Jump to content

Recommended Posts

Posted

Będą i fotki Marcinie bo już o tym myślałem ale jakoś nie mogę sie zebrać bynajmniej padewska ma zajefajną czapę:) dlatego o tych fotkach myślałem:) a co do redukcji to jeszcze trochę pożyją bo na moje oko to te z pierwszego zacieru powinny już dawno w garze skończyć no a z drugiego to jeszcze pożyją z tego względu że ja nie bije i do zamrażalki tylko staram sie zjadać na bieżąco tak więc 2-3szt najwięcej na raz do odstrzału idzie:) a nie śpieszy mi sie z dwóch powodów 1. mam co im dać zjeść bo zawczasu sie przygotowałem że tak powiem no a 2. to pomiot ptasi:) bo co natura to natura:) a tak w ogóle to ja lubię drób i lubie patrzeć na takie spore stadka:)

Marcinie ta kurka to prawie jak moja:)

"ale prezent, który miał oko cieszyć zjeść ???? nie wypada Sławku" właśnie Tomku najlepsze jest zjadanie:)

co do dogadania to sie dogadamy więc nie masz czym sie martwić:) poza tym one nie są darowane tylko kupiłem małe cipciaki:)

Posted

u mnie też ogródek i poletko malutkie odżyje :) obornika trochę będzie:) gąski go chyba u mnie najwięcej produkują:)

a zarzekałem się że więcej nie będę rozmnażał miniaturowych kur, a tu ze Sławkiem targu dobijam:) hehe

dobre ze daleko od siebie nie mieszkamy:)

Posted

Fakt Sandomierz a Staszów to rzut beretem:)

Fakt gęsi potrafią narobić:) dlatego ja trzymam kaczki sztuk chyba z 15 (a noi kaczor w dalszym ciągu poszukiwany czytaj jak znajdę czas na poszukiwana:) wróć dwa kaczory bo jeden staropolski a jeden francuz.) co do obornika to w ciągu roku potrafią narobić na jakieś 70arów tak że ładną warstwę po polu widłami muszę ułożyć:)

Co do ras to jeszcze są 2 miniory do gara:)

Posted

mnie czeka jak tylko będę miał dzień wolny, gruntowne czyszczenie kurnika, bo przez ten sezon warzywny, ostatnio tylko dościelam, pasuje wszystko wywalić, za Ani radą wapnem zsypać, pewnie przed zimą ze dwa - trzy razy będę gruntownie czyścił kurnik.

Minory ładne są:)

ale same koguty z tego wszystkiego drobiu wybijasz prawda ? kurki zostają ?

Posted

Ja ostatnio wywalałem:) no a na malowanie brakło czasu tak wiec wapno czeka a pod grzędami to po prostu masakra:( (w sumie to kiedyś o tym moim progu pisałem)

Tak same koguty a kury zostają na jajka bo jak bym wszystko wytłukł to w końcu nie miał by kto jaj nosić:) poza tym kogutów nie może być zbyt dużo bo zaraz zadymy na wybiegu albo zbiorowe gwałty na kurach:) dlatego żeby koguty młodych kurek (czytaj drugi zacier) mi nie molestowały to siedzą w ciupie:)

Posted

pamiętam, ale grunt aby sucho miały:) dawniej ludzie nie bielili niektórzy w ogóle i ptaszynki też żyły zdrowo.

trafia mi się okazja zakupić słomę po 1 zł. tylko że ta słoma w sierpniu była zamówiona u tego pana przez jakiegoś gościa, nie przyjechał słomy odebrać i deszcz ją delikatnie moczył i zawilgła trochę, ale zaraz po deszczu słomę gospodarz złożył pod dachem, i od tamtej pory leży, nie wiem czy warto taką słomę w ogóle kupować? czy nie będzie się coś z nia działo?

bo sie zdziwiłem trochę i sądziłem że wszystko jak leci, i zostaną tylko te wymienione przy życiu:)

Posted

Ja ścielę belkę(kostkę) co 3 dni

cena bardzo przystępna a co do samej słomy to zależy jak zmokła bo jak był to deszcz powierzchniowy to guzik jej będzie i warto ją wziąć gorzej jak mocno w nią nabiło bo w tedy może gnić od środka:( więc musiał byś ją obejrzeć na miejscu.

Noi w ten sposób Robert dorobił sie czterech tysięcy:) no po prostu zuch chłopak:)

Posted

Robercie o jakich 4 tysiącach mowa?:) jaka praca dwuletnia?:) nic z tego nie rozumię ?:) hehe

a jajka zdecydowanie za drogie, tyle to można kupić pisklę jedno lub dwu dniowe:) jajka widziałem po 6 zł:)

też fajna rasa kurek to jest:)

Posted

witam :)

Tomku, cena za słome atrakcyjna ale zrób tak jak Koledzy piszą, sprawdź na miejscu czy nie śmierdzi i czy w środku nie pleśnieje. chociaż szczerze, to ja bym nie kupiła jednak takiej słomy, bo akurat może Ci się trafić kostka dobra którą będziesz sprawdzał, a potem się okaże że reszta do wywalenia. jednak wolała bym kupić po normalnej cenie i miec pewność, ze nic nie wywalę.

cena za jajka kurek tak jak piszecie, jest przesadzona. no ale może gość znajdzie chętnych na nie :)

ciepło dzisiaj i bez wiatru :) fajna pogoda :)

ja w poniedziałek wysprzątałam kurnik. czyli kacznik i kurnik mam czyściutki :D zobaczymy jaka będzie pogoda, ale jak do końca miesiąca będzie tak ładnie jak zapowiadają, to pewnie końcem miesiąca jeszcze ostatni raz posprzątam przed zimą :)

Posted
Witam.Wybaczcie,że się wtrące w temat,ale potrzebował bym porady na temat hodowli przepiórki japońskiej,którą ostatnio zakupiłem.Czy można ją trzymać na dworze i jak rozróżnić płeć skoro mam trzy sztuki w różnych kolorach czyli dwie samiczki i samca tylko nie wiem które jest które ..