Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Jak jest gdzie trzymać to można sobie ładny zapas zrobić;-) wiadomo jak powiększysz stado będzie jadła więcej. ja jak mi miejsca starczy w zamrażarce to jak przyjdzie pora to wybije i zamroże Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 właśnie z zamrażarką u mnie problem, tak że jednorazowo dużo drobiu się nie wybije, chyba że się kupi zamrażarkę bo w planach jest zakup.na przyszły rok jest zwiększenie stada gęsi przede wszystkim, potem kur dużych ras, i biegusów. a co jeszcze się okaże.Aha jeszcze kupię z 15 jajek perliczek pod jedną kwokę. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 No zamrażarka dobra rzecz my kupiliśmy na wiosnę taką wielką co by tucznik wszedł.a biegusy w celu sprzedaży ptaków chyba nie na rosół widziałeś fotkęmarcina jakie to maleństwo:-( Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 widziałem:) zawsze coś mięska będzie miał. ja to na handel, silki, feniksy i biegusy. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Mi było by szkoda zabić takiego B to jest za śmieszne aby to zjeść;-) na biegusach to interesu za bardzo nie ma po 35 zł sztuka reszta to niem nie patrzyłem po ile chodzą Feniksy i silki Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 ceny podobne wszystkich trzech drobiowatych, poza tym biegusy jak zaobserwowałem tanie są w utrzymaniu, nie tak jak inne kaczki że żreją i żreją bez końca. gdyby sprzedać po kilka szt to i coś grosza na karmę by wpadło, choć nie liczę na kokosy. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 U mnie jeden gostek w okolicy choduje króliki w dużej liczbie, gesi kaczki indyki i wiele innych, ma dwa inkubatory kluje bardzo dużo i sprzedaje na targu a kasę ma z tego całkiem niezła. Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 ten gościu co kupowałem gęsi, hoduje tylko landesy, kury brahmy w 3 kolorach i króliki barany francuskie, zakupił inku za 1500 zł i oprócz kwok ten inku chodzi kilka razy wiosną, duży ten inku bo mi pokazywał. i kasy na czysto mówi że ma 600 zł miesięcznie bez problemu. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Bo taniej wychodzi odchowac kurczaki czy inny drób i sprzedać niż trzymać do wieku dorosłego a 6 setek na drodze nie leży Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 po wszystkich hodowlach jakie odwiedziłem ptaki sa sprzedawane od już w momencie całkowitego opierzenia, czyli dwu trzech miesięczne.ja na handel się nie nastawiam, co nieco jak by się udało sprzedać to było by fajnie. Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2014 Author Report Posted November 2, 2014 Wiem tylko taki przykład dałem ja też w sumie wole kupić starszego osobnika niż maleństwo.dobra panie pora kończyć dobrej nocy;-) Quote
Tomek19 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 rozumie, w końcu każdy z nas podpiera się jakimiś przykładami. no ja też już jedną nogą w łóżku, rano pobudka i do roboty:(wzajemnie dobrej nocy:) Quote
wiejskieżycie Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Zapomniałem wczoraj napisać. Gdyby ktoś miał zamiar tak jak Ja wczoraj skubać Biegusy, uprzedzam mają strasznie, ale to strasznie gęste pióra i jest ich znacznie więcej niż u innych kaczek z którymi miałem do czynienia do tej pory. Robercie fotka z myślą o Tobie z pozdrowieniami. Oczywiście ptaki na niej, moje. [attachment=851] Quote
Ron-hodowca Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 co sądzicie o lęgach o tej porze roku czy warto ? a kupno młodych ? KTOŚ MA JAKIEŚ DOŚWIADCZENIE Quote
Robert ;-) Posted November 3, 2014 Author Report Posted November 3, 2014 Marcin dzięki;-) fajne są te pomponki;-);-)Ron jakie masz warunki dla drobiu, chodzi o kurnik czy ogrzewany i w jakim celu chcesz trzymać drób i jaką rasę? Quote
ania1983 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Marcinie, piękne pomponiki Ron, pytanie takie jak Roberta, jakie masz warunki? chcesz kluć ptaki bo masz kwoki, czy inkubować? no i jakie ptaki? Quote
Tomek19 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Witaj:) a ja powiem tak:)jeśli masz dobre warunki, przede wszystkim ciepło w kurniku, min podczas zimy temp. nie spada poniżej 7 - 8 stopni, i widny kurnik, czy odchowalnik dla piskląt to możesz. U mnie kwoka siedzi od tygodnia, i jestem pewien w 100% że odchowa młode z powodzeniem, już nie raz widziałem zimą pisklęta różnego drobiu u ciotki zimą, ale tak ja mówię, te min. warunków które wymieniłem wyżej musisz spełnić.i oczywiście dotyczy to min. jeśli maluchami będzie się opiekować kwoka, w sztucznych lęgach, warunki chowu to już inny bajka. Quote
Robert ;-) Posted November 3, 2014 Author Report Posted November 3, 2014 Witam z wieczora mi akurat net szwankuje znowu muli:'( dziś po liczyłem drób i tak 10 gęsi,3 biegusy, 4 staropolskie,2 nie wiem jakie podobne do pekina,1 piżmowa, a reszta mulardy jest ich 15 i około 33 kur tych nie liczyłem. Quote
Tomek19 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 heh, to większe sumki nie chce się liczyć, to lenistwo jest;) hehea u mnie jest para feniksów, para silek, 4 biegusy, 1 piżmówka, 2 gęsi, 2 koguty z dużych kur, 1 duża kura, 4 mixy zeszłoroczne kurki, 20 lub 21 młodzieży mixów wiosennych, 7 mixów półtora miesięcznych, 1 perliczka, i 8 jajek pod kwoką bo jedno potukła:( Quote
Robert ;-) Posted November 3, 2014 Author Report Posted November 3, 2014 A ta twoja kwoka na kiedy ma termin, ja jestem leniwy i tej wersji będę się trzymał;-) Quote
Tomek19 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 termin ma na 16 listopada. Leń i to dyplomowany:) heh Quote
ania1983 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Robercie, ładne stadko ja tam bym nie mogła zasnąć jak bym nie policzyła czy wszystkie ptaki sa na grzędach Tomku, u Ciebie też trochę drobiu jest Quote
Robert ;-) Posted November 3, 2014 Author Report Posted November 3, 2014 No to Tomku nie długo będą małe:-DAniu ja nie liczyłem kaczek bo nie miałem możliwości na dworze się porozchodzily a w kurniku roily sie jak mrówki. Quote
Tomek19 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Witaj Aniu:) ja też co wieczór liczę wszystek drób i nie skłamię jak powiem że liczę 3 razy:) dla upewnienia się, lub czy się nie pomyliłem:) już kilka razy mi brakowało koguta lub kurki i się okazywało że chciało to spać na jabłonce koło kurnika lub w szopce do której drzwiczki są uchylone:)było więcej trochę drobiu, ale już ok 10 szt poszło na pieniek, i te dwie perliczki co zagineły:(No jeszcze trochę Robert do lęgów, Aniu może Ty zrobisz listę ile czego masz z pupili ?Robercie pisałeś że nie liczyłeś kur dokładnie a nie kacze bo się porozłaziły:) Quote
Recommended Posts