Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 Może tego dziadostwa już nie ma w Twoim obejściu, może się wyniosło gdzie indziej i będziesz miał spokój. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Oby tak było skor Ania widział małe jajeczka u gęsi to niedługo (styczeń luty) powinny się nieść i czas inkubacji nastanie a wolał bym, aby nic nie polowalo na moje małe kaczki czy gąski. Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 na to nie ma już rady, pozostaje tępić, lub izolować małe niestety. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Dałem obiad buni on pościelilem kurom koniom i świnkom.teraz mam wolne do wieczora ;-) Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 ja też ostatnio wyścielałem wszystko w kurniku, słomy muszę dokupić, Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Ja zużywam 1,5 beli na tydzień mam konia dwa kucyki i trzy świnie a przez koze dla drobiu to musze ścielic codzień aby nie plywaly;-) Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 no to trochę tej słomy idzie, mi pasowało by dokupić z 15 kostek słomy i siana. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Czyli jakieś 150 kg siana i 120 slomy to nie za dużo ale i potrzeby inne w.sumie tez ci tego powinno wychodzić kaczki brudzą tak samo jak gęsi a króliki siano jedzą. Ja potrzebuje około trzy kostki dla koni dziennie i sześć dla krów na dzień wiec idzie oj idzie:-( w tym roku i tak będę kupował siano slomy może styknie dowiem się w marcu. Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 coś tam zapasu mam, ale dokupić choć tyle muszę.na przyszły rok to skoszę kawałek takiego ugoru po łące, i bedzie na ścielanie, a nie kupować wszystko, z kasa sie nie wyrabia człoweik na wszystko. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Jak skosisz ugur to potem może i trawy trochę ciapniesz z tego pola i wystarczy ci dla kruli Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 może by coś z tego było, kiedyś to dosyć fajną łąkę miała sąsiadka na tym polu. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Jak nie rośnie za dużo ziela to może się udać, jaj rozumiem kosić będziesz kosa ręcznie i suszyć grabkami Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 chwastów tam w ogóle nie ma, sama trawa, tylko taka duża, a pod spodem sporawo starej uschniętej, tak kosą będę kosił bo to nie z całości chce kosić tylko tak z 3 - 4 arów mniej więcej. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Więc jeśli wykosisz ta stara trawę będziesz miał łąkę z prawdziwego zdarzenia i młoda trawę dla kruli. Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 no oby, przydało by się bo ta łąka pod nosem jest, z podwórka to 30 metrów. więc blisko. Quote
ania1983 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 Tomku, fajna sadzaweczka nie ważne że mała, ważne że jest, a ptaki wodne na pewno zadowolone są co do łąki, to jak na siano to im więcej na niej chwastów tym króliki bardziej się ucieszą i chętniej będą jadły ja muszę w tym tygodniu iść zamówić u chłopa z 50 kostek słomy, zostało mi jeszcze 20, ale nie chciała bym w zimie tego na strychu układać jak będzie zimno, a tak jak dokupię 50, to może do wiosny starczy w razie co będzie można dokupić mniejszą ilość wczoraj wysprzątałam kacznik po gęsiach, zrobiło sie dużo miejsca jutro jak nie pojedziemy do lasu, to planuję posprzątać kurnik. pewnie już ostatni raz w tym roku, ale w październiku też tak mówiłam a tu ciągle ładna pogoda kwoka z maluszkiem juz po polu od kilku dni śmiga, do słoneczka jest ciepło, więc niech chodzi. o 14-15 wraca do kurnika już. dzisiaj widziałam jak z maluszkiem siedziała na najwyższej grzędzie ale jak kury przyszły spać, to na szczęście z malutkim śpi na słomie, a nie na grzędzie. Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 Aniu to kacznik na wiosnę będzie jak znalazł dla nowych mieszkańców:) kupić kupię te słomę i siano na pewno, tylko kolejny problem się stwarza magazynowanie tego, nie mam za bardzo gdzie, jak coś nie wymyślę to trzeba będzie złożyć na palety i plandeką przykryć.Przyłapany gąsiorek na toalecie:) Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Jak to Marcin muwia nawet na brudnym podwórku gęsi będą czyste jeśli są zdrowe,ale ja też widzę jak się czyszczą kaczki i gęsi a jak mają wodę to już w ogóle czyscioszki;-) Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 gęsi jak wparują do sadzawki to woda tylko bryzga na boki:) i niesamowicie przy tym skrzydłami machają dobre też jest jak już wyjdą to się rozpędzają i machają skrzydłami jakby sie miały wzbić w do lotu w powietrze Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Może się susza po kąpieli;-) moje biegają tak i bez kompania, a z tym chlapaniem wody to nie nadarzalem dolewac tak się bawiły Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 a niech korzystają póki zima nie nastała:) potem bidulki do wiosny będą musiały czekać. jutro jak dobrze pójdzie dwa kogutki po robocie pójdą na pieniek. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 To widzę że i ty się bierzesz za redukcję stada dużo w ogóle planujesz do gara posłać, ja musze czekać z tydzień po odrobaczaniu. Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 kogutków mixów mam 9 i dwa z dużych, ten kolorowy i jarzębiaty, jażębiaty idzie do gara, a ten kolorowy na dwa razy, bo bardzo mi się podoba:) a wiosną będę rozmnażał tylko rasy dużych kur, to może pasowało by go zostawić, a z mixów ten oswojony kogutek "Herkules" zostaje na bank i jeszcze jeden mi się podoba,. no i silka i feniks są ale te też na bank zostają Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 To rosółow za dużo nie będzie ale to tak jest ten ładny tego szkoda;-) Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 no ogólnie do zabicia 8 szt, 9 na dwa razy. na przyszły rok dopiero będzie dużo rosołów. Quote
Recommended Posts