Jump to content

Recommended Posts

Posted

Myślę że można inkubować jajka co kura zaczęła wysiadywać tylko trzeba wiedzieć ile czasu kura już siedzi żeby odliczyć czas od inkubacji ale osobiście wolał bym żeby kura sama wysiedziała jak już zaczęła a niżeli bawić sie w takie zabieranie

Co do kurczaków i kur to nie muszą być razem bo wystarczy że kurczaki będą miały ciepło.

U mnie po staremu:)

Pozdrawiam

Posted

Dalej to samo robie;-) Tobiaszu

Co do jaj do inkubacji to należy zbierać jajka kilka razy dziennie a potem przetrzymywania je w odpowiednich waronkach i obracac choc dwa razy dziennie, jaj z pod kur ktore na nich siedziały nie polecam potem nie rownoczesne legi będą,

Jeśli masz warunki to i teraz możesz podkładac,choć ja wolał bym luty marzec wtedy młode pójdą na dwór w dobrym czasie,a nie cała zimę mają spędzić w pomieszczeniu.

Kura najlepsza jest aby odchowac młode nie trzeba się martwić ze małym będzie zimno i zaopiekuje sie małymi.

Posted

Na gęsi zawsze się ktoś znajdzie, gesi potrzebują zboża, ziemniakow,paszy zielonej tj łąki aby mogły sobie trawkę skubac takie idealne warunki, jakaś woda do kąpieli i miały by raj;-)

a jaka rasę chcesz trzymać? stawiame że zwykłe towarówki(koludzkie)np.

Posted

Cześć Jolu, widzę, że jesteśmy dokładnie na ty samym etapie ;)

Chociaż ja ostatnio wpadłam w jakieś zniechęcenie, że tak się ciągnie, że nigdy nie skończymy budowy, że zima, że fuuuu... :-/

Idzie jak po grudzie, siły już nie mam. Ale pewnie za parę dni się poprostuje i znów pójdzie naprzód.

Posted

Witam!

Gusiu, ja "tylko" remontuję kupiony dom, ale też to idzie strasznie wolno :(. Gdybym miała nadwyżki finansowe, to kupiłabym gotowy, ocieplony kurnik, bo mam fajny wybieg dla kur. Ale myślę, że rozsądniej będzie poczekać do wiosny z rozpoczęciem pierwszej hodowli a przez zimę kupować jajka u sąsiadki.

Posted

Ron, podpinam się pod pytanie Roberta o barwę perliczek :)

Gusia, spokojnie skończycie w końcu budowę :) trzymam kciuki coby było szybciej :)

Jola, remont zazwyczaj idzie wolno, my w starym domu mieszkamy już 7 czy 8 rok, a ciągle jest do remontu :( takie życie, jedno w starym domu ruszysz, to kolejne się prosi o poprawkę.

a ja właśnie wróciłam z kurnika i kacznika z jajkami i wśród kurzych jaj, znalazłam kacze :) podejrzewam białą kaczkę, bo to właśnie ją przyłapałam kilka razy w gnieździe kurzym. ale pewności nie mam.

Posted

Robercie jeszcze nie wiem jaką rasę ponieważ nie wiem praktycznie nic o nich.

Dlatego pytam czy potrzebują specjalnej opieki czy bym musiał robić drugi wybieg, czy nowy kurnik nie przeszkadzały by kurą i w drugą stronę ? Ile tak gęś średnio by rosła do wagi sprzedaży ?

U MNie dziś 4 jaka na 15 kur od 1/1.5 wyniki podobne :)

Pozdrawiam :)

Posted

Tobiasz, kiepsko te kury Ci się niosą.

kurka, mam nadzieję że moje kury nie zaczną strajkować przed świętami, bo kolejne zamówienie wpłynęło dzisiaj na świąteczne jajka...

oby mnie nie zawiodły :)

Posted

U Mnie to samo jak nie było nikogo to teraz od 2 miesięcy ich pełno a jajek nie ma :(

dlatego pytam o te inkubowanie bo potrzebuje kurek a w okolicy nie mogę znaleźć kurek rasy sussex :(

a co myślicie o kupowaniu jaj lęgowych przez internet jakieś ryzyko ? Myślę że duże bo nie wiemy od kogo one są :)

Posted

Witam rozmowa się toczyła o niesności to się pochwale;-) u mnie od dawna jajek nie ma za wiele, ja jest 5 to bardzo dobry wynik.a i jeszcze gratuluję perlic;-) po ile są u was perlice i jakiej są wielkości.

Pozdrawiam :-)

Posted

Cześć Jolu, Robercie, Ronie, Aniu, Tofikariusie, Tobiaszu, Gusieku (chyba coś źle odmieniłem :) ). Jeśli kogoś ze stałych członków pominąłem sorry. :)

Robercie za swoje standardowe perliczki płaciłem 20 zł za sztukę. Przy czym były to perliczki niemal dorosłe i 20 zł sprytnie zostało mi zwrócone, tak że za obie zapłaciłem 20 zł. :) Pierwsze które dostałem pocztą kosztowały mnie 20 zł od sztuki, przy czym barwy były znacznie droższe. Ostatnie dwie które dostałem w prezencie chciałem kupić, bo nic nikomu za darmo nie urośnie i zapłaciłem za obie 60 zł (kolor też inny niż standard, przez co zdecydowanie droższy). Tak więc moja informacja nie jest miarodajna, bo wszystkie perły zasiliły szeregi stada w sposób tzw. "po znajomości".

Posted
Wielkość podobna do jajek od kurek liliputek, Sułtanów, Silek, Białoczubów (te miałem i porównanie też miałem). Nieśność nie jest taka jak u kur niosek. Moje jak zaczynały wiosną się nieść to do jesieni się niosły dzień w dzień lub z krótkimi przerwami, ale ogólnie niosą się co dziennie przez okres w którym się niosą.
Posted

Dla hałasu w podwórku. Kiedyś dlatego, że podobno odstraszały szczury, ale to bujda na resorach. :)

Nie wiem jak u Was, ale u mnie dzisiaj szklana na podwórku i lekki śnieg do tego prószył. Cóż, zima się zaczyna. Ptaki praktycznie cały dzień spędzają w chlewie. Perliczki jak dostaną szału to watahą z chlewa na podciętych skrzydłach próbują fruwać i za moment znów do chlewa. Zwiedzą podwórko i po chodzeniu. :)

Robercie te perlice o których wspominałeś jakiego są koloru?

Chętnie bym obejrzał jakieś nowe zdjęcia z czyjejś hodowli. Proszę się poprawić i nie pchać się wszyscy naraz. :) :)

Posted
Ja bym chciał coś zamiast kur myślę o perlikach, a poza tym fajnie wyglądają zwłaszcza takie jak ma Marcin w nie standardowych kolorach;-) choć jeśli coś kupie to standard bo blisko innych nie ma.