wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Oj tam, oj tam. Też czasami piszę jak mi się w głowie ułoży. Czyli na zimę zostaniesz z 6 perliczek. Moje są chyba wiekowo jak Twoje, to i w podobnym czasie powinny zacząć się nieść. Ja mam już zamówienia przed Wielkanocą na perlicze pisanki, więc muszą się stosownie wcześnie obudzić. U mnie stado perlicze rozkłada się 1+7. Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Marcinie, a 1 perlik na 7 perliczek to nie za mało? no chyba, że nie planujesz ich rozmnażania. ja miałam zostawić tylko 1 perlika na 5 perliczek, ale jak poczytałam, to zostają jednak oba. a perliczki zostają wszystkie 6, tylko ta jedna bidula na rosołek trafi, ale i dobrze bo jak by była ze stada szkoda by mi jej było, a tak przynajmniej przypomnę sobie jak smakuje rosołek z perliczki i mięsko Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Moje stado jest przemyślanym wyborem. Miał być właściwie jeszcze jeden samczyk z tych z pierwszej przesyłki, ale ostatecznie jest to samiczka. Te wczorajsze mają być samiczkami, ale chwilowo chodzą napuszone, bo są w nowym miejscu i póki co bardziej biegają i zwiedzają kąty niż chodzą grzecznie ułożone i nie pozwalają tego na 100 % stwierdzić. Ja nie potrzebowałem samców, bo nie mam raczej w planach zabaw w perlicze pieluchy. One są zdobyte pod kątem jaj. No oczywiście jeśli ktoś będzie chciał zaryzykować to już Jego sprawa, ale Ja uprzejmie doniosę jak sprawy się mają. :) Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 dobre z tymi perliczymi pieluchami no to ja jednak liczę na dużo perliczych pieluch na wiosnę ale nie będę czekała aż mi jakaś kwoka siądzie, tylko nazbieram jaj na cały inkubator i będę chciała mieć jedne lęgi z perliczkami i to z jednego jak to mówi Sławek "zacieru" no ale na razie to jest tylko planowanie i gadanie, a zobaczymy czy do wiosny się plany nie zmienia na pewno chcę mieć dużo perliczek, tego jestem pewna Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Moje dzisiaj z samego rana podniosły solidny raban, a tylko 8 ich jest. W sumie to aż 8, bo wiosną i latem nic nie zapowiadało perliczek w podwórku. Ale później gdzieś coś poczytałem, zobaczyłem Twoje i zachciało mi się mieć je na powrót. Mam w tej chwili 6 barw czyli młodzież może wyjść zmiksowana kolorystycznie. Ile masz Biegusów w tej chwili? Ten trzeci osobnik z gromady ze zdjęcia z floga to samiec czy samica?Niby wypieram się, że przepiórki sobie odpuszczam, a jednak ciągle w głowie gdzieś mi siedzą. Rozważam wiosnę lub lato, tylko najpierw muszę się rozeznać w temacie zbytu jaj. Szczerze nie wiem nawet na ile takie maleńkie jajko można by wycenić, chcąc je sprzedać. Miejsce mam i nawet klatkę w tej chwili na już gotową praktycznie. Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Marcinie, mam 4 biegusy, 2 parki jeden kaczorek jest jak staropolski, a drugi taki jak by staropolskiego wybielaczem polał kto mi też ciągle te przepiórki siedzą w głowie, ale mnie cały czas powstrzymuje to, ze naprawdę nie wiem jak się zabrac do zabijania takich maleńkich ptaków. bo przecież kogutki trzeba by na rosołek przeznaczyć. a perliczki dobrze, że masz bo to śliczne i wesołe ptaki uwielbiam ich słuchać ale taż rzadko się odzywają jak dla mnie za rzadko a co do ceny za przepiórcze jajo, to nie pomogę, ale kiedyś widziałam ogłoszenia zgrzewka jaj, czyli 18 sztuk za 9 zł. czyli wychodzi 0.50 groszy za jajko. ale na Allegro widzę cena o połowe niższa Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 No właśnie. Ciekawe jak u nich z przemiałem. Podejrzewam, że należało by podawać im specjalną karmę, choćby taką jak kurom nioskom, ale wtedy te jajka nie będą warte swojej ceny i takich rozprowadzać bym nie chciał. A nie wiem czy na paszy takiej jak dostaje reszta drobiu, z głównym udziałem pszenicy też by się dobrze niosły. Ciekaw jestem na jaki czas wystarczy 10 samicom 25 kg worek karmy dla kur niosek, uwzględniając tylko tą karmę plus woda i jakaś zielenina. A propos zabijania, to też sobie tego nie wyobrażam. Ja z urzędu odpadam, a czy ktoś inny z domu by podołał, szczerze wątpię. Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 ja też nie zabijam, chyba że w drodze wyjątku jak gęsi, ale wiem że i mąz nie wiedziała by jak zabrać się za taką przepiórkę no chyba, ze była by już na talerzu, wtedy nie miał by problemów co do samych przepiórek, to Przemek je ma, Przemku napisz coś w temacie, a nie po kątach ludziom na pytania o nich odpowiadasz Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Chyba też kiedyś wystawiał z nimi ogłoszenie, to od razu może podzieli się wiedzą ile można zapłacić za dorosłą samiczkę. Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Marcinie, ogłoszenie z moje okolicyhttp://olx.pl/oferta/drob-ozdobny-przepiorka-chinska-CID757-ID6zKjP.html#6e5885a244 Quote
Tofik Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Witam Aniu obejrzałem fotki i nie mogę tego nie skomentować bo wygląda na to że jednak wyandotte sie nie zapodziały:) bo myślałem że ja je miałem i sie nie wykluły a tu proszę u ciebie sie chowają tylko pytanie czy ty masz tylko koguta???? A kurka na trzecim zdjęciu czyli cala czarna z lekkim prześwitem szarego to jersey o którego mnie pytałaś (mam ich 12szt:)) Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Jakieś takie mizeroty. Myślałem o brojlerach, to chociaż niby 450 gram. Dobry gołąb. Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Sławku, a ja byłam pewna ze to Australop ta kurka, bo w pierwszych jajach nie było Jerseyów. a ona jest z pierwszych lęgów. tego Wyandotte to mam tylko kogutka, kurek niet hahaha, Marcinie no przecie taka przepiórka to taki gołąb http://olx.pl/oferta/kurczeta-orpington-zloty-CID757-ID7wJux.html#6e5885a244 piękne Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Najlepszy jest opis do ogłoszenia. Mamusia i tatuś. Tak sielsko. Kogut Minora u Ciebie Aniu ma kurki w komplecie czy też jest jedynakiem? Quote
Tofik Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Były Aniu bo z tego co pamiętam to przy odbiorze jajek trochę sie pozmieniało i z tond masz jerseya bo ja też mam z pierwszego zacieru jednego:)No to jestem bardzo niepocieszony:( że tylko kogut ale i tak bardzo ładny ale z tego co mówił DG to te wszystkie jajka były zbierane na hura i tak dokładnie nie było wiadomo do końca co kto dokładnie dostał Marcinie nie lepiej wszamać gołębia niż taką przepiórkę??? przecież to takie chucherko:) no chyba że trzyma sie je na jajka Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 też mi się to spodobało Marcinie, no niestety kogutek Minor też jest sam Sławku, przepiórki to właśnie na jajka ale z kogutkami coś trzeba robić Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Jeśli będę miał przepiórki i wcześniej się dowiem, że bez koguta będą się niosły tak samo jak z nim, to koguty automatycznie odpadają. Mam przepiórki 100 metrów od domu i jajka w pobliskim sklepie, więc wystarczą chęci. No to musisz znaleźć kurkę do Minora. Musisz bez żadnego ale. Polecenie służbowe. Na zdjęciach widziałem też czarną kurkę z czarnym grzebieniem chyba, mam rację? Quote
Tofik Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Co za nie fart:) kolejny samotnik jak mam dwa miniory z tym że mam po jednym z każdego zacieru i tak sie zastanawiam czy to będzie parka czy dwie panie albo panowie:)A ten orpington całkiem ładny choć kolor taki sobie:) Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 http://olx.pl/oferta/swinki-wietnamskie-laciate-prosiaczki-CID757-ID75u3j.html#407fae5eea Już mnie kupiły. Gdyby podwórko było z gumy. Quote
Tofik Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Świnia wietnamska aaaaafffffuuuuujjjj nie da sie tego zjeść a na dodatek ładnie zwierzątko wygląda jak jest małe a potem to taki toczący sie potwór:) o i mam takie pytanie Co to za kogut siedzi na tych dechach? Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Ale ich mama to jednak solidna maciora. Nie dla mnie jednak. Gdyby w Polsce były dostępne takie dorastające do 10 kg, to co innego. Takie ze zdjęć zjedzą jak świnia. Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Marcinie, przepiórka tak samo jak kura, do znoszenia jaj nie potrzebuje koguta a myślisz że na fermach przepiórczych trzymają "darmozjady" kogutki? same kurki na jajka.co do kurek dla Minora...Minor idzie na rosół. o ile agresywnego zielonego jestem w stanie wytłumaczyć i nie zabijać, bo pięknie ostrzega kury przed jastrzębiem, o tyle Minor jest potwornie do mnie agresywny, a kur nie ostrzega sam z siebie. szkoda go, bo ładny, a do tego chude to i żylaste, więc ledwo na rosołek starczy no ale jest naprawde agresywny i z wiekiem coraz bardziej. rano jak niose im ziemniaki z otrębami to z kijem wchodzic muszę albo z psem. a jak idę sypać pszenicę, to bez psa nie ma szans cobym podeszła do korytek. Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Z tą jego kogucią masą Ty tak na poważnie? Myślałem, po zdjęciach że nie jest z nim tak źle. Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Sławku, zapewne chodzi Ci o kogutka Bielefendzkiego. bo zielonego chyba poznajesz Marcinie, Minor ma długie nogi prawie jak te bojowce czy cosik koło tego lata toto jak szalone, to i chude mimo, że je za dwóch no i ciągle wojny z zielonym maja. ale na grzędzie śpią jednej i to prawie koło siebie między nimi śpi tylko 1 kura aha i dobrze widzisz, mam kurkę z czarnym grzebykiem a co do wietnamek...jakoś mnie świnka nie przekonuje do siebie juz wolała bym milion razy owieczkę Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Czyżby Tomaru? :) :) Musiałem dodać uśmieszki, żeby osiągnąć 15 znaków w poście. Quote
Recommended Posts