Robert ;-) Posted October 28, 2014 Author Posted October 28, 2014 No zgadzacie kury mają swoje przyzwyczajenia, może jakbyś im te grzedy zabrała to by się przeniosły tam gdzie chcesz;-) musisz próbować i moim skromnym zdaniem planować miejsce dla kur jak juz będą kurczakami wtedy takie problemy znikną;-) wiem łatwo się mądrzyc, ale nic innego mi do głowy nie przychodzi aby nie mieć kłopotów z przeprowadzkami. Quote
ania1983 Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 próbowałam już z grzędami kiedyś skończyło sie na tym, ze wszystkie spały na drzwiach/strychu/oknie planować wczesniej nie mogłam, bo jak sama nazwa wskazuje w kurniku miały być kury, a w kaczniku gęsi, ale koncepcja sie zmieniła, więc i życie ptaków się zmieni Quote
Robert ;-) Posted October 28, 2014 Author Posted October 28, 2014 To jak z grzedami nie wypala, to zostaje uporczywe przenoszenie.Ja jak zamykalem obore z końmi bo tam śpią 4 kury i myślałem ze pójdą do reszty to stały na drzewie, ale widzę ze po kilku dniach do kurnika, oczywiście jak drzwi sa zamkniete do koni, jesli są otwarte leżą na swoje miejsce:-(Wiec ciężko jest odzwyczaic je od swoich legowisk. Wiadomo czasem plany nasze się zmieniają a zwierzęta nie chcą współpracować:-( Quote
ania1983 Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 zaraz idę zamykać zwierzyniec, ale szybko napiszę co dzisiaj zobaczyłam od jakiegoś czasu podejrzewałam, ale nie miałam dowodów.otóż moje kaczki biegusy już się deptają! chodzą od jakiegoś czasu szajką 3 zawsze razem, czyli kaczorek i 2 kaczuszki z nim, a 1 kaczka/kaczor szczerze to nie mam pojęcia, zawsze sam i na uboczu. mężowi wypadła rano praca, więc gąski pożyją jeszcze kilka dni jutro mnie nie ma, w czwartek mąż do pracy idzie. więc tak jakoś sie oddala ten moment... Quote
wiejskieżycie Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 U mnie w podwórku mniej zwierzyńca o 3 sztuki kaczuch. Pojechały zgodnie z zapewnieniami kupujących na dalsze życie na wypasie (tego i tak nie mogę od nikogo żądać) jako prezent imieninowy. Takiego prezentu nikt mi nigdy nie zrobił. Moje B. depczą się i depczą już bite 2 miesiące, a jajek i tak nie widzę. Quote
Robert ;-) Posted October 28, 2014 Author Posted October 28, 2014 Aniu tzn.ze jeden jest bardziej obrotny od tego drugiego co z jedną chodzi ;-);-) gęsi pożyją dłużej a może tak jak u mnie dostaną dożywocie. Quote
wiejskieżycie Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 Śmieszne posty czasami piszecie. :) Mam na myśli literówki. Pogoda u mnie iście złota polska jesień dzisiaj. Babie lato latało i było słonecznie. Pozostałe 2 kurki Białoczuba też brykały po wybiegu dzisiaj. Muszę na nie uważać, bo jeden z liliputów zagiął na nie parol, a wolałbym żeby im nie dokuczał. Quote
Robert ;-) Posted October 28, 2014 Author Posted October 28, 2014 Wiem Marcin ze śmieszne ale nadaje z telefonu i takie perełki mi wychodzą :-(.a mi nie wypada kaleczyc języka polskiego. U mnie też była super pogoda aż człowiek chętnie na dwór wychodzi. Quote
Tofik Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 Witam Marcinie moje stefany też sie deptają już kupę czasu a jaj nie widać jedynie silka zaczęła jajka nosić a bynajmniej tak mi sie wydaje:)Co do stefanów to tu jest takie fajne stadko:)http://olx.pl/oferta/biegusy-indyjskie-2014-biegus-kaczki-CID757-ID6sPOR.html#ef7ce75e99 Ps. pogoda u mnie też była super:) Quote
wiejskieżycie Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 Odkąd mam swoje B. jakoś inne mnie nie interesują. Nawet białe mi się nie marzą. Czuję się usatysfakcjonowany swoim stadem. W piątek to czego nie uda mi się sprzedać najprawdopodobniej zostanie zabite, bo już pora, a jako że w domu będzie o kilka rąk więcej sprawę uda się załatwić szybciej i sprawniej. Quote
Tofik Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 Dziś wreszcie wziąłem sie za dynie co by je sprzątnąć bo mróz w nocy a że nie zostało ich zbyt wiele to szybko sie uwinąłem a zmierzam do tego że jak podniosłem największą dynie to okazało sie że od spodu wlazł do niej gryzoń i poczynił w środku spustoszenie tylko na razie nie wiem w jakim stopniu bo jej jeszcze nie rozłupałem ale mam nadzieję że coś w środku dla drobiu pozostało:)Znaczy sie zanosi sie na paru pomagierów:) Quote
wiejskieżycie Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 U mnie to samo w piwnicy się działo w zeszłym sezonie. Dosłownie szczur się wgryzał w co najlepsze okazy i niszczył. Dziadostwo jedno. Quote
ania1983 Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 Robercie, kaczor obrony i owszem, ale to co samotnie chodzi to juz nie koniecznie biegusów przypomnę mam 4 sztuki, 1 na pewno kaczorek 2 na pewno kaczuszki a tego samotnika nie jestem pewna. wygląd kaczora staropolskiego, ale bledszy, no i piórko na ogonku nie jest podwinięte tak jak u pierwszego. może sie mi obojniak trafił co do jaj, to ja nie liczę na jaja od biegusów, przynajmniej jeszcze nie. one jeszcze takie małe są, gdzie tam by się niosły. czas mają, dlatego mnie zdziwiło jak sie upewniłam, ze się deptają Robercie, a gąski na pewno nie będą na dożywociu, bo co mi z nich, jak kalekie czy chore młode po nich sa. nie ma co trzymać, tylko teraz nie ma kiedy zabić.stado biegusów z linku super a ja dzisiaj jak zamykałam drób byłam świadkiem jak kaczorek biegus złapał kwokę i tylko nie wiem w jakim celu, czy chciał ją wykorzystać seksualnie, czy też bić. nie wiem, ale odgoniłam nicponia i kwokę wyżej nieco zagrodziłam, tak zeby cholernik do niej nie przeskoczył. Quote
Tomek19 Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 WitamAniu no szkoda Gąsek, ale jeszcze większa szkoda jak faktycznie gąski z genami mają coś nie tak, i trzeba patrzeć jak ich potomstwo się męczy, i pada jedno po drugim u nie kaczki i gęsi jak otwieram drzwiczki w kurniku, po 4:15 od razu wybywają na dwór, ciemn niczym w środku nocy, a one już po wybiegu śmigają i drą się niesamowicie:)co do biegusów moje dwie jakieś półtora miesiąca ze sobą kopulują, gąski też coraz częściej. Aniu no to masz nielada dylemat jak ogarnąć te przeprowadzkę drobiu. Quote
Robert ;-) Posted October 28, 2014 Author Posted October 28, 2014 Aniu chyba miałem pomrocznosc jasna:-( zapomniałem czemu miały iść do gara:-(.moje gęsi się nie depcza i kaczek tez nie widzę jak się zabawiają,no chyba ze się depcza jak nie widze. Quote
Tomek19 Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 Sławku:) ale byś upychał te stefany do gara na siłę Quote
Michałek Posted October 28, 2014 Posted October 28, 2014 WitamAniu no szkoda Gąsek' date=' ale jeszcze większa szkoda jak faktycznie gąski z genami mają coś nie tak, i trzeba patrzeć jak ich potomstwo się męczy, i pada jedno po drugim u nie kaczki i gęsi jak otwieram drzwiczki w kurniku, po 4:15 od razu wybywają na dwór, ciemn niczym w środku nocy, a one już po wybiegu śmigają i drą się niesamowicie:)co do biegusów moje dwie jakieś półtora miesiąca ze sobą kopulują, gąski też coraz częściej. Aniu no to masz nielada dylemat jak ogarnąć te przeprowadzkę drobiu.[/quote'] A to nie jest przypadkiem u gąsek choroba Derzsyego (chyba tak się to pisze)?Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Robert ;-) Posted October 29, 2014 Author Posted October 29, 2014 Witam z rana ;-)moje gęsi juz się drą, co do kaczora tego samotnego to sparzy się jest inną kaczka tak jak muj łazi za staropolska, a drugi ma bieguske, Sławek bieguski fajne i spore stado się gościowi uchowalo ale teren jaki zajmują jest idealny dla drobiu.Pozdrawiam ;-) Quote
Michałek Posted October 29, 2014 Posted October 29, 2014 Udało mi się zrobić zdjęcie dwu czarnidłom. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Tofik Posted October 29, 2014 Posted October 29, 2014 Witam w ten słoneczny dzieńTomku no nie za bardzo bo cóż z takiego stefana jest do obgryzienia:) Moje np. mają dożywocie podobnie ja liliputy:) bo więcej skubania niż jedzenia tak wiec nie kalkuluje sie zabicie takiego malucha:)Robercie znam tą okolicę gdzie są te biegusy i tam sporo łąk występuje tak wiec drób wodny ma tam życie miodzio:) Michale fajne czarnuchy:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 29, 2014 Author Posted October 29, 2014 Michał fajne kurki;-) co to za rasa?.Slawek ale łąka ze zdjęć widać urodzajna i duża i napewno kaczki i reszta mają tam raj ;-)Co do zabijania butelek to zgadzam się ze Sławkiem w 100% to za ładne zwierzaki i za małe by je jeść. Quote
Tofik Posted October 29, 2014 Posted October 29, 2014 Robercie tam jest taka okolica:)hehe likwidatory ślimaków:)http://olx.pl/oferta/kaczki-biegusy-CID757-ID7qDzh.html#22ac93f0c4 Quote
Robert ;-) Posted October 29, 2014 Author Posted October 29, 2014 ;-) dobre ślimakator;-) ale co jak co biegusy ładny taka ma ciemna pelerynke. Quote
Michałek Posted October 29, 2014 Posted October 29, 2014 Brakło miejsca na zdjęcia, ale ustaliłem rasy pozostałych zakupionych kurek i tak jest para Minorów wyglądająca na czystą rasę, para Amrocków ale kogut jest czysty rasowo a kurka chyba ma jakąś domieszkę i para Lakenfelderów chyba niezbyt czystych rasowo. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Recommended Posts