Robert ;-) Posted November 5, 2014 Author Report Posted November 5, 2014 Przepiorki mają wymagania co do miejsca i na dworze na pewno trzymać ich nie można nawet przeciągow nie może być i muszą miec odpowiednią temp. Quote
Tomek19 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Widziałem hodowlę przepiórek> Robercie ta hodowla była na dworze, tzn. woliera z siatki hodowlanej o drobnych oczkach, tylko jak pisałem wczoraj, przepiórki muszą mieć cały czas, bezpośredni dostęp do kurnika dla nich, przylegającego bezpośrednio do woliery, dobrze jest jak chociaż połowa dachu nad wolierą jest, a reszta zasiatkowana. Co do płci to samiczki są na szyli i głowie nieco jaśniejsze, u samców upierzenie to jest bardziej ciemne i wpadające w kolor brązowo- rdzawy, i można to stwierdzić najwcześniej w 3 tygodniu życia ptaka. Aniu tak myślałem o tej słomie i te doszedłem do wniosku że nie będę ryzykował, no właśnie też miałem obawy że sprawdzi się jedną lub dwie kostki i będą ok, a reszta pieron wie, przecież nie będę zaglądał w każdą jedną kostkę, bo co facet by o mnie pomyślał.Pogoda u mnie od trzech dni dopisuje, normalnie za dnia w krótkim rękawku się robi i gorąco. Quote
Robert ;-) Posted November 5, 2014 Author Report Posted November 5, 2014 Jako ze z urzędu przypominam Tomku ale i innym że na forum nie zamieszcza się linków do innych for o podobnej tematyce jak nasze. co do przepiórek kiedyś czytałem i takie info były tam zawarte Quote
Tomek19 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Oj tam oj tam Robercie urzędniku;) przepisy są po to aby je łamaća jeśli kolega szuka pomocy, to potrzebującym się pomaga:) w końcu mamy XXI w. musimy iść z postępem:) poza tym wertowałem ten temat 2 razy cały od początku:) i dwa lub trzy razy były podawane linki na inne fora i nikt nie był upominany;)a co do urzędów to najgorsza jest Skarbówka:) heheowszem przepiórki lepiej jak mają zacisznie, ale spotkałem się z kilkoma hodowlami gdzie były hodowane na dworze, wtedy trochę gorzej jedynie z nieśnością jest, ale rygorystycznych przeciwwskazań do takiego chowu nie ma:)Robercie:) poza tym link który zamieściłem nie odnosił się do żadnego forum, lecz do SERWISU:) a to jest kolosalna różnica:) Panie Urzędniku;) proponuję się poprawić bo się złoży wniosek o degradację ze stanowiska:) hehe Quote
Robert ;-) Posted November 5, 2014 Author Report Posted November 5, 2014 A ja odniosę się do tych niby linków które widziałeś w tym czy innym wątku, jako dobry obywatel i user tego zacnego forum powinieneś zgłosić post(pod każdym postem jest niebieskie okienko z napisem zgłoś klikasz piszesz powód i jest zgłoszony do moderatora i podlega ocenie, a to ze takie linki są to tylko przez niedopatrzenie, to tyle ode mnie i ten temat uważam za zakończonytemat o kurach i tego się trzymajmy ciekawe co u moich ja jestem jeszcze w robocie mam jeszcze jedna fuche i do domu. Quote
Tomek19 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 ja w takim wypadku domagam się przywrócenia mojego linku do SERWISU ! a nie rzekomego forum:) w celu udzielenia pomocy koledze, jak wszystkim wiadomo w sprawie chowu przepiórek:) i tego się trzymam. W żadnych regulaminach nie ma mowy o linkach do Serwisów, bo Serwis a forum to kolosalna różnica:) Powinniśmy o tym pamiętać, także powinna o tym pamiętać władza tego forum ! Władza powinna świecić przykładem:) u moich drobiowych pupili wszystko bez zmian, kwoczka nie wiem czy schodziła w dzień z jajek, więc w razie co wysadziłem ją z gniazda na dwór, poświeciłem jej latarką, najadła się, napiła, i grzecznie wróciła do gniazda na jaja:)Panie władzo:) to nie były niby linki, lecz to były linki:) a za kapusia robił na takim forum nie będę Quote
Robert ;-) Posted November 5, 2014 Author Report Posted November 5, 2014 Dobra na tym serwisie był odnośnik do innego forum i dla tego go usunąłem, a ktoś kto zgłasza post nie jest kapusiem tylko userem który pomaga utrzymać na forum ład i porządek.naprawde zajmijmy się tematem drobiu. Quote
nowy Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Dziękuję za pomocne informacje i przepraszam za małe zamieszanie ;)Robercie przepiórki również zalicza się do drobiu:) Quote
Tomek19 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 a ja nadal upieram się przy swoim:) i żądam przywrócenia mojego linku:) do SERWISU:) forum także nie posiada wyszukiwarki danych tak wyżej wymieniony serwis:) jeśli chodzi o odnośnik nie zauważyłem takowego:) poza tym SERWIS ten był poświęcony bardzo dużej mierze tematyce drobiowej której tematem się mamy zajmować Więc proszę jeszcze raz o przywrócenie tego co zamieściłem zgodnie z prawem tego ( moim zdaniem nie do końca tak bardzo zacnego forum) co zamieściłem na tym forum:)a różnicą jest także odnośnik:) a reklama, czy strony polecane:)Kolego nowy:) nie przejmuj się zamieszaniem, takie zamieszanie to nie zamieszanie:) a dochodzenie swego nie jest niczym złym:) wiem doskonale na co mogę sobie pozwolić na tym ( nie do końca zacnym forum) a że należę do osób które się zawezmą i nie popuszczą, nigdy mi na złe nie wyszło:) oczywiście że przepiórki to drób:) a że trochę innej kategorii:) w niczym nie zmienia faktu:) a i władza powinna pomagać a nie szkodzić drugiemu ! Quote
ania1983 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 nie odniosę do do wcześniejszych postów, bo nie mam ochoty ani nerwów. u mnie w przedsionku kurnika znowu pokazały się szczury strat w drobiu nie ma, ale 5 malutkich królików które wykluły się w niedzielę nie ma ostatnio jak miałam z nimi do czynienia, to myślałam ze juz na dobre wytępiłam, a tu się okazuje, ze jednak wróciły sąsiad trzyma świnie i dziki, wszystko w gnoju siedzi i wydaje mi się, że od niego do mnie znowu przywędrowały. juz kiedyś pisałam o tym, że on nie truje i nie likwiduje szczurów, bo świniom nie zagrażają. ech, co za debilne myślenie. Quote
nowy Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Od trzech lat jestem hodowca drobiu co prawda amatorem,ale mogę chyba śmiało powiedzieć,że jest to moje małe hobby ;)Często jestem gościem tego forum,ale raczej jako czytajacy.Dwa dni temu zakupiłem do swojej kolekcji jak już wspomniałem przepiórki dla tego napisałem do was hodowców z myślą,że może ktoś mi coś poradzi od siebie :)Dzięki Quote
Tomek19 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Witaj Aniu:)przykro mi z powodu królików:( szczury to dziadostwo niesamowite, i trudna i ciężka walka z nimi niestety:( ja też się boję bo u sąsiadów jak szczurów nie było tak sąsiadka do mamy mówiła kilka dni temu że się u nich pojawiły, Ci sąsiedzi mieszkają nie całe 100 metrów ode mnie, więc blisko, i obawy są aby nie przywędrowały do kurnika, na dniu wolnym muszę posprawdzać jeszcze raz szczelność kurnika. Aniu czyli cały miot małych porwały ? Quote
ania1983 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Nowy, z osób piszących na tym temacie nikt nie trzyma przepiórek. więc z doświadczenia własnego nikt Ci nic nie napisze. Tak jak pisałam, Przemek hoduje, ale on tutaj nie zagląda za często Tomku, 1 króliczek został. ale nie wiem co to będzie do rana. rano przeniosę samiczkę z małym do nowej klatki. ta miała iść do rozbiórki i nową mąż miał stawiać, ale wypadło nam co innego. ale to nie ten temat do takich rozmów. Quote
nowy Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Ja też miałem problem ze szczurami,ale udało mi się ich pozbyć za pomocą trutki a pozostała część kot wyłapal.Też trzymam króliki,ale jeszcze nie spotkałem się żeby miot podkradaly :/ Quote
Tomek19 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 rozumie Aniu, tutaj o drobiu, ale nie zawsze jest człowiek w stanie ogarnąć wszystkiego w tłoku codziennych zajęć i pewne rzeczy przekłada się na później, mam nadzieję że choć ten jeden maluszek się wychowa. Co do sąsiadów Aniu Twoich to na prawdę bezmózgowcy, ciekaw jestem jak sprawę odebrał by sanepid, bo przecież takie coś moim zdaniem powinno być karalne.Kolego nowy szczury to jedno z najgorszych, przebiegłych cholerstw! z drobiem sobie radzą, to co dopiero takie maluchy kr...ka. Quote
nowy Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Ok rozumiem,ale trzymam również:brakle,leghorn,bramy i indyki wiedz chyba mogę od czasu do czasu się z wami czymś podzielić?:)no chyba,że nie chcecie w tym wątku nikogo nowego:P Quote
ania1983 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Nowy, ale my bardzo lubimy jak jest więcej osób i pisz jak najwięcej pytaj,jak wiemy to odpowiemy, jak nie to nie odpowiemy i popytamy dalej dziel się z nami swoją wiedzą., radościami i smutkami drobiowymi oby smutków nie było wcale a i masz nie bramy a brahmy chyba ;Da jakie indyki? kolorowe prawdziwe staropolskie czy bojlery? Quote
nowy Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 hehe tak brahmy przepraszam za literówkę,ale często korzystam z telefonu:)Indyki staropolskie czarno białe puki co,ale myślę też o kolorowych tylko na razie kiepsko z kasą,żeby zakupić o innej maści.Co do szkodników od dłuższego czasu miałem problem z lisami które mi dziesiątkowały moją hodowle tyle ładnych ptaków poszło przez nie :/ Pewnego razu kolega myśliwy pożyczył mi żywołapkę i złapały sie dwie sztuki młode i od tej pory odpukać jest spokój zobaczymy na jak długo.Minusem jest to,że mieszkam na odludziu można tak powiedzieć dookoła pola i lasek,a to sprzyja drapieżnikom i ciężko mi było się dochować ptactwaCo do szczurów miałem małą przewagę,że wiedziałem gdzie mają norę i którędy sie wydostają wiedz ją zabetonowałem a w dziurę nasypałem kruszonego szkła Quote
Tomek19 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Aniu:) coś dla Ciebie:) temat indyczek może się rozwinąćKolego Nowy masz wszystkie rasy drobiu które ja planuję mieć na przyszły rok:) prócz indyczek, bo za dużo by tego było, choć indyki bardzo lubię i mi się podobają Ależ chcemy, chcemy:) chyba że nas Władza stąd wyrzuci:) hehe Kolego a ile masz tego wszystkiego ?) Quote
nowy Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 puki co planuje rozwijać hodowle i za wiele tego nie mam bo jak już wspomniałem miałem problem z lisami;/Indyków mam dwie pary,Brahmy trzy koguty i dwie kury i chyba parkę młodych złotych od niedawna liczę na kurczaki wiosną:)Brakli srebrnej mam trzy sztuki jednego kogutka i dwie kurki które dopiero zaczną się nieść,no i jak już wspomniałem przepiórki. Quote
Tomek19 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Robercie cały czas czekam na przywrócenie mojego linku do tematu.Kolego Nowy, a nie za dużo tych kogutów ? trochę za bardzo będą męczyć kurki, jeden kogut to aż świat na dwie kurki. Quote
Robert ;-) Posted November 5, 2014 Author Report Posted November 5, 2014 Nareszcie w domu;-) ostatni raz napisze coś o linkach,kolego Tomek jeśli masz zazłe mi,że go usunąłem twoim zdaniem niesłusznie napisz skarge na mnie do admina2 lub Mikiego, ja ze sposobu wykonywania mojego zadania jakiego sam się podiołem nie mam zamiaru się więcej tłumaczyć tobie czy komuś innemu.mam nadzieje ze ten temat nie będzie więcej tu poruszany jest inny dział do tego celu przeznaczony. nowy pisz nie tylko czytaj, co się dzieje w twoim obejściu jakie masz kury.. Wstaw zdjęcia jeśli możesz, aby nasza galeria była bardziej pękata;-)co do szczurów to mi kiedyś zamordowały już dość duże króliki:-( Quote
przemek2092 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Nowy co do przepiórek to ja mam małą hodowlę i chętnie ci pomogę jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało Quote
nowy Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Robercie cały czas czekam na przywrócenie mojego linku do tematu.Kolego Nowy' date=' a nie za dużo tych kogutów ? trochę za bardzo będą męczyć kurki, jeden kogut to aż świat na dwie kurki. [/quote'] wiem,ale od dawna dwa duże ładne koguty,aż żal sie któregoś pozbyć no i jednego tego rocznego białego w złote kropki,który też mi sie podoba,ale wiem,że będę musiał przynajmniej jednego się pozbyć:/ Quote
Tomek19 Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 Kolego Robercie jeśli chce się rządzić trzeba robić to z głową a nie jakąś samowolkę odwalać! Do człowieka jako kolegi z forum nie mam nic do Ciebie, ale jako do władzy, trzeba wiedzieć i się znać na tym, a tłumaczyć się powinieneś bo od tego masz funkcję jaką masz. A skoro się podiołeś tego zadania, to wykonuj te zadania jak należy !!!! i nie piernicz o innych działach bo to dział o drobiu a przepiórki do niego należą, a czy to krowy lub konie a tego świadom nie jestem ?Wreszcie ktoś z władzy się pojawił kto ma doświadczenie i praktykę, a nie tylko na rządzeniu się zna:) kolego nowy, chyba większość z nas ma problemy z wyborem pozostawienia koguta na następny sezon, sam stoję przed takim dylematem, z 9 szt. mogą pozostać tylko 2. Quote
Recommended Posts