Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam :)

Alicji, niestety nie pomogę Ci w tym, bo moje kury nie miały nigdy pcheł i nie mają. ja w stajenkach mam porozwieszane bukieciki piołunu. on skutecznie odstrasza wszelkie takie insekty

Posted

Witam.

moim zdaniem skoro nie mogą jajek jeść dzieci, to dorośli też ich nie powinni spożywać, wydaje mi się że może być kilka dni kwarantanny po zastosowaniu tego preparatu, ale głowy nie dam sobie uciąć że tak jest.

Posted

Do Ali.

Jeżeli końcówka nazwy substancji czynnej brzmi -tryna, np prometryna to nie powinno być problemu przy jajach o ciemnej skorupie gdyż mają mniejsze pory i substancja nie wnika. Znacznie lepszym sposobem jest opryskiwanie kurnika preparatem o tej samej substancji czynnej. Ja tak robię. Pewnie ten preparat został zakupiony u weterynarza zajmującymi się małymi zwierzętami nie gospodarskimi. Bardzo dobry jest sposób Ani, ale jeżeli są już wszoły, bo pewnie o nie chodzi to nie zwalczy, ale zapobiega zasiedleniu się ich w kurniku. Pozdrawiam wszystkich na forum!

Posted

co ma skorupa jajka do końcówki nazwy ???? nie każde jajko ma jednakowej grubości skorupę, i logiczne jest że gdyby nawet pory były mniejsze, przesiąknięcie substancji przez cienką skorupę jest bezproblemowe, co do tego nie ma stałej żelaznej reguły.

Alicjo czy chodzi o Insectin firmy Biovet ?

Cisza w temacie, więc tak....

dzwoniłem przed chwilą do ciotki , ona w nieodległej przeszłości stosowała preparat Insectin firmy Biovet, jajek nie używała ok 3 - 4 dni.

Posted

Skorupka do końcówki nazwy substancji czynnej preparatu nie ma absolutnie nic.

W wielu krajach, między innymi we Francji, funkcjonują przepisy dopuszczające w żywieniu zbiorowym surowych jaj kurzych jedynie ras mających ciemną skorupę gdyż wielkość porów uniemożliwia dostanie się do jego wnętrza bakterii. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

tylko pozostaje kwestia koloru skorupy a jej grubości, a przypadek Alicji podejrzewam nie obejmuje wyłącznie jajek o ciemnym, kremowym kolorze skorupy, pewnie jajka są koloru mieszanego, i jeszcze raz powraca kwestia skorupki, na pewno nie wszystkie jaja mają jej jednakową grubość, przez co nie można każdego jajka mierzyć jednakową miarą. Pozdrawiam

Aniu, Robercie a jakie jest Wasze zdanie w tym temacie ?:)

Posted

Grubość skorupki nie ma znaczenia. Ważna jest średnica porów. To tak jak w przypadku sita. Nie ma znaczenia grubość blachy z której jest zrobione jecz średnica otworów. Grubość skorupki wpływa jedynie na czas potrzebny do przeniknięcia przez nią zanieczyszczeń.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

to moim zdaniem to już totalna bzdura !!!! w tej kwestii to rozmawiałem już z weterynarz jak kupowałem antybiotyki ok 2 miesięcy temu, i miałem 7 cy 10 dniową kwarantanne, skorupa jaja to nie sito, skorupa słaba jest wybrakowana jak to się mówi, jeśli ją już porównywać do sita, to do sita ale chyba przerdzewiałego. a antybiotyk, czy jakiś preparat to nie jest zwykłe zanieczyszczenie to tez trzeba wziąć na zdrową logikę !

swoją drogą nie wziął bym takiego jajka do ust nie mając 100% pewności że jest ono wolne od substancji chemicznych, mając świadomość że mogą one w tym jajku występować !

Posted
Zgadza się Robercie:) u mnie w tamtym okresie kury prawie w ogóle nie niosły się, jedno jajko dziennie chyba było, ale przedłużyłem pamiętam karencję o 2 dni.
Posted
Możei i ładniejszy ale ciekawe czy moja bielaska ma czysto białe geny;-) w sumie ma dwa plany zakupów kaczor piżmowy i landeska:-D ciekawe mogło by być połączenie białej z czarnym, chodzi mi i kolor młodych.