ania1983 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 witam Alicji, niestety nie pomogę Ci w tym, bo moje kury nie miały nigdy pcheł i nie mają. ja w stajenkach mam porozwieszane bukieciki piołunu. on skutecznie odstrasza wszelkie takie insekty Quote
Tomek19 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 Witam.moim zdaniem skoro nie mogą jajek jeść dzieci, to dorośli też ich nie powinni spożywać, wydaje mi się że może być kilka dni kwarantanny po zastosowaniu tego preparatu, ale głowy nie dam sobie uciąć że tak jest. Quote
Robert ;-) Posted October 21, 2014 Author Posted October 21, 2014 Ja tez nie wiem ale spytaj weta on powie albo a opakowaniu powinno być napisane. Quote
Tomek19 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 nie mogłem się powstrzymać aby nie zamieścić tego zdjęcia:), zdjęcie co prawda z neta, ale jak się na nie patrzy to aż serce mocniej bije:) Quote
Robert ;-) Posted October 21, 2014 Author Posted October 21, 2014 O takim widoku wspominałem moje tez tak robią i biegną przez podwórko Quote
Michałek Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 Do Ali.Jeżeli końcówka nazwy substancji czynnej brzmi -tryna, np prometryna to nie powinno być problemu przy jajach o ciemnej skorupie gdyż mają mniejsze pory i substancja nie wnika. Znacznie lepszym sposobem jest opryskiwanie kurnika preparatem o tej samej substancji czynnej. Ja tak robię. Pewnie ten preparat został zakupiony u weterynarza zajmującymi się małymi zwierzętami nie gospodarskimi. Bardzo dobry jest sposób Ani, ale jeżeli są już wszoły, bo pewnie o nie chodzi to nie zwalczy, ale zapobiega zasiedleniu się ich w kurniku. Pozdrawiam wszystkich na forum! Quote
Tomek19 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 co ma skorupa jajka do końcówki nazwy ???? nie każde jajko ma jednakowej grubości skorupę, i logiczne jest że gdyby nawet pory były mniejsze, przesiąknięcie substancji przez cienką skorupę jest bezproblemowe, co do tego nie ma stałej żelaznej reguły.Alicjo czy chodzi o Insectin firmy Biovet ?Cisza w temacie, więc tak....dzwoniłem przed chwilą do ciotki , ona w nieodległej przeszłości stosowała preparat Insectin firmy Biovet, jajek nie używała ok 3 - 4 dni. Quote
Michałek Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 Skorupka do końcówki nazwy substancji czynnej preparatu nie ma absolutnie nic.W wielu krajach, między innymi we Francji, funkcjonują przepisy dopuszczające w żywieniu zbiorowym surowych jaj kurzych jedynie ras mających ciemną skorupę gdyż wielkość porów uniemożliwia dostanie się do jego wnętrza bakterii. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Tomek19 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 tylko pozostaje kwestia koloru skorupy a jej grubości, a przypadek Alicji podejrzewam nie obejmuje wyłącznie jajek o ciemnym, kremowym kolorze skorupy, pewnie jajka są koloru mieszanego, i jeszcze raz powraca kwestia skorupki, na pewno nie wszystkie jaja mają jej jednakową grubość, przez co nie można każdego jajka mierzyć jednakową miarą. PozdrawiamAniu, Robercie a jakie jest Wasze zdanie w tym temacie ? Quote
Michałek Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 Grubość skorupki nie ma znaczenia. Ważna jest średnica porów. To tak jak w przypadku sita. Nie ma znaczenia grubość blachy z której jest zrobione jecz średnica otworów. Grubość skorupki wpływa jedynie na czas potrzebny do przeniknięcia przez nią zanieczyszczeń.Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Tomek19 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 to moim zdaniem to już totalna bzdura !!!! w tej kwestii to rozmawiałem już z weterynarz jak kupowałem antybiotyki ok 2 miesięcy temu, i miałem 7 cy 10 dniową kwarantanne, skorupa jaja to nie sito, skorupa słaba jest wybrakowana jak to się mówi, jeśli ją już porównywać do sita, to do sita ale chyba przerdzewiałego. a antybiotyk, czy jakiś preparat to nie jest zwykłe zanieczyszczenie to tez trzeba wziąć na zdrową logikę !swoją drogą nie wziął bym takiego jajka do ust nie mając 100% pewności że jest ono wolne od substancji chemicznych, mając świadomość że mogą one w tym jajku występować ! Quote
Robert ;-) Posted October 21, 2014 Author Posted October 21, 2014 Co do czasu karencji to lepiej poczekać nawet kilka dni dłużej lekarstwa czy antybiotyki to zawsze substancje nie obojętne dla człowieka. Quote
Tomek19 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 Zgadza się Robercie:) u mnie w tamtym okresie kury prawie w ogóle nie niosły się, jedno jajko dziennie chyba było, ale przedłużyłem pamiętam karencję o 2 dni. Quote
Tomek19 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 heh fajne:) http://olx.pl/oferta/sprzedam-czubatki-lokowane-CID757-ID7wtNL.html#2b3a853c6c Quote
Robert ;-) Posted October 21, 2014 Author Posted October 21, 2014 Takie prądem kopniete;-) Sławek ma,to fajne kurki a ich wygląd jest bynajmniej śmieszny Quote
Tomek19 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 Robercie Sławek takich nie ma:) to są czubatki:)co dziś działasz ?a to, to co ma znaczyć ? http://olx.pl/oferta/jaja-legowe-indycze-CID757-ID7wRXT.html#17795d3db0 Quote
Robert ;-) Posted October 21, 2014 Author Posted October 21, 2014 Może i jego czubkow nie mają ale reszta się zgadza. Popiero z pola wróciłem,wozilem obornik z haldy z pola na łąkę,aby trawa lepiej rosła,a teraz obiad gotuje;-) Quote
Tomek19 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 co do piórek to takie same mają Sławka:)e to z Ciebie kucharz na całego:) Quote
Robert ;-) Posted October 21, 2014 Author Posted October 21, 2014 Za te jajka to trochę drogo;-) jak się chce jeść to trzeba sobie ugotować. Quote
Tomek19 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 no drogo za 20 jajek 500 zł ? to wychodzi 25 zł za jajko.to z domowników nikt nie gotuje ? Quote
Robert ;-) Posted October 21, 2014 Author Posted October 21, 2014 Brat mi pomaga w gotowaniu, nie ma lekko;-)Patrzyłem za kaczkami w mojej okolicy to białego nie znalazłem trzeba coś pomyśleć aby bielaska sama nie byla Quote
Tomek19 Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 w jakim obrębie od Mińska poszukujesz ? Quote
Robert ;-) Posted October 21, 2014 Author Posted October 21, 2014 Ja mieszam między minskiem a wegrowem ogólnie mazowieckie ale jak nie kupię białego to kupię czarnego albo siwego i tyle. Quote
Robert ;-) Posted October 21, 2014 Author Posted October 21, 2014 Możei i ładniejszy ale ciekawe czy moja bielaska ma czysto białe geny;-) w sumie ma dwa plany zakupów kaczor piżmowy i landeska:-D ciekawe mogło by być połączenie białej z czarnym, chodzi mi i kolor młodych. Quote
Recommended Posts