Jump to content

Recommended Posts

Posted
w domu kuchnia mała to moment bym zaparował, a tak to byłby święty spokój, aj człowiek sie naszamota, żeby zrobić byle co, a samemu bez pomocy to trudno nie raz to wszystko ogarnąć, przekichane jest nie raz.
Posted
Tomku a nie myślałeś o parniku stoi taki na dworze i jest spokój tyle że w lecie nie zdaje egzaminu bo ziemniaki mogą zakisnąć jak za dużo ugotowanych no ale w zimie to ładujesz w taczkę i gdzieś do pomieszczenia co by nie zamarzły ale żarcia na 3-4 dni w zależności od ilości drobiu:)
Posted
hehe :) sam się Robercie żeń:) ja nie planuję:) parnik też byłby dobry:) ale taką kuchnię mógłbym wykorzystać nawet do suszenia grzybów czy tak jak teraz jabłka jak znalazł miałbym gdzie ususzyć nad blachą :)
Posted

Widzisz jak to fajnie się z kogoś nabijać ;-) jedni i drugie rozwiązanie dobre sam myślałem kupić parnik węglowy elektryczny mam ale woda się godzinami gotuje:-( niby dwa razy w roku ale zawsze by się przydał.

jak postawisz kuchnie masz więcej mozliwosci o.ktorych sam piszesz

a tak poza nawiasem mam pytanie Tomku jak trafiłeś na to forum?

Posted

Sławku gdyby tylko o gotowanie chodziło, to pewnie o parniku bym myślał:)

na to forum trafiłem przez przypadek:) szukałem w necie informacji na temat drobiu:)

no w parniku elektrycznym to długo trzeba czekać zanim się zagotuje, no i prądu taki smok pociagnie, a tak drzewem to taniej i szybciej.

Posted

Sławku dzięki:) a wiesz czytasz chyba znów w moich myślach:) z 10 min. temu oglądałem to ogłoszenie:)

tylko ja szukam perliczki białej;) ale tak myślę aby kupić wiosną jajek perliczych i kwoce podłożyć:) nie raz spotyka się ogłoszenia z jajkami mix kolorów, niektorzy oferują jajka od kilkunastu kolorów perliczek.

Posted

Miałem zapalenie oka czy coś takiego nie śmiej się:'( ja też tu przypadkiem trafiłem szukałem for o tematyce rolniczej bo stare mi zbrzydlo,tu jest najlepiej co do parnika zgadzam się na drzewo lepszy i tańszy

Posted

no butelki powinny być na receptę:) jak wejdę na zagrodę to kaczor za mną cały czas drypci a z nim kaczuchy:)

zauważyłem że biała bieguska chce przewodniczyć stadu, i często ona na przodzie gdzieś idzie a reszta za nią:) na końcu zawsze przeważnie bielaska dyrdoli:)

wzajemnie Sławku, dobrej nocy:)

Posted
Witam po dłuższej nieobecności :) Moje pierwsze w życiu kurki się rozkręciły w znoszeniu jajeczek :). Od dwunastu kurek codziennie praktycznie mam 8 jajek, czasem zdarzy się 7 lub 5 ale to co któryś dzień. Jedna niestety wymyśliła sobie siedzenie w gnieździe :( Rano gdy je wypuszczam to i ją z gniazda myk, ale po paru minutach wraca z powrotem. I tak już od półtora tygodnia się ganiamy, długo to jeszcze potrwa?
Posted

Witam

ponoć właśnie dobrze jest zamknąć kwokę w klatce na noc, ale klatka najlepiej jak ma dno z siatki, żeby dno nie było pełne z płyty czy desek, kura po prostu ma mieć powietrze od dna aby ją wychładzała od brzucha.

i gratuluję własnej produkcji jajek:) a co do ilości jajek, to ładnie się kurki niosą:) a że czasem mniej to normalna sprawa, kurki też sobie muszą odpocząć:)

Posted

Witam się z Państwem. Ja nie trafiłem na forum przypadkiem tylko za pośrednictwem innego forum rolniczego, na którym był bezpośredni odnośnik do tego forum, a później za sprawą Roberta bezpośrednio wylądowałem w tej zakładce. Jako że gęsi mam w podwórku odkąd pamiętam, innej opcji jak trafienie tutaj, w wątek który kiedyś miał inną nazwę nie było po prostu. :)

Co do pieca czy parnika, to mam jedno i drugie poza domem, ale parnik jest tak duży, że po prostu zupełnie nie opłacało by mi się go rozpalać dla mniejszych ilości ziemniaków, a gotować pełen chyba musiałbym sam zjadać. :)

Moje poletka zostały dzisiaj zaorane. Ciągnik Kubota z 4 skibami miał lekki problem, ale jestem w pełni happy. Taka już uroda ziemi na moich poletkach. Ale dla takich upraw jakie osiągam, warto się napracować.

Co do kaczych krzyżówek, to w warunkach domowych spokojnie można uzyskać krzyżówkę Kaczek Staropolskich z Piżmowymi - sam widziałem takie osobniki, kilkaset metrów od domu. Widziałem też kaczki powstałe z połączenia Biegusów (kaczka) z Staropolskim kaczorem. Urody to nie miało zbytniej i było trochę większe od Biegusów. Kto co woli. :)

Posted

witam :)

no to się Panowie znowu w nocy rozpisali :P widać spania nie mają

u nas godzinę temu zaczęło padać i to konkretnie. ale rano mąż zabił 3 koguty :) na pień posżły 2 białe i ten podobny do maransa. szkoda mi ich było :( ale co zrobić. kilka obiadków w zamrażalniku z nich jest, plus na dzisiaj rosołek i potem mięsko z rosołku moczone w jajku i bułce tartej i smażone :) mniam, ale ja dawno nie jadłam drobiu :D ostatnio tylko króliki i króliki.

u mnie kury teraz dziennie znoszą od 12-16 jaj, z tym że ja zupełnie nie wiem ile mam niosek, trzeba by kiedyś na spokojnie przy wieczornym liczeniu się przypatrzec kurkom, które już się noszą, a które to jeszcze młódki

Tomku, stado owieczek śliczne

widzę, ze Panowie zdjęcia powrzucali :D dobrze, bardzo dobrze

kwoka dzisiaj wyszła z odchowalnika z małymi i oprowadza je po kaczniku, na szczęście na pole nie wychodzi :P

czekam niecierpliwie co sie pod kaczką wykluje :) mam wielką nadzieję, ze sie wykluje i 4 kaczuszki będą, oby...

ja nie mam parnika, nie mam tez kuchni letniej, a czasem by się przydała. musze sobie radzić w kuchni w domu. ale ja ziemniaków dużo nie gotuję, bo teraz dostają, ale to gotuję co wieczór taki 8 litrowy garnek. zresztą, to jest mój największy garnek, więc więcej na raz nie ma jak ugotować, nawet jak by była potrzeba