Jump to content

Recommended Posts

Posted

Po aktualnie jeszcze trwającym sezonie hodowlanym dochodzę do wniosku, że z dwojga do wyboru, a mianowicie kaczek i gęsi gdybym miał możliwość wybrałbym to drugie i w przyszłym sezonie najprawdopodobniej daruję sobie dalsze rozmnażanie kaczek na korzyść gęsi. Wspominałeś wczoraj Robercie, że dzień miałeś pracowity. Co takiego robiłeś? :)

Zastanawiam się ile kilogramów dziennie potrzebowała będzie dorosła świnka, o wadze 25 kg, która już nie urośnie i ta waga będzie jej absolutną górną granicą. :)

Posted
Gęsi są pięknymi ptakami wiec ci się nie dziwię ze wolał byś gęsi;-) a ja wczoraj ładowałem sąsiadowi obornik do południa potem kończyłem orke u siebie a wieczorem tez jak się zrobiło ciemno toczyłem elementy do wspomagania do ciągnika, ot tak mi minęła sobota;-) ja dążył bym do utrzymywania stad kaczek i gęsi na równym poziomie do tego jakieś indory perliki i jeszcze jakieś dziwne stworzenia;-)
Posted
Świnkę chcę. Wymyśliłem już imię tylko coś mnie powstrzymuje. Pewnie to, że drugiego psa w podwórku nie potrzebuję, a 25 kg to jednak jak pies. :) Wolę gąski, bo wagowo są znacznie wydajniejsze, zdecydowanie tańsze w utrzymaniu i bardziej wartościowe dla potencjalnych nabywców.
Posted
Wietnamskiej ci się zachciało;-) były kiedyś na targu małe były śliczne ale ich mamusia do najładniejszych zwierząt nie należała :-(:-( co do ilości paszy to myślę że nie za wiele zje, przecież i tak ma być na diecie aby nie przekroczyła 25 kg;-)
Posted

witam :)

Marcinie, no to ładne zachciewajki masz :D

u mnie 1 kura siadła na dobre. siedzi od 3 dni. w ciągu dnia na pustym gnieździe bo kur nie dopuści, a na noc ją do kurnika przenoszę. 2 kolejne wariują i tez lada dzień siądą, no chyba że się znacznie ochłodzi, to może im przejdzie. oczywiście o tej porze roku nie chcę małych, bo zaraz grudzień, więc nie bardzo :P no chyba żeby małe z kwoką w domu przetrzymac :P

poza tym bez zmian, tylko od 2 dni mam o 3 jajka mniej :P

Posted
Hej Aniu w pakuj kure do pudla posiedzi do rana i jej się odechce wysiadywania. A świnkę nazwał bym Pepa, ja już nie nazywam zwierząt które mogą iść do gara bo jak potem zjeść rosół z Wioletty np.:-(:-(:-(
Posted

Witam Starych Kolegów I Koleżanki Pamiętacie mnie ?

Mam teraz stadko 16 kur 12 królików 2 kaczek :)

Mam pytanie żywienie kur w okresie zimowym powinno być takie samo jak i w letnim czy inaczej ?

Kury nie chcą mi jeść paszy, jedzą tylko zboże. ?

Pozdrawiam :D

Posted

Tobiasz, witam :) jasne, ze pamiętamy :)

a kury masz bardzo mądre, ze paszy nie chcą jeść, wiedzą co dla nich zdrowe, a co nie koniecznie :P

co do zimowego żywienia, to ja w zimie daję więcej owsa, bo więcej go jedzą i więcej kukurydzy, bo też więcej jej jedzą. poza tym bez zmian, głównie pszenica. otręby pszenne.

Marcin, fajne imię dla świnki :D

Posted

Witam Aniu :) Planuję kupić śrutownik ponieważ mam w planach na wiosnę zakupić 4/5 prosiaków będę sam robił pasze dla zwierząt (zakup np: tonę zboża+dodatki,witaminy i to co potrzebne) i myślę że będzie mi się to lepiej opłacało:) oraz zamówiłem już potrzebne rzeczy do inkubatora i planuje zwiększyć stadko tak do 40/50 szt. Kur(sussex) 10/15 szt. Kaczek. Myślałem też na Gęsiami ale mało o nich wiem tylko do wiosny to jeszcze trochę może sie zdecyduje:)

Aniu tak po za tematem co ile szczepisz króliki ? :)

Pozdrawiam :)

Posted

I jeszcze jedno czy można inkubować jaja tylko te które kwoka zaczęła wysiadywać ?

Czy po prostu podświetla jajko i widzę (jeszcze nie wiem jak rozpoznać) zalążek i wsadzam do inkubatora ?

Posted

Tobiasz, króliki szczepię jak skończą 10 tygodni. a samiczki i samiec które mam na stałe raz w roku mam zamiar szczepić. jakoś w okresie kwiecień/maj zanim pokażą się komary.

co do inkubacji jaj, to nie inkubujesz tych co kwoka wysiaduje, tylko te które Ci kury zniosą. jak nabierzesz wprawy to jaja można prześwietlać już w 2-3 dniu inkubacji, ale na początku około 7 dnia :)

Robert, kwoki nie chce w pudło wsadzać, w ciągu dnia niech siedzi na pustym gnieździe, a na noc ją do kurnika przenoszę, chyba pomaga, bo dzisiaj siedziała do południa, potem zeszła i teraz widzę, że siadła, ale zaraz je zamykam to do kurnika trafi :) chyba jej się jutro odechce kwoczenia :P

Posted

Marcinie, dziękuję za wciągnięcie do rozmowy :).

Niestety, na razie z hodowli "gospodarczych" to mam tylko bakterie w przydomowej oczyszczalni :), a z domowych to dwie sunie, kotkę i kocurka.

Pilnie śledzę cały wątek, bo po pierwsze przygotowuję się do hodowli kur na wiosnę a po drugie taka tu miła i ciepła atmosfera :). Kury planuję dopiero na wiosnę, bo musiałabym ocieplić szopę a teraz jesteśmy zajęci remontem domu.

Posted
No i super, że się odezwałaś. Oby tak dalej. Zaczątek hodowli już masz. Jest komu wyłapywać ewentualne myszy kręcące się przy karmie i pilnować przyszłych ptasich mieszkanek. :) Jak już zaczniesz z kurami, to wszystko samo pójdzie i ani się obejrzysz a w podwórku miejsca zabraknie. ;)
Posted

Robercie już w drodze do domu?

Pogoda u mnie taka, że cały dzień ani promienia słońca nie było. Ptaki prawie cały dzień przesiedziały w chlewie przy korytach. Teraz gęsi już po 14 są zaganiane, a kaczki od kilku dni albo w ogóle nie są wypuszczane, albo tylko na chwilę. Jak siedzą w chlewie znacznie lepiej wykorzystują karmę.

Posted

Kolega Robert dale jako wulkanizator ?

Tak Aniu wiem że te co kura zniesie tylko chodziło Mi że muszą być to te jajka które kora zaczęła wysiadywać :)

A co do pory roku to mogę przez cały rok czy nie ? Dodam że mam takie pomieszczenie w domu (taką starą kuchnie) gdzie trzymam w skrzyni małe bojlery, kurczaki kur muszą być z razem z kurą ?

Pozdrawiam :D