wiejskieżycie Posted November 16, 2014 Report Posted November 16, 2014 Myślę, że do gęsi nie miały by odwagi podskakiwać. Quote
wiejskieżycie Posted November 16, 2014 Report Posted November 16, 2014 Po aktualnie jeszcze trwającym sezonie hodowlanym dochodzę do wniosku, że z dwojga do wyboru, a mianowicie kaczek i gęsi gdybym miał możliwość wybrałbym to drugie i w przyszłym sezonie najprawdopodobniej daruję sobie dalsze rozmnażanie kaczek na korzyść gęsi. Wspominałeś wczoraj Robercie, że dzień miałeś pracowity. Co takiego robiłeś? Zastanawiam się ile kilogramów dziennie potrzebowała będzie dorosła świnka, o wadze 25 kg, która już nie urośnie i ta waga będzie jej absolutną górną granicą. Quote
Robert ;-) Posted November 16, 2014 Author Report Posted November 16, 2014 Gęsi są pięknymi ptakami wiec ci się nie dziwię ze wolał byś gęsi;-) a ja wczoraj ładowałem sąsiadowi obornik do południa potem kończyłem orke u siebie a wieczorem tez jak się zrobiło ciemno toczyłem elementy do wspomagania do ciągnika, ot tak mi minęła sobota;-) ja dążył bym do utrzymywania stad kaczek i gęsi na równym poziomie do tego jakieś indory perliki i jeszcze jakieś dziwne stworzenia;-) Quote
wiejskieżycie Posted November 16, 2014 Report Posted November 16, 2014 Świnkę chcę. Wymyśliłem już imię tylko coś mnie powstrzymuje. Pewnie to, że drugiego psa w podwórku nie potrzebuję, a 25 kg to jednak jak pies. Wolę gąski, bo wagowo są znacznie wydajniejsze, zdecydowanie tańsze w utrzymaniu i bardziej wartościowe dla potencjalnych nabywców. Quote
Robert ;-) Posted November 16, 2014 Author Report Posted November 16, 2014 Wietnamskiej ci się zachciało;-) były kiedyś na targu małe były śliczne ale ich mamusia do najładniejszych zwierząt nie należała :-(:-( co do ilości paszy to myślę że nie za wiele zje, przecież i tak ma być na diecie aby nie przekroczyła 25 kg;-) Quote
ania1983 Posted November 16, 2014 Report Posted November 16, 2014 witam Marcinie, no to ładne zachciewajki masz u mnie 1 kura siadła na dobre. siedzi od 3 dni. w ciągu dnia na pustym gnieździe bo kur nie dopuści, a na noc ją do kurnika przenoszę. 2 kolejne wariują i tez lada dzień siądą, no chyba że się znacznie ochłodzi, to może im przejdzie. oczywiście o tej porze roku nie chcę małych, bo zaraz grudzień, więc nie bardzo no chyba żeby małe z kwoką w domu przetrzymac poza tym bez zmian, tylko od 2 dni mam o 3 jajka mniej Quote
Robert ;-) Posted November 16, 2014 Author Report Posted November 16, 2014 Hej Aniu w pakuj kure do pudla posiedzi do rana i jej się odechce wysiadywania. A świnkę nazwał bym Pepa, ja już nie nazywam zwierząt które mogą iść do gara bo jak potem zjeść rosół z Wioletty np.:-(:-(:-( Quote
wiejskieżycie Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Witam. Świnka dostanie imię Hipolita. To musi być świnka czyli ona, ale póki co to sfera planów raczej dość dalekich. Quote
Tobiasz Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Witam Starych Kolegów I Koleżanki Pamiętacie mnie ? Mam teraz stadko 16 kur 12 królików 2 kaczek Mam pytanie żywienie kur w okresie zimowym powinno być takie samo jak i w letnim czy inaczej ? Kury nie chcą mi jeść paszy, jedzą tylko zboże. ? Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Tobiasz, witam jasne, ze pamiętamy a kury masz bardzo mądre, ze paszy nie chcą jeść, wiedzą co dla nich zdrowe, a co nie koniecznie co do zimowego żywienia, to ja w zimie daję więcej owsa, bo więcej go jedzą i więcej kukurydzy, bo też więcej jej jedzą. poza tym bez zmian, głównie pszenica. otręby pszenne. Marcin, fajne imię dla świnki Quote
Tobiasz Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Witam Aniu Planuję kupić śrutownik ponieważ mam w planach na wiosnę zakupić 4/5 prosiaków będę sam robił pasze dla zwierząt (zakup np: tonę zboża+dodatki,witaminy i to co potrzebne) i myślę że będzie mi się to lepiej opłacało:) oraz zamówiłem już potrzebne rzeczy do inkubatora i planuje zwiększyć stadko tak do 40/50 szt. Kur(sussex) 10/15 szt. Kaczek. Myślałem też na Gęsiami ale mało o nich wiem tylko do wiosny to jeszcze trochę może sie zdecyduje:) Aniu tak po za tematem co ile szczepisz króliki ? Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 I jeszcze jedno czy można inkubować jaja tylko te które kwoka zaczęła wysiadywać ? Czy po prostu podświetla jajko i widzę (jeszcze nie wiem jak rozpoznać) zalążek i wsadzam do inkubatora ? Quote
ania1983 Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Tobiasz, króliki szczepię jak skończą 10 tygodni. a samiczki i samiec które mam na stałe raz w roku mam zamiar szczepić. jakoś w okresie kwiecień/maj zanim pokażą się komary.co do inkubacji jaj, to nie inkubujesz tych co kwoka wysiaduje, tylko te które Ci kury zniosą. jak nabierzesz wprawy to jaja można prześwietlać już w 2-3 dniu inkubacji, ale na początku około 7 dnia Robert, kwoki nie chce w pudło wsadzać, w ciągu dnia niech siedzi na pustym gnieździe, a na noc ją do kurnika przenoszę, chyba pomaga, bo dzisiaj siedziała do południa, potem zeszła i teraz widzę, że siadła, ale zaraz je zamykam to do kurnika trafi chyba jej się jutro odechce kwoczenia Quote
Robert ;-) Posted November 17, 2014 Author Report Posted November 17, 2014 Każdy ma swój sposób ja do klatki j na drugi dzień kura chodzi po podwórku;-) ja jeszcze w robocie dwie godziny musze pracować.pozdrawiam;-) Quote
wiejskieżycie Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Siema. What's up? Aniu perliczki już Ci się niosą? Miałem spytać jakiś czas temu, ale z głowy mi uciekło. I jeszcze jedno. Ten kurzy rodzynek to Sułtanik? Quote
ania1983 Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 hej Marcin u perliczek jeszcze cisza, dopiero na wiosnę licze na jajka.a rodzynek to sułtan dobrze myślisz Quote
wiejskieżycie Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Oby nie kogut. Jolu S napisz coś o tym co hodujesz, bo często Cię widzę na dole strony, ale chyba jesteś nieśmiała i nie chcesz z Nami pogadać. Quote
Jola S Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Marcinie, dziękuję za wciągnięcie do rozmowy . Niestety, na razie z hodowli "gospodarczych" to mam tylko bakterie w przydomowej oczyszczalni , a z domowych to dwie sunie, kotkę i kocurka. Pilnie śledzę cały wątek, bo po pierwsze przygotowuję się do hodowli kur na wiosnę a po drugie taka tu miła i ciepła atmosfera . Kury planuję dopiero na wiosnę, bo musiałabym ocieplić szopę a teraz jesteśmy zajęci remontem domu. Quote
wiejskieżycie Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 No i super, że się odezwałaś. Oby tak dalej. Zaczątek hodowli już masz. Jest komu wyłapywać ewentualne myszy kręcące się przy karmie i pilnować przyszłych ptasich mieszkanek. Jak już zaczniesz z kurami, to wszystko samo pójdzie i ani się obejrzysz a w podwórku miejsca zabraknie. Quote
Robert ;-) Posted November 17, 2014 Author Report Posted November 17, 2014 Witaj Jolu s pisz wstaw zdjęcia;-) Quote
wiejskieżycie Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Robercie już w drodze do domu? Pogoda u mnie taka, że cały dzień ani promienia słońca nie było. Ptaki prawie cały dzień przesiedziały w chlewie przy korytach. Teraz gęsi już po 14 są zaganiane, a kaczki od kilku dni albo w ogóle nie są wypuszczane, albo tylko na chwilę. Jak siedzą w chlewie znacznie lepiej wykorzystują karmę. Quote
ania1983 Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Jolu, witamy i zapraszamy do dołączenia do naszego grona Quote
Robert ;-) Posted November 17, 2014 Author Report Posted November 17, 2014 Ano w drodze właśnie wróciłem do domu;-) ja z mojej kozy dla ptaków tez jestem zadowolony, więcej paszy schodzi, wiec i męska przybywa na moich rosolach;-);-) Quote
Tobiasz Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Kolega Robert dale jako wulkanizator ?Tak Aniu wiem że te co kura zniesie tylko chodziło Mi że muszą być to te jajka które kora zaczęła wysiadywać A co do pory roku to mogę przez cały rok czy nie ? Dodam że mam takie pomieszczenie w domu (taką starą kuchnie) gdzie trzymam w skrzyni małe bojlery, kurczaki kur muszą być z razem z kurą ? Pozdrawiam Quote
Recommended Posts