Jump to content

Recommended Posts

Posted
U mnie gęsi więcej trawy jadły niż karmy zbożowe a kaczki lubią przy korycie czas spędzać ciężko mi powiedziec który gatunek jest bardziej zachlanny na jedzenie ale myślę że gęś bo większa jest i potrzebuje więcej pokarmu, ale zakładał się nie będę;-)
Posted

o i to jest wypowiedz specjalisty:)

kacze mięso jest ponoć tłuściejsze, jadłem kaczki nie raz, ale nie ma porównania bo gęsiego nigdy nie jadłem:(

Aniu a jak pisklaczki ?:)

jeszcze cofnę się do gęsi:) tylko jak taka gęś urośnie to mięska prawie tyle co dwóch kaczek:)

Posted

Kiedyś mówili że gęsina ma specyficzny smak,tego nie wiem bo nie jadłem a mięsa kaczego raz próbowałem i powiem że wolę wypić rosół a mięso niech kto inny zje;-)

co do ilości zjadanego jedzenia przez jedne czy drugie nie zwracam na to specjalnej uwagi.

Posted

Robert jeszcze pytanko:)

to co planujesz powiększyć hodowlę landesów, co pytałeś czy same wysiadują ?:)

Aniu to jeśli Bóg da aby miał własny przychówek gąsek, to poproszę Cię o jakieś przepisy z gęsiny:)

Posted

Ja jadłem raz kaczki kawałek i więcej raczej nie spróbuję, rosół konsumuje bardzo chętnie;-)

Aniu z ta gęsina coś musi być na rzeczy, skoro przed ubiciem karmią tylko owsem, babcia cos wspominala ze mieso gesi troche trawa zajezdza.

Posted
Tak myślałem żeby zostawić lewusa i dwie albo trzy gąski i Landesa i jemu kupić partnerkę aby mieć dużo jajek do inkubacji.a jest temat o przepisach Ani autorstwa to i ja chętnie poczytam.
Posted

ja jak pisałem, jeśli tylko będą jajka od landesów to na bieżąco pod kwoki, sądzę że będzie tych kwok na tyle bo jest ok 18 kurek tych mixów co kwoczą jak szalone:) no i jeśli gąska zechce zasiąść to też jajka dostanie,

nie raz dania takie z głowy wychodzą lepsze niż z przepisów:)

Robercie to nic innego Ci nie pozostaje jak rozglądać się za gąska landes:)

Posted

Dobry wieczór wszystkim

:)

Jak już kulinarnie o gęsiach mówicie to ja polecam "gęsie pipki" :P

Bardzo smaczne,proste danie :D

Dla mnie smaczniejsze mięso mają kaczki .Gęsina to specyficzne mięso.

I nie każdemu smakuje.

Posted

i miałbyś dobrych strażników całego stada Robercie:) gdzieś wyczytałem jeszcze że landesy jak psy bronią podwórka przed obcymi , potrafią atakować obcych ludzi rzucając się na nich.

Witaj Amelko:)

dawno cię tu nie było:( zaniedbujesz nas:(

powiedz jak u Ciebie hodowla ?:)

Amelko pod zdjęciem pisałaś czy aby nie kupić tych gąsek:) na wiosnę dokładnie w kwietniu będzie kupował 100 szt z tego instytutu w Dworzyskach, i ze swojego stada będzie też miał młode bo zostawia stado rozpłodowe ok 20 szt. tak że będzie miał dużo do sprzedania gąsiątek:)

Posted

Tomku każdy ptak wysiadujący,a potem odchowujący młode ,potem je ochrania.To nie tylko domena Landesów.Z dzieciństwa pamiętam jak nie raz zwykłe białe gęsi tyłek mi wyszczypały ,bo broniły podwórza.Biegiem się wtedy na brame wskakiwało :D

Zaglądam często,ale też często nie mam siły by pisać.Ot ze zmęczenia pustka w głowie i tyle.

Prócz zwierząt w zagrodzie,mam też męża i dwoje dzieci,4 koty,3 psy,agame brodatą i ogród w trakcie tworzenia.Zajęć tyle,że nie wiadomo za co pierwsze się brać.

A hodowla jak to hodowla w okresie jesiennym.Co kilka dni ubywa po kaczce.Niebawem przyjdzie czas na redukcje gęsi.Owce i koza już po odrobaczaniu.Pomieszczenia na zime przygotowane.

Jedną gąske pogryzł pies przybłęda,ale chyba wyjdzie z tego.

A z Landesami to sama jeszcze nie wiem czy chce czy nie.Ale jak się zdecyduje to mam niedaleko,zawsze można podskoczyć :)

Uciekam ,dobrej nocy :)

Posted

Ja Amelko uciekałem nie raz przed kaczką jak jeszcze babcia hodowała:)

no u mnie ogród jeszcze przed zimą nic nie ruszony:( cały czas poświęcam w tym momencie zagrodzie dla drobiu i wszystkiemu co z drobiem związane, ale trzeba jeszcze trochę i a ogród się wziąć, a jest tego do obrobienia:( ale jeszcze wszystkie kwiatki kwitną, po pierwszym przymrozku czystkę będzie robiło, teraz to jedynie nawóz pod iglaki posypać bo kilka at go nie widziały, i krzewy poprzycinać mogę.

Posted
Witam ,czy ktoś z was używał proszku "Insectin"do odwszawiania kur?I jak to jest z jedzeniem jajek,weterynarz powiedział,że małe dzieci nie mogą jeść po tym środku.A co z dorosłymi i jak długo nie wolno spożywać.Mam teraz sporo jaj ,bo młode noski ruszyły.