Tomek19 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 wzajemnie dobrej nocy:) i zapraszamy częściej w odwiedziny i do dyskusji w tym temacie:) Quote
pasza77 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 Szukam przyczyn i jedyne co mogło im zaszkodzić to owies i gęsi które troszkę rozrabiały 2 dni temu podałem im środki na odrobaczenie daje kwaśne mlekom witaminy,i jeszcze muszę sprawdzić cz coś nie zjada jaj. jak nie zaczną nieść to rosół Quote
Tomek19 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 proponował bym jeszcze w obejściu, w słomie i sianie poszukać skorupek z jaj, może faktycznie coś wyjada jajka. Quote
pasza77 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 mam nadzieje ze tak to by znaczyło ze kury zdrowe Jeszcze zapytam sąsiada czy nie pryskał pola Ten owies mi nie daje spokoju około 3 miesięcy dostawały tylko owies Quote
Tomek19 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 sądzę że kury są zdrowe, tylko przyczynę braku jajek ciężko zlokalizować.a gdyby sąsiad pryskał pole, ale to musiał by pryskać na początku zaniku nieśności, że kury musiały by odchorować do tej pory, bo problem pojawił się spory czas temu.ale szczerze, wątpię aby to miało coś wspólnego z pryskaniem pola. Quote
pasza77 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 dzięki dam im trochę czasu problem był taki ze mnie nie było 3 miesiące i karmili kury owsem a króliki pszenica i pewno zareagował bym wcześniej na brak jajgdy bum był na miejscu Quote
Tomek19 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 sądzę kolego że jak będą karmione prawidłowo teraz, to nieśność wróci do normy, i oby tak się stało:)Kolego a z jakich okolic pochodzisz ? Quote
Tomek19 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 to jak widać każdy zapracowany:) na mnie też pora do łóżka by była bo rano pobudka, ale jakoś net mnie wciąga:) Quote
Robert ;-) Posted November 4, 2014 Author Posted November 4, 2014 Witam z rana moje kury niby oświetlania nie mają, do jedzenia tak jak większość z nas pszenica owies kuku ale jajek od dłuższego czasu jest bardzo mało, tylko że moje najmłodsze kury mają 1,5roku. Quote
ania1983 Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 witam co do owsa, to ja pamiętam, że moje kury w zimie miały taki okres, ze tylko owies dosypywałam, bo jadły jak szalone. nawet pisałam tu na forum, ale D. Grzegorz mnie uspokoił, że owies jest energetyczny i w zimie kury potrzebują go więcej. ale ja nie miałam problemów z jajami.no ale to co one tak na owies się "rzuciły" to był tylko jakiś tam maleńki okres. na razie to możemy sobie gdybać jak jest u kolegi Paszy, a przekonamy się jak przzestanie podawać owies jako główną paszę i kury zaczną jeść pszenicę.idę ptaki wypuścić Quote
Tomek19 Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 Witaj Robert:) ale jajek zawsze coś jest, nie masz tak żeby od dłuższego czasu nie było w ogóle prawda ?jakie plany na dziś ? Aniu moje ptaszyska już też śmigają po dworze:) fakt trzeba teraz zaobserwować kury, wiadomo że ze zmianą zboża z dnia na dzień nie będzie od razu rezultatów. Quote
Robert ;-) Posted November 4, 2014 Author Posted November 4, 2014 No są te jajka ale może 3 do 5 max, dziś będę zmieniał opony klientom sieć pracować mam zamiar.a jeszcze ważna rzecz jeśli kury z jakoś przyczyn nie będą miały dostępu wody czym dłużej tym dluzej jak nie zniosa np.24 godzinybto jaj ponad 2 tyg czy wiecej mie zniosa.pisal o tym DG Quote
Tomek19 Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 u kolegi miały dostęp do wody z tego co piszę.To Robercie też masz pracowity dzień ja jeszcze na letnich oponach jeżdżęAle dobrze że na pogodę się zanosi, słoneczko już świeci:) Quote
Robert ;-) Posted November 4, 2014 Author Posted November 4, 2014 Coś tam robić trzeba ja juz warszawie pogoda ładna ale tylko 6 stopni. Quote
Tomek19 Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 u mnie też coś koło 6 stopni, a zapowiadają na dziś do 17 stopni, taj jak wczoraj. a ja z pekinką dziś od 8 walczę tzn. z jej transportem:(dobrze że na 8 a nie na 6 godzinę Quote
Robert ;-) Posted November 4, 2014 Author Posted November 4, 2014 To jak będzie to się człowiek upoci:-( dobrze ze masz na późniejsza godzinę to i na forum zajzales. Moje drobiowe chodzą dziś od 5.30;-) Quote
Tomek19 Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 nawet jak mam na 6, to tutaj zaglądam:) hehe no wczoraj dało mi po d...e, zgrzałem się jak koń po westernie. moje ok 6 godz. wypuściłem, wystrzeliły na dwór jak torpedy:)nic mykam, Miłego dnia:) Quote
ania1983 Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 u mnie teraz jest 12 stopni na plusie w cieniu. gdyby nie wiatr, to jest bardzo ciepło dzisiaj. na tyle ciepło, że kozule wypuściłam juz na pole. niech korzystają Quote
Robert ;-) Posted November 4, 2014 Author Posted November 4, 2014 Ja jak wstałem to wypuścilem krowy na pastwisko i drób wypuścilem ale ciemno było więc szału z wychodzeniem nie było. Quote
Ron-hodowca Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 przy hodowli kurek chciałbym mieć kilka przepiórek niosek na jajeczka dla dzieci jaka przepiórka nadaje się najlepiej czy ktoś posiada jakieś doświadczenie. dziękuję pozdrawiam Quote
ania1983 Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 Ron, z przepiórkami z tego co pamiętam, to Przemek ma do czynienia. on rzadko się tu udziela, ale może coś napisze na pewno musisz mieć jakąś klatkę dla nich, bo luzem ich nie puścisz Quote
Ron-hodowca Posted November 4, 2014 Posted November 4, 2014 taki jest plan podniesiona klatka aby łatwo pracować przy nich Quote
Robert ;-) Posted November 4, 2014 Author Posted November 4, 2014 Przepiorki japońskie są często chodowane na jajka Quote
Recommended Posts