 50 cm na 55 cm.a ja tam Twoje gąski się sprawują? i rozglądałeś się już za panienką dla swojego gąsiora ? Quote
Robert ;-) Posted October 5, 2014 Author Posted October 5, 2014 Może ktoś się chce ich pozbyć, robię bywa za taką kasę to warto kupić jeśli są takie jak te osobnik a zdjęciu to ładne gęsi;-) a co do lewusa to się spisał na drugi rok będzie miał więcej panienek wiec i stado się powiększy;-) Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 jak nie zapomnę to zadzwonię jutro z ciekawości na to ogłoszenie, podczas przerwy w zrywaniu jabłek. Quote
Robert ;-) Posted October 5, 2014 Author Posted October 5, 2014 Nie widziałem w pobliżu a net mi słabo coś działa ,wiec jakoś nie szukałem. Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 a za tymi landesami się rozglądałeś ? nie pamiętam dobrze, ale u Ciebie to gąsior był o ile skleroza mnie znów nie dopadła.ciężko Robercie z tymi landesami jest ogólnie. Quote
Robert ;-) Posted October 5, 2014 Author Posted October 5, 2014 No właśnie landes mi potrzebny samica rzecz jasna, ale faktycznie mało jest ogłoszen, bynajmniej w mojej okolicy. Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 nawet z tego linu od Sławka co gość ma w opatowie 36 km ode mnie, to mieszańce ma gościu.z następnego linku co tu zamieściłem, Marcin i Amelka gołym okiem dostrzegli że też mieszańce były, zadzwoniłem do gościa, a ten się zapierał że czysto rasowo są, i od słowa do słowa gościa zrąbałem i się rozłączyłem. Quote
Tofik Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Landesów to w ogóle jakoś mało:( ale myślę że późną jesienią więcej sie pojawi jak ludzie sie bardziej poobrabiają bo obecnie to większość w polach siedzi. Tomku sprzedający jak chce sprzedać to zawsze będzie chwalił że cud malina a jak ktoś sie za bardzo nie zna a jest na prawdę zainteresowany no to bierze i już. Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Robercie w ogóle jest ciężko o te rasę gęsi, ja po swoje jadę prawie 90 km, ale zaplanowałem że po drodze je zakupie, bo po same gęsi to kawałek drogi byłby.Sławku tyle linków tu zamieszczałem z tymi gąskami, i wszystkie się okazywały mieszańcami:( ale jakoś się udało znaleźć jakieś konkretne, gdybym miał kasy na tyle, to kupił by dwie gąski i gąsiora, a tak to tylko parkę, o ile zdołam rozpoznać co jest co, bo ponoć trudno u landesów rozpoznać płeć. o to święta prawda, wcisneli by człowiekowi byle co, ale liczyć by się chcieli jak za rasowe.Dziś pomimo że niedziela, działałem z parasolem z trzciny, w tygodniu nie mam kiedy:( ale jakiegoś tłuczenia się przy tym czy łomotu nie było, to jakoś uszło. Quote
Tofik Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Tomku spokojnie z jednej pary możesz mieć całkiem nie złe stado:) A co do tego że sporo mieszańców no to nie ma co sie dziwić bo jak ktoś ma 2 lub 3 gatunki gęsi i na czes ich nie rozdziela albo w ogóle nie rozdziela bo może twierdzić że jak sie w pary podzielą to sobie nie zaszkodzą to nie ma co sie dziwić że potem lipa jest z czysto rasowego potomstwa. Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 rozumie Sławku, ale niech taka osoba murem się nie zapiera że ma ptaki rasowe, ale niektórzy ludzie tacy są. Quote
Tofik Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Bo to jest tak jak np. stoisz na giełdzie np. z ziemniakami i kupujący sie pyta jaka odmiana a sprzedający na to a jakich szukasz:) dlatego tak już jest że sprzedający zawsze będzie swoje chwalił żeby tylko sprzedać. Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 fajne ptaszkihttp://olx.pl/oferta/sprzedam-pstrodzioby-i-kaczke-grzywienke-CID757-ID79ocW.html#750019da73 Quote
Tofik Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Widziałem to ogłoszenie i te kaczki trochę podobne do dzikich kaczek:) Quote
Tomek19 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 fakt z reguły, tak handlarze pytają, dla tego nigdy nie mówię czego szukam, taki handlarz musi odpowiedzieć na moje pytanie, i jeśli ma to co ja chcę to kupię. ale wielu ludzi tak pod pic biorą.ten Adrian z Woli Zdakowskiej, co to ogłoszenie jest, stoi raz w miesiącu z ptactwem na giełdzie w połańcu, chyba ta giełda jest, w każdą trzecią niedzielę miesiąca, już nie pamiętam, bo spory kawałek czasu ostatni raz byłem.on wogóle ma bardzo dużo rozmaitego drobiu. Quote
Recommended Posts